Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Kolektif kitap yazımı ve PenPape

  • *
  • İleti: 117
Kolektif kitap yazımı ve PenPape
OP: 27 Mart 2019, 23:44:37
Efendim Amerikan menşeli bir web sitesi var, PenPape.com .
Amerikan menşe olduğuna bakmayın kurucularının çoğu Türk.
İster yazılarınızı (hikaye, roman, deneme artık her ne ise) katkılara kapalı ekleyin ister katkılara açık ekleyin ve yazınıza eleştirler yahut direk katkılar gelsin zenginleşsin.

Bizim de 18 kişi bir kolektif roman yazma denememiz var. Şöyle işliyor,

Bir editör ve 17 yazarımız var. Bir kısmı benim gibi forumlar ( ve birkaç utanç içinde sakladığı hikayesi ) dışında yazma deneyimi olmayanlar yanı sıra, ödüllü amatör hikayecinin, bir anı bir de roman yazmış kısmen deneyimli yazara kadar geniş bir yelpazede yazarlar.

Ortada bir hikaye bir senaryo yok. Birisi ilk bölümü yazdı ve arkasından diğeri geldi, karakterler oluşmaya başladı, bel kemiği yavaş yavaş oluşmaya başladı.

Nereye gidecek ve hikayesi tam olarak ne olacak? 18 yazar ve editörün en ufak fikri yok! Bakalım roman nereye doğru gidecek, beraber geliştirdiğimiz gibi beraber izliyoruz.  Arka planda acımasızca birbirimizi eleştiriyor ve geliştiriyoruz.

Burada da bazı reislerimizin kitap kurdu olduğunu biliyorum. Hem site ilginizi çekebilir (https://www.penpape.com/) hem de kitabımız (daha ismi bile yok, şimdilik Kitap Mitap).

Kitabımızın linki ise aşağıdaki gibidir;

https://www.penpape.com/kitap-mitap-w1374

"Ansızın ortadan kaybolan babasının yokluğunda şekillenen kişiliğine tanık olduğumuz Tuğrul küçük yaşından itibaren zorluklara göğüs gererek bir hayat mücadelesi verdi. Babasının ansızın karşısına çıkmasıyla birlikte tasviri zor bir kafa karışıklığıyla kaşrı karşıya kaldı. Eşi görülmemiş bu kitabın 17 yazarı ilerleyen sayfalarda ne olacağını bilmiyor, tıpkı bu kitabın okurları gibi. Gelin birbirinden farklı yazı uslubu olan yazarların her bir satırına bu eşi görülmemiş eser yazılırken şahit olalım."

Bir göz atar ve hatta daha da fazlasını yapıp eleştirilerinizi de eklerseniz ayrıca memnun oluruz..

Benim henüz katkım çok sınırlı..Cesaret edip yazamadım ciddi bir şeyler.. Ama doluyorum. Oradaki nickname Zveriges. .İki taptığım yazar S. Zveig ve J.L. Borges karışımı bir takma ad..

Bekleriz..

  • IP logged
« Son Düzenleme: 27 Mart 2019, 23:46:48 Gönderen: İlkay Ersoy »

  • *
  • Donatan Temsilcileri
  • İleti: 4254
Ynt: Kolektif kitap yazımı ve PenPape
#1: 28 Mart 2019, 09:57:00
Takma adı bayıldım :) Bildiğin afili yazar adı olmuş. Rahat bir zamanımda okuyacağım.
  • IP logged
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.

  • *
  • İleti: 151
  • Keşke insanyürüyüşünü dünya ile bütünleştirebilsek
    • Kapina
Ynt: Kolektif kitap yazımı ve PenPape
#2: 28 Mart 2019, 11:06:09
YAZMAK
İlkan Reis’im öncelikle yazmak gibi bir uğraşa yaşamınızda yer verdiğiniz için kutluyorum. Milletçe okumaya düşkünlüğümüz malûmken yazmaktan insanlara söz edebilmek çok daha fanastik geliyor.

(Aşağıda dile getirmeye çalıştığım düşüncelerim lütfen "çokbilmişlik" olarak algılanmasın. Bir şeyin pek çok yolu olduğunu baştan kabullenerek sözlerime girmek istoyorum )

Linkini verdiğiniz çalışmaya ancak göz gezdirebildim. Daha uzun bir zamanda bakmayı düşünerek aklımın bir yerine ve defterime not ettim.

