Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Türkçe kaynak eksikliği

  • *
  • İleti: 2553
Ynt: Türkçe kaynak eksikliği
#15: 09 Şubat 2018, 20:10:06
Teşekkür ederim.

Bir ricam olabilir mi?
Yazı içinde geçen : Merakınızı uyandırdı ise  buyrun http://geocenter.survey.ntua.gr/main/labs/carto/academic/persons/bnakos_site_nafp/documentation/american_practical_navigator.pdf

bölümde yukarıdaki linki silip yerine
http://www.1yachtua.com/nauticalcharts/downloads/Practical_navigator.pdf
koyabilir miyiz?

An itibari ile halloldu sanırım.

Bu işler bu kadar kolaymı idi yahu , senelerce kandırmışlar bizi. :)
  • IP logged
« Son Düzenleme: 19 Ağustos 2022, 16:20:24 Gönderen: Hasan Toparlak »

  • *
  • İleti: 3573
Ynt: Türkçe kaynak eksikliği
#16: 10 Şubat 2018, 05:58:19
Sorma Öcal abi.. kolaymış..

BU arada tam da bahsettiğim çalışma ahşap zararlısı ile ilgili yapılmış oldu.. Ben öğrendiklerimi yazdım, keza Tiryaki ve en son noktada Ahmet reis derli toplu bir yazı yazdı. Tiryaki de wikiderya ya koyuyor.. Budur.. Birçok konuda bunu yapmamız gerek.. Aferim bize..  :)xx :)xx
  • IP logged

  • *
  • İleti: 3573
Ynt: Türkçe kaynak eksikliği
#17: 15 Şubat 2018, 12:36:17
Efendim isimi lazım değil, aramızda en ciddi arşiv tutan bir reisimiz ben bu ahşap tekne yapımı konusunda yazıp durdukça bir kitap göndermiş.. Kitap 1969 yılı basımı..

Bir tercüme.. Ahşap tekne yapımı ile ilgili inanılmaz detaylar var.. Git yapmaya başla yani o derece.. Çok kıymetli bir kitap..

Zamanında ne ciddi işler yapımış demek ki.. 1969 lardan tekne yapımı ile ilgili kitaplar var ise muhtemel 1950 li yıllardan kalma kitaplar da vardır eminim..

Bence dededen Babadan ne kaldı ise iyice bir tarama yapmakta fayda var..   Kitabı gönderen reis , fazlaca mütevazi olduğundan kitap ile ilgili bu kadar ayrıntı verebiliyorum.. Ancak ilgimi çeken kısımları paylaşacağım..

Tekne nasıl yapılır.. ?  Cevapları çok önceden verilmiş aslında..
  • IP logged

  • *
  • Donatan Temsilcileri
  • İleti: 1165
Ynt: Türkçe kaynak ekskliği
#18: 15 Ağustos 2022, 23:41:22
Tam yerine geldi maşrapa koyduk

8 Ocak 2014 Çarşamba Tarihinde blogumda paylaştığım  alıntı...

AĞIR KİTAPLAR - Mustafa Pultar
Sevgili Mustafa Pultar'ın son kitabı DENİZİN DİLİ, DENİZİN YAZISI herkes tarafından okunması gereken önemli bir kaynak olmakla birlikte dil, anlatımı okuyucuyu hiç sıkmayan bir risale.

Aşağıdaki makalenin ve/ya kitap içindeki bir bölümün hem ders niteliğinde hem de uluslararası denizcilik kaynakları olarak çok önemli olduğunu düşünerek paylaşıyorum.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Düşünürler kültür dediğimiz şeyin bir tanımını yapma konusunda pek anlaşamıyorlar. Ama, genel olarak belirttikleri iki nokta var. Birincisi, bunun toplumların var oldukları süre boyunca geliştirdikleri yaşam biçimleri ve deneyimlerinin birikiminden oluştuğu; ikincisi ise bunun nesilden nesile çeşitli biçimlerde aktarıldığı yönünde. Bazı toplumlar bunun farkına varıp kültürlerini saptamaya, kayda almaya, korumaya ve aktarmaya önem veriyorlar. Bizim toplumumuz gibi bazıları ise, oradan buradan esen rüzgarlarla savrulup, kendi kültürünü unutmayı ve harcamayı, onun yerine başkalarının önlerine sürdüklerini benimsemeyi marifet sayıyorlar. Kültürün en önde gelen öğesi dildir; çünkü kültür dil ile saptanır, dil ile kayda alınır ve dil aracılığıyla aktarılır. Ancak sözlü olarak saptananlar, bugün vardır, yarın unutulur. Bugün söylenenlerin yerine yarın başka şeyler söylenir; söylenmiş olanlar daha sonra kaybolur gider, her şeyin yeniden öğrenilmesi, yeniden söylenmesi gerekir. Ancak, öğrenilenler, söylenenler, bilinenler yazıya dökülürse, daha sonra yazılanlar onların üstüne, onlardan üstün olarak birikir.

