Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Tekne ismi

• *
Ynt: Tekne ismi
#15: 08 Mart 2018, 22:20:32
Ersin hocam ve diğer reisler öneri ?

Biraz daha ipucu , ben de dövme falan karşıyım. Bi gün kafam iyi dövme yaptırayım dedim. Gece eskizler çizdim. Bir de oğlum var Cem. 12 yaşında. O maça asım. Felaket. Geçen sene Golabal sailing te 15 gün kamptaydı, optimist başladı , bu sene 3 hafta gidecek.  Melek ve ace dövmesi planladım. Sabah ayılınca vazgeçtim.

Ace veya As mı desem ?
  • IP logged

• *
#16: 08 Mart 2018, 23:44:15
Biraz daha tanısam daha ilginç fikirler gelebilir. Ancak dünya denizcilik geleneklerinden hareketle bir çerçeve belirlemeli isim ile ilgili..

Şöyle ki..

İnsanoğlu her zaman denizden korkmuştur. Haklıdır da.. Başka hiç bir kara canlısı denizlerde varlık gösterememiştir. Denize çeşitli insani duygular yüklemiş ve kişileştirmiştir. Bir gurup denizci, kendileri denizden korktuğuna göre , denizin de korkabileceğini düşünerek teknelerine çeşitli amplemler, totemler ve isimler koymuşlardır. en bariz örnekleri dragon kafalı Viking gemileridir.

Gerçi bunlar aynı zamanda düşmana da korku salmak için de düşünülmüş olabilir. Bence bir tekne kayıktan koca gemiye kadar ismini abartılı da olsa hak etmelidir.

Bana göre Tayo MAr isim olarak böyledir. Latince deniz kesen , deniz yaran demekmiş.   Yapıldığından beri sanırım en sert denize Tayo Mar benimle girmiştir. Şarköy önlerinde baş güverteye arka arkaya üç tane dalga patladı. Civadra dahil, tüm ön güverte denize gömüldü. Ya da ben öyle gördüm. Yaklaşık 5,5 knot civarı bir yelken motor seyrindeydim.. Denize takılıp takla atacağımı bile düşündüm o an..  Saniyeler sonra filim sahnesini andıran bir görüntü belirdi..  Tayo  Mar suyun üstüne fırladı.. Yürü beeee !!!! diye dakikalarca bağırdığımı hatırlarım..

YAni öyle bir isim olmalı ki , sen  teknenin reisi olarak umutsuzluğa düştüğünde ya da korktuğunda varlığı ve sembolik ismi ile sana destek olmalı..Güç ve cesaret vermeli.. Buradan yürümeli diye düşünüyorum..

Amele birliği üyesi olduğundan sen diye hitap ettim kusura bakma.. :)
  • IP logged
« Son Düzenleme: 08 Mart 2018, 23:46:37 Gönderen: Ersin Böke »

• *
#17: 08 Mart 2018, 23:48:03
Çeşmede bir teknede görmüştüm mesela.. Düşünceyi çok iyi anlatması açısından çok iyi bir örnekti..

PLAN B 
  • IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
#18: 09 Mart 2018, 01:05:15
......diğer reisler öneri ?

Ali Reisim, inan çocuklarıma daha kolay ad vermiştim.. :)

Aşağıda kendi teknem için ad bulma sürecini okuyabilirsin, biraz uzunca, belki bir fikir verir umarak paylaşıyorum..

...........................

