Hazırlayanların ellerine sağlık, inanılmaz duygularla izledim, yer yer gözlerim doldu. STS Bodrum bu yolculuğu mutlaka yapmalıydı , bence imkanı olan herkes yapmalıydı. Yapanları bir kez daha gönülden tebrik ederim.
İstanbul Challenga katıldığımızda Yücel Bey bize STS Bodrum'u gezdirdi en ince ayrıntısına kadar anlattı. Hayran kalmamak elde değil, o önde biz arkasında tekneyi baştan aşağıya gezdik. İnanılmaz keyifliydi, bu bizim için büyük bir şanstı. Sonrasında yarış boyunca hergün teknemize geldi, bizimle sohbet etti, karşılaştığımız yerlerde tekrar tekrar sohbet şansı yakaladık.
Bu video da gördüğüm bir başka değerli kişi de bu teknenin kaptanı Mustafa Cengiz. Hakikaten bu tekneye çok yakışıyor. Mütevazi Bir kaptan, her limanda STS Bodrum'un direklerine tırmanışını hayranlıkla izledim.
Gelelim STS Bodrum'un İnebolu'da yakalandığı hava, Bandırma Vapurunun yakalandığı havaydı. Aynı yönden, aynı tarihte ve benzeri şiddette idi. Meşhur Filizkıran Fırtınası. İnebolu'da Tarihçi Mustafa Fakazlı'nın aktardığına göre, Ulu Önder Atatürk , Anadolu'ya İnebolu'dan çıkacakmış. Fakat Filizkıran Fırtınası buna müsade etmeyince , 2 saatlik bir duraklamadan sonra Bandırma Vapuru Samsun'a devam etmiş. Bunun kendi anlatımıyla videosu mevcut bulursam onu da paylaşırım.
Birde 100. yıl seyrine değinmek istiyorum. Aslında bu seyrin mimarı forumumuzun sessiz takipçilerinden İsmail Tümer Abimizdir. Kendisi benim tanıdığım denizciler arasında en üst sıralardadır. Deneyimi ve bilgisi konusunda önünde saygı ile eğilirim. Bu seyirden tam bir buçuk yıl önce bu seyrin hayalini kurdu , DADD ın bir organizasyonu olarak yapmayı düşündü. Hepimiz çok heyecanlandık, bende listeye adımı yazdırdım. Çok duygulanmıştım. Sonrasında İsmail Abi konuyu Deniz Kuvvetlerine taşıdı. Kendisinin de emekli bir deniz subayı olması sayesinde seyir planlaması çok sistematik bir şekilde ilerledi. Netice de hayal ettiği seyir bir anda Deniz Kuvvetleri himayesinde bir etkinliğe dönüşüverdi. İsmail Abi öyle çalıştı ki , Video da gördüğümüz Flamaları, mont tişört ve şapkaları, alay sancaklarını, büyük Bayraklarımızı hatta gönderlerini bile bizatihi kendisi takip etti yaptırdı, etkinliğin seyir planını tüm irtibat noktalarıyla hazırladı. Sonra Bu seyir ve 100. yıl kutlamaları Cumhurbaşkalığı Himayelerinde çok harika bir şölene dönüştü. Birbirinden cesaret alan bir çok grup denizden Samsun'a gitme kararı aldı. Benim hatırladıklarım, Tutkum, Ernesto 1919, Sts Bodrum, İstanbul'dan 4 adet yarış teknesi, 4 Adet Rotatürk grubu teknesi, 36 adet DADD grubu teknesi, dragon grubu kürekçileri benim takip edemediğim bağımsız katılan bir kaç tekne daha . Birde bu teknelerin büyük bir kısmı güneyden gelmişlerdi. Fakat İsmail Abi Kendisi komodoru olduğu bu anlamlı seyre katılamadı. Rahatsızlandığı için uzunca bir süre tedavi gördü. Bu yüzden katılamadı, şükür şimdi sağlığına kavuştu.
Ben mi ? bende bu hayalini kurduğum seyre katılamadım. Bizim katılmayı planladığımız tekne İstanbul'a getirilemedi. eş zamanlı ben Bidarka'yı Marmaris'ten getirdim ama yetiştiremedim. Tekrar karaya almak zorunda kaldım. Velhasıl kelam ben de katılamadım. 100 yılda bir olacak bir şeydi ama yapamadık işte.
Forumda bu anlamlı seyri yapan dostlarımız var, hemen aklıma gelenler Mehmet Cömert Abim ve Koray Özbeyli kardeşim varlar.
Katılan katkıda bulunan herkesin emeğine sağlık, ne kadar anlamlı bir seyir yaptılar.