Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: yelken kulüpleri..

• *
yelken kulüpleri..
OP: 25 Ocak 2018, 07:04:10
Önemli bir kapalı kutuya çomak sokuyoruz ..

Ben yelken eğitimimi İstanbul yelken akademisinden aldım.. Bir temel kurs, beş hafta sürüyordu ve sonrasında da bir beş haftalık ileri seviye kurs ..

Perşembe günleri teorik ders , dört saat boyunca ve Cumartesi ve pazar günleri de yaklaşık yarım gün , eğitim tekneleri ile pratik uygulama görüyorduk.. Temel kursta 7 m. lik eğitim tekneleri kullanılıyordu  ancak ileri kursta sanırım 28 ya da 30 feet bir tekne ile , denizden adam kurtarma, marinaya yanaşma ve ayrılma, gece seyri ve konum gibi çok önemli dersler veriliyordu.

Her bir konu ile ilgili sıkı bir eğitmen kadrosu vardı. Üstelik şimdi ismini hatırlamadığım bir bayan tarafından yönetiliyordu bu kurs ve çok samimi ve sıcak bir ortam vardı. İstanbul yelken kulübünün önemli bir gelir kaynağıydı diye düşünüyorum.

Geçen zaman içinde tekne sahibi oldum, farklı yönlerde de tecrübelendim v.s. Ancak şimdiye kadar bu işi en profesyonelce yapan kulüp olarak Global Sailing'i gördüm geçen yıl ki, Genel Müdürü ile muhabbet ederken ne pahasına bu işleri yaptıklarına da şahit oldum. Üstelik sadece çocuklara ve gençlere yönelik programlar vardı ve bence esas gelir getirecek olan ileri yaş gurupları için bir programları yoktu.

Mevcut yapı ve yoğunluk, böyle bir programı kaldırmaya müsait değildi.

Ama onlarda da en önemli problem, yarış yelkenciliği üzerine yoğunlaşılması ... eğitim kadrosu hep bu amaca yönelik, örnekler bu yönde..  Uygulamalı eğitmen kadrosunun çok genç olması ,  gezi yelkenciliği konusunda yeterli bilginin olmaması ise bu genç eğitmenlerin en önemli handikapları.

Çok iyi bir yarış yelkencisi ancak gece seyri bilmiyor ya da uzun yol tecrübesi , farklı tip tekneler ile seyir tecrübesi son derece az..

Dahası çoğu yelken kulübünde gezi yelkenciliği ile ilgili eğitim verilebilecek tekne de yok..

Lokasyon olarak inanılmaz noktalardalar ancak ciddi mevzuat problemleri nedeni ile kimilerinin eli kolu da bağlı gibi duruyor.

Gerçi bir temel bir problem de kulüp üyelerinin yaklaşımları..

Sevgili yelken kulüpleri.. gezi yelkenciliği ile ilgili neden ciddi bir programınız yok.. ?

Neden bünyenizde küçük imalatlar ile ilgili workshoplar düzenlemezsiniz ki. ?

Zafer Türkmen 'in yıllarca yaptığı sunum toplantılarını neden yelken kulüpleri üstelik imkanları varken yapmazlar.. ?

neden ciddi bir yayınınız, hatta ciddi bir internet siteniz yok.. ?

Neden fuarlarda yoksunuz?

Hep devlet ve mevzuat mı suçlu.. ? sizin hiç eksikleriniz yok mu ?