-          ateş böceği

-          kıvılcım

-          yağmur

-          başak

-          kiraz

-          çisil

-          mest

-          eylül

-          temmuz

-          nisan

-          deniz kızı

-          çoban yıldızı

-          efe

-          ege

-          zeybek

-          büyük ayı

-          vela

-          tiremola

-          kavança

-          tuz

-          rossinante

-          masal

-          nar

-          melodi

-          su perisi

-          İlayda

-          zeliha

-          gezgin

-          uçarı

-          dalgacı

-          sultan

-          tılsım

-          büyü

-          endorfin

-          komik

-          mucize

-          yunus

-          taka

-          pia

-          filiz

-          dal

-          heyamo

-          yamo

-          bade

-          badem

-          fıstık

-          çitlenbik

-          poem

-          peace

-          barış

-          roka

-          radika

-          buğday

-          mavi

-          lacivert

-          turkuaz

-          engin

-          ılgın

-          anestezi

-          amnezi

-          nevrotik

-          göçmen

-          manik

-          civan

-          serseri

-          tutku

-          çekirge

-          civa

-          delikanlı

-          kekik

-          kuzu

-          keklik

-          sülün

-          yol

-          uzam

-          şimal

-          efsun

-          ebruli

-          rahiya

-          afyon

-          esrar

-          meyhane

-          dergah

-          gümüş

-          sim

-          patika

-          zeytin

-          dalga-lı

-          alpin

-          melal

-          sıla

-          nusret

-          müşfik

-          tuna

-          canlı

-          karamel

-          ela

-          selvi boylum

-          gelin

-          allı turna

-          gelincik

-          karanfil

-          mine

-          ıslık

-          elif

-          martı

-          lakerda

-          mikrop

-          zibidi

-          üzüm

-          tombik

-          tempo

-          ece

-          med-cezir

-          safi

-          rind

-          ezel

-          hamsi

-          nilüfer

-          su çiçeği

-          lila

-          leylak

-          su

-          kızıl

-          anemon

-          lotus

-          naz

-          kuyruklu yıldız

-          alize şeker

-          algın

-          Kıyı

-          Kumsal

-          Kerteriz

-          Zoka

-          Orkoz

En çok oyu alanlar sırasıyla :

Pia

Rossinante

Masal

Endorfin

Manik

Gelincik

Naz

Lotus

Nisan

Radika

Ilgın

Lacivert

Uçarı

Zeybek

Eylül

Homeros’un odysseia’ sında rüzgar adları :

Notos

Boreas *** sesi, tınısı iyi, anlamı güzel, havalı duruyor, ticari olarak da cazibe yaratır

Euros

Zephyros

İstanbul Boğaziçi balıkçılık-deniz adamlığı jargonunda

-          deniz feneri’ne “çakar” denirmiş.  İkise de olabilir.

-          “Mayıs Suyu” en önemli boğaz akıntılarından biriymiş. Ben bayıldım.

-          “Su Kuşu” adı üstünde,  ben suçiçeği’ne de bayılmıştım.

soranlara köpürte köpürte cevap verme imkanı veren, ilginç sesi müziği, şiirselliği çok doyurucu adlar olabilir.

-          Cankuş

-          Kanka çok sıcak

Ve son bomba : “Cengiz” in kelime anlamı uçsuz bucaksız su, derya demekmiş. İktidar alanının gücünün enginliği nedeniyle Cengiz han bu adı hak etmiş. Burhan’ın bilmem hoşuna gider mi ? çok bildik gibi görünen, kurcalayınca çok yadırgatan bir anlamı var.

Lütfen herkes sadece 2 alternatife oy vererek Eyüp için yeni bir seçim fırsatı yaratsın.

Selamlar
  • IP logged
« Son Düzenleme: 09 Mart 2018, 01:07:35 Gönderen: Eyüp Oğan »

• *
#19: 09 Mart 2018, 01:05:57
Can abi, Bülent abi,

Benim gibi duygusal , benim ruh halimi çözen abilerim.

Bi de  gerçekçi mi diyeyim, bilelemedim, değerli diğer arkadaşlarım,

EBöke, Hasan abi onların değişleri bi önceki ve bi sonraki evreler

Bülent abi EBöke ye serseri demiş, ben de öyleyim, hep te gurur duydum.
  • IP logged

• *
Tekne ismi
#20: 09 Mart 2018, 01:23:13
Ali reis çok üzüldüm aileniz adına kızınızın kaybına. 2 yaşında 60 cm boyunda tsunami kıvamında bir evlat babası olarak fikrimi belirtmek isterim . Hüznü çağrıştıracak bir isim yerine kızınızın yaşasaydı seveceği bir ismi seçebilirsiniz belki de . Üstelik yarın öbürgün teknenizin satılabileceğini düşünerek bir isim bulmanız sanki daha uygun olur. Tekne sonuçta meta. İsim önemli Evet ama anlam yüklemeden isimlendirmek daha doğru diye düşünüyorum . Teknenize en kısa sürede kavuşur ve mutluluğunu yaşarsınız umarım

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
  • IP logged
« Son Düzenleme: 09 Mart 2018, 01:29:10 Gönderen: Oğuzhan Oğuz »

• *
#21: 09 Mart 2018, 01:36:38
Allah kızınıza(oğlunuza) hepimizden alsın ,  uzun ömürler versin , sağlıkla inşallah.

