Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Vanaları değiştirmeli miyim !!!

• *
Ynt: Vanaları değiştirmeli miyim !!!
#45: 02 Mart 2018, 09:40:50
Öcal abi Her metal ne olursa olsun suyun altında galvanik korozyona uğruyor.. Kompozit malzemenin de bronza göre güneşe dayanımı az.  Bu durumda su altında korozyona uğramayacak kompzit , su üstünde de krom.. Ne var ki bunda anlaşılmayacak. ?
  • IP logged

#46: 02 Mart 2018, 09:53:57
   Kompozitin ultraviyole dayanımı bronzla aynı verilmiş 10 puan Ersin reisim.Ben o yüzden siz ekonomik yada görsel diye düşündünüz sanmıştım
  • IP logged

• *
#47: 02 Mart 2018, 10:02:14
:) ben yanlış bakmışım..

Ancak vanalar ile ilgili sayenizde ve burada yazılanlardan çok şey öğrendim.. Kimi durumlarda sadece vananın kendi özelliği değil nereye bağlandığı da önemli imiş. Tartışama düzeyini bu seviyede tuttuğumuzda sonuçları da güzel oluyor..

Yazılanlar ile değil de yazan ile ilgili eleştiriler ya da yorumlar ise bizleri bir yere götürmüyor.. Amaç az bilenlerin ya da yanlış bilenlerin bilgilerini artırmak ise bu yapılmamalı.. Yeni forum kültürü diye anlatmaya çalıştığımız durum tam da bu..

Her bir konu başlığında bu hedefimize daha bir yaklaşmış oluyoruz..
  • IP logged

T
  • *
#48: 02 Mart 2018, 11:03:08
Sualtı, su üstü ayrımını sadece korozyon olarak bakmıyorlar.
Örneğin, motor dairesi ve yakınına çıkabilecek küçük çaplı da olsa, yangın tehlikesine karşı plastik malzemenin tehlikeli olabileceği düşüncesiyle kullanılmaması gerektiğini savunanların oduğu bir yazı okumuştum.
  • IP logged

• *
#49: 02 Mart 2018, 11:08:12
Bir küçük detay, bronz vanaların dişleri paslanmaz, pirinç ve marelon vanalardan farklı.
Eğer bronz vana alınacaksa NPT dişleri sebebiyle sintine flanşları da değişmeli.

Motor dairesi yangınları ile Tan Kaan Özkan'a katılıyorum. Ancak CE belgeli bir çok teknede motor suyu giriş vanası motor dairesinde olmaz, sebebi de yine aynı mantıkla vana yanmasa bile hortumlar yanacağı için yine su alıp batma tehlikesine engel olmaktır. Bu açıdan bakınca  vana yanmadan önce teknenin batmasına sebep birçok unsur oluşur zaten...

Tekne batınca zaten yangın da sönmüş olur... )))

vana konusunu şurada biraz anlatmıştık
https://lotusseyirdefteri.blogspot.com.tr/2015/03/vanalar.html
  • IP logged

#50: 02 Mart 2018, 11:10:22
  Plastik gibi düşünmeyin Tan Kaan reisim.Fiber teknenin kendisine göre ateşe daha dayanıklı.Bununla ilgili bir yazı var ama çok zaman oldu, bulabilirsem koyarım buraya.
  • IP logged

T
  • *
#51: 02 Mart 2018, 11:28:08
Doğrudur.
Tabii ki bunu tartışanlar, kabuğu yakacak kadar büyük bir yangın yada sadece fiber olarak değerlendirmemiş. Diğer materyaller genelinde idi.
Örneğin motor dairesinde bir yangın çıktı ama kabuğa ulaşmadan söndürülebilecek düzeyde, gibi. İhtimaller dahilinde yazılmıştı.

Bir soru daha. Motor dairesi yada çevresinde yangın ihtimali düşünerek vana tercih edecek kişi, haliyle yanmaz hortum tercih edecektir mantıken.
Mümkün olduğunca yanmaz hortum kullanılmasının bir sakıncası mı var ? yanış hatırlamıyorsam 1100 dereceye kadar yanmazlık sağlayanlar var.
  • IP logged

T
  • *
#52: 02 Mart 2018, 12:05:40
Konu vana da çıkacak ama yanmaz hortum bakarken yanmaz hortum kılıfları gördüm.
Kısa süreli ısı dayanımı +1650 / -55
Uzun süreli ısı dayanımı +260 / -55 derece imiş

iç çapı, 10mm ile 127mm arası bulunuyor.

Hortumların cinsinden bağımsız olarak bu kılıflar yangın riski, belki fare kemirmesi, hatta koku için kullanılabilir mi ?
Aynı zamanda elektrik yangınları için kabloların etrafında koruyucu olarak kullanılabiliyormuş. Hem yangın hem de elektrik standartları sertifikalarına sahipmiş.
Yeni tekne yaparken elekrik tesisatının geçtiği yerlerde ayrıca bir koruma sağlar mı ?