Diye başlayalım..
  • IP logged

• *
    • Yat Tekne Sörveyi, ekspertizi, ozmoz muayenesi
Ynt: yelken kulüpleri..
#1: 25 Ocak 2018, 07:43:01
Yelken denilince kulüpçülükte yarış algılanır. Çocukları eğitmek için bir takım faaliyetler yapılır, bunun için de deniz kenarında bir hyer gerekir. Deniz kenarında yer olunca da sosyal tesis kurulur ve yenilir içilir. Bu konuda bir kaç tane gerçek gezgin klübü vardır. Örneğin DADD, yeni kuruldu ama yarışla çok lgisi yok.
  • IP logged

• *
  • Viya böyle!
#2: 25 Ocak 2018, 10:30:52
Türkiye'de yelken kulüpleri maddi desteklerini, malzeme yardımlarını ve hatta kulüp binalarını devletten alır. Başarılı kulüpler, daha çok yardım alır. Başarı kriteri ne kadar çok denizci yetiştirdiği değil, sporcuların ne kadar çok derece elde ettiğidir.

Kulüp de haklı olarak yarış takımı yetiştirir.

• IP logged
Yolu denizden geçen herkesle, elbet bir gün, bir yerde buluşuruz!

• *
#3: 25 Ocak 2018, 10:48:47
Kimse yarışçı yetiştirmesin demiyor ki zaten.. Yetiştirsinler.. Soru neden gezi yelkenciliğine bu kadar uzak durdukları.. Üstelik bir iki dernek yöneticisi tanıyorum.. :) kendileri de gezi yelkencisi üstelik.. Yani eskiden yarışmışlar ama uzattıkları direği işaret şamandırasının direğine takmışlar filan:) anladığım sonra yarışçılıktan tekaüt ! olmuşlar (doğru mu yazdım acaba? )
  • IP logged

• *
  • Viya böyle!
#4: 25 Ocak 2018, 10:52:14
Kimse yarışçı yetiştirmesin demiyor ki zaten.. Yetiştirsinler.. Soru neden gezi yelkenciliğine bu kadar uzak durdukları.. Üstelik bir iki dernek yöneticisi tanıyorum.. :) kendileri de gezi yelkencisi üstelik.. Yani eskiden yarışmışlar ama uzattıkları direği işaret şamandırasının direğine takmışlar filan:) anladığım sonra yarışçılıktan tekaüt ! olmuşlar (doğru mu yazdım acaba? )

O bahsettiğin muhteremler gezicilere yarışçılığın kapılarını açan, ileri görüşlü, amatör denizci büyüklerimizdir. Zaman zaman aksilikler, kazalar, şanssızlıklar yaşamış olsalar da pes etmemiş, doğru belledikleri rotadan sapmamışlardır.

Onlarla gezi yarışçılığı evrim geçirmiş olup, bitişe ilk varanın değil, en son varıp da denizde daha uzun süre kaldığı, daha çok yelken yaptığı için birinci seçilenlerin olduğu organizasyonlar tertip etmişlerdir.

Tekaüt konusunda yorum yapmayayım. İkisinin de eli ağırdır :)
  • IP logged
Yolu denizden geçen herkesle, elbet bir gün, bir yerde buluşuruz!

• *
#5: 25 Ocak 2018, 11:32:15
Ben DADD'ın gezi yelkenciliği konusunda önemli yol katedeceğini düşünüyor umut ediyorum.Çünkü bünyesinde gezi yelkenciliğinin ve amatör denizcilerin duayenleri bulunuyor.

2017 de yaptığı Ege ve Karadeniz rallilerinin devamında çıta daha da yükseldi Atlantik geçiş organizasyonu hatta dünya turu planlama halinde projelerinde var.
  • IP logged
BABA TUNCA /YEŞİLKÖY

• *
    • AÇIK DENİZ AKADEMİ
#6: 25 Ocak 2018, 12:01:54
Sevgili yelken kulüpleri.. gezi yelkenciliği ile ilgili neden ciddi bir programınız yok.. ?
Gezi yelkenciliği ile ilgili TYF'nin TUYEP (Türkiye Ulusal Yelken Eğitim Programı) var.
Elini taşın altına sokan kulüp ve okullar buradan görülebilir;
http://www.tyf.org.tr/sayfalar/tuyep-uygulama-merkezleri

Bu program Dünya Yelken Federasyonu (World Sailing) onaylı, dünya standartlarında, MEB kontrolünde ciddi bir program.