Oğlumuz Cem. 12 yaşında yukarda yazmıştım.

Bi ara araba plaka merağım vardı. İsmim Ali ya , öyle olamıyo. 07 ALY 07 yaptım, devamı ... ,   07 CEM yaptım.

Bugün geldiğim nokta, sıradan ne varsa onu verin. Böyle bi merağım yok artık. Bilakis markalı olmasın istiyorum.
  • IP logged

• *
#22: 09 Mart 2018, 01:44:28
Allah kızınıza(oğlunuza) hepimizden alsın ,  uzun ömürler versin , sağlıkla inşallah.

Bi ara araba plaka merağım vardı. İsmim Ali ya , öyle olamıyo. 07 ALY 07 yaptım, devamı ... ,   07 CEM yaptım.

Bugün geldiğim nokta, sıradan ne varsa onu verin. Böyle bi merağım yok artık. Bilakis markalı olmasın istiyorum.
Amin. Cem’ e de aynısını diliyorum . Sonuçta sadece marinaya girerken telsizle anons ettiğiniz bir etikete dönüşecek (biz de oğlumuza taktığımız dorko lakabı üzerine dorko 15 yapmıştık adını teknenin). Arabanın markasından farksız bir hal alıyor tekne ismi sonunda . Aklıma geldiği gibi yazıyorum kusur olursa affola. Belki de ailece evdeki buzdolabına bir isim seçmeyi deneyip sonucu tekneye yapıştırmak da tercih olabilir hepimiz için . Adı ne olursa olsun, içindeki sizleri huzur , mutluluk ve keyifle gezdirsin tekneniz .

• IP logged

• *
#23: 09 Mart 2018, 04:28:41
Yuvarlak hatlarındanmıdır , bakım ve süslenmeyi sevdiklerindenmidir , hep ilgi istediklerinden midir her ne ise ; Denizcilik de gelişmiş ülkelerde teknelere kadın ismi verme geleneği vardır  (Sert hatlı Savaş gemileri hariç) .

Eyüp hocam bir çok isim vermiş aralarından birisini seçebilirsiniz ya da , Dila güzel isim ben olsam onu seçerdim . Hem insanlar özellikle ilk teknelerine evlatları gibi bağlanıp duygusal ilişki kuruyorlar , hem rahmetli kızınızın ismini tekneniz de yaşatmış olursunuz.
Varsın yabancılar Dayla desin , gerçek hayatta da öyle olmuyor mu ?

Satarken isim değişikliğini şart koşabilirsiniz , belki hiç satmayacaksınız ,şimdiden onu düşünmeyin.

Selametle,
  • IP logged

O

Oktay Eryılmaz

#24: 09 Mart 2018, 11:10:27

Amin. Cem’ e de aynısını diliyorum . Sonuçta sadece marinaya girerken telsizle anons ettiğiniz bir etikete dönüşecek (biz de oğlumuza taktığımız dorko lakabı üzerine dorko 15 yapmıştık adını teknenin). Arabanın markasından farksız bir hal alıyor tekne ismi sonunda . Aklıma geldiği gibi yazıyorum kusur olursa affola. Belki de ailece evdeki buzdolabına bir isim seçmeyi deneyip sonucu tekneye yapıştırmak da tercih olabilir hepimiz için . Adı ne olursa olsun, içindeki sizleri huzur , mutluluk ve keyifle gezdirsin tekneniz .