İşte, denizcilik bilgilerine, kültürlerine hayran olduğumuz toplumlar, bildiklerini ve düşündüklerini söylemiş ama söylediklerini de her zaman yazmışlardır. Yazdıkları önce birkaç kağıda sığarken, zamanla büyümüş, risale olmuş, kitap olmuş, en sonunda da ağır kitaplar biçimine gelmiştir. Bu kitaplar kallâvi ciltler oldukları için gerçekten de çok ağır çekerler; hatta bazıları, sırf hafifletme amacıyla ince kağıda basılmışlardır, sayfalarının arkası bile görünür.

Ama, bu kitapların ağır olması, kağıtlarının ağır, ciltlerinin kalın olmasından değildir. İçerdikleri bilgilerin de öyle mecâzî, anlaşılmaz, şifreli bilgiler olduğu, okunmalarının zor olduğu da söylenemez; o bakımdan da hiç ağır değillerdir. Onları ağır yapan, onyıllar, hatta yüzyıllar boyunca birikmiş olan deneyimlerin yükü, hergün gelişen ve ortaya çıkan yeni bilgilerin çokluğu, tekrar tekrar işlenerek üstüste yığılmış olan bilgilerin ağırlığıdır. Yıllar boyunca gözden geçirilerek, yeniden yazılarak tekrar tekrar yayımlanırlar. O kadar ki, bazıları yetmişinci yayımlarını bile arkada bırakmışlardır. Bu yayımların her biri yeniden hazırlanmış yeni bir kitap, yani yeni bir edisyondur; öyle üçyüz bilmem kaçıncı baskısı yapılan Şu Çılgın Türkler'inki gibi aynı metnin olduğu gibi tekrar tekrar basımı değil.

Sevgili Cem Abi aramızda olsaydı çok sevineceği bir yayını paylaşmak istiyorum. Mustafa Pultar'dan "Büyük Deniz Sözlüğü Denizlük"
Alaylısından okullusuna, amatöründen profesyoneline tüm denizciler için çok faydalı bir kaynak. İş Bankası Yayınlarından Mart 2022 basımı. Ece bulup almasaydı bu yoğunlukta haberim olmayabilirdi.
Mustafa Pultar Hocamız yine çok büyük bir iş çıkarmış. Cem Gür'ün eski bir yazısını da paylaşmadan geçemeyeceğim.

https://www.gezginkorsan.org/forum/gekopedia/mustafa-pultar'i-tanir-misiniz/msg2286/#msg2286

Aşağıda sözlükten bir kaç görsel sunuyorum
  • IP logged
« Son Düzenleme: 16 Ağustos 2022, 00:44:17 Gönderen: Mücahit Karabaş »

  • *
  • İleti: 663
    • S/Y DUA-1 SEYİR DEFTERİ
Türkçe kaynak eksikliği
#19: 18 Ağustos 2022, 10:37:31
Teşekkürler Mücahit Reisim.

Önsöz sayfası altında 1nci basım tarihi 2007 yazıyor, rahmetli Cem Gür'ün yaşadığı dönemde bu kitap neden dikkatini çekmemiş acaba?

Bir de kitabın, kedinize atfen "Bosa" ile ilgili sayfasını paylaştığın dikkatimizden kaçmadı bilesin :)
  • IP logged
S/Y DUA-1 Hayatta olabileceğiniz en güzel yer, bir DUA'nın içinde yer almaktır. Şems-i Tebrizi

  • *
  • Donatan Temsilcileri
  • İleti: 1165
Türkçe kaynak eksikliği
#20: 18 Ağustos 2022, 21:41:44
Hulusi Reisim

2007 de yayınlanan kitap Yıldız Adları sözlüğüymüş. Bu deniz sözlüğü ilk defa yayınlanmış .
Bosa sayfasına özel ilgimiz gözünüzden kaçmamış.🙂
  • IP logged

 
Yukarı git