Eşimle evlenmemize vesile olan yaşadığımız bölgenin belediye başkanı ve ailesi ile yakın dotluğumuz var.
Belediye başkanı Vladik ve eşi Luda, eşimin aynı zamanda kolejden öğretmenleri.
Aynı zamanda eşimin ablasının üniversiteden sınıf arkadaşları.
Bu çiftin Alaksandr isminde şimdilerde 28 yaşında bir oğlu ve Vlada isminde Yaşasaydı şimdi 21 yaşında bir kızları vardı.
2013 yazında Vlada'cık henüz 16 yaşında feci bir kazada yaşamını yitirdi.
Toplam 8 genç yaşamını yitirdi aynı kazada. En büyüğü 21 yaşında en küçüğü 16 yaşında bizim Vlada.
Vladayı tanıdığımda 3 yaşında idi, benden acaip korkardı sebebi farklı bir dil konuşmanın çocuklar üzerinde ki psikolojik etkisi olmalıydı.
Yıllar geçtikçe benden korkmamaya ve Türkiye, Türkler ve deniz hakkında sorular sormaya,
hadi gel seni Türkiyeye götürelim denize de girersin takılmalarımıza,
-Olur ne zaman gidiyoruz deyip eşyalarını hazırlamaya koşardı.
Vlada hayatında hiç denize gitmemiş denizin tuzunu ve kokusunu sadece anlatılanlardan resimlerden biliyordu.
Kazadan 3 gün önce Odesaya tatil planları yapıp biletlerini almışlardı.
Malesef Vlada denizin kokusunu ve tuzunun tadını özümseyemeden bu dünyadan göçtü gitti.
Bizim tatil dönüşümüz tekrar monoton hayata başladık.
Ama sık sık Ludayı ve Vladiği arayarak çıkıp gelin biraz soluduğunuz hava değişir diye baskı kuruyorduk.
Nihayet biz Türkiyeye döndükten iki ay sonra Luda ve Amerikada okuyan oğlu Saşha
Sığacığa bize geldiler. Ludayı ve oğlunu eşimle birlikte elimizden geldiğince avutmaya,
etrafı dolaştırmaya gayret ettik.
Bir gün arkadaşlarımdan birinin teknesini alarak misafirlerimiz ile denize açıldık.
Luda orada denizin üzerinde tüm acılarını sanki denize akıttı.
Satlerce sessizce ağladı.
Ardından eşime ve bana sarılarak zor anlarında yanlarında olduğumuz için teşekkür etti.
O zaman bir şey söylemedim çünkü Uskumru dediğim kılçık ete kemiğe henüz bürünmemişti.
Ama sezinliyorum ki işler yolunda giderse denize kavuşmasına çok zaman kalmadı.
İş güç arasında eşim epoksi karıştırmaktan ben radius işleminden yorulmuş bir anımızda.
Denize inerse kayığımızın adının Vlada olmasına karar kıldık.
Böylece denizin tuzunu ve kokusunu hiç hissetmemiş Vlada,
her dem denizin kucağında olucaktı.
Yukarıda ki yazıyı Gezgin Korsan formunda Norveçten ithal Uskumru konu başlığında
2014 temmuzunda yazmıştım.
Bilenler bilir yılan hikayesine dönen bir tekne yapım sürecim var.
Adını uskumru olarak düşünmüştüm önceleri.
Vlada ismini alacak olmasının öyküsü yukarıda yazılanlar.
Uzun lafı kısası rahmetli kızınızın ismi hem çok güzelmiş,
hem telsiz çagrı kodlamasına uygun ve de anlaşılır,
Bütün bunlardan öte kızınız her dem adıyla yanıbaşınızda olacak.