Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Alüminyum Direk Aranıyor

• *
Ynt: Alüminyum Direk Aranıyor
#15: 17 Ocak 2017, 22:53:08
Can hocam, git civadrayı ahşap yap, sonra alüminyum direk koy... Olmazzz . Üstelik üst yapı da ahşap..

Direği ahşap yapsan ya . Armayı da değiştir. randaya döndür. Hem direk kısalır, hem daha az yalpaya düşersin.

Gel sen bunu yawl yap, birde arkaya 3m kadar bir direk oturttur.. Bitti gitti.

Twin keel, flika dan yapılma bir gaff cutter.. Çok havalı olur bak..
  • IP logged

T
  • *
#16: 17 Ocak 2017, 23:02:57
Dökar'dan fiyat alabildin mi abi ?
  • IP logged

• *
    • Classicboats Turkiye
#17: 17 Ocak 2017, 23:26:38
Sonda ki kanalsız üç profil uygun ama, ölçüleri ile ilgili bilgi sitelerinde yok.
Ayrıca boyu ve ederi nedir öğrenemedim.

Haklısın uygunlar .... Açıp konuşmak gerek.
  • IP logged
“İçinde ütopya olmayan bir dünya haritasına bakmaya bile değmez… İlerleme dediğin, ütopyaların gerçekleşmesidir” diyordu Oscar Wilde.

• *
    • KUTUP YILDIZI
#18: 18 Ocak 2017, 00:29:32
Yok Kaan, yaptıkları işlerdeki tekne boyları gözümü korkuttu. :-[

• IP logged
ВЛАДА / TEOS

• *
#19: 18 Ocak 2017, 01:20:58
Sen beni tınma daha can hocam..

Yahu senin üst yapın ahşap değil m? civadran ahşap değil mi..? Alüminyum direk güzel olamaz. Hem sen yelken planını nasıl hesapladın. ? Bi anlatsana Can hocam.. Merak ettim şimdi..
  • IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
#20: 18 Ocak 2017, 01:30:02
Sen beni tınma daha can hocam..

Yahu senin üst yapın ahşap değil m? civadran ahşap değil mi..? Alüminyum direk güzel olamaz.

Valla ben olsam tınarım Can hocam. Alüminyum acayip kötü görünür abi. Valla gözümün önüne geldi, ı ıh... olmaz.
  • IP logged
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.

• *
#21: 18 Ocak 2017, 10:37:35
Bir BCC görmüştüm , direği alüminyum du.. Hiç hoş durmuyor..

İş alüminyum malzeme olunca biraz ukalalık edebilirm belki.. Yuvarlak kesit her yerde aynı direnci gösterir. Randa arma yaparsan gurcataya gerek kalmaz. Er kalınlığı fazla yuvarlak kesit ve gurcatasız bir yapı neden düşünmüyorsun anlamadım..
  • IP logged

• *
    • KUTUP YILDIZI
#22: 18 Ocak 2017, 10:58:41
Bir BCC görmüştüm , direği alüminyum du.. Hiç hoş durmuyor..

İş alüminyum malzeme olunca biraz ukalalık edebilirm belki.. Yuvarlak kesit her yerde aynı direnci gösterir. Randa arma yaparsan gurcataya gerek kalmaz. Er kalınlığı fazla yuvarlak kesit ve gurcatasız bir yapı neden düşünmüyorsun anlamadım..

Tınıyorum, ama tırsıyorum da.
Neme lazım Goca reis heyetiyle teknik konuda da olsa dalaşmaya. ;D

Et kalınlığı demek metrede kg olarak artış demek.
Yuvarlak kesit her yerde aynı direnci gösterir doğru emme,
tekne yelken seyrindeyken gerek rüzgar direncini karşılaması bakımından,
gerek yelken yükünün direğe bindirdiği gerilimler baş kıç doğrultusunda daha yoğundur.

Dolayısı ile sözgelimi 200 mm çapta 10 mm et kalınlığında ki yuvarlak direğin karşılayabildiği yükleri,
200 mm x 150 mm  ebatlarında 5 mm et kalınlığına sahip bir direk karşılayabilir.

ikisi arasında ki fark direk bedeli, bundan da önemlisi ağır direğin tekne stabilitesine yükleyeceği dertler.