Oğuzhan Reisin
Bu yazısını okuyunca farkettim  gerçekten tekne isminin kısa bir süre içerisinde bir önemi kalmıyor.
Oğuzhan reisin dediği gibi Etikete dönüyor . Bir yere yazarken bir kişiye anlatırken "Daisy" demiyorum,
tekne aşağı tekne yukarı. Sadece Telsizde Daisy
Bende aynı dileklere katılıyorum ismi ne olursa olsun Ailenize mutluluk , sağlık ve uzun ömür getirsin.
Benim tercihim hüzünlendirici bir isim olmazdı şahsen.
  • IP logged
« Son Düzenleme: 09 Mart 2018, 11:13:08 Gönderen: Oktay Eryılmaz »

• *
  • Donatan Temsilcileri
#25: 09 Mart 2018, 11:58:27
Bizim evde pek öyle değil. Masal aşağı Masal yukarı. :)
  • IP logged
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.

O

Oktay Eryılmaz

#26: 09 Mart 2018, 12:37:46

Doğrusu O
Tekne nedir ?
Nerden dilimize yapışmışsa .....
Evde sıkı kural koyacam  :) :) (kim dinleyecekse)
  • IP logged

O

Oktay Eryılmaz

#27: 09 Mart 2018, 15:59:35

Doğrusu O
Tekne nedir ?
Nerden dilimize yapışmışsa .....
Evde sıkı kural koyacam  :) :) (kim dinleyecekse)

Bizde yürümezmiş ,
bununda adı Daisy

Her Daisy dendiğinde evin her neresinde ise dört nala koşarak geldiği için bizde sıkıntı olur.
Alaçatıda Evin kapısının önünde kan gölünün içinde yatarken bulmuştuk.
Boynunda tasmasında "Daisy" plaketi vardı.
Öylesine tasmasını bile çıkarmadan atıvermişler...kırılan bozulan oyuncak gibi
Hemen veterinere ordan ameliyata sonrasında bizde kaldı tabi bizim köpek oldu...evdeki 4 kediye arkadaş olarak :)

Bir seneden fazla sokakta aç perişan, Kan kanseri birde Erhisya olmuş.Karaciğer bitik,Böbrek bitik zaten sağ arka bacak kırık sakat kalmış....
üstüne her üç dört ayda bir yerlerinde kitle oluşuyor....
Daisy bize geldikten yaklaşık iki sene sonra bu tekne işleri çıktı
Bayrak şahadetnamesi için vekaletname verilmesi gerekiyormuş ve o vekalette tekne ismi yazmalıymış.
O günün sabahı Daisy onu bulduğumuzdan beri olduğu ameliyatların Altıcısı olmak üzere idi.
Bizde onun adını koyduk işte...
Daha doğrusu  bizim kayığın ismini aslında Daisy'yi kaza geçirip ayağı sakat kaldı diye sokağa atan  ilk sahipleri koymuş oldu.
Kısmet öyle imiş
İsminide Daisy'ide çok seviyoruz iyiki bulmuşuz iyiki ona rastlamışız...
  • IP logged
« Son Düzenleme: 09 Mart 2018, 16:01:53 Gönderen: Oktay Eryılmaz »

• *
#28: 09 Mart 2018, 16:47:31

Oktay reis,sizin gibi duyarlı bir aileye denk geldiği için Daisy gerçekten çok şanslıymış.

Pedshop'a gidip en iyi cins,en pahalı , en sağlıklı,en gösterişli köpeği alıp bakmaktan bıkıp sokağa terkedenleri görüp tanıdıkça sizler gibilerin değeri ortaya çıkıyor.
Sizi ve ailenizi yürek dolusu tebrik ediyorum.
  • IP logged
Her hata bir ders, ne hata biter ne de ders.(Mevlanadan denizcilere)

O

Oktay Eryılmaz

#29: 09 Mart 2018, 16:51:34

Oktay reis,sizin gibi duyarlı bir aileye denk geldiği için Daisy gerçekten çok şanslıymış.

Pedshop'a gidip en iyi cins,en pahalı , en sağlıklı,en gösterişli köpeği alıp bakmaktan bıkıp sokağa terkedenleri görüp tanıdıkça sizler gibilerin değeri ortaya çıkıyor.
Sizi ve ailenizi yürek dolusu tebrik ediyorum.
Sizin kendi iyiliğiniz bize yansıttınız
Teşekkür ederiz.
  • IP logged

Yukarı git