Baştan kişisel olarak illa X- Yachts en iyisidir diye bu konuyu açmadığımı samimiyetle söylemek isterim.
Tartışmaları ilgiyle okuyorum. Bazı yorumlarda X Yachtsın çok bilinmediği için önyargılı olunduğunu düşündüm.
Fiyat konusu çok tartışma götürür, ama bir o kadar da göreceli bir konu olduğu için daha çok teknik olarak değerli düşüncelerinizi öğrenmek isterim.
X Yachts ın 3 ayrı modeli var.
Xc ile belirtilenler Cruising modeli.. Aslında bunlar klasik X Yachtlar.. Tam bir Cruise modeli.. Mazot ve su depolama alanları diğerlerinden çok geniş.. Uzun seyirlere, kolay abranabilir olması, az sayıda kişi ile kullanılabilmesi, dengeli ve güvenli olması..
Xp ler Performans modelleri. Yarış modelleri.. Derin salmaları, yüksek direkleri ve büyük yelken alanları, gövde dizaynları ile çok farklı..
Yeni çıkan modeli ise X ler.. Bunlar da X4
3, X4
9, önümüzdeki yaz aylarında ise X4
6 çıkacak..
Bu Cruise, performans ve X lerin gövde, şekil, arma vb açısından birbirinden farklı olduğunu söyleyebilirim.
....................................
Benim yorumlarınızı istediğim bir konu da;
Opsiyonel olarak forestay alınabiliyor (fırtına bloğu, trinket vb için sıcak baktığım bir opsiyon) ama bu tercihte Runner yok, bu sorun yaratabilir mi?
Ve diğer bir konu da forestay olursa spinnaker için üst baskı alınamıyor.
Cenova ve trinket beraber açılırsa özellikle uzun seyirlerde anlamlı bir avantaj yaratır mı?
Self Tacking sistemi kullanan arkadaşlardan da bununla ilgili fikirlerini belirtmelerini isterim..