öZgür (tapatalk)

• IP logged
><(((º>

• *
#7: 25 Ocak 2018, 12:18:44
“Zaten zengin yatçılara mazotu ucuza veriyorlar” kıvamında bir çomak.
Hiç uğraşmayacağım anlatmakla...
Sadece iki soru soracağım:

1. Bir yelken kulübü niçin kurulur? Niye üye olunur?
2. Siz niye bir yelken kulübüne üye değilsiniz?

Not: Deniz, nazik yorumların için teşekkürler. Elimiz filan ağır değil, hele sevdiklerimize asla.
  • IP logged
SARIYAZ  Turgut / Marmaris

T
  • *
#8: 25 Ocak 2018, 12:20:42
Gezi yelkenciliği ile ilgili TYF'nin TUYEP (Türkiye Ulusal Yelken Eğitim Programı) var.
Elini taşın altına sokan kulüp ve okullar buradan görülebilir;
http://www.tyf.org.tr/sayfalar/tuyep-uygulama-merkezleri

Bu program Dünya Yelken Federasyonu (World Sailing) onaylı, dünya standartlarında, MEB kontrolünde ciddi bir program.

öZgür (tapatalk)

Tuyep'in müfredatını okumuştum. Hakkıyla ve yazılan tüm konular öğretiliyor mu ?
Tuyep YY1 ve YY2 bir çok yerde öğretilirken YY3 neden bir çok kurs tarafından verilmiyor ?

Sorma sebebim, bir çok kursta ;
yelkenle tanışacaksınız,
temeline öğreneceksiniz,
orta düzeye gelecekseniz,
ileri düzey eğitim alacaksanız,
ama halen yanaşamadığınız için ayrı bir kurs veriyoruz,
Bir de bunun motor seyri incelikleri için kursumuz var,
gece seyri bizden sorulur, bakma sen ileri seviye kursu bitirdiğini ayrıdan gece seyri programını almalısın

gibi gibi. Ne demek istediğimi anlatabilmiştir sanırım. Tuyep müfredatı, en azından yazılı olarak hepsini bir arada vaad ediyor sanırım, onun için soruyorum.
Mutlaka eksikleri vardır lakin eğer beklentileri yelken kulüp ve okullarından daha fazla karşılıyor ise, herkesin desteklemesi ve uluslararasu tanınması için çaba sarfetmesi güzel olur gibi geliyor.

Neden IYT - RYA gibi her yerde TUYEP tanınır yada geçerli olmasın.
  • IP logged

• *
    • AÇIK DENİZ AKADEMİ
#9: 25 Ocak 2018, 12:55:04
Evet, müfredattaki tüm konular hakkıyla hem pratik hem teorik olarak öğreniliyor. O yüzden yy1,2,3 gibi aşamalı gidiyor.

Tüm kursiyerler tüm konuları uyguluyor, sorumluluk alıyor, eğitim boyunca öğrendikleri sürekli sorgulanıp kullandırılıyor, her gün sonunda geri bildirim (debrief) alınıp kişisel gelişimleri değerlendiriliyor, ona göre tekrarlar olabiliyor, kurs sonunda sınav oluyor ve gerçekten başarılı olanlar sertifikalandırılıyor.

Yy3'ün yaygın olmaması her bir aşamanın üst üste eklenme zorunluluğundan. Sezonda 2 kere filan yy2 açacak kadar kursiyer ancak toplayabiliyoruz, yy3 açamadık henüz! :)
Henüz çok yeni bir program, biraz daha ilgi olsa her aşama açılacaktır.

Avrupada ICC denkliği veya Türkiyede yelkenli tekneler için ADB denkliği olsa çok daha ilgi olabilirdi tabi.

