Sevgili reisler bir deneyimimi paylaşmak istiyorum. Konu hakkında bilgisi olanlar da katkı yaparlarsa benim de bilgim artar. Öncelikle çok yeni bir deneme olduğunu belirtmeliyim.
Yaşın geldiği yer gereği, belki de söylendiği gibi yeni unların katkı maddeleri veya yapıldıkları genleriyle oynanmış buğdayla alakalı, nedenini bilmiyorum ama sonbahardan bu yana şişkinlik, midede rahatsızlık, bol su içerek bastırdığım reflümsü şeyler, özellikle yemek sonrasında davul gibi göbek... Tabii tuvalete çıkmada da sıkıntılar.. Uzun yürüyüşlerle bile atamadığım bir şişkinlik. Kış hali nedeniyle bir iki kilo da alınca bunu nasıl çözeceğimi düşünmeye başladım. Şikayetlerime çevremdeki dostlarım "gluten alerjisi" gibi açıklamalar buldular. Ama doktora da gitmedim. Bu arada bir arkadaşım, kırmızı kinoa tattırdı. Yine beyaz kinoa ile pişirilmiş ıspanak filan da..
O gün şişkinlik yaşamadığımı fark ettim. Biraz soruşturdum. Gidip bir paket beyaz kinoa aldım. Yıkadım. Haşladım. Ateşten indirmeden birkaç dakika önce bir-iki kaşık zeytinyağı ekleyip, karıştırıp altını söndürdüm.
Sonraki günlerde bulgur pilavı veya irmik helvası görüntüsünde haşlanmış kinoayı ekmek niyetine yemeğe başladım. O şişkinlik gitti. İlk günlerde biraz bağırsak hareketi olduysa da rahatsızlık yaratmadı. Aksine mevcut rahatsızlıkları da giderdi.
Bir not daha ekleyeyim. Ekmek konusunda hassasiyetlerim vardır. Ekmeği severim. Gördüğüm her yeni ekmeği mutlaka alır ve denerim. Tam tahıl dense de giderek vücudumda hepsinin aynı tesiri yaptığını fark etmeye başlamıştım..
***
Yapımı gayet kolay, tek kişi için iki kahve bardağı kinoayı ince delikli bir süzgeçte yıkayıp tencereye koyun. Üstüne aynı kapla 3 fincan su, birkaç saat o şekilde beklettikten sonra suyunu çekene kadar olabildiğince küçük ateşte haşlayın. Suyu bittiğinde pirinç pilavının tenceredeki görüntüsü oluşmaya başlıyor. O an 1-2 çorba kaşığı zeytinyağı ekleyip altını söndürün ve soğumaya bırakın.. (Bu deneme pişirimi. Sonrasında fincanın yerine daha büyük kap kullanabilirsiniz. Veya nüfusa bağlı olarak 3-5 fincan şeklinde hacmi artırabilirsiniz..)
Kahvaltıda peynir-zeytin ve çayla gayet güzel oluyor. Yemeklerde de ekmek yerine bu bulgur pilavı veya irmik helvası kıvamlı kinoa hem tok tutuyor. Hem şişkinlik yapmıyor. Hem de bağırsakların rahat çalışımına katkı sağlıyor.
Başka deneyen var mı bilmiyorum. Ama unlu, mayalı ekmek pişirme işlerini ortadan kaldıracağını sanıyorum. En azından daha kolay..