Yelkenli teknelerin vazgeçilmezi olan yelken vinçleri, halat çekmek gibi ağır yükleri hafifletirler. Vinçlere düzgün çalışabilmeleri için servis yapmak gerekir. Vinçleri servis etmek zor değildir. Tüm ihtiyacınız, bir düz ağız tornavida, küçük bir boya fırçası, bir kap ve bir çakıdır. kullanmak için beyaz gres ve ince yağı da unutmayalım. Temizlik için sentetik tiner en doğrusudur ama mazot, gaz veya benzin de kullanılabilir. Vinçler her sezon sökülmeli ve bakımları yapılmalıdır. diğer cihazlara göre sistemleri çok az çalıştığından aşınma açısından önemli bir sorun olmasa bile yağsızlık nednei ile yüke bindiklerinde zor çalışırlar ve sizin üzerinizden yük almak yerine yük olmaya başlarlar.
Hangi marka veya model olursa olsun vinçler genelde vinç kolunun girdiği yuva içinde tornavida ağızlı bir vida, bu ağzın kenarında rondela veya yine bu kafanın etrafına vidalanmış bir kapakla sökülür. Tornavida ile vidayı gevşetip çıkarabilirsiniz. Rondelalı olanlarda çakının ucu ile rondelayı kaldırıp çevirerek sökebilirsiniz. Kapaklı ise tornavida ucunu dayayıp el ile hafifçe vurarak vidalı kapağı sökebilirsiniz. Tüm bu işlemleri yaparken bir yüz havlusunu vinçlerin hizasında alttaki vardavela teline güvereteye değecek şekilde asarsanız parçaların denize düşmesini engellersiniz.
Söktükten sonra tabanda dişlileri tutan genellikle iki pim göreceksiniz. Bunları çakı yardımı ile kaldırıp el ile sökebilirsiniz. Dişlileri, varsa tırnakları, çıkıyorsa ana mili, etrafındaki rulmanları, rulman ayırıcı plastik parçaları sökelim. Tüm bu parçaları bir boya tepsisi (plastik tava) içine dökeceğimiz 300ml kadar tinerle ve boya fırçası ile yıkayalım. ana gövdeyi sökmediğimiz için tinerle ıslatılmış bir bez ile güzelce silelim. Parçaları bez ile kuruladıktan sonra vardavela telinden aldığımız havlunun üzerine alalım ( İki ayrı havlu kullanmak daha kolay oluyor). Vincin her tarafını temizledikten sonra üzerinde tiner kalmayacak şekilde parçaları silelim ve kurutalım. İki birbirine geçmiş dişli arasında tırnaklar vardır. Bu tırnakları ince yağla yağlayalım. Yağı her tırnak için bir damla kullanmak yeterlidir. Çalışan ve sürtünen yerlerin yağlanması yeterlidir. Dişlilerin birbirine geçtiği bölgeyi de gres ile yağlayalım. Aynı şekilde gresi de sadece çalışan yüzeylerde ince bir tabaka oluşturacak şekilde sürmek yeterlidir. Havlumuzu tekrar vardavelalara takıp vincimizi söktüğümüz sırada toplayalım. Tırnaklara gresi de çok ince sürebilirsiniz ama fazla kaçırırsanız gres tırnakların çalışmasını engelleyebilir. Vinçten parça arttırmadı iseniz parçaları yanlış takmanız mümkün değildir. Takamadıysanız, diğer vincin üstünü sökün ve takamadığınız parçanın nasıl takıldığına bakın. Modern teknoloji istiyorsanız, sökerken her aşamada detaylı fotoğraf çekin.
Her sezon başında temizlik ve yağlama vinçlerinizin tüm sezon size en iyi şekilde hizmet etmesini sağlar ve aşınmasını da engeller. Toplamda bir kaç saat sürecek bu işlemi ihmal etmeyelim.