Heyamola Hey
Tersane => Bakım => Konuyu başlatan: Öcal Turan - 17 Nisan 2017, 22:50:47
-
Bu alıntının kaynağını da kaydetmemişim :( ,bilen varsa ekleyelim reisler.
PASLANMAZ
“Paslanan paslanmazlar” ile ilgili bazı bilgileri yararı olur ümidi ile paylaşmak istiyorum.
Endüstriyel metaller içinde deniz suyuna en dayanıklı ve uygun olanlardan birisi 316 kalite paslanmaz çeliktir. İsminin “paslanmaz” olması genelde doğrudur, fakat deniz ortamında her zaman tam olarak geçerli değildir. Bu nedenle, piyasa tabiri ile “kromnikel” demek belki daha uygundur.
316 kalite paslanmaz çeliğin içinde %65 demir, %17 krom, %12nikel, %2,5 molibden ve diğer bazı elementler vardır. Detaylara girmeden anlatmak gerekirse, mikroskop ile bakıldığında bu metallerin çok küçük tanecikler halinde birbirlerinin içinde karışmış halde bulunduğu görülür.(Sanki çeşitli kuruyemişlerin bir arada olması gibi). Bu yapıdaki bir malzemede koruyuculuğu krom, nikel ve molibden sağlar. Ancak büyük orandaki demir, gene de deniz ortamında paslanabilir. Bunu önlemek için özel ve çok kuvvetli bir asit karışımı yüzeye sürülür ve daha sonra yıkanır. Böylece aradaki demir tanecikleri asit etkisi ile yüzeyden uzaklaştırılır ve geriye sadece krom, nikel ve molibdenden oluşan oksitlenmiş(demir pası değil) bir tabaka kalır. Buna “ pasif tabaka” denir ve paslanmazı asıl etkili bir şekilde koruyan işte bu çok ince tabakadır. Ayrıca yüzeyin polisajlanmış olması da korozif maddelerin üzerinde durmasını zorlaştıracağından dolayı, yardımcı bir olumlu etki yapar. Aynı 316 kalite de olduğu halde bazı paslanmazları n çabuk paslanması, bazılarının ise çok uzun süre pırıl pırıl kalması bu tabakanın durumuna bağlıdır.
Bu tabakanın korunması için mekanik olarak çizilmemesi gerekir. Maalesef piyasadaki paslanmaz temizleme ürünlerinde veya oto boya pastası gibi temizleyicilerde çok ince çizici taneler vardır. Bu sayede çok etkili ve hızlı temizlik yaparlar ancak pasif tabakayı yaraladıkları için kısa sürede tekrar paslanma olur. Pasif tabaka yaralanmış olsa bile, eğer sık sık tatlı su ile yıkanırsa havanın oksijeni ile kendi kendine zamanla yeniden oluşabilir. Fakat bunun için de paslanmazın üstüne hava ile temasını kesen herhangi bir koruyucu tabaka sürülmemesi gerekir. Oksijenin kolayca girip pasif tabakayı yenileyemediğ i kapalı yerlerde, bu nedenle paslanma daha çok görülür.
Benim temizlik için önerim, oksalik asit kullanmanızdır. Oksalik asit pas giderici temizlik ürünlerinin aktif maddesidir. Pasif tabakayı yaralamadan temizlediği için daha iyidir. Bunu şöyle uygulayabilirsiniz; 1 bardak suya (yaklaşık 200ml), 2 çay kaşığı (yaklaşık 6g) oksalik asit koyup eritiniz. Bu eriyiği temizlenecek yere sürün veya sprey şeklinde sıkın. Yaklaşık 15 dakika kadar sonra (hava sıcaklığına göre değişir) tam olarak kurumadan hemen önce, bir bez ile hafifçe ovarak silin. Eğer istediğiniz düzeyde temizlenmediyse bir kez daha uygulayın. Bu yöntem belki diğer temizleyicilere göre daha uzun süre alıyor olabilir ama daha kalıcı temizler. Ayrıca oksalik asit zayıf bir asittir ve istenmeyen yerlere bulaşırsa hemen bir zarar vermez. Tatlı su ile yıkamak yeterli olur. Oksalik asit toz şekere benzer bir madde olduğu için yanlışlıkla yenmemesine dikkat ediniz. Bunu ecza depolarından 1kg lik paket halinde bulabilirsiniz. Veya bir arkadaşım Eminönü’ndeki Mısır Çarşısı’nda da açık olarak satıldığını söylemişti, oradan da alabilirsiniz.