Okullar doğal olarak ticari avantajı olan (IYT vb) eğitimlere ağırlık veriyor, federasyonun daha çok öncülük etmesi, iteklemesi, özendirmesi gerekiyor.

öZgür (tapatalk)

• IP logged
><(((º>

• *
#10: 25 Ocak 2018, 13:03:01
İstanbul'dan Ege'ye yarışlara giderken yapılan gezi yelkenciliği değil mi?  ?0-?
  • IP logged

• *
#11: 25 Ocak 2018, 13:24:26
Bu yarışlşardan birine ben de katıldım. Gezi yelkenciliği ile hiç bir ilişkisi yok, tamamen yarış.

Bir gezgin rotasını belirler, yelkenlerini trim eder, varsa otopilotunu bağlar, teknede birşeylerle uğraşır, çay, yapar, yemek yapar, bira içer vs. Bir yarışta ise genova veya balon iskotasını elinizden bırakmazsınız, bir kişi de ana yelken iskotasındadır, en küçük rüzgar hareketinde bile anlık trim yapılır. Dümenci de sürekli dümen başındadır. İşi olmayanlar da rüzgar üstüne tekneden ayaklarını sarkıtıp safralık yaparlar. Bu ikisi arasındaki temel fark bir kaç dakikadır, ama yarışlar da saniyelerle en fazla dakikalarla kazanılır. Gezgin zamana fazla bağlı olmadan, rüzgar kesilmişse motor çalıştırır, ara hedefine ulaştığı zaman konaklar. Yarışçı ise rüzgar kesildiği için etabı zamanında bitiremez, öğle saatlerinde Bozcaada'ya ulaştığında bir sonraki startın 1/2 saat sonra olduğunu öğrenir ve starta kadar açıkta oyalanır. Nasıl olsa 24 saat diye ekip uyumadan ulaştığı için bir sonraki etapta yorgun olmayan yelkenci kalmaz. Hava sert, hırpalanmayalım diye Midilli sancakta dönebilirsiniz ama yarışçıya verilen rota Midilli iskelede'dir. Yarış olduğu için ustalar sert havada balon basar, biraz acemiler onlar basarsa biz de basarız der, Midilli günebatısını geçerken en iyi şartlarda broş yerler daha da kötüsü balon patlatırlar. Biraz işi bilenler, becerip toparlanır, varsa ikinci balonla yoksa genova ile devam ederler. Öğlen start alındığı için hava ne kadar sert olursa olsun, gece yarısı Çeşme ağzında finiş alırsınız. Ertesi gün yine güneye doğru etap vardır veya bu yarış bitmiştir ama inmek için başka yarış başlar yani o gece de doğru dürüst uyuyamazsınız.  Bu benim gezgin anlayışıma pek uymuyor.
  • IP logged

• *
#12: 25 Ocak 2018, 13:47:02
Ahmet reisim. Benim kastettiğim Marmaris’te yapılan yarışlara katılmak üzere İstanbul’dan yola çıkan teknelerle yapılan seyirdi. Yarış Marmaris’te , Marmaris’e kadar Buradan yarış yapılmadı yani .

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
  • IP logged

• *
#13: 25 Ocak 2018, 14:23:03
Bir güneyden İstanbul'a çıkış:

Kazasız belasız, Bozcaada'ya ulaştık. Hava normal sayılır, belki de biraz normalin üstünde kuzeyli esiyor. Bozcaada'da zorla yer bulduk. Bir araya sığıştık. Neredeyse tüm tekneler yarıştan dönüyor.  Bir hatadır burada olan var. Hava bekliyorlarmış. altımızdaki 30 ft bir gezi teknesi, sabah kalktık, hiç kimse daha uyanmamış, kahvaltıdan önce taşların üstüne çıkıp denize baktım. dünkü hava devam ediyor. Kahvaltımızı ettik yola çıktık, bu arada yarışçılar da uyandı, bu havada boğaza ulaşamazsınız diyorlar. Birkaç defa baştan serpinti yedik ama oldukça kolay boğaza girdik. Yarışçılardan hiç biri çıkmadı. Bu bana start hattına kadar motorla gidip yarışa girip, yelkenlerini indirip tekrar motorla marinayha dönen yarışçıları hatırlattı.

