Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Tekne ismi

• *
Tekne ismi
OP: 08 Mart 2018, 20:26:31
Arkadaşlar,

Tekne ismi için uzun zamandır kafa yoruyorum, ama bi türlü neticeye gelemedim. Türkçe mi, ingilizce mi , nasıl okunur, nasıl anlaşılır, ....

Tabii ki kişisel yapılması gereken keyifli bi şey ama önerilerinize  ihtiyacım var.

MOLA

LIBERTY

LOTUS ( Merem reisin onayı alındı, 2. LOTUS u da geçen hafta Göcek te bi koyda gördüm, yanlış hatırlamıyorsam yeşil yelkenleri vardı)

D’La ( Dila rahmetli kızımın adı)

.... devamı sizde.

• IP logged

• *
    • KUTUP YILDIZI
Ynt: Tekne ismi
#1: 08 Mart 2018, 20:44:24
Eşimle evlenmemize vesile olan yaşadığımız bölgenin belediye başkanı ve ailesi ile yakın dotluğumuz var.
Belediye başkanı Vladik  ve eşi Luda, eşimin aynı zamanda kolejden öğretmenleri.
Aynı zamanda eşimin ablasının üniversiteden sınıf arkadaşları.

Bu çiftin Alaksandr isminde şimdilerde 28 yaşında bir oğlu ve Vlada isminde Yaşasaydı şimdi 21 yaşında bir kızları vardı.

2013 yazında Vlada'cık henüz 16 yaşında feci bir kazada yaşamını yitirdi.
Toplam 8 genç yaşamını yitirdi aynı kazada. En büyüğü 21 yaşında en küçüğü 16 yaşında bizim Vlada.

Vladayı tanıdığımda 3 yaşında idi, benden acaip korkardı sebebi farklı bir dil konuşmanın çocuklar üzerinde ki psikolojik etkisi olmalıydı.

Yıllar geçtikçe benden korkmamaya ve Türkiye, Türkler ve deniz hakkında sorular sormaya,
hadi gel seni Türkiyeye götürelim denize de girersin takılmalarımıza,
-Olur ne zaman gidiyoruz deyip eşyalarını hazırlamaya koşardı.

Vlada hayatında hiç denize gitmemiş denizin tuzunu ve kokusunu sadece anlatılanlardan resimlerden biliyordu.

Kazadan 3 gün önce Odesaya tatil planları yapıp biletlerini almışlardı.
Malesef Vlada denizin kokusunu ve tuzunun tadını özümseyemeden bu dünyadan göçtü gitti.

Bizim tatil dönüşümüz tekrar monoton hayata başladık.
Ama sık sık Ludayı ve Vladiği arayarak çıkıp gelin biraz soluduğunuz hava değişir diye baskı kuruyorduk.

Nihayet biz Türkiyeye döndükten iki ay sonra Luda ve Amerikada okuyan oğlu Saşha
Sığacığa bize geldiler. Ludayı ve oğlunu eşimle birlikte elimizden geldiğince avutmaya,
etrafı dolaştırmaya gayret ettik.

Bir gün arkadaşlarımdan birinin teknesini alarak misafirlerimiz ile denize  açıldık.

Luda orada denizin üzerinde tüm acılarını sanki denize akıttı.
Satlerce sessizce ağladı.
Ardından eşime ve bana sarılarak zor anlarında yanlarında olduğumuz için teşekkür etti.

O zaman bir şey söylemedim çünkü Uskumru dediğim kılçık ete kemiğe henüz bürünmemişti.

Ama sezinliyorum ki işler yolunda giderse denize kavuşmasına çok zaman kalmadı.
İş güç arasında eşim epoksi karıştırmaktan ben radius işleminden yorulmuş bir anımızda.

Denize inerse kayığımızın adının Vlada olmasına karar kıldık.
Böylece denizin tuzunu ve kokusunu hiç hissetmemiş Vlada,
her dem denizin kucağında olucaktı.

Yukarıda ki yazıyı Gezgin Korsan formunda Norveçten ithal Uskumru konu başlığında
2014 temmuzunda yazmıştım.

Bilenler bilir yılan hikayesine dönen bir tekne yapım sürecim var.
Adını uskumru olarak düşünmüştüm önceleri.

Vlada ismini alacak olmasının öyküsü yukarıda yazılanlar.

Uzun lafı kısası rahmetli kızınızın ismi hem çok güzelmiş,
hem telsiz çagrı kodlamasına uygun ve de anlaşılır,

Bütün bunlardan öte kızınız her dem adıyla yanıbaşınızda olacak.

• IP logged
ВЛАДА / TEOS

• *
  • Donatan Temsilcileri
#2: 08 Mart 2018, 20:47:08
Can abi gibi düşünüyorum. Adi konmuş bile.
  • IP logged
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.

• *
#3: 08 Mart 2018, 21:15:47
İngiliz dilinde konuşanlar Dila ya “dayla” diyorlar.

O yüzden Dila değil de D’la mı desem diye düşündüm.

