Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Merkür

  • *
  • İleti: 938
Merkür
OP: 29 Mayıs 2020, 01:18:48
Forumda astronomi köşesini ilk yazmaya başladığımda önce güneş sistemi objeleri sonra daha uzaklara doğru gittim. Zira bunların hepsi ile gözlemsel tecrübem, bir "geçmişim" vardı. Dolayısı ile kuru kuruya bilgi vermektense içine heyecanımı katabileceğim birşey yazmak istemiştim. Merkür'ü tam olarak bu sebeple atlamıştım. Bir geçmişimiz yoktu kendisi ile... Ama bu akşam üstü olanlardan sonra artık gönül rahatlığıyla yazabilirim. :P

Şimdi bu Merkür dediğimiz kıl gezegen Güneş'e o kadar yakın ki garibim zaten kavruluyor, kendi derdi kendine yeter dolayısı ile öyle Venüs gibi keyifli pozlar vereyim Dünya'ya filan gibi bir derdi yok. Ya sabahın köründe doğup görünüyor, peşinden hemen güneş doğuyor, ya da akşam güneş batar batmaz o da peşinden batıyor. Ne olduğunu anlamıyorsunuz bile genelde... Yılın ancak sınırlı zamanlarında işte böyle gözlenebilecek kadar uzaklaşıyor Güneş'ten. Ben hayatımda dürbünle Merkür'e baktığımı net bir şekilde hatırlamıyorum. (Çıplak göz ile gördüğüm de sınırlıdır herhalde, onu da hatırlamıyorum öyle söyleyeyim.)

Zaten dürbünlük bir malzeme de yok ortada, uzak ve küçük! Teleskop lazım illa evrelerini görebilmek için. Ama artık 6 inçlik bir teleskobum var! (Geçen sene birkaç yayın basınca kurumum ödüllendirdi beni sağolsun ben de kendimi ödüllendirdim karantinada ne yapayım. Hanımdan izin aldım tabii, tatsızlığa gerek yok hobim var diye  :D ...)

Birkaç akşam önce Merkür net bir şekilde gökyüzünde görünürken yemek biraz geçe kalmıştı, son bir kararla alel acele kurdum teleskobu, align prosedürünü atladım manuel yaparım diye, yıldız bulucum canavar gibi çünkü ama ne yapsam bir türlü netleyemedim, olması gerektiği kadar keskin bir görüntü yok ortada. Canım çok sıkıldı. 6 inç lan bu Merkür'ü de göremeyecek mi?

Bu Schmidt-Cassegrain teleskoplar kolimasyon ayarı istiyorlar ara sıra... Yahu daha yeni teleskop filan ama biraz okudum olabiliyormuş. Acaba ondan mı diye gecenin bir yarısı (yine hanımdan izin alıp  :D ) yatak odasının penceresinden birkaç kilometre uzaktakı "komşu" apartmanın balkonuna konuk oldum. Siz çayınızı için abla ben balkonun tepe lambasında birşeye bakıp çıkacağım. 4 mm mercek 375 kat büyütme. Gayet temiz. Dahası odağı bozunca kırınım diski de yusyuvarlak, kolimasyon da tam yani.

Eee? Nedir o zaman problem? Diyagonal? Onu söktüm doğrudan merceği aynanın arkasına taktım. Aynı görüntü (zaten iyi bir diyagonalin hiçbir etkisi olmaması lazım.) Hatta diyagonal ile daha iyi görüntü.  ?0-?

Atmosferik koşullar kalıyor geriye... Yine de şüpheliyim o kadar etki eder mi yahu... Ediyormuş...

Bir kaç gün beklemek zorunda kaldım, hava yağmurlu veya  kapalı idi ama Merkür de hızla alçalıyor. (Görmek isteyen önümüzdeki bir iki günde görürse görür batı ufkunda sonra çok sevdiği Güneş'ine kavuşuyor yine...) Ben de tetikte bekliyordum.