Bir de paslanmazın kalitesi ile ilgili tereddütler olduğunu görüyorum. Elbette en sağlam yöntemlerden birisi analiz ettirmektir. Fakat malzemeden bir parçayı kesip götürmek gerektiği için, tekne sahiplerinin yapması biraz zor olabilir. Bunun yerine pratikte şöyle yapılabilir; düşük kalite paslanmazlar( 410, 430 kalite) manyetik özelliğe sahiptir ve bir mıknatıs ile kolayca ayırt edilebilirler. Ancak zaten bunlar denizde hiç kullanılmazlar. Denizde kullanılabilen orta(304) veya yüksek (316) kalite paslanmazlar ise çok hafif manyetiktirler ve çok az veya hiç mıknatıs tutmazlar. Asıl problemimiz bu noktada 304 ila 316yı ayırt edebilmektir. İkisi arasındaki en belirleyici fark korozyon direncini arttıran molibdenin 304 kalitede hiç olmamasıdır. Bunu anlamak için pratikte molibden ayıracı denen sıvı kullanılır. Bunun için kontrol edilecek metal zımpara ile biraz ovalanır ve hiç üflenmeden buraya bir damla ayıraç damlatılır. Eğer 5-10 dakika kadar sonra renk değiştiriyorsa burada molibden vardır, yani 316(yüksek kalite) dir. Renk aynı kalmışsa (304) orta kalitedir. Bu ayıracı endüstriyel paslanmaz malzemeler satan yerlerden bulabilirisiniz.
Paslanmazları koruyan üstlerindeki oksit tabakasıdır. yani paslnmazların yüzyi paslanır ve altındaki tabakaları korur.Bu nedenle paslanmazların su altında kullanılması önerilmez. Üst tabaka birşekilde giderse yeterlioksijen olmadığından deniz suyu içinde erirler. Su kesiminin üstünde kullanılması gereken (gerekiyorsa su altında da) 316 kalite diye geçen paslanmazdır.
Denizcilik sektöründe kullanılanlar için genel olarak 304 veya 316 rakkamları ile ifade edilen AISI (American Iron & Steel Institute) standartlarının numaralarıdır.
AISI standartlarında bir 300 serisi bir de 400 serisi paslanmaz çelikler vardır. 300 serisi olanlar antimanyetik, 400 serisi olanlar manyetiktir. Seriler arasındaki fark üretim esnasındaki prosesler sonucu mikrostrüktürde meydana gelen farktır.
Denizcilikte daha çok 300 serisi çelik kullanılır. Bunların içinde de en fazla kullanılan 304 ve 316 serisidir.
304 serisi çelikte %18 krom %8 nikel, 316 serisinde ise %16 krom %10 nikel ve ilaveten %2 molibden bulunur. Bu ilave %2 molibden kloridlere karşı(özellikle deniz suyu) dayanımı arttırmak için konulur.
316 serisi paslanmaz içinde bir de 316L tipi vardır. Buradaki L harfinin anlamı çeliğin içindeki karbon oranının sınırlandırılmış olması demektir. L olmaz ise çelik içindeki karbon oranı %0.15 e kadar çıkabilir. Ancak L varsa karbon oranı %0.03 ü geçemez demektir. Karbonun az olması kaynak kabiliyetini arttırır.
Paslanmaz çelik ile çalışırken şunlara dikkat edilmelidir:
1. Paslanmaz için kullanılan delici ve kesici aletler yalnızca paslanmazda kullanılmalı diğer çelikler ile karıştırılmamalıdır. Zira, diğer çeliklerle temastan bulaşan karbon paslanmaz çeliğin paslanmasına yol açar.
2. Her ne olursa olsun paslanmaz çelik diğer karbon çelikler ile temas etmemelidir.
3. Normal çeliği delen ve kesen aletler(matkap ucu, kesme taşı vs.) paslanmaz çeliği delemez veya kesemez. Bunları alırken dikkat edilmelidir.
4. 304 ve 316 serisi çelikler torna vb. gibi makinalarda işlenirken diğer çelik gibi talaş üretmez. İşlenebilir çelik 303 serisi olandır.
5. Paslanmaz çelik işleyen bir atölyede diğer çelikler kullanılamaz. Aksi halde paslanmaz karbon kirlenmesine ve nihayetinde korozyona uğrayacaktır.
6. Paslanmaz çelik tel fırça ile temizlenemez. Paslanmaz için yalnızca metal olmayan fırçalar kullanılmalıdır.
7. AISI çelikleri ancak soğuk işleme ile sertleştirilebilirler(dövme , soğuk hadde gibi), ısıl işlem yapılamaz.
8. Tekne üzerinde diğer karbon çeliklerine yapılacak taşlama veya taşla kesme gibi mekanin işlemlerden çıkan çapaklar(kıvılