Benim deniz kıyafetim kat kattır. İçeride tişört ile başlar, sweatshirt, kazak diye gider, bir kaç tanesi üst üste giyilebilir. Gerekirse dışarı buhar geçiren, içine su girmeyen, pantalon ve ceketle sonlanır. Kışın bere de kullanırım. Ayakkabı, deri; altı beyaz kauçuktur. Beyaz da en az siyah kadar, güverteyi kirletir ama beyaz olduğu için jelkot üzerinde az görünür. Islakları giydiğim zaman laboratuvar için imal edilmiş beyaz renkli, tabanı düz kauçuk çizme giyerim. Islaklar, sadece ıslak amaçlıdır, yani içinde sıcak tutacak astar vs yoktur, yaz kış giyilebilir. Yaz aylarında şort giyerim diğer kıyafet seçimi aynıdır. Ayakkabısız teknede dolaşmam.
Deniz için mayo, gözlük, snorkel, palet vazgeçilmezdir. Bir zamanlar balıkadam elbisem de vardı. Kış ayında suya girmen diye evde bırakıp çıkmıştım. Adanın arkasında pervaneyi ağlarda kullanılan çelik halata doladım. Ocak veya Şubattı. Tekneyi ısıttım, soyundum, çıplak suya girdim, kabloyu çözdüm, tekneye çıktım. Kıyafetlerimi üst üste giyim sırasına göre istiflemiştim. En üstte havlu, altına don, tişört, svetşirt, pantalon, kazak sıralı idi. Çok fazla rahatsız olmadan bir kaç dakika sonra ısınmıştım. Artık balıkadam elbisesi kullanmıyorum, zaten suda da gerektiğinden fazla kalmıyorum.
Bir zamanlar özellikle tipide severek yelken yapardım. Kıyafet yukarıdaki gibiydi. Keyif için çıktığımda seyirde içki de içerdim. Rakıyı, mizanadan akan kar suyu ile sulandırırdım. En soğuk havada bile kat kat giyinmenin zararını görmedim. Tek sorun falza gelrse ıslakları çıkarıp altından kat atmaktır. Tekneyi yalnız başına saeyre bırakabilirseniz ne ala, yoksa açıkta, mizana açık ve kasılı diğer yelkenler inmiş tekneyi bırakacaksınız aşağı ineceksiniz ve soyunup giyineceksiniz. Tek direkli teknede ise genovayı iyice sarıp iki iskota ile iskota köşesini tam direk hizasında tutacaksınız. Ana yelken inecek, dümen boş bırakılacak, tekne başını rüzgaraltına verir, keç veya yawl kadar keyifli olmasa da tekne kıçını früzgara döner ve çok yavaş seyreder. Kamaraya inip ıslakları çıkarır, içinize ek bir şeyler giyer veya fazlalıkları çıkarırsınız.
Ben çıplak vücuduma yün veya sentetik giyemem, altta mutlaka pamuk vardır. Isınmak için hakiki yünden vazgeçmeyin, hiç bir sentetik yün gibi sıcak tutmaz.
Klasik muşamba yağmurluk uzun süreli kullanımda içinde çok ter biriktiriyor, buharı dışarı atan modern kumaşlar daha iyidir ama uzun süre sonra ksmen de sxu geçiriyorlar. Keçi kılından aba denenmedim, çobanlar her havada giyebildiklerine göre su geçirmez olmalı diye düşünüyorum.