Heyamola Hey
Tersane => Bakım => Konuyu başlatan: Can Deniz <Ercan H> - 31 Aralık 2016, 06:30:58
-
Tekneleri dalga etkisinde bulunan kıyı çizgisinde bağlamak bazen sorunlar yaratabilir.
Dalga etkisiyle tekne karinasının, palasının, pervanesinin, salmasının deniz zeminine ve ya kıyıdaki sert yüzeylere çarpmasını önlemek için bazen tekneleri kıyıdan biraz uzağa konumlandırmak gerekir.
Uzun süreli kullanımda halatların kekomoz, midye kaplanması sorun yaratsa da kısa süreli, özellikle sık kullanılan yaz aylarında kullanışlı bir çözümdür.
Rüzgarın ve dalga yönünün sık değiştiği kıyılarda tekne sadece baş kısmından bağlanarak rüzgara göre dönmesi sağlanır.
Dikkat edilecek konu tonozdan şamandıraya gelen ana bedene sağlam bir fırdöndü takılmasıdır.
Rüzgarın yoğun olmadığı ve açıktan gelen soluganların tek yönlü olduğu kıyılarda baştan bağlantıya ek olarak, kıçtan ayrı bir halatla tekne kıçtan koltuk halatı alınmış tarzda kıyıya bağlanır.
Denize çıkılacağında kıç koltuk halatı boşlanarak varagele sistemiyle tekne iskele ya da kıyıya getirilir.
Özellikle kıyıda davetsiz misafirlerin ve /veya kedi - köpek - fare gibi hayvanların olduğu yerlerde oldukça işe yarar bir donanımdır.
Ancak yabancı kişilerin varageleyi kurcalayabileceği yerlerde varegele sistemine bir zincir kilit sistemi takılması yerinde olur.
Genel olarak 7-8 metre boylarında balıkçı sandalları için kullanışlı olsa da, derinliğin uygun olduğu korunaklı kıyılarda yine 9 metreye kadar yelkenli teknelerde kullanılabilir bir yöntemdir.
Ancak tekne tonajına uygun malzeme ve halat/zincir kullanılması gerekir.
Ayrıca tonozumuzun oldukça sağlam ve tekne deplasmanıyla uyumlu ağırlıkta olması da gerekmektedir.
İskeleden Makaralı Varagele sistemi
(http://4.bp.blogspot.com/-uQ5GyfCpDys/VH8oMIwoWSI/AAAAAAAAA2Q/hElyitG3g2U/s1600/VARAGELE%2B%C4%B0.png)
İskeleden makaralı sistemde makaraların takılacağı iskele ayaklarının oldukça sağlam olması ve deniz şartlarına uygun malzeme kullanılması gerekir.
Kıyıdan Varagele sistemi
(http://3.bp.blogspot.com/-XLSkmg7phOY/VH8nb2Us81I/AAAAAAAAA2E/fJ3cO_UvAsc/s1600/VARAGELE.png)
-
Can Abi ,bildiğin üzere benim Haliç'te küçük bir sandal var ve kıyıdan kurcalayanlar , zarar verenler vs. bir dolu nedenden dolayı vargel sistemi yaptım. Önce tonoz dibine sağlam bir mapa ve batar halattan yaptım, fakat yazları kekamozdan çok çabuk çalışamaz hale geliyordu. Sonrasında işi sağlam bir tonoz şamandırasına ve şamandıra altında mapa sistemine döndürdüm. Ayrıca şamandıraya çıkan tonoz halatı 12 lik zincirin içinden geçirilmiş şekilde asılı vaziyette ama yük halatta ,zincir gezinmeyi önlüyor vaziyette kaldı. şimdi halat yine batar halat ama yüzeyden çalışıyor. Çok sık gitmediğimiz zaman çok çabuk kekamoz vs. oluyor ve çalışamaz hale geliyor. Bu halde olunca her kullandığımızda bir eldivenle mapayı temizliyoruz. Böylelikle işler halde kalıyor. Kıyıdan sistemi bilip kurcalayanlar için ise dediğin gibi vargel halatının kıyı bağlantı ucuna 8 lik zincir yaptık, mapaya gidip sonlanacak şekilde. onuda hırsızlar kesip zinciri çaldılar. Bu sefer suyun içine demir kazık çaktık, zinciri o kazıktan aşağıya salıyoruz, 1,5 metre derinde duruyor. Kayığa çıkmak için kakıç la iskeleye gelmemiz gerekiyor. Anlayacağın Artık kendimiz de binemiyoruz. :)
Umarım uyguladığım sistemi aktarabilmişimdir.
-
Yurdum insanı her hamlenize karşı hamle geliştirecektir. Bu güne kadar onları yenen görülmemiştir ;D. Ben farklı bir çözüm araştırıyorum. Alargada ki tekneme gidip gelmek için şişme bir bot, ancak karaya ulaşılınca söndürülüp katlanarak küçük sırt çantasına sığacak şekilde olacak. Küreği ya da kürekleri de küçük ve katlanır olacak.
-
Yurdum insanı her hamlenize karşı hamle geliştirecektir. Bu güne kadar onları yenen görülmemiştir ;D. Ben farklı bir çözüm araştırıyorum. Alargada ki tekneme gidip gelmek için şişme bir bot, ancak karaya ulaşılınca söndürülüp katlanarak küçük sırt çantasına sığacak şekilde olacak. Küreği ya da kürekleri de küçük ve katlanır olacak.
