Ersin Reisin ikinci dümen palası kaybı yazısını okuyunca aklıma ayna nöronlar konusu geldi. Ersin Abinin yazılarını ve kalemini beğenirim. Aklındakileri ya da yaşadıklarını yazarken okuyucusunun ayna nöronlarını uyarıp empati kurdurarak iki cümleyle anlatılacak bir şeyi ballandıra ballandıra anlatabiliyor. Bahsettiğim yazıyı okuyan tekne sahibi herkesin korktuğu şeylerden birisi dümen palası kazalarıdır. Ya da teknesinin batmasıdır. Önceki anısını etkili diyaloglarla zihnimizde tekrar öyle bir canlandırıyor ki, okuyucuları avucunun içine alıyor.
Hikayenin başında açık deniz ve düzensiz dalgalar imgelerini zemine çok iyi yerleştirmiş. Sonunda otelin plajına gelene kadar herhalde pek çoğumuz nefesimizi tutuyoruz.
Edebiyatta, sinema, tiyatro, opera gibi sahne sanatlarında ayna nöronları en çok uyaran eserler başarılı oluyor. Hatta reklamcıların da en önemli hedefi ayna nöronlarımız. Nöropazarlama kavramı her geçen gün gelişiyor.
Ayna nöron nedir?
Ayna nöronlar 1990’ların başında Giacomo Rizzolatti, Vittorio Gallese ve İtalyan bilim insanları tarafından, makak maymunlarıyla yaptıkları bir deney sırasında keşfedilmiştir. Bu nöronlar, beynin frontal ve prefrontal lobunda (ve aynı zamanda inferior pariyetal lobda), bir şeye uzanıp tutmam veya farklı hareketler yapmam için kasların aniden kıpırdamalarını (aniden çekmelerini) organize etmekten sorumlu motor komut nöronlarının arasında bulunmuştur. (Iacoboni, 2009)
Bir kişinin bir eylemde bulunduğu zaman tetiklenen nöronları ile, o eylemi yapan kişiyi izleyen kişinin beyninde aynı nöronların tetiklendiği keşfedilmiştir. Bu şekilde beyinlerimizin sadece kişinin kendine ait hareketleri kontrol etmekle kalmayıp karşısındaki birisinin de hareketlerini algıladığı kanıtlanmıştır. Yani beynimizdeki motor sisteminin yalnızca hareketlerimizi kontrol etmekle kalmayıp aynı zamanda başkalarının da hareketlerini okuduğu ortaya çıkmıştır. Nöronlar diğer insanların davranışlarını yansıtması veya simüle etmesinden dolayı bilim adamları bu nöronlara “ayna nöronlar” adını vermiştir. Bir film izlediğimizde filmdeki kahramanın yaşadıklarından dolayı ağlamamız, yanımızdaki biri esnediği zaman esnememiz, karnımız aç değilken birinin yemek yediğini gördüğümüzde acıkmamız, günlük hayatımızda rastladığımız, ayna nöronların varlığını kanıtlayan birkaç örnek. İnsan haricinde primatlar ve kuşlarda da ayna nöronların çalıştığı biliniyor.
Bu konuda aşağıdaki linkten daha fazla bilgi alabilirsiniz.
Ersin Reisin yazım yeteneği tabi ki ayna nöronlarla sınırlı değil. Bilerek ya da bilmeyerek bir araç olarak kullanıyor olabilir. Yazmak onun çok iyi yaptığı bir şey. Forumun derinliklerinde bulabileceğiniz denize düşen usturmaçanın ardından yazdığı yazı favorilerimden yalnızca birisidir.
https://evrimagaci.org/ayna-noronlar-nedir-ne-ise-yarar-2534https://heyamolahey.com/?topic=622.msg12672;topicseen#msg12672