Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Vallahi değmez billahi değmez..

O

Oktay Eryılmaz

Ynt: Vallahi değmez billahi değmez..
#150: 21 Ocak 2018, 13:10:23
Hayatımızdaki her şey gibi bu kahve konusuda Zevk,Zaman ve imkan meselesi
Kimi için sabah işe giderken starbucks tan aldığı bolşekerli bol kremalı kahve dünyanın en güzel kahvesi iken bir diğeri Chemex ile 1 saat uğraşıp yaptığı kahveyi kokusunu az bulup döker yenisini yapmaya başlar...
Bir çok kişi için Kahve sadece “kahve işte.....” iken bazı kişiler için yaşam biçimi olabilir
Bence Ne Nescafe seveni nede Chemex ile yapılan kahveden başka kahve içmeyeni katagorize etmemek lazım.

Bizim kahve yapımı için Denemediğimiz alet edavat kalmadı sonunda Bize göre tekne için en ideali  olan  4 fincanlık Coffepot kullanıyoruz. (Marka Bialetti Fiyatı 90 TL)
Elektriğe ihtiyaç duymadan kaynama süresi kadar bir sürede gerçekten taze ve güzel kahve içebiliyoruz.
  • IP logged
« Son Düzenleme: 21 Ocak 2018, 13:26:00 Gönderen: Oktay Eryılmaz »

S

Serdar Çırak

Ynt: Vallahi değmez billahi değmez..
#151: 21 Ocak 2018, 13:52:00
Moka için değilmi Bialetti.
  • IP logged

O

Oktay Eryılmaz

Ynt: Vallahi değmez billahi değmez..
#152: 21 Ocak 2018, 14:44:12
Moka diye ayrı bir kahve yapım tekniği veya cinsi yok.
Esspresso üzerine çikolata kreması konarak yapılıyor Starbucks icadı.
Kahve genelde öğütüldükten sonra sıcak su ile basınçlı veya basınçsız su ve filtre ile yapılıyor.
Bu filtre kahve makinelerinde basınçsız su kağıt filtre ile sıcak su aşagıya çok az kahve rahiası alarak kupaya doluyor adı kahve mi kahve ....
Birde nespresso tchibo gibi kapsüle sıkıştırılmış kahve çok yüksek basınçlı su ile fincana yollanıyor bu kahve adını tadını daha belirgin yapıyor.
Bu Bialetti denen vatandaşın çok seneler evvel bulduğu yöntem kahveyi en iyi şekilde fincana geçiren yöntem olarak biliniyor ve özelikle İtalya ve Fransa’da çok seviliyor.
Bunu 20 sene yıkanmayanlar formları fan klüpleri falan var.
Sistem aslında basit ama tüm kahve makinelerinin tersine çalışıyor.
Bizim çaydanlıklara benzer iki çaydanlık birbirlerine vidalanıyor.
Alttakine su konuyor ikisinin arasına metal filtrenin içine çekilmiş kahve
Su kaynamaya başlayınca buhar metal filtreden kahveyi içine alarak üsteki pota geçiyor orada ısı daha düşük tekrar sıvılaşıyor.
Kahvenin tüm rahiası içinde tutuyor.
Bizim evdekiler meraklı yoksa ben “kahve işte.......” diyen türdenim bana göre farkı pek az diğerlerinden...
Ama çok bilmiş arkadaşlarıma kalırsa Chemex ten sonra en iyi kahve yöntemi bu coffe pot ile yapılan

Bu arada kahveyi bizim gibi yani çorba gibi pişiren pek yok....
Bizimki basit yöntem at suyun içine kaynat....
Al sana Türk Kahvesi




  • IP logged
« Son Düzenleme: 21 Ocak 2018, 14:51:44 Gönderen: Oktay Eryılmaz »

  • *
  • İleti: 35
  • Mavilerdeyim
Ynt: Vallahi değmez billahi değmez..
#153: 21 Ocak 2018, 20:38:11
Çok abartılı.
16 yıl önce su ısıtmak amacıyla kurduk paneli eve. Mart ayından Kasım'a kadar yürür gider, panelleri değiştirmedik.
Teknede Boyler için panel kurmadım. Eğer gün içinde 30 dakika motor çalıştırırsanız hamamdakinden azıcık daha sıcak suyunuz olur.
Panel verimliliğini arttıran da regülatördür. Paneller yalnızca buzdolabını beslemez, akülerinizi de besler. BU nedenle yarayışlı şeylerdir. Regülatörünüzü iyi seçmeniz lazım; MPPT almanız gerekiyor. Düşük watt yüksek volt için.

Paneller için en az iki regülatör gerektiğini kim söyledi bilmiyorum. Bende bir tane var ve gayet iyi iş görüyor, Panel sistemini de bir ağabeyle beraber kurduk.