Bir sürede bunu denemiştik. Tam sert havada kayığa çıkmak gerektiğinde rüzgardan botu bile indirememiştik. :)
-
Benim uyguladığım sistemin kabaca çizimi şöyle;
(http://i.hizliresim.com/JqZElY.jpg) (http://hizliresim.com/JqZElY)
-
Ahmet bu sistemi Sığacıkta bir balıkçı kayığımız vardı onda denedim.
Ancak bu sistemin bir sakıncası var o da şöyle;
Baştan ve kıçtan bağlı olduğu için değişen rüzgar ve deniz şartlarında gardını alamadığı için,
yani rüzgara başını dönemediği için bordadan dalga alıyor ve kayık felaket dayak yemenin yanında içine su da alıyor.
-
Ahmet bu sistemi Sığacıkta bir balıkçı kayığımız vardı onda denedim.
Ancak bu sistemin bir sakıncası var o da şöyle;
Baştan ve kıçtan bağlı olduğu için değişen rüzgar ve deniz şartlarında gardını alamadığı için,
yani rüzgara başını dönemediği için bordadan dalga alıyor ve kayık felaket dayak yemenin yanında içine su da alıyor.
Haklısın Abi , ama ben Haliç'te bu sistemi kullandığım için o riskler yok sadece baştan azıcık poyraz alıyor o kadar. Benim sıkıntım kıyıdan kurcalayanlardı. Onu da kıyı bağlantısını suyun altına yaparak çözdüm. Ama asıl sıkıntı kayıkla bir yere gideceksek kayığa kamyonetle gidiyoruz. İçinde bir şey bırakamadığımızdan dolayı her şeyi getir götür yapıyoruz.
-
Doğru Haliç gibi yerlerde sorun olmaz.
Ancak dediğin gibi iki ayaklı kedilere karşı insan savunmasız kalıyor.
Bir gün kayığın içinde yatıp beklemek gerek. Zamansız gelen davetsiz misafiri de şoke etmeli sonrada.
-
Benim uyguladığım sistemin kabaca çizimi şöyle;
(http://i.hizliresim.com/JqZElY.jpg) (http://hizliresim.com/JqZElY)
Defteri kalemi alıp çizime geçiyordum ki Ahmet Bey'in çizmiş olduğunu gördüm. Ben de daha önceleri sandalım balıkçı barınağında iken bu yöntemi kullanıyordum. Hala daha sandalı arkama alıp kamplara gittiğimde önden çapa atar, çapa ipiyle bu sitemi kurarak sahile hep bu yöntemle bağlarım. Can Bey'in ifade ettiği gibi farklı havalarda hırpalanır ancak korunaklı yerlerde çok işe yarıyor.
-
Vay anasına.. demek bir balıkçıdan öğrendiğim yöntemi kimse bilmiyor.
Bunlara hiç gerek yok. Tonoz Halatını orta bir yerine çok da büyük olmayan bir taş bağlanır. Taş ağırlığı ile tekneyi belli bir açıklıkta tutar. Siz kıyıya bağlı koltuk halatını çekince , tekne iskekeye yaklaşır, binersiniz ayrılır..
Ancak her durumda tonoz halatı en gergin olduğu durumda dahi iskeleye çok yakın olmamalı. sert havada iskeleye çarpmamalı..
-
İki taraftan bağlamanın kayık için iyi olmayacağını anlatıyoruz ya Ersinim.
Haliç gibi dalgaya solugana kapalı alanlar dışında, iki taraftan bağlanan kayık batma tehlikesi altında.
Benim varagele sisteminde kayık sanki tonoza bağlı gibi, rüzgar ve dalgaya göre gardını alıyor.
-
Abi senin sistemde de bir iskele yok mu?
-
E yukarıda resimlerde var.
İskele olan yerden de, herhangi bir kıyıdan da yapılabiliyor.
Ancak kayık sadece başında ki koç boynuzlarından / baş mapasından / baş babasından tek bir yerden bağlı.
Böylelikle şamandıradaki fırdöndü sayesinde rüzgara karşı rahatça dönebiliyor.
-
Can hocam, benim söylediğim sistem , özellikle marina, iskele , balıkçı barınağı dahil her yerde kullanılabiliyor. Zaten barınakta en az 3 yerden bağlıyoruz kayığı. Ben bir miktar boş koyuyorum gerçi. Ancak benim önerdiğim yöntemi de yabana atmayın.. Bakalım Ahmet ne diyecek..
-
Asterix'te iki tonozumda da taş var.Kayık ileri gelip geri gitsin diye .bence taş kolay çözüm ama doğru değil yani bizler için doğru değil.Çünkü biz balıkçılar gibi hergün kayığın başında değiliz.Bana göre doğrusu taş yerine tonoz bedenini kalın bir zincirin baklalarından geçirmek ve bu ağırlığı zincirden elde etmektir.Tonoz yine halatta yani güç halatta zincir boşta olacak şekilde.
Yalnız bu kıyıdan kıçtankara yada baştan kara sistemi ile varagele sistemini karıştırmamak lazım.Benim örneği pas geçersek varagele sisteminde kayık salmada serbest halde tonoz üzerinde döner durur. Vargel yapılmasının sebebi salmadaki kayığa çıkmak için bot kullanmamaktır. Bu yüzden de büyük kayıklarda vargel pek tercih edilmez, küçük kayıklar varagele şeklinde tonozda durur.