Cem Gür tarafından yaptırılmış ancak hiç kullanılmamış bir yelkendi Top sail. Onur , da hiç kullanmamış. Cem Gür neden kullanmadı bilemem. Muhtemelen çok tehlikeli bir yelken olduğu için olabilir.
Tom Cunliffe , meşhur kitabı -Hand, Reef and Steer - de bu karanfil yelkeni anlatırken, eski bir denizcilik teriminden bahseder. BU yelkeni deniz suyu ile ıslatmış denizciler gibi bir söz..
Bunun ne demek olduğunu Sivri Adanın arkasında anlamıştım. Üç yıl önce acemiyken bu yelkeni zamanında toplamayınca suya yapışmıştık. Bana 90 derece yattık gibi geldiydi. O günden beri kızım tekneye gelmez.
Aslında kullanımı en kolay yelkenlerden.. Ancak yine aynı kitapta, bu yelkenin kullanılmasının bir sanat olduğu da yazılı.
Top sail, bir hafif hava yelkeni, özellikle apaz ve pupa seyirlerinde çok avantajlı. dar apazda da iyi ancak orsa da yapraklanıyor. BU durumda aynı yelkeni kontra flok olarak ta kullanmak mümkün gerçi. Bir gün bu yelkenin planlarını alırsam yaptıracağım.
Dün , hafif hava bile denmeyecek, neredeyse hiç rüzgar olmayan bir havada bu top sail beni hayli gezdirdi. Videolarını face sayfamıza koydum.
BU yelken , resmen tek başına ,neredeyse sıfır havada dahi 5 tonluk tekneyi taşıyor resmen. Serenin üzerine çekiliyor ve seren ile direk arasındaki yukarıya doğru bir karanfil görüntüsü veren , tabanı yukarıda bir eşkenar üçgen düşünün. Ters bir markoni arma yani.
Bu durumda , seren ve direk arasında ciddi bir yelken alanı yakalamış oluyorsunuz. İşte bu yelken, çok hafif esintide dahi yelken yapmanıza olanak veriyor.
Dün , Sahilden barınağa doğru yürüyen bir arkadaşım aradı , Hiç hava yok, nasıl yelkenle gidiyorsun diye..
İşte bu karanfil yelken sayesinde..