Bak Ersin kardeşim sen arabama bindin görmüşsündür.
Benim iç aynamda karınca duası, tesbih, maskot sallanmadığını bilirsin.

Nasıl bazıları de'nin ayrı yazılmasına takıksa, bazıları virgülden sonra büyük harfle yazıya kafayı bozuyorsa,
benim de takık olduğum bir şey var, sadelik.

Tamam iş teknesi iş teknesi deyip durusunuz, eskiyi övüp gidesiniz, sözüm yok bu sizin seçiminiz.
O zaman iş teknesinin hakkını verin. Ağızda  puro, elde burbonla keyif seyirleri yerine,
mesela Marmara da pilot tekne olarak görev alınız, ya da ne bileyim Zonguldaktan kömür taşıma işine girişiniz. :D :D

Hem ahşap papel kaplama alüminyum direkler çıkmış  civadramla direğim uyuşacak böylece. ;D
  • IP logged
ВЛАДА / TEOS

• *
    • KUTUP YILDIZI
#23: 18 Ocak 2017, 11:03:34
Ha bak kıçta bir adet mizana olcek, küçük bir yelkeniyle.

Ben bumbe sama yapıvecem gari agala.
Randa, Renda neyin anımam ben. Kumaş topunu toplayveren, manifatrucu  Nizamettin emminin dolayvediği gibi,
yelkeni sarvecem bumbenin üstüne.   ;)
  • IP logged
« Son Düzenleme: 18 Ocak 2017, 11:10:33 Gönderen: Can Deniz »
ВЛАДА / TEOS

• *
#24: 18 Ocak 2017, 12:47:06
Taktın sarma ana yelkene.. Her bir mekanik ciddi sıkıntı..

Yahu bırakınca düşüyor zaten.. Niye sarmayla uğraşıyorsun..?  Hem basit sade diyorsun , hem de sarma ana yelken diyorsun.. Kırılabilir, ahşap bir direk.. Kısa.. Yalpası az.. Üstelik teknenin draftı az. Twin keel . Kısa direk yapman lazım. Markoni arma yapmaman lazım.. Lazım da lazım..

Raylı alüminyum direkte , mandarı boşladın mı, düşüyor mu yelken.. ? Düşmüyor.. Hele rayları da tıkanmış kirlenmiş, v.s. olmuşsa.. Uğraşıp duruyorsun.

Markalı eğitim teknesinde ana yelkeni basarken imanımız gevriyordu..  Basit kolay çözümler var.. Sen illa zora koşuyorsun..

Sen biliiiinn  :)
  • IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
#25: 18 Ocak 2017, 12:58:08
İlkin Can ağabeyin sarma sistemi kapalı olmayıp bumbaya veya bumba üstüne açık sarılacağından o kadar büyük sıkıntı değil.
Öte yandan Sarma yelkenlere gereğinden fazla haksızlık edildiğini düşünüyorum.
  • IP logged
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.

• *
    • KUTUP YILDIZI
#26: 18 Ocak 2017, 15:37:18
İlkin Can ağabeyin sarma sistemi kapalı olmayıp bumbaya veya bumba üstüne açık sarılacağından o kadar büyük sıkıntı değil.
Öte yandan Sarma yelkenlere gereğinden fazla haksızlık edildiğini düşünüyorum.

Haklısın Bülent;

Sarma bumba sistemlerde hele ki açık sarma bumba ise donam çok basit.
Arıza durumunda babun maymunu gibi bir yerlere tırmanma durumu yok.
Üstelik direk içine sarılan sistemde ki sakıncalardan hiç biri sarma bumba da yok.

Öte yandan dediğin gibi sarma sistemlere haksızlık edilmekte.

Sidik yarıştırma derdi olmayan, yelken açma kapama işlemlerini bilinçli ve sakince yapan denizciler için biçilmiş kaftan.
Hava sertledi, dola biraz yelkeni al sana camadan, hava boşladı sal yelkeni rüzgara.

Üstelik usulünce sarılı durumda duran yelken kumaşı daha uzun ömürlü olur.
Güneşin yıpratıcı etkisinden korunmuş olması cabası.

• IP logged
ВЛАДА / TEOS

• *
    • KUTUP YILDIZI
#27: 18 Ocak 2017, 15:48:14
Kırılabilir, ahşap bir direk.. Kısa.. Yalpası az.. Üstelik teknenin draftı az. Twin keel . Kısa direk yapman lazım. Markoni arma yapmaman lazım.. Lazım da lazım..

