Gelibolu, Burhanlı Köyü doğduğum yer; Çanakkale Savaşlarının en yoğun yapıldığı Arı Burnu'na 25Km. mesafededir. Savaş zamanı, 1. Hava Bölüğünün konuşlandığı, yamacına mağara tipi uçak hangarlarının kazıldığı ve alel acele düzleştirilerek oluşturulan Karakova Hava meydanının da dibindedir. Navionics'de Karakova Fenerinin de bulunduğu işaretli alanda şu an Gelibolu Tersanesi ve 1915 Çanakkale Köprüsünün Şantiyesi yer almaktadır. Resim ekledim.
Çocukluğum Ninem ve Dedemin muharebe hatıralarını dinlemekle geçti. Muharebelerin en yoğun geçtiği, mermilerin havada çarpıştığı Arı Burnunda, Suvla Koyu arkasında bir Tuz Gölü vardır; Köylülerimiz kağnılarla gidip tuz ihtiyacını buradan sağlarlarmış. Savaş sonrası Tuz yüklerken de küreğe boş/dolu mermi kovanları karışırmış. Ne cesaretledir ki Dolu mühimmatın çekirdeğini çıkartıp, içindeki tel gibi barutu ayırır, dolma tüfeklerinde kullanırlarmış bizim Dedeler. Soğuk kış günleri peçka yanarken Dedem üzerine birkaç barut filizi atar, çatapat yaparak beni eğlendirir; bir taraftan da hatıralarını anlatırdı.
Köyümüz, Savaş mahalline yakın ve ikmal yolu üzeri olduğundan bütün dehşetini yaşamış bir köy. Hatta Ninem köyün üzerinde İngiliz Pırpırı ile bir Türk Pırpırının savaştığını, İng. uçağın düştüğünü anlatırdı ama ben bunu tarih yazılarından teyit edemedim maalesef. Düşman, 1.Hava Bölüğümüzün yerini bildiğinden Saroz'dan Karakova Hava Meydanına doğru aşırtma atışlar yaparmış; bizim köyümüz de ikisinin arasında kalması hasebiyle çok etkilenirmiş.
Çanakkale muharebesine hazırlanan Düşman kuvvetler de Limnos adasının Mondros körfezini ikmal merkezi yapmışlar. 2017 yılı Kuzey Ege seyrimde özellikle Mondros körfezine girmiş ve çok değişik duygular yaşamıştım. Bu ingiliz, hadi Fransa ve Kanada'yı peşine takabilmiş ama nasıl olmuş da taa Dünyanın öbür köşesinden Hindli, Avusturalyalı, Yeni Zelendalıyı motive dip, getirip Çanakkale'de savaştırabilmiş? Cevabı, "Bir suda iki balık kavga ediyorsa, oradan beş dakika önce uzun bacaklı bir İngiliz geçmiştir." Kızıldereli sözünde saklı herhalde. Esas yandığım nedir biliyor musunuz; zamanın o yokluklarında böyle muhteşem bir mücadele verilip, boğaz dışında İngiliz durdurulabilmişken; sadece üç yıl sonra Mondros körfezinde İngiliz Agemennon Zırhlısında mütareke imzalanıp, tüm Ülke İngiliz'e nasıl teslim edilebilmiş; İngiliz gemileri elini kolunu sallayarak köyümün önünden geçip, Dolmabahçe önlerine demirleyebilmiş. Mondros Mütarekesinden dört yıl sonra Lozan Anlaşması ile İngilizler defolup gitmişler; ama o bildiğimiz İngiliz, gerçek manada gitmiş midir; ben çok emin değilim.
Allah Şehitlerimizin ruhunu şâd eylesin; mekanları Cennet olsun. Bizlere ve Çocuklarımıza da bu Vatanın kıymetini daima bilmeyi nasip eylesin. Allah Gazi ve Şehitlerimizden razı olsun.
S/Y DUA-1 Hayatta olabileceğiniz en güzel yer, bir DUA'nın içinde yer almaktır. Şems-i Tebrizi