Bugün nihayet açtı. Saat 7 gibi daha hava aydınlıkken bütün tesisatı kurdum bahçeye. (Ortam sıcaklığına soğusun, termal dengeye ulaşsın diye) Bu sefer kitabına göre yapıyorum herşeyi. Güneş battı ama hava hala aydınlık, üç ayağı teraziye alıp düzledim. Normalde pille çalışıyor teleskop motoru ama onun stresi ile uğraşmayayım diye eski bir UPS'imi power bank yapmıştım 12 V'luk bir adaptörle. (Hem de ara sıra "bip bip" yapıyor UPS, bilimsel bir hava katıyor gözlem ortamına...  :D ) Ha bir de bir yıl önce daha "starter" tarzı 70 mm bir refraktör teleskop almıştım onu da kurdum yanına, eğer görüntü yine kötü olursa mukayese ederim diye. Neyse ki gerek kalmadı...  :)





Neyse efendim verdim gücü teleskoba. Ancak teleskobu oryante edebileceğim hiçbir hedef yok. Normalde beklemem lazım ama sabırsızlıktan (sonradan çok isabetli bir karar olduğunu anladığım) bir iş yaptım. Ay var işte o iş görür belki dedim. Döndürdüm aya, oryantasyon prosedürüne girdim "bak bu ay" diye. Anladı hemen, zehir gibi çocuk, hadi dön şimdi Merkür'e dedim ve daha çıplak gözle bile görünmeyen Merkür'ü aydınlık gökyüzünde hemen zımbaladı! (Manuel olarak kimsenin yapabileceği birşey değil bu) Mavimtrak zeminde güzel bir görüntü ve birkaç akşam öncekinin tersine gayet keskin!

Acaip keyiflendim, tam ortaladım, takip motoru bırakmıyor zaten, sırtım yere gelmez bundan sonra. 25 mm mercek (60 kat büyütme) bile yetmiyor seçebilmek için evreyi. Yıldız olmadığını anlayabiliyorsunuz sadece, bir boyutu var yani. 9 mm'ye geçtim (167 kat büyütme) ve şüpheye mahal bırakmayacak şekilde "dördün" evresindeki Merkür karşımda. Biraz daha limitlere çıkayım dedim (teleskobun maksimum "iş görür" büyütmesi 354 civarı) ve eski teleskopla gelen 4 mm'yi taktım (375 kat büyütme). Tam olarak istediğim görüntüyü elde ettim. Gayet tatmin edici idi.

Takip motoru şahane birşey içeriden git çoluk çocuğu çağır rahat rahat göster o tutuyor objeyi sabit. Doya doya seyrettim, ve beklenen an geldi, ufukta alçalmaya başladıkça görüntü bozuldu, bu güçlü kombinasyonun bile yapabileceği birşey yok yani atmosferik koşullar bozulursa. (Buna "seeing" deniyor astronomide...) Ama teleskobum testini başarı ile geçti. (Daha tam değil esasında, Satürn'ün halkaları arasındaki Cassini çizgisi testi var, onu da başarabilirsem tam olacak, ne var ki Satürn geç doğuyor, bir iki ay beklemem gerek onun için)

Hikayeden alınacak ders: Merkür hiç de kolay bir hedef değil, ne yaptığını ve aradığını bilerek bakmak gerekiyor.

-----------------------------

Merkür artık gidince kendime bir çay koydum ve maksimum büyütme ile Ay'a abandım biraz.  ;D Kraterler arasında güzel güzel gezindim. Tam ışık çizgisinin üzerinde içi karanlık bir kraterin içinde parlayan birşey gördüm, çok ilgimi çekti, tam olarak anlayamadım ne olduğunu başta ama muhtemelen ortasında bir tepe var onun ucu parlıyor. Impact kraterlerinde çokca olabilen birşey bu. Şöyle anlatayım ne kastettiğimi:



Yakında bir de fotoğraf makinesi aparatı sipariş edeceğim, bakalım o gelirse kendim çektiğim fotoğrafları da paylaşabilirim...
Şimdilik bu kadar efenim...  ;)
  • IP logged
"...parce que je suis heureux en mer et peut-être pour sauver mon ame..." - Bernard Moitessier

  • *
  • Donatan Temsilcileri
  • İleti: 830
Ynt: Merkür
#1: 29 Mayıs 2020, 12:24:39
Şahane..

Doğan hocam, biz amatörlere nasıl bir teleskop önerirsiniz?

Zekeriyaköy de yüksek apartman ve binaların olmadığı bir yerde oturuyorum.

Alabildiğine geniş bir gökyüzü var izleyebilecek..
  • IP logged

  • *
  • İleti: 1049
Ynt: Merkür
#2: 29 Mayıs 2020, 13:21:06
Çok motive edici ve heyecan verici.
Sağolun.
  • IP logged
SARIYAZ  Turgut / Marmaris

  • *
  • İleti: 1547
    • Classicboats Turkiye
Ynt: Merkür
#3: 29 Mayıs 2020, 14:52:08

Yaptığı işten heyecan duymak kadar güzel bir duygu yok herhalde .

