Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: teredo navalis ahşap tekne deniz kurdu

• *
teredo navalis ahşap tekne deniz kurdu
OP: 08 Şubat 2018, 12:37:27

Google da daha rahat bulunsun diye konu başlığı açtım.. BU konu ile ilgili hiç Türkçe döküman yok.. Bulunsun diye konu başlığını değiştirdim..

Teredo Navalis... evet , teredo  navalis ile son tangoyu hemen dümen palasının birleştiği yerde yaptık. 20 x 15 cm kadar bir yerde..

Şimdi oh aman , iyi ki teknem fiber diyen reisler. O kadar sevinmeyiniz. Teredo Navalis, jel kodu açınmış fiber teknelere de giriyor..

Önlemleri almadan önce ciddi ciddi ders çalıştım. İşin ilginci google da hiç Türkçe bilgilendirme yok. Bulabildiğim tüm bilgiler yabancı kaynaklardan.

Hollandayı 1700 lü yıllarda yok ediyormuş, Navalis efendi. O zamanlar bentler ahşapmış. Çatır çutur yemiş bentleri.

İngilizler bundan kurtulmak için gemilerin altını bakır kaplamışlar yine fayda etmemiş.

Çok ilginç bir hayvan. Hayatın tüm keyiflerini tadıyor bir kere. :)  Hayata erkek başlayıp, dişi olarak bitiriyor.

Erkek hali bir kafadan ibaret. gelip ahşaba tutunuyor bu kafa ile. Sonra tutunduğu yerde büyümeye başlıyor.

Elma kurdu gibi bir şey değil yani. Yürüyüp gitmiyor. ahşabı yediği yerde büyüyor. En fazla iki yıl yaşıyor. Ortalama ömrü bir yıl. Maksimum ulaşabileceği uzunluk 15 cm.

havasız 6 hafta yaşıyabiliyor. Büyüdükçe kurda benziyor ama aslında midyeler gibi kabuklu familyasından. Kafa ilerliyor gövde büyüdükçe ancak kuyruğu hep dışarıda. Çünkü buradan yumurtluyor. ahşabın içine yumurtlamıyor yani. Bu sırada dişileşiyor zaten. ahşaba girdikten sonra.

Mayıs ve ekim ayları arasında yumurtluyor. dolayısı ile ahşap tekneler için Mayıs öncesi karaya almak çok önemli.

ağacın su yoluna göre ilerliyor. Dolayısı ile deliği görünce takibi ve nerede olduğunu bulmak kolaylaşıyor.

Bu konuda Türkçe hiç bilgi olmaması ilginç. Sanırım ahşap tekne sahipleri bunu bir sır olarak tutmaktalar. :) Tiryaki hariç.. :)

Su altında çürüğünüz varsa kurt olduğu kesin. Bu arada fiber teknenizde anlamsız kurt deliğine benzer çivi çakılmış gibi delikler görürseniz biliniz ki bu da kurt oluyor. Jel kod çatlağı arasından giriyormuş.

an itibarı ile internette bulunabilecek tek Tükçe kaynağı yazmak ta bize nasip oldu iyi mi ..

Çok kötü kokulu ve iğrenç bir hayvan. Filipinlerde bir de yiyorlar bunu iyi mi.

Zamanında müdahale ile  Tayo Mar ,Navalis ten kurtuldu. Karinayı karış karış inceledim başka delik varmı diye .. Çok şükür yok.  Bu bana yeni bir pala ve bir " diş " yapmama neden oldu.