• IP logged

• *
#4: 08 Mart 2018, 21:19:54
İngiliz dilinde konuşanlar Dila ya “dayla” diyorlar.

O yüzden Dila değil de D’la mı desem diye düşündüm.

Bu sefer Türkçe olarak anlatmak çok zor olmayacak mı? Telsiz anonsunu düşünmek gerekli bence.

Hangi isim olursa olsun, tekneniz iyi günler getirsin :)
  • IP logged

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
#5: 08 Mart 2018, 21:22:47
Bence de isim belli aslında, tekneniz tekrar hayırlı olsun.
  • IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul

"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"

https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

• *
  • Donatan Temsilcileri
#6: 08 Mart 2018, 21:28:26
Dila iyidir.
  • IP logged
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.

• *
#7: 08 Mart 2018, 21:35:42
2013 yılında aldığımızda Dolce Vita III idi. Ben alınca Sphera oldu, şahıs üstüne kayıtlı cezasını yeyince bizim çocukların isteği ile Glissando yaptık. Müzikçi ya bizim ekip. Glissando'dan çok çektik Gri Tango değil Glissando demekten yorulup, yine müzik diye tutturdular Türk Bayrağına geçerken Kadans yaptık.

Benim aklımda hep OBA, ama olmadı, dalga geçtiler.

Rahmetli Kızınızın adı çok güzel ama bilemedim sizi ilerde nasıl etkiler.
  • IP logged

• *
#8: 08 Mart 2018, 21:50:47
Üzüldüm.. Allah kimseye evlat acısı vermesin.. rahmetli annem aynısını söylerdi ben de söylerim " Allah sıralı ölüm " versin diye..

Ben olsam vefat eden kızımın adını koymazdım.. İki nedenle.. birincisi kızımın isminin tek kalmasını isterdim.. sonuçta çocuklarımız bizler için eşsizler.. İkincisi ise sonuçta elbette üzücü bir süreci ya da yaşanmışlığı zamanı geldiğinde hatırlamak ve yaşamak gerekir.
Oysa bu şekilde her tekneye gidişte belkide bu süreçte aklınıza gelecek , belkide sıradanlaşacak. Belki siz kızınıznın adını yaşatıyor gibi düşüneceksiniz de eşiniz belki farklı düşünecek..

Tekne ile birlikte kızınızın ismini de yaşatmak istemeniz elbette çok hoş ve takdir edilesi.. Ancak böyle hassas bir detaylı düşünmek gerekir diye düşünüyorum. O yüzden farklı bir bakış açısı olsun diye yazdım. Umarım kırmamışımdır. 
  • IP logged

• *
#9: 08 Mart 2018, 21:52:09
Bugün de hep pişti oluyoruz.. :)
  • IP logged

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
#10: 08 Mart 2018, 21:53:19
Bugün de hep pişti oluyoruz.. :)

Bende senin gibi son gönderilen iletiyi okumadan gönder tuşuna basıyorum .
  • IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul

"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"

https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

• *
#11: 08 Mart 2018, 22:00:45
Teşekkürler , devam lütfen, yorumsuz beklemedeyim.

Bu forumun güzel insanları.

Saygı.
  • IP logged

• *
#12: 08 Mart 2018, 22:03:36
Tekne isimleri de bence bir sembolü ifade etmeli.. eskiden dövmeye karşıydım.. Bir gün Büyük kızım dövme yaptırmak istediğini söyledi.. Hiç hoşlanmadığımı ne gerek olduğunu filan söyledim galiba.. Sonra ne dövmesi yaptıracağını merak ettim.. Dövme çok basitti.

Bir kuş kafesi ve içinde bir kar tanesi.. Ne yani bunu mu yaptıracaksın ne anlama geliyor ki dediğimde yaptığı açıklama dövme konusunda fikrimi de değiştirdi çıtayı da yükseltti.

Kuş kafesi içindeki kar tanesi..  "Mutlu anlarımız kar tanesi gibidir ne şekilde olursa olsun korumalıyız eriyip gitmesinler " demişti..

Mesela ben Bülent'in Masal ismini çok beğenirim.. Bülent'in teknesi olduğu belli. 10 tekne olsa ve ben Masal 'ın bülentin olmadığını bilsem ve bana sorsalar hangisi Bülent'in diye .. Masal 'ı seçerdim..

Ahmet'in satın aldığında teknesinin ismi Asterix idi.. Değiştirecekti.. Malum Asterix Galyalı direnişçileri tasvir eden bir çizgi roman kahramanı.. İnebolu da bu isyankar yapısı ile Galyalıları andırıyor gibi gelmişti bana.. Bence Asterix ismi de Ahmet'in teknsinin ismi olarak çok yakışıyor..

Demem o ki, isim dövme gibi birşeyleri çağrıştırmalı..

• IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
#13: 08 Mart 2018, 22:08:23
Serseri... hep böyle güzel anlatsan ya....
  • IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
#14: 08 Mart 2018, 22:12:48
Serseri lafina Ersin takilmaz... takılana çift dalarım:)
  • IP logged

Yukarı git