Teknede ve denizde sık görülen sağlık sorunları:
Zehirli Balık Sokmaları Nasıl Tedavi Edilir?
Trakonya, iskorpit:
Balık sokmalarında (trakonya, iskorpit) en etkili yöntem yaralanan yerin sıcak suya sokulup ağrı geçene kadar beklenmesidir. Su sıcaklığı dayanılabilecek kadar sıcak olmalı (45 dereceden fazla olmamalı). Fazlası yanıklara neden olup doku hasarını arttırabilir. Anti histaminik (alerji ilacı), ağrı kesici ilaçlar alınabilir.
Diyabetik (şeker hastalığı) olanlarda bu yöntem su sıcaklığı ölçülmeden yapılmamalıdır. Hasta az hissettiği için yanığa neden olur.
Amonyak şikayetleri azaltabilse de uzun süre tutulursa amonyak yanığına (kimyasal yanık) neden olabileceği için önerilmez.
Denizanası:
Denizanası dalamalarında deniz suyuna bolca karbonat karıştırılıp etkilenen bölgeye dökülmeli, biraz bekledikten sonra künt kenarlı bir cisimle cilt üzerinde kalmış olabilecek tentaküller fazla da bastırmadan sıyırılmalıdır. Sıyırılan sümüksü maddenin hala etkili olabileceği unutulmamalı, denize veya lavoboya yıkanmalıdır. Etkilenen bölgenin temizlenmesinde tatlı su kullanılmamalı. Bunlarla birlikte antihistaminik (alerji ilacı) ve ağrı kesici ilaçlar alınabilir.
Vatoz:
Vatoz sokmalarında iğnesi genellikle kırılıp içeride kaldığı için mümkünse çıkartılmalı, kolayca çıkartılamıyorsa da fazla kurcalanmamalı, antiseptik bir solüsyonla (betadin) temizlendikten sonra pansumanla kapatılmalı, bir sağlık merkezine gidilmeli.
Tüm zehirlenme olaylarında; baş dönmesi, baygınlık, uyuşukluk, çarpıntı, ateş gibi şikayetler başlarsa, birazdan geçer diye beklenmemeli, zaman geçirilmeden bir sağlık merkezine gidilmeli, gerekirse yardım istenmeli.