Belgeseli izleyince aklıma Vizontele filmi geldi. O dönemi yaşayanların ve yaşamayanların farklı algılayıp yorumladıkları bir filmdi. Günümüzde televizyon (henüz 1950lerde aptal kutusu diye anılmaya başlamış) her yere yayıldı ama filmin geçtiği bölgelerimiz ne kadar gelişti? Hatta tüm ülkeye ne faydası oldu? Başlangıçta tüm dünyada ücretsiz olan TV yayınına günümüzde sporu, filmi, dizisi, belgeseli vs. ile aylık neredeyse 150TL para harcanabiliyor.
İnternet yayını da TV'ye benzer olarak bedava başlayıp ücretli aboneliklerin çoğaldığı bir araç oldu. Belki gelecekte daha da masraflı olacak. Kullananların büyük çoğunluğu bilgi edinmekten çok eğlence ve sosyal medya amacıyla orada olsa da gezegenimizin heryerine ulaşması gerektiğini düşünüyorum. Bana artık kapitalizmden şikayet etmek faydasız geliyor. Kaçamayacağımız için zevk almaya çalıştığımız ya da kendimizi en az zararla kurtarmaya baktığımız yine de nimetlerinden faydalandığımız bir sistem.
Mahabir Pun, bizim film kahramanı Emin'in gerçek hayattaki hallerinden birisi. Çok daha bir büyük iş yapıyor. Sesini çok uzaklara duyurup amacı uğruna mücadele etmiş. Tüm dünyanın yararlandığı bilimi, kasaları bile olmayan bilgisayarlar kullanarak internet vasıtasıyla yaşadığı yere, getiriyor. Bizdeki Köy Enstitülerinin online versiyonu gibi bir oluşumun peşinde. Bölgeye ekonomik artısı olacak pek çok projesi var. Ekonomik artıların ne gibi tavizler gerektirdiği malum olsa da, Nepal'deki o köyde doğmuş çocuklar, ileride insanlığa büyük katkılar yapabilecek cevherler olabilir.