Satürn'ün halkaları arasındaki Cassini çizgisi testini de heyecanla bekliyorum. Tabii senin çektiğin fotoğrafları da.



  • IP logged
“İçinde ütopya olmayan bir dünya haritasına bakmaya bile değmez… İlerleme dediğin, ütopyaların gerçekleşmesidir” diyordu Oscar Wilde.

  • *
  • İleti: 1467
    • AÇIK DENİZ AKADEMİ
Ynt: Merkür
#4: 29 Mayıs 2020, 15:37:27
Gerçekten bir aleti kurup çalıştırıp normalde erişemeyeceğin birşeye eriştiğindeki haz bambaşka..

Teleskop işi resmen başka dünyaya gitmek gibi..
Gugılört'den ayı dolaştığımda bu kadar zevk alıyorsam gerçek görüntüyü düşünemiyorum bile! :D

Tebrikler, bol keyifli gözlemler hocam.. :)
  • IP logged
><(((º>

  • *
  • İleti: 938
Ynt: Merkür
#5: 29 Mayıs 2020, 15:53:41
Şahane..

Doğan hocam, biz amatörlere nasıl bir teleskop önerirsiniz?

Zekeriyaköy de yüksek apartman ve binaların olmadığı bir yerde oturuyorum.

Alabildiğine geniş bir gökyüzü var izleyebilecek..

Eyüp Abi, beklentiler ile alakalı bu tamamıyla. 15 yaşımdan beri merakım var benim, ara ara parlayan, ara ara sönen bir hobi. 20 x 50'lik bir dürbünle geçti aradaki 25 yılın %95'i ve çok da tatmin etti beni. Zaman zaman arkadaşların teleskobu ile baktığım oldu, neyin nasıl göründüğünü ne beklemek ne beklememek gerektiğini öğretti zaman yani. O yüzden birşey satın aldığımda beklenti ve bilinç çok önemli faktör. Bunları niye başta yazdım çünkü teleskop alımlarının %90'ı hayal kırıklığı ile sonuçlanıyor genelde, bir kenara atılıyor güzelim aletler. Yeni başlayacak olanlara masrafsızca bir dürbünle harika şeyler görülebileceğini söyler astronomi forumları genelde bu yüzden.

İşte tüm bunları bilerek 2 sene kadar önce "refraktör" tipi bir teleskop aldım, mercekli yani. Şu model:

https://www.hepsiburada.com/celestron-powerseeker-70eq-teleskop-70x700mm-pm-sporcl21037

Yazıda ilk fotoğrafta soldaki. Bunun avantajı ucuz olması (aldığımda 1500 TL bandında idi) ve neredeyse hiçbir bakım istememesi. Kenara koy dursun, istediğin zaman kur seyret. 175 kat büyütmeye çıkabiliyor, gezegen, ay gözlemi için ideal, karanlık gökyüzünde yine dürbünle görebileceğiniz bir sürü bulutsuya bununla biraz daha parlak bakabilirsiniz. Ancak en büyük handikapı 70 mm olması. Teleskobun en önemli özelliği (fiyatını da belirleyen şey) ışığın girdiği halkanın çapı, büyütme filan değil yani. Bu, ne kadar ışık toplayabileceğinizi ve ne kadar karanlık cisimlere bakabileceğinizi belirliyor. Mesela Andromeda galaksisi gökyüzünde Ay'dan bile daha büyük yer kaplar ancak çok sönüktür. İşte geniş ağzı olan bir teleskop burada işe yarar. Bir diğer hususiyet ise kundak ve takip mekanizması. Bu da seyir keyfini ve kalitesini etkileyen birşey. Bu gösterdiğim modelde mesela dünya döndükçe baktığınız cisim kaydığından onu manuel olarak takip etmeniz gerekiyor. (Aradığınız şeyi bulabilmek de ayrı bir hususiyet tabii...) Ekvatoryel kundak ile bu bir nebze daha kolay tek bir kol çeviriyorsunuz. Diğer tip kundaklarda hem yatay hem dikey ayar lazım...

