Denizde çatışmayı önleme tüzüğünde belirtildiği şekliyle seyir fenerleri aşağıdaki gibidir. Bu konu başlığında detaylandırarak, şekillerle destekleyerek, değişiklikleri ve ilaveleri belirtelim. Forumumuzda bulunsun.
C - FENERLER VE ŞEKİLLER:
KURAL: 20
Uygulama
(a) Bu bölümdeki kurallara, bütün hava koşullarında uyulacaktır.
(b) Fenerlere ait Kurallar güneşin batışından doğuşuna kadar uygulanacak ve bu süre içerisinde Kurallarda belirlenen fenerlerle karıştırılmayacak veya bunların
görüşlerini veya ayırıcı karakterlerini bozmayacak veya iyi bir gözcülük yapılmasını engellemeyecek olan fenerler dışında diğer hiçbir ışık gösterilmeyecektir.
(c) Bu kurallarda belirtilen fenerler, taşındığı takdirde, kısıtlı görüşlerde güneşin doğuşundan batışına kadar da, gösterilecek ve gerekli görülen diğer bütün koşullarda da gösterilebileceklerdir.
(d) Şekillerle ilgili kurallar gündüzleri uygulanacaktır.
(e) Bu kurallarda belirlenen fenerler ve şekiller bu kuralların 1 sayılı Lahikasının hükümlerine uygun olacaktır.
KURAL: 21
Tanımlamalar
(a) "Silyon feneri" deyimi: Teknenin baş-kıç orta hattı üzerine konulan 225 derecelik bir ufuk yayı üzerinde kesiksiz bir ışık gösteren ve teknenin her iki tarafında tam pruvadan itibaren kemerenin 22,5 derece gerisine kadar ışık gösterecek surette yerleştirilmiş beyaz bir fener anlamına gelecektir.
(b) "Borda fenerleri" deyimi: Herbiri 112,5 derecelik bir ufuk yayı üzerinde tam pruvadan kendi tarafındaki kemerenin 22,5 derece gerisine kadar kesiksiz bir ışık gösterecek surette yerleştirilmiş sancak tarafında, yeşil, iskele tarafında kırmızı fener anlamına gelecektir. Boyu 20 metreden kısa teknelerde,borda fener- leri teknenin başkıç orta hattı üzerinde bulunan bir fanus içinde birleşik olarak taşınabilir.
(c) "Pupa feneri" deyimi: Olanağı kadar teknenin kıç tarafına yakın bir yere konulan, ufkun 135 derecelik bir yayı üzerinde kesiksiz beyaz bir ışık gösteren, tam kıçtan itibaren geminin her iki bordasında 67,5 derecelik bir ışık göstermek üzere yerleştirilmiş beyaz ışık veren bir fener anlamına gelecektir.
(d) "Yedekleme feneri" deyimi: Bu kuralın (c) paragrafında belirlenen "Pupa feneri" ile aynı nitelikte olan sarı ışık veren bir fener anlamına gelecektir.
(e) "Her taraftan görülür fener" deyimi: Ufkun 360 derecelik yayı üzerinde kesiksiz ışık gösteren bir fener anlamına gelecektir.
(f) "Çakar fener" deyimi: Düzenli aralıklarla dakika 120 veya daha fazla çakan bir fener anlamına gelecektir.
KURAL: 22
Fenerlerin Görünüşü
Bu kurallarda belirtilen fenerler, en az aşağıda yazılı mesafelerden görünebilmeleri için, bu Kuralların 1 inci lahikasının 8 inci kısmında belirlenen şiddette olacaklardır.
(a) Boyları 50 metre veya daha fazla olan tekneler:
- 6 milden...
- 6 milden görünür silyon feneri,
- 3 milden görünür borda feneri,
- 3 milden görünür pupa feneri,
- 3 milden görünür yedekleme feneri,
- 3 milden ve her yönden görünür beyaz, kırmızı, yeşil veya sarı fener
(b) Boyları 12 metre veya daha fazla olan fakat 50 metreden az olan tekneler
- 2 milden görünür silyon feneri ancak boyu 20 metreden az olan teknelerde 3 milden görünür olacaktır.
- 2 milden görünür borda feneri,
- 2 milden görünür pupa feneri,
- 2 milden görünür yedekleme feneri,
- 2 milden ve her yönden görünür beyaz, kırmızı, yeşil veya sarı fener.
(c) Boyu 12 metreden az olan tekneler
- 2 milden görünür silyon feneri,
- 1 milden görünür borda feneri,
- 2 milden görünür pupa feneri,
- 2 milden görünür yedekleme feneri, - 2 milden ve her yönden görünür, beyaz, kırmızı, yeşil veya sarı fener.
(d) (Ek : 20.9.1984 - 84/8541 K.) Kolay görülemeyen, kısmen batık tekneler ya da cisimler yedeklendiğinde:
- 3 milden her yönden görünür beyaz bir fener.
KURAL: 23
Üzerinde yol bulunan Kuvvetle Yürütülen Tekneler
(a) Kuvvetle yürütülen bir tekne üzerinde yol olduğu zaman:
(i) Baş tarafta bir silyon feneri,
(ii) Boyları 50 metreden daha kısa olan bir teknenin gösterme yükümlülüğü bulunmaması hali hariç, kıç tarafa doğru ve baş taraftakinin yukarısında ikincibir silyon feneri,
(iii) Borda fenerleri,
iv) Bir pupa feneri.
(b) Bir hava-yastıklı tekne su üzerinde kalkarak çalıştığı zaman, bu kuralın (a) paragrafında belirtilen fenerlere ek olarak, ufkun her tarafından görülen, sarı renkte çakar bir fener taşıyacaktır.
(c) (Değişik : 20.9.1984 - 84/8541 K.) (i) Boyu 12 metreden küçük olan kuvvetle yürütülen bir tekne bu Kuralın (a) paragrafında belirtilen fenerler yerine her yönden görünür bir beyaz fener ve borda fenerleri gösterebilir.
(ii) Azami hızı 7 deniz milini geçmeyen, boyu 7 metreden küçük kuvvetle yürütülen bir tekne bu Kuralın (a) paragrafında belirtilen fenerlerin yerine her yönden görünür bir beyaz fener ve uygulanabildiği takdirde aynı zamanda borda fenerlerini de gösterebilir.
(iii) Boyu 12 metreden küçük olan ve kuvvetle yürütülen bir teknede silyon fenerinin ya da her yönden görünür beyaz bir fenerin başkıç doğrultusu üzerinde gösterilmesi, bu doğrultu üzerinde fener donatılmasının pratik bulunmaması dolayısiyle sağlanamadığı takdirde bu fenerler orta hat dışında gösterilebilir. Ancak, bu takdirde borda fenerleri kombine olarak bir fener halinde ve baş-kıç orta doğrultusu üzerinde, ya da silyon, yahut her yönden görünür beyaz fenerle mümkün olduğu kadar ayni baş-kıç doğrultusunda gösterilecektir.