Yok Nuri Hocam, videodaki olay şu: Beyaz ve kırmızı sarkaçlar birbirinin tıpatıp aynısı, sadece başlangıç koşulları çok çok çok az farklı birbirinden. Bir tanesini 20,00 dereceden bırakmışsın, diğerini 20,01 dereceden gibi. Bu farklılığı başta göremiyoruz, ama kısa süre sonra takip edilemeyecek kadar başka mecralara evriliyorlar. Başlangıç koşullarına bu kadar hassas bağlı olan sistemlere kaotik deniyor. Teknik olarak kaos kuralsızlık demek değil, kurallar basit ve belli, işte yerçekimi, newton hareket kanunu vs...
Kaotik davranışın ortaya çıkması için illa binlerce atom moleküle de gerek yok esasında bu örnekte görüldüğü gibi, hareket denklemlerinde birbirinin konumlarına veya durumlarına bağlılık varsa bu ortaya çıkabiliyor. Bu denklemleri yazmak hiç zor değil, iki satırda çıkartılır, yani kurallar belli ama çözmek çok zor.
Çoğunun analitik çözümü yok. Bunların incelenmesi ancak bu simülasyondaki gibi nümerik olarak yapılıyor ve sağlıklı yapabilmek için de zaman adımlarını çok kısa tutmak gerekiyor. Buna rağmen yine de çok uzun vadede neler yapacağını hesaplayamıyorsunuz.
Burada kısıtlayıcı faktör hesap gücü yetersizliği. Bilgisayarlardan meded umuyoruz, geliştikçe 3 gün sonrası yerine 5 gün sonrasını da kabul edilebilir bir hassaslıkta hesaplayabiliyoruz... Bu açıdan hava olaylarının tabiatı ve öngörüsü ile benzerlik gösteriyor.
"...parce que je suis heureux en mer et peut-être pour sauver mon ame..." - Bernard Moitessier