İnvertör aküden alır enerjisini bildiğim kadarıyla. Buzdolabım invertörden değil, akülerden besleniyor. 12 volt ile yani. Bu durumda beslemem gereken şey akülerim. Panelim bu işe yarıyor. Şu an, panellerim düşük enerji  üretiyor. Toplam 160 watt. 80*2. Bir arkadaşımdan aldım. Hesaplamalarıma, başka arkadaşlarımın deneyimlerine göre  bunları 150*2 yaparsam, sahici anlamda uzun süreli çözüm üretmiş oluyorum.
Paneller o denli önemlidir ki, akülerinizi beslediği için, uzun süreli yelken seyirlerinde de otopilotunuzun, diğer elektroniklerinizin devreden çıkmasını da engeller.
Bir defasında Kaş'tan Ceneviz lİmanına tamamen yelken ile gelmiştik.(65 mil) Ertesi gün yola çıktığımızda Nemeçek(Otopilot) çalışmıyordu. Ne zaman aküler bir güzel motorla doldu, o zaman çalışmaya başladı.

Ortaokul yıllarında elektrikçide çıraklık yaptığım için az çok +- nedir biliyorum.

Panellerin bu denli hızlı aşındığına inanmıyorum. Meğer ki sistem donmasın, soğuk panelleri çatlatmasın. Mesela sizin İstanbulunuzda nadir yıllar dışında panellerin zarar göreceğini düşünmüyorum. Bizim burada ise neredeyse mucize soğuktan zarar görmesi.

Eğer merak ediyorsanız, Masal'da 330 amper servis +60 amper motor aküsü var. 60 amper de başpervanesi için ayrı akü. Doğru yatırım yaparsanız, konfora yönelik herşey ucuz olabilir.

Burada yaptığım hata marin akü almamak oldu. Böyle olunca starter'da ürettiği enerji yüksek ama uzun kullanımda ürettiği enerji düşük oldu. Yani otomobil aküleri-ustalar daha iyi bilir, ben bildiğimi diyeyim- enerjisini dibine kadar kullanmıyor, daha çok başlangıçta yüksek enerji üretiyor. Marin aküler ise-bildiğim kadarıyla- sürekli olarak aynı düzeyde enerji üretiyorlar.
Şimdikilerin ömürleri bitince marin akü alacağım. Doğru bir tercih yaparsam en az 4 yıl kullanabileceğimi düşünüyorum.

Bunları izleyen monitör sistemi almadım. Yalnızca genel aküleri ölçen bir göstergem var ve fazlasıyla yetiyor.  Panelin var diye bunları almak zorunda değilsin. Kim dediyse abartmış. Olmazsa olmaz değil. Olmadığı zaman hayatta bir şey kaybetmiyorsun.

Hasılı, teknemde varolan buzdolabını ve diğer elektronikleri uzun seyirlere başladıktan sonra beslemek için yaptığım sistemden gayet memnunum.

5 yıl sonra ömrünün bittiğini varsayalım. Orta kalite 150*2 watt bir panel 750 lira filan. Uzun süreli-6-8 saat yelken seyri yapın bakalım, telsizinde Low Battery uyarısını görüyor musunuz görmüyor musunuz?

Bana efelik yapabilirsiniz, her şeyi söyleyebilirsiniz, trim budur, şu şudur diyebilirsiniz, hiç gocunmam. Ama Allah aşkına , yılda en az 1300 mil yol yapıyor, bir ay koylarda kalıyorum. İhtiyaçlarımı biliyorum. Öcal abinin her yerli olması gibi olacak ama daha 12 yaşında bir panel üreticisinde çalıştım ben ve 10 yaşından beri güneş paneli nedir ne değildir biliyorum. Gidin bunları soğuk, bütün kanalların donduğu memleket insanlarına anlatın.

Biz-Sizler bile- Akdeniz'de seyir yapıyoruz. Kuzeyli denizcilerin doğruları bizim doğrularımız olamaz.
Bülent Reisim düşüncelerinize aynen katılıyorum.2008 yılından beri kullandığım 175 w panellerime 2016 da 200 w daha ilave ettim.360 amp 5 adet sulu bakımsız aküyü rahat besliyor.Regülatörümde Steca 2020 amper.MPPT degil.
5 yılda bir akü alıyorum.Alternatörümde 55 amper.Yaz boyunca (4-5 ay) hic bir zaman kara elektriğine gerek kalmadan alargada kalıyorum.Marin akü ile daha uzun bir zaman aküler yorulmadan kalınabilir diye düşünüyorum.

LG-H815 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

  • IP logged

 
Yukarı git