Myndos yani bugün hepinizin çok iyi bildiği adı ile Gümüşlük antik limanında bir süre önce yapılan sualtı arkeoloji çalışmalarında Batı limanı tespit edildi. Konu ile ilgili daha detaylı bilgi edinmek isteyenler aşağıdaki dosyayı inceleyebilirler.
Myndos Sualtı Araştırmalarında Yeni Bir Keşif: Batı Limanı
A New Discovery in the Myndos Underwater Research: West Harbour
Oktay DUMANKAYA / Serkan GÜNDÜZ
Aslında bu keşif, beni pek de şaşırtmadı. Çünkü bu limanın varlığı zaten diğer bilinen meşhur örnekler incelendiğinde öngörülebilirdi. Ancak sualtı arkeolojisi çalışmaları bu öngörüyü bilimsel bir temele oturtuyor. Ancak bana göre bu limanın varlığının arkeolojik olarak kanıtlanmış olması başka bir önemli tartışmayı başlatacak gibi.
Sorun şu ki çağdaş bilim, burada bir antik liman var diyorsa da başka önemli bir kaynak yok kardeşim burada öyle bir liman diyiveriyor. Buyur buradan yak! Üstelik bu iddianın sahibi öyle böyle sıradan bir arekeolog değil yani. Meşur Strabon !
Ne yani koskoca Strabon yalan söyleyecek değil ya. Bildiğin Myndos 'un tek limanı olan bir şehir olduğunu yazmış.
Yukarıdaki çalışmanın sonuç bölümünden bir alıntı yaparak devam edelim. Çünkü alıntı, Myndos antik limanının çok benzediği Knidos antik limanına da atıfta bulunuyor.
Strabon, Antik Çağ coğrafyasını tanıttığı kitabında kent limanlarına da değinmiştir. Örneğin; Knidos limanlarından bahsederken “...Sonra çifte limanlı Knidos’a gelinir. Bunlardan biri Triremeleri içine alabilen yirmi gemilik bir donanma merkezi olan ve de kapatılabilen bir limandır” şeklinde bir tanımlama yaparak Knidos’un iki limanı olduğunu vurgulamıştır (Str. XIV, 2.15). Buna karşın, Myndos’dan bahsederken “Bir limanı olan Myndos’a; Myndos’dan sonra da Bargylia kentine gelinir.
İkisinin arasında bir limanı olan Karyanda ve keza aynı adı taşıyan Karyandalıların yaşadığı bir ada vardır” şeklinde tanımlamalar yapmaktadır (Str. XIV, 2.20). bu ifadelerden anlaşılabileceği üzere Myndos için “bir limanı olan Myndos” tanımlamasını yapmakta ve ikinci bir limanı olduğu konusunda bilgi vermemektedir.
Gerek Herodotos (Hdt. V. 33) gerekse, Polybius (Polyb. The Hist. XVI, 15.) Myndos Limanı hakkında dolaylı bilgiler vermiş olmalarına rağmen, kentin ikinci limanı olduğu konusunda herhangi bir bilgi verilmemiştir.
Söz konusu antik yazarlardan Herodotos’un İ.Ö. 5. yüzyılda, Polybius’un İ.Ö. 203-120 yılları arasında, Strabon’un ise, İ.Ö. 64 -İ.S. 24 yılları arasında yaşadığı bilinmektedir. Yukarıda bahsedildiği üzere batıkta, İ.Ö. 1. ile İ.S. 3. yüzyılda kullanılan DR 2-4 ve AE 3 tipi amphoraların yoğunlukta olduğu görülmektedir.
Sonuç olarak tarihi kaynaklarda bu limandan bahsedilmemiş olması ve dalgakıran üzerinde tespit edilen arkeolojik buluntuların tarihleri bu yapının, en erken
İ.S. 1. yüzyılın ortalarında yapılmış olma ihtimalini kuvvetlendirmektedir
BU yetmezmiş gibi Heredot ve Polybius 'un da bu ikinci limandan bahsetmemiş olmaları arkeologların batı limanının bu coğrafyacıların yaşadığı yıllar sonrasında yapıldığını düşündürmüş. Elbette sağlam bir görüş.
Tamam da antik çağlardan günümüze kadar ulaşmış kadim denizcilik bilgileri dikkate alındığında bir iki bence önemli soru işareti var. Strabon 'un Knidos limanı ile ilgili yazdıkarında da tartışmaya açık noktalar vardı hatırlarsanız. Myndos ile de benzer soru işaretleri olması ilginç değil mi? Adları bile birbirine böylesine benzeyen Knidos ve Myndos. Üstelik coğrafya neredeyse bire bir aynı. Limanları ile ilgili verilen tarihi kayıtlarda kimi çelişkiler bile öylesine benzer ki ..
Gelin bir de bu limanarı farklı bir gözle inceleyelim.
İlginizi çekeceğini umuyorum.