Açık deniz yelkenciliği ile ilgimi en son Ocak ayında yapmış olduğumuz Mersin Kıbrıs seyrinde çekmişti. Malum çoğumuzun fikri bu bölgelerde yatçılığın kısıtlı olduğu yönünde.
Ancak profesyonel bir çalışma nedeni ile yaklaşık iki haftadır Alanya , Gazipaşa , Kıbrıs arasında resmen mekik dokudum. Bu süreçte özellikle Gazipaşa çok ciddi ilgimi çekti.
BU bölgede evet huzur içinde konaklayacağınız Ege koyları gibi koylar yok ancak Ege den çok farklı inanılmaz bir deniz doğa ve tarih var. Özellikle Gazipaşa çok ciddi bir tarihi alan. Gazipaşa Marinanın yanında bir antik şehir var mesela. Hemen çok yakınında denizden rahatlıkla ulaşılabilen İotepe antik kalıntıları küçük bir koyun etrafında.
Akdeniz , Yaz aylarında son derece uysal bir deniz. Günübirlik gidilecek özellikle bu bölgede çok koy var. Hemen Gazipaşanın bir iki kilometre ilerisinde akvaryum denilen denize paralel katmanlardan oluşmuş bir kaya kumsal var ki inanılmaz. Bu kayaların arasında ki boşluklar doğal havuz gibi. Üstelik çekilen dalgalar resmen şelale gibi akıyor buradan. Havuz değil de doğal ve devasa bir jakuzi resmen.
Gazipaşa marinayı ülkedeki diğer marinalardan ayıran çok önemli bir özellik var. Havalimanına sadece 10 dakika..
Üstelik marinanın her iki yanında devasa uzunlukta iki kumsal ve tam ortasında ise bu selinus antik kenti var.
Özellikle 3 dakikadan sonaki marina görüntüsüne de dikkat çekerim. Aynı videoda bu bahsettiğim akvaryum dediğim denizin içindeki kaya oluşumlarını da görebilirsiniz.
Bu Gazipaşa marinayı çok önemsiyorum. Eğer doğru konumlandırılırsa ülkemizin açık deniz yelkenciliği merkezi olmaya aday.
Aksi durumda ise muhtemelen ileride lüks motoryatlar için bir merkz olma tahlikesi var.
Gazipaşa dan Kıbrıs Girne tamı tamına 70 mil. Üstelik benim kaldığım iki haftalık dönemde Alanya da çok hoş fırışka bir rüzgar vardı . Dalga yüksekliği de son derece makul ve dalga aralıkları son derece uzun.
Mevsim genelinde bu böylemi bilmiyorum. Ancak konuştuğum ve bölgeyi bilen bir yelkenci Ekim Kasım aylarında güney rüzgarları ile bu bölgde yüksek denizler olduğu ve sonrasında sakin bir seyir izlediğini söyledi. Bölgeyi bilenler daha iyi yorum yapacaklardır elbet.
BUu marina ve Akdeniz'deki marinalar ile ilgili bir görüş var. Ege gibi bir yer varken bu bölgede yatçılığın gelişmeyeceği yönünde.
Ancak burası tüm Akdeniz marinalarından farklı. Bir kere her iki yanında devasa kumsallar var. Havalimanına sadece 10 dakika ve eğer bölgenin antik dokusu göz önüne alınarak nezih br marina olarak devreye alınabilirse Günübirlik yakın koyları ve devasa kumsalları ile macera aramayan yelkenciler ve motoryat sahipleri için çok iyi bir aile marinası olabilir.
Hele hele peysaj bir de muz ağaçları ile yapılır ise dünyanın en güzel marinalarından birisi olabilir. Üstelik her türlü meyve ve sebzenin tam da merkezinde olduğunuzu düşünürseniz.
Üstelik bu bölgede yaylalar ve yaylalardan geçen nehirler üzerinde kurulu tesisleri ile de ünlü. Bölgeyi bilenler Mahmutlar tarafındaki Dim çayını bilirler. Hava sıcaklığının neredeyse 45 derece hissedildiği günlerde dim çayı üzerinde , bildiğiniz üzerinde ama kurulu restoranlarda oturuyorsunuz. sadece 10 saniye yüzebileceğiniz bu su , bildiğiniz Toroslardan eriyip gelen kar suyu.
İnanılmaz bir yeşillik içinden akıp belen tertemiz suyun üzerine kurulu sedirlerde elinizi ayağınızı suya sokup serinleyip, yiyip içiyorsunuz işte.
Marina da ailesi ile tekne keyfi yaşamak isteyen bir amatör denizci için bu bölgede yapılacak , gezip görülecek çok şey var.
Gazipaşa , fazla değil 5 yıl sonra inanılmaz bir turizm merkezi olur. Demedi demeyin. Ucundan kenarından da benim de bir faydan olur belki