Haydi bakalım Navalis efendi. Başka kapıya..
  • IP logged

• *
    • Yat Tekne Sörveyi, ekspertizi, ozmoz muayenesi
Ynt: teredo navalis ahşap tekne deniz kurdu
#1: 08 Şubat 2018, 12:59:21
Özellikle ahşap omurgayı sever, zehirli boya, macun, boya ahşaba girmesini engeller ama en küçük bir boya çatlağından bile girer. Eskiden kalafat pamuk veya kenevire çam isi emdirilerek yapılırdı. Böylece kalafat edilen aralardan ahşaptan ahşaba atlalaması imkansız olurdu. Omurgayı çok sever ve çaresi de balta ve keserle omurgaya girişip temiz ağaç çıkana kadar sıyırmaktır. Keslip atılan ahşap arasında odunumsu dokular varsa da geneli terbiyeli işkembe çorbası kıvamındadır. Eski ahşap tekne tamircileri çok kolay tamr ederlerdi.  Sıyırmak derken, omurganın sadece 1-2 cm kalınlığında bir kısmı kalır, yeniden ahşap alıştırılır. Pası da sevmez, bu nedenle omurga altına saç çivilemek iyi bir fikirdir. Saç hem tekne altı sürtülürse zedelenmeyi önler hem de pas sayesinde toredo girmesini engeller.
  • IP logged

• *
#2: 08 Şubat 2018, 16:00:35
konu ile ilgili yaşanmışlıklar burada eklenirse bu problem ile karşılaşacaklar için faydalı olur diye düşünüyorum..
  • IP logged

• *
#3: 08 Şubat 2018, 20:29:17
Delikten içeri şırınga ile zehir basıp sika ile kapatırsanız ilerleyişi duruyor ama yediği yanına kar kalıyor :)

• IP logged
« Son Düzenleme: 08 Şubat 2018, 20:33:15 Gönderen: Oguzhan Bozkurt »
Bazıları oturur ve hayatı seyreder; bazıları denize açılır ve hayat onları seyreder!  M/Y HIZ

• *
  • Hayat suda başladı...
    • Denizci Kahvesi
#4: 08 Şubat 2018, 20:37:41
Delikten içeri şırınga ile zehir basıp sika ile kapatırsanız ilerleyişi duruyor ama yediği yanına kar kalıyor :)

Bu şekilde çok ciddi yol aldım.
  • IP logged
"Clouds and winds and oceans I choose my fate to be...  Whom the sea has taken Never shall be free."

• *
#5: 09 Şubat 2018, 09:40:50
Teredo veya herhangi bir canlının fiberglas ile beslendiğine dair bir blgi yoktur ve sanırım olmayacaktı. fİberglas yani cam takviyeli plastik %50 cam %50 plastikten oluşur. Kimyasal olarak camı etkileyen tek madde  benim bildiğim hidroflorik asittir. Bir canlının cam yemesi mümkün değildir, en azından yese bile sindiremez. Fiberglasta biyolojik bir tenlike yoktur. Korkulması gereken tek fiziki kimyasal olay ozmoz zararıdır. Jelkotu ozmozla geçen su fiberglasın içindeki kimyasallarla reaksiyona girer ve hidroliz denilen ozmoz zarırına neden olur. Deniz canlıları jel kota yapışarak, temizlenirken kısmi zarar verebilirler ama fiberglas yiyen bir canlı yoktur.
  • IP logged

• *
#6: 09 Şubat 2018, 11:21:46
Kurt polyester yiyemez ve ayrıca kesin etkili başka tedavi yöntemleri de var ben uygulamış ve yazmıştım iki sene önce .
Ahşap teknede kurt vurmasını tedavi den başka kurt vurmasını nasıl önleyebiliriz onu da yazmıştık bir yerlerde.
Ahmet Kabaalioğlu reis arşivindeki konuların hepsini bir başlıkta birleştirebilir belki. ::)

• IP logged

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
#7: 09 Şubat 2018, 11:33:03
Kurt polyester yiyemez ve ayrıca kesin etkili başka tedavi yöntemleri de var ben uygulamış ve yazmıştım iki sene önce .
Ahşap teknede kurt vurmasını tedavi den başka kurt vurmasını nasıl önleyebiliriz onu da yazmıştık bir yerlerde.
Ahmet Kabaalioğlu reis arşivindeki konuların hepsini bir başlıkta birleştirebilir belki. ::)

Abi senin yaptığın bir fumigasyon işlemi vardı, arşivimde bulamadım, hatta bir kısmını o zamanlar gekoda yayınlamıştın diye hatırlıyorum.
  • IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul

"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"

https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

• *
#8: 09 Şubat 2018, 11:47:32

Abi senin yaptığın bir fumigasyon işlemi vardı, arşivimde bulamadım, hatta bir kısmını o zamanlar gekoda yayınlamıştın diye hatırlıyorum.