Yarışçı yarışçıdır. Etap bitişine yetecek kadar, yiyecek ve su alır, abartıp hava bugün güzel, su geçirmezlerinizi servis arabasına bırakın, ağırlık etmesin diyen reisler gördüm.

• IP logged

• *
#14: 25 Ocak 2018, 14:49:09
Ersin sabah 07:00 de uyanıp yüzünü yıkar yıkamaz ülkemizin bu büyük sorunu mu aklına geldi ?  ;D

Ben kısa bir cevap vereyim ; - senin arzu ettiklerini yapmaya çalışanı da mevcut olmasına rağmen - ; Yelken Kulüplerinin amacı ( Hayır, devlötümuzun böyyüklerinin ve içimizden de önemsenmesi gereken bir kalabalığın sandığı gibi deniz kenarında mekan kurup akşama rakı-balık sefasi yapmak değildir ) yelken sporcusu yetiştirmektir. Çatı organizasyonları da Yelken Federasyonudur ; onun da amacı uluslar arası ölçekte başarılı sporcu yetiştirmektir, ülkeden olimpiyat şampiyonu çıkarmaktır.

Yelken kulüpleri de prensipte sporcu üyeye muhtaçtır, tekneye atlayıp kulübü adına derece yapacak kadın ve erkeklere...Bu istek ve kapasitede insan da ülkemizde az olduğundan, mecburen üyelerin sporu ciddi olarak yapmasalar bile, yelkene sevgi duyan ve ödedikleri aidatlarla veya kulüp içinde idari veya lojistik hizmet görevleri üstlenerek çarkın dönmesine yardımcı olacak kişiler olması istenir ( bu öngörü ne kadar gerçekleşir, o ayrı bir tartışma konusu ).

Bu yapı ve örgütlenmeden gezi yelkencileri için hizmet beklemek ( yine tekrarlıyorum ; herşeye rağmen bunu yapan yelken kulüpleri var ) mesela Motor Sporları Federasyonundan amatör şoförler için " Kendi kendinize buji, filtre, yağ nasıl değiştiririz ? " ; " Gelin arabamıza pasta cila yapmayı öğrenelim " gibi programlar talep etmeye benzer ; adamı büyük levye ile kovalarlar !

Bizim ( gezginler olarak ) gereksindiğımiz kurumlar Yelken Kulüpleri değil : Yat kulüpleridir...Bunu hala anlayabilmiş değiliz. Başka ülkelerdeki resme bakarsan belki yelken kulübü sayısi kadar yat kulübü görürsün  ve bunlar hatta kendi içlerinde yelkenli ve motoryat kulüpleri diye de ayrılirlar. Bunların içinde konumu uygun olup, üyelerinin tekneleri için ufak marina ve iskeleler işletenler de vardır. Senin, benim üyesi olmamız gereken kulüpler aslen bu tarz kulüplerdir. Bizim taleplerimize bu yapılar cevap verebilir.

Ancak sanırım ülkemizde yat ve yatçı tabirlerine duyulan gizli antipati nedeniyle de bir iki örneği dışında yat kulubü kurulmuyor ama 60'mı 80'mi yelken kulübü var.

Yine de bizim ( cüssesine göre devlet aparatının yarattığı 10 misli büyük maddi sorunlarla boğuşan) Yelken Kulubü mesela sessiz sedasız Milli Eğitim Bakanlığı ve Halk Eğitim Müdürlüğü ile anlaşıp amatör denizci adaylarına ücretsiz ADB kursları düzenliyor, onlarca aday belgelerini aldılar ve bizi mutlu ettiler.

• IP logged

Yukarı git