Google da daha rahat bulunsun diye konu başlığı açtım.. BU konu ile ilgili hiç Türkçe döküman yok.. Bulunsun diye konu başlığını değiştirdim.. Teredo Navalis... evet , teredo navalis ile son tangoyu hemen dümen palasının birleştiği yerde yaptık. 20 x 15 cm kadar bir yerde..
Şimdi oh aman , iyi ki teknem fiber diyen reisler. O kadar sevinmeyiniz. Teredo Navalis, jel kodu açınmış fiber teknelere de giriyor..
Önlemleri almadan önce ciddi ciddi ders çalıştım. İşin ilginci google da hiç Türkçe bilgilendirme yok. Bulabildiğim tüm bilgiler yabancı kaynaklardan.
Hollandayı 1700 lü yıllarda yok ediyormuş, Navalis efendi. O zamanlar bentler ahşapmış. Çatır çutur yemiş bentleri.
İngilizler bundan kurtulmak için gemilerin altını bakır kaplamışlar yine fayda etmemiş.
Çok ilginç bir hayvan. Hayatın tüm keyiflerini tadıyor bir kere.
Hayata erkek başlayıp, dişi olarak bitiriyor.
Erkek hali bir kafadan ibaret. gelip ahşaba tutunuyor bu kafa ile. Sonra tutunduğu yerde büyümeye başlıyor.
Elma kurdu gibi bir şey değil yani. Yürüyüp gitmiyor. ahşabı yediği yerde büyüyor. En fazla iki yıl yaşıyor. Ortalama ömrü bir yıl. Maksimum ulaşabileceği uzunluk 15 cm.
havasız 6 hafta yaşıyabiliyor. Büyüdükçe kurda benziyor ama aslında midyeler gibi kabuklu familyasından. Kafa ilerliyor gövde büyüdükçe ancak kuyruğu hep dışarıda. Çünkü buradan yumurtluyor. ahşabın içine yumurtlamıyor yani. Bu sırada dişileşiyor zaten. ahşaba girdikten sonra.
Mayıs ve ekim ayları arasında yumurtluyor. dolayısı ile ahşap tekneler için Mayıs öncesi karaya almak çok önemli.
ağacın su yoluna göre ilerliyor. Dolayısı ile deliği görünce takibi ve nerede olduğunu bulmak kolaylaşıyor.
Bu konuda Türkçe hiç bilgi olmaması ilginç. Sanırım ahşap tekne sahipleri bunu bir sır olarak tutmaktalar.
Tiryaki hariç..
Su altında çürüğünüz varsa kurt olduğu kesin. Bu arada fiber teknenizde anlamsız kurt deliğine benzer çivi çakılmış gibi delikler görürseniz biliniz ki bu da kurt oluyor. Jel kod çatlağı arasından giriyormuş.
an itibarı ile internette bulunabilecek tek Tükçe kaynağı yazmak ta bize nasip oldu iyi mi ..
Çok kötü kokulu ve iğrenç bir hayvan. Filipinlerde bir de yiyorlar bunu iyi mi.
Zamanında müdahale ile Tayo Mar ,Navalis ten kurtuldu. Karinayı karış karış inceledim başka delik varmı diye .. Çok şükür yok. Bu bana yeni bir pala ve bir " diş " yapmama neden oldu.
Haydi bakalım Navalis efendi. Başka kapıya..