Çeşitli whatsapp gruplarında paylaşılan bir ceza ve ertelemesi ile ilgili belge aşağıdaki resimde. Çoğunuz görmüştür.
Ceza : 2872 Sayılı kanunun 20/g maddesine göre 22.109 TL.
20 nolu maddenin cezaları açıkladığı fıkralarına bakıyoruz. Bizimki g fıkrası. Diğer fıkralar açıkça hatanın/gayrikanuni hususun ne olduğuna göre ceza tutarı içeriyor. Oysa bu madde ise aynı kanunun 12. Maddesine atıfta bulunrak, bu maddeye aykırılıktan cezadan bahsediyor.
12. madde nedir? İlgilier, yetkililerin istediği her tür belge ve bilgiyi vermekle yükümlüdür.
Yani ceza sebebi belge/bilgi vermemek, kirliliğe sebep olmak değil.
Daha sonra bu cezayı Çevre Yönetmeliği’nin 31. Maddesi ve d fıkrası gereği 1 ay erteliyor. Bu d maddesi ne diyor?
d) Kanunun 20 nci maddesinin birinci fıkrasının (g) bendinde belirtilen yükümlülüğün yerine getirilmesi için bir aya kadarYani açık seçik diyor ki Kanun 20. Maddesinin birinci fıkrasının g bendindeki eksiği giderirsen ceza yemezsin.
Ne o eksik. Hemen üşenmeyip o maddeye tekrar gidelim.
g) 12 nci maddede öngörülen bildirim ve bilgi verme yükümlülüğünü yerine getirmeyenlere 6.000 Türk Lirası (22.109 TL) idarî para cezası verilir.Zaten belli ama üşenmeden tekrar 12. Maddeye gidelim.
İlgililer, Bakanlığın veya denetimle yetkili diğer mercilerin isteyecekleri bilgi ve belgeleri vermek, yetkililerin yaptıracakları analiz ve ölçümlerin giderlerini karşılamak, denetim esnasında her türlü kolaylığı göstermek zorundadırlar.
İlgililer, çevre kirliliğine neden olabilecek faaliyetleri ile ilgili olarak, kullandıkları hammadde, yakıt, çıkardıkları ürün ve atıklar ile üretim şemalarını, acil durum plânlarını, izleme sistemleri ve kirlilik raporları ile diğer bilgi ve belgeleri talep edilmesi halinde Bakanlığa veya yetkili denetim birimine vermek zorundadırlar.
Yani çevre kirliliğine sebep olup olmadığınız gösterecek belgeleri vermek. Yani mavi kart/barkod ve işletildiğine ilişkin belgeler verildiği taktirde ceza ortadan kalkar.
Peki Gemilerin Teknik Yönetmeliği Madde 118, Geçici Madde 1 ve Geçici Madde 2 ne demektedir?
Madde 118 alakalı değil gibi. Sefer Bölgeleri yasağı ile ilgili yönetmelik yürürlükten kaldırılmış.
Geçici Madde 1 : Her tür kara ve gri su pis su deposuna bağlanır
Geçici Madde 2 : Yönetmelik yürürlük tarihinden itibaren 1 yıl içinde pis su tanklarının karinadan dışarı atık atmasını engelleyecek düzeltmeler yapılır. 29.05.2020 tarih, 2 ayda yürürlüğe gireceğine göre 29.07.2021 tarihine kadar süre var.
Gelelim en hassas notkaya. Gemilerin Teknik Yönetmeliği Madde 2 ne diyor :
MADDE 2 –
(1) Bu Yönetmelik, aksi belirtilmedikçe Türk Bayraklı ticari gemi ve su araçlarına uygulanır. (TİCARİ GEMİ VE SU ARAÇLARINA)
(2) Bu Yönetmeliğin yeni gemilerle ilgili hükümleri, cinsi yolcu veya tehlikeli madde taşıyan gemi cinslerinden birine dönüştürülen gemilere de uygulanır. (YİNE BİZLE ALAKALI DEĞİL)
(3) Özel mevzuatı olan gemiler ve su araçları için kendi mevzuatlarında düzenlenmemiş hususlarda bu Yönetmelik hükümleri uygulanır. (BURADAN GOL YİYOR OLABİLİRiZ)
(4) Uluslararası sefer yapan gemilere, öncelikle uluslararası sözleşme hükümleri uygulanır. (BİR GEMİNİN ULUSLARARASI SEFER YAPMA DURUMU NE ZAMANA DOĞUYOR?)
(5) Yükleme sınırı gerekleri, balıkçı gemilerine, ilkel yapılı gemilere, özel teknelere ve su araçlarına uygulanmaz. (BİZLE ALAKALI DEĞİL)
(6) Askeri gemi ve su araçlarına bu Yönetmelik hükümleri uygulanmaz. (ÇOK AYIP)
Şimdi en hassas konu hemen yukarıdaki 3 nolu kalem, eğer oradan gol yemiyorsak bu konu bizimle alakalı değildir diyebilir miyiz?
İLGİLİ LİNKLER :
Çevre Denetimi Yönetmeliği
https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=12611&MevzuatTur=7&MevzuatTertip=5Çevre Kanunu
https://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.2872.pdfGemilerin Teknik Yönetmeliği
https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=13556&MevzuatTur=7&MevzuatTertip=5