Uluslararası Nature bilim dergisinde yayınlanmış olan ve ScienseAlert'ın da ciddiye aldığı bir makale bu.
Çelik kadar güçlü tahta.
Makalede denildiğine göre, bilim adamları çelik kadar güçlü bir tahta yapmanın yolunu bulmuşlar. O kadar ki, kurşunu bile durdurduğunu iddia ediyorlar.
Bu tahta, normal bir tahtadan 10 kat daha güçlü ve 12 kat daha sertmiş. Onun için "Süper tahta" diyorlar adına.
Görece daha doğal ve masrafsız olmasından dolayı, çelik ve benzer metallerin yerini alma potansiyeline sahip olduğunu söylüyorlar.
Bu yeni türün özel gücünün sırrı, sıcak basınçlandırma sürecinin ardından yapılan kimyasal işlemlerde saklıymış. Sonucunda ortaya çıkan kimyasal bağlar tahtayı, binalarda ve araçlarda kullanılabilecek kadar güçlü yapıyor.
Zırh kaplamada bile kullanılabileceğini söyleyen araştırmacılar, bu yeni süper tahtaya ateş açtıklarını ve mermilerin sıradan tahtalara yaptığı gibi, yollarını parçalayarak açmak yerine maddeye saplandıklarını gözlemlemişler.
Maryland ve Brown Üniversitesinde ki araştırmalar, sert ve güçlü olmasının yanı sıra çelik ve hatta titanyum alaşımlarına rakip olabilecek kadar çok güçlü ve dayanıklı olduğunu ve ayrıca karbon ile kıyaslanabilirliği olduğunu ama çok daha ucuz bir materyal olacağını söylüyorlar.
En önemlisi, tüm işlemlerden sonra çelikten 6 kat daha hafif ama çatlatabilmek için bile 10 kat fazla enerji gerekiyormuş. İşlemlerin hemen başında esnetilerek şekil verilebilmeside ayrıca artısı.
Tüm işlem iki adımda yapılıyormuş. İlk olarak tahta, kağıt hamuru yapımına benzer bir şekilde, sodyum hidroksit ve sodyum sülfit karışımında kaynatılıyor, daha sonra, hücreler arasındaki duvarların parçalanması amacıyla bir basınçlandırma sürecinden geçiriliyor ve bu sırada yeni kimyasal bağlar oluşmasını sağlamak için ısı veriliyor.
Bu işlemler, bir yandan tahtanın sertliği için gereken polimerleri tutarken diğer yandan yeni bir oluşum olması için belli polimerlerin çıkarılmasını sağlıyor. Tahtanın sertliği en nihayetinde doğal olarak kendi yapısında bulunan, selülozun nano lifleriyle bağlı büyük sayılardaki hidrojen atomlarından geliyor.
Kimyasal tepkimeler biraz karışık fakat uygulanan işlemin kendisi aslında basit ve oldukça masrafsızmış.
İşlemler bittikten sonra güçlü, sert ve hafif ama ayrıca etkileyici bir şekilde yoğun, baskıya, çizilmeye ve hatta neme karşı dayanıklı oluyormuş.
Elbette tekne yapımı olarak düşünmeselerde, araç, bina ve özellikle balistik özelliği ile kullanım alanının çok fazla olacağına emin gibiler.
Kim bilir belkide yakın bir gelecekte herkes çelik kadar güçlü ahşap tekneler ile seyahat etmeye başlar ve fiberden tamamen kurtuluruz.