Yazmak konusunda (düzgün, kuralına göre cümle kurma kaygısıyla olan şekli)düşündüklerimi dile getirmek istiyorum;

_Öncelikle yazmaya bir neden-sebep bulunmasında yarar var. Birkaç neden;
_Bir şeyleri daha sonra anımsamak için
_Karmaşık konuları -edebiyat, felsefe, vb- daha iyi anlamak için,
_Bir meslek olarak yazar olmak, para kazanmak, ün sahibi olmak için,
_Bir konuda daha derinlemesine düşünmek için,
_Günlük hayatta, iş hayatında, sosyal ortamlarda, haberleşmede,
_V.b.

Zaten günlük hayatta, mailleşirken, bir konuda not alırken, türlü durumlarda bir şeyler yazma gereği duyuyoruz. Burada sözünü ettiğimiz “edebiyat” alanına giren türde yazmalar. Yani şiir, öykü, roman, deneme türlerinde bir şeyler yazma çabası.

Yaratıcı Yazarlık Kursları bir parça bu konuda faydalı oluyor. Ama umulduğu kadar değil. Bu nedenle “yazar olmak” kavramını şimdilik bir yana bırakıp yazmaya çalışma üzerinde yoğunlaşacak olursak; Yazabilmenin bazı gerekleri var;
_İyi bir okur olmak,
_Yazım diline hakimiyet,
_Emek ve zaman ayırmak,
_Sabır,
_Eleştiriye açık olmak, gibi, gibi…

Yazmayı bir hayat tarzı olarak benimsemiş insanlara Yazar diyebiliriz. Yazmanın belli başlı araçları var; Bilgisayar, kağıt-kalem gibi. Ayrıca da ne türde yazacağına karar vermek.

Bu konularda yazılmış çok faydalı basılı kaynaklar var. Bir romanı yazmanın teknik yöntemlerini, olay, karakter, kurgu, çatı oluşturma konularında öneriler uygulanabilir. Sizin uyguladığınız yöntem alışıldık bir yol değil. Roman, yapısı gereği bazı kalıplarla yazılır. Kurgu ve çatı çok önemlidir. Deneysel bir roman yazılabilir tabii ki. Bu yönteme katılmadan önce nasıl bir yazım aşamalarından geçtiğinizi bilemiyorum. Bir etkinlik, kendini deneme olarak bakıyorsunuz sanırım bu çalışmaya.

Yapmaya çalıştığım uygulamaları (yazmaya çalışan biri sıfatıyla) kısaca ekleyerek son vereyim yazıma;
_Sürekli yanımda bir not defteri, kalem olur.
_Okumaya ağırlık veririm,
_Sinema, fotoğraf, tiyatro, müzik gibi güzellikler her zaman ilgi alanımın içerisindedir.
_Her gün bir şeyler yazamıyorum ama yazma konularımın üzerinde düşünmeye zaman ayırıyorum,
_Çeşitli defterler tutuyorum; Günlük, Okuma Notları, Yazma Notları, Rüya Notları gibi.
_Bir öykünün -öykü yazmak ana uğraşım- bazen aylar sürdüğünü, bu işte sabırsızlığın bir işe yaramadığını biliyorum.
_Günlük hayatta yazılacak konu ve kavramların sadece “insan içine çıkarak,”, “insan arasında olarak,” bulunabileceğine inanıyorum. Yaşamdan kopuk yazmalar olabilir mutlaka. Ama benim yolum-yöntemim değil.

Yazmak bambaşka bir his. Hiçbir şeyin vermediği bir yere götürüyor insanı. Değiştiriyor. Bu yolda kişisel başarılar diliyorum. Yazım konusunda dilediğiniz konuda “istişarede” (sözcüğün öztürkçesini anımsayamadım) bulunabiliriz. İlgi alanınıza giren kitapları paylaşıp tartışabiliriz.

Selamlar.
  • IP logged
« Son Düzenleme: 28 Mart 2019, 11:21:02 Gönderen: Mehmet Sürücü »

  • *
  • İleti: 117
Ynt: Kolektif kitap yazımı ve PenPape
#3: 28 Mart 2019, 15:46:25
Mehmet Reis, yazdıklarınızı not aldım.. Çok kıymetli. Bir kısmı geçtiğimiz aşamalar bir kısmı "atlamayalım" deyip kenara not edecğeimiz hususlar. 

Ekibimizde çıraklar da var ustalar da.. Bu çalışma roman yazmaktan çok kolektif ve hedefsiz hareketin ne doğuracağına yönelik bir deney daha çok.

Siz de lütfen esirgemeyin hem takibinizi hem eleştiriililerinizi, sonra sorarım bak! ;-)
  • IP logged

 
Yukarı git