Merhabalar,
Yeni satın aldığım 2018 model Oceanis 41.1 için güneş enerjisi sistemi ve inverter planlaması yapmak istiyorum. (Tekne Mayıs ayında gelecek)
Mevcut donanım:
alternatör: 125 amp
Kıyı bağlantısı redresör: 60 amp
motor aküsü: 110 amp
bow truster aküsü : 100 amp (emin değilim)
Servis aküleri: 4 * 85 amp AGM
Teknenin standart elektrik şemasını bilmiyorum.
Mevcut tesisata çok bulaşmamak adına hibrit - multi cihazları düşünmüyorum. Doğru mudur ?
400 watt (3*135) civarı sert veya flexible
? güneş paneli
2000-3000 VA inverter işimi görecek gibi.
MPPT olarak victron düşünüyorum. Hangi model ve kapasitede olanı almam gerekir ? Victron mppt lerde 2 seri var. Blue solar ve smart solar , hangisini seçmek gerekir. Smart olanın avantajı var mı ? (Adı üstünde smart , bi şi vardır herhalde
)
İlave olarak ta
A DURUMU : Tekne motor ile seyirde alternatör ve güneş enerjisi çalışıyor.Şarj önceliği motor aküsü , bot truster aküsü, devamında servis aküleri olur değil mi ? Yada böyle bir öncelik istiyorsak ilave donanım mı gerekir , röle , kontroller vs...
Hangi kaynağın kullanılacağını kaynak çıkış voltajı mı belirler ? Yani Alternatör voltajı yüksekse o , değilse güneş enerjisi regulatörü mü besler ? Yoksa başta birlikte , aküler dolmaya başlayınca yüksek volt veren taraf mı devam eder ? Volt değil de çıkış amperleri mi önemli ?
B DURUMU: Tekne marinada. Kıyı bağlantısı ve güneş enerjisi devrede.Şarj önceliği motor aküsü , bow truster aküsü, devamında servis aküleri olur değil mi ? Yada böyle bir öncelik istiyorsak ilave donanım mı gerekir , röle , kontroller vs...
İlk seçeceğin güneş enerjisi olması, tüketime kafi gelmez ise kıyı elektrik redresorunün devreye girmesi nasıl sağlanır ?
Ve tüm bu yazdıklarımı otomatik olarak , manuel switch veya şalter kullanmadan yapmak istiyorum.
Biraz fazla soru oldu, şimdiden teşekkür ederim.
Tecrübeli korsanlarımız yorumlarını ve olması gerekenleri yazar ise toplu güzel bir kaynak olur.
Selamlar.