Blogumu okumadığın belli. >:(
Kırılabilir, kısa ve makul yelken alanına sahip sarma bumba bir direk sistemini karalamıştım yıllar önce.

Haldır haldır güneye in çık yok şekercim bizde.
3-5 saatlik oldukça sakin ve yavaş bir  seyir sonunda cennete ulaşmak mümkün buralarda.
Akşam yemeği sonrası bazen yürüyüşe çıkıyoruz,
Vize sorunumuz  olmadığı için bazen de uzo içmeye komşuya gidip geliyoruz.  ;D ;D

Velhasıl ben kendimi profil fotografımda ki gibi sakin koy denizcisi görüyorum.
Şunun şurasında kaç mevsim daha kiraz yiyeceğimiz belli değil,
bu saaatten sonra madalya takacakları da yok.
Taksalar taksalar Seiko 5 takarlar, e o da racona ters. 
Kendi çöplüğümüzde eyleşiyoruz işte. !O__ 8-)

• IP logged
ВЛАДА / TEOS

• *
    • Classicboats Turkiye
#28: 18 Ocak 2017, 17:55:12

Dedelerimden birinin kulağıma küpe olmuş lafı vardı. "Bir musibet bin nasihatten yeğdir"
Bendeniz, fakir abdal,  Can ile tekne, donam, teknik, yelken planı, arma vs gibi konuları "out of order" ilan edeli neredeyse 2 yıl oldu.

Elektrik, elektronik, mekanik konusunda derya deniz bilgisini herkesle paylaşıyor. :)xx :)xx :)xx Bundan büyük hizmet olur mu? Bize düşen fayda umduğumuzu alıp ona da duacı olmak.

Öte yandan Can ile kaderdaşız da biz. Bi türlü tekneleri bitirip de suya atamadık. :(
  • IP logged
“İçinde ütopya olmayan bir dünya haritasına bakmaya bile değmez… İlerleme dediğin, ütopyaların gerçekleşmesidir” diyordu Oscar Wilde.

• *
#29: 18 Ocak 2017, 18:40:48
Yahu bir konu bu kadar çarptırılır..  :)

Can hocam , sen alüminyum direk maliyetlerini pahalı bulmamışmıydın.. ?  :)

Ben sana alüminyum direk yapma ahşap yap demedim.. Madem uygun bedeller ile yapmak peşindesin ki hepimiz için geçerli bu.. Neden ahşap yapmıyorsun dedim. ?

Kadı ki alüminyum yuvarlak kesitli et kalınlığı daha kalın , ancak daha kısa bir direk kullanbilirsin diye görüşümü söyledim..

Hem madem öyle sert havlarda denize çıkmayacaksın , bir sakıncası yok o zaman . :)

Ben bumbaya sarılan sarma ana yelkenleri önemsiyorum.  Direğe sarılanlar beni korkutuyor ayrı. Ben başka bir şey söylüyorum.

Ahşap istemiyorsun tamam.

Yuvarlak alüminyum kesit kullanırsan  evet borunun et kalınlığı artacak , ancak randa armada direğin boyu kısalacağı için bu et kalınlığının artması sıkıntı yaratmayacak. Böylece gurcata ile de uğraşmayacaksın. Markoni armada bumbaya sarılı ana yelken iyi çalışıyor. Randasını bilmiyorum.

Direği kısaltıp, randa arma yapar, kıça da bir mizana direği koyarsan, yelken maliyetlerin de düşer.

Hem hafif hava, hem sert hava yelkencisi olurusun. Mizana ve öndeki flok seni sert hava da da , hafif havada da her şekilde götürür.

Sarma yapma demiyorum. Randa arma yaparsan sarmaya gerek kalmaz, serenin ağırlığı ile düşüyor zaten..

Direk maliyetin düştü, sarma yelken maliyetin düştü  ,yelken maliyetin düştü.. Her havada gidebileceğin bir arma oldu bi de üstüne üstlük..

Ben maksat muhabbet olsun diye şeyettiydim.. Yoksa hocam haddimize değil yani..  :)
Ben sana daha naaapıyım Allasen.. :) 

• IP logged

Yukarı git