Bakayım bir Ahmet , bulabilecekmiyiz.  ::)
  • IP logged

• *
#9: 09 Şubat 2018, 12:04:24
Tamam ancak o başka bir kurt.. :) Onu da ayrı başlığa koyalım..

Bu arada bu canlılar çok hılı evrimleşiyorlar.. Eskisi gibi ahşap yok denizlerde.. Bodrum da çok güvendiğim bir abimiz ısrarla fiber teknede kurt gördüğünü söylüyordu.. Özellikle jelkot hasarı olan yerde görmüşler.. Milyonlarcası ürüyor bunların çok kısa yaşam döngüleri var ve çok hızlı evrimleşiyorlar.. Bence dikkat edilmeli.. Öyle yemez filan diye kestirip atmayınız..

• IP logged

• *
#10: 09 Şubat 2018, 12:20:55
Fiber teknede gövde üzerinde ve çatlaklarda canlı yaşamı zehirli boya düzgün değilse kaçınılmazdır. Aynı şey  ahşap için de geçerlidir. Hatta insan için de geçerldir. Tekne altı temizlerken, kulak içine kaçan canlılarla karşılaştım. Fiberglass, polyester ve cam elyafıdır, jelkot da polyesterdir. Cam'ın yenilecek veya sindilecek bir gıda olmadığı konusunda hemfikirsek, polyester yiyen bir kurt olsaydı, jelkotu da afiyetle yerdi, Jelkot hasarı olan bölgede yerleşmek ise ayrı bir konu, teknelerin hız göstergelerinin prervaneler içine kaçan canlılar nedeni ile çalışmadığını biliyoruz. Bir oyuk bulmuş, yerleşmiştir.
  • IP logged

T
  • *
#11: 09 Şubat 2018, 12:26:33
Madem, hiç Türkçe kaynak yok,
Madem, araştırıldı, yeterli bilgi edinildi,
Madem, uygulaması yapıldı ve tecrübe ile sabit,

O zaman size düşen, parça parça mesajlar yerine, mini el kitapçığı tadında tek mesajla teşhis ile tedavi arasını kaleme almak.

;D ;D ;D Arada size iş kitledik iyi mi ?
  • IP logged
« Son Düzenleme: 09 Şubat 2018, 13:28:01 Gönderen: Ahmet Kabaalioğlu »

• *
  • Hayat suda başladı...
    • Denizci Kahvesi
#12: 09 Şubat 2018, 14:02:43
Öcal reisi eski plakları yakarak yapılan bir fümigasyon uygulamasından bahsetmişti.

SM-N9000Q cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

• IP logged
"Clouds and winds and oceans I choose my fate to be...  Whom the sea has taken Never shall be free."

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
#13: 09 Şubat 2018, 15:06:59
Öcal reisi eski plakları yakarak yapılan bir fümigasyon uygulamasından bahsetmişti.

Yok o başka. Bu bildiğin zirai mücadele ilaçlaması yaptı. Kamara içi için yapmıştı.

Bende bir zamanlar Kuzey Yıldızını örümcek için ilaçlamıştım, hatta biraz fazla içeride kalıp kendimi de zehirlemiş zor atmıştım dışarıya
  • IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul

"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"

https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

• *
  • Hayat suda başladı...
    • Denizci Kahvesi
#14: 09 Şubat 2018, 15:09:53
Sadece böcek için linktekini öneririm. Burak'tan kaptım bende. Sonuç nefis, uygulama pratik, risk minimum.

https://www.google.com.tr/amp/www.evidea.com/amp/red-earth-fumigator-dumanlayici-bocek-laci-20-gr-DEB410/p/981861%3fProductSlug=red-earth-fumigator-dumanlayici-bocek-laci-20-gr-DEB410

• IP logged

Yukarı git