• IP logged

N

Nedim Delen

#53: 09 Mart 2018, 17:13:22
vana konusunu şurada biraz anlatmıştık
https://lotusseyirdefteri.blogspot.com.tr/2015/03/vanalar.html

benim kayikta 10 yasini doldurdu, yazilanlardan anladigim kadariylan Mehmet kaptanin yazdiklarinida inceleyince
benimde vana degisim konusunu ele almam gerektigini frak ettim.  :-\

Simdi sorularim var anladigim kadariylan Trudesign tüm vanalara kullanilabiliyor ve uzun ömürlüler

1- Su üzerinde kalan vanalarinda 10 sene sonra degismesi emniyet acisindan sartmi?
2- Trudesign vanalarini en uygun nerden temin edebilirim?
3- Bunlari kendim degistirebilirmiyim? Yoksa illede ustasinami yaptirmak lazim?
  • IP logged

• *
    • Yat Tekne Sörveyi, ekspertizi, ozmoz muayenesi
#54: 09 Mart 2018, 17:53:57
Sadece vanaları değiştirmeyi değil tüm bağlantıyı değiştirmeyi düşünmelisiniz. Su altı bağlantılarının sökülmesi oldukça zor oluyor. Benim yöntemim bağlantıları dışından bir + şeklinde kesmek ve altına bir tornavida sokarak kırmaktır. Sonrası ise bağlantıların yerine göre zor olabiliyor. Parçayı poliüretan mastik ile sıvadıktan sonra takıp, içeriden somununu sıkacaksınız. Dışarıdan çevirmek daha kolay görünebilir ama dönme hareketi poliüretanın izolasyonunu engelleyebilir. Vanaların ve diğer parçaların birbirin e viralanması sırasında bu iş için özel üretilmiş, hava ile teması kesildiğinde donarak izolasyonuj ver parçaların birbirien yapışmasını sağlayan özel malzemeler var. Sorun, viralama işlemini hatasız yapmanızdadır, hata yaparsanız sökülmesi nerede ise imkansızıdır. Bu malzemen in birkaç türü varsa da en az tutanı bile çok zor sökülüyor daha doğrusu sökülmüyor. Vana kollarının doğru konumlanması ve kaza ile açılmaması için teflon bant kullanmayı düşünmeyin.
  • IP logged

N

Nedim Delen

#55: 15 Mart 2018, 11:06:27
Vanalar konusunda hareke gectim, Marmariste benim kayiha bakan
Sirketen söyle bir teklif aldim, ne diyorsunuz?

YAPILACAK İŞ / MALZEME
- 2 adet 2’’ Trudesign Küresel Vana  810,74
- 2 adet 1 ½’’ Trudesign Küresel Vana  572,22
- 2 adet 1 ¼’’ Trudesign Küresel Vana  544,58
- 3 adet 1’’ Trudesign Küresel Vana  657,00
- 3 adet ¾’’ Trudesign Küresel Vana  577,26
- 2 adet 2’’ Trudesign Sintine Çıkışı  112,70
- 2 adet 1 ½’’ Trudesign Sintine Çıkışı  75,06
- 2 adet 1 ¼’’ Trudesign Sintine Çıkışı  73,64
- 1 adet 1 ¼’’ Trudesign Sintine Çıkış Süzgeçi  33,63
- 3 adet 1’’ Trudesign Sintine Çıkışı  103,59
- 3 adet ¾’’ Trudesign Sintine Çıkışı  89,31
- 2 adet ¾’’ Trudesign Sintine Çıkışı Süzgeçi  40,96
- 12 adet Vana Değişim İşçilik Ücreti  600,00
* Malzeme fiyatlarına KDV dahildir.
Satır Toplamı  4.290,69
İndirim Tutarı  190,69
TOPLAM  4.100,00
KDV %18

GENEL TOPLAM  4.100,00
  • IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
#56: 15 Mart 2018, 11:08:05
Indirim göz yaşartıcı
  • IP logged
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.

C

Cem Eğrikavuk

#57: 15 Mart 2018, 11:18:24
Adetlerden anladığım kadarıyla su üstündekileri de değiştiriyorsunuz.

Durumlarına bakmak lazım, ama gerek olmayabilir. Değiştirecekseniz dahi, bunları paslanmaz ve hatta prinç dahi yapabilirsiniz.
  • IP logged

• *
#58: 15 Mart 2018, 11:55:11
Nedim reis kolay gelsin,
Marmariste benim tekne içinde trudesign vanaları sorguladığımda
satan ve montajını yapan; abi vanaları değiştirelim ben de arabayı
değiştireyim  ;D demişti.
  • IP logged

• *
#59: 15 Mart 2018, 12:34:37
Ben geçen sene Trudesign ile değiştirecektim hepsini, lakin satan yer montaj yapmıyordu; takacak ustalar da trudesign'ı hiç duymamışlardı. Varsa montajda özel bir uygulaması, sıkma torku vs. güvenemedim.

Tüm parçaları, (Thru-hull, vana, rekor vs) paslanmaz çelik ile değiştirdim. 10 sene kafam rahat. Ama halen tekneye gittiğimde alışkanlık oldu, altlarında duran kağıt havluları kontrol ediyorum :)

Başka bir usta da şöyle birşey demişti. Aslında mantıklı:
"Paslanmaz çelik veya daha kalitelisine bir dünya para vereceğine, al pirinçten hepsini. İki senede bir değiştirirsin. Hem daha kazançlı çıkarsın, hem de kafan daha rahat olur." demişti.  ?0-? Aslında mantıklı da :)

Ama pimpirikli biri olarak ben yine paslanmaza bir dünya para bayılmıştım... ::)
  • IP logged

Yukarı git