İşte bütün bunları da bilerek bir ay kadar önce 6 inçlik (150 mm giriş çapı) bir teleskop aldım. Tuzla'da evimin bahçesinden karanlık cisimler için çok bir şansım olmadığını bilmeme rağmen modelinden dolayı kolay taşınabilirlik özelliği, takip motoru, otomatik bulma özelliği filan cezbetti beni. Aldığım model bu:

http://www.eyb.com.tr/celestron-22088-nexstar-6-slt-sct-teleskop

Zaten bu optik işinde bilinen markalardan şaşmamak lazım. Teleskopta Celestron veya Meade iyi markalar. Meade özellikle iyi Alman malı ama bütçemi aşıyordu. 6 inçte alabileceğim en uygununa yöneldim dolayısıyla. 2 hafta önce Şile'de karanlık bir bölgede gayet güzel vakit geçirdik, bulutsular, galaksiler... Derin uzay objelerine filan bakacaksanız tabi böyle birşey lazım size...

Bunun kundağı otomatik ve takibi de otomatik yapıyor. Çalıştırınca mıntıkanızı ve zamanı giriyorsunuz sonra bildiğiniz bir gök cisminden oryante ediyorsunuz, gerisini o hallediyor. Database'inde binlerce kayıtlı cisim var, onlara döndürüyor sizi otomatik, büyük kolaylık yani...

Zekeriyaköy Bortle 5 ölçeğinde ışık kirliliğine sahip. https://www.handprint.com/ASTRO/bortle.html
Benim Şile'de baktığım mıntıka Bortle 4 idi, bir nebze daha iyi... Teleskop haricinde husular da var tabii, insan gözünün karanlığa alışması yarım saati bulabiliyor, o esnada sağdan soldan sizi rahatsız edecek ışıklar gelmemesi lazım. Bu söylediklerim gezegen ve Ay gözlemi için önemli değil ama teleskobun "hakkını vereyim" deyip karanlık cisimlere bakacaksanız önemli...

Benim bütçem olsa 8 inç'e kadar çıkmayı düşünebilirdim. 8 inç üzerini taşımak artık zorlaşıyor, ayrıca ışık kirliliğinden uzak yerlerde bir esprisi var... 6 - 8 arası çok ideal o açıdan yani yaşadığımız yerin de limitlerini bilerek...

Almayı düşünürseniz kurulumu ve kullanımında seve seve yardımcı olurum bildiğim kadarıyla...
  • IP logged
"...parce que je suis heureux en mer et peut-être pour sauver mon ame..." - Bernard Moitessier

  • *
  • İleti: 1467
    • AÇIK DENİZ AKADEMİ
Ynt: Merkür
#6: 30 Mayıs 2020, 02:08:06
Ek olarak burada da teleskop almayı düşünenler için faydalı bir rehber ve tecrübeye/amaca yönelik kategorize edilmiş satış sayfaları var;
https://www.kozmikanafor.com/teleskoplar-2/
  • IP logged
><(((º>

  • *
  • Donatan Temsilcileri
  • İleti: 830
Ynt: Merkür
#7: 30 Mayıs 2020, 13:26:57
Doğan Hocam detaylı açıklamanız için teşekkürler..

Özgür ilettiğin linki inceledim, teşekkürler..

..............................

Yıllar önce oldukça ucuz 2.el aldığım bir teleskop ile çok iptidai şartlarda küçük oğlum Can' la birlikte gökyüzünü izlerdik.

Hele ki Bakırköy de 4 kat balkonundan binalar arasında teleskopla bakmak çevre açısından da garipsenir, korkardık ve herkesin uyumasını beklerdik..

Can'ı bir yaz tatilinde Dokuz Eylül Ünv. nin Manisa Spil dağındaki gözlemevine 10 günlük bir kampa göndermemiz de bu teleskopu almama neden olmuştu.

Can hala en keyifli yaz aktivitesi olarak bu günleri yad eder..

Yıllar içinde birçok ev taşınmamız nedeniyle de olsa gerek eski teleskopumuzun bazı parçalarının bozulması veya kaybolması ile ve Can'ın İtalyaya eğitime gitmesiyle bu hobimiz söndü.. Ve kalan parçalarıyla birlikte eski evimizdeki komşunun çocuğuna hediye ettim.

Corona nedeniyle 2-3 aydır evde kalıp, geceyle gündüzümüz karışınca ve Doğan Hocanın bu yazılarıyla bu hobim tekrar canlandı diyebilirim.
  • IP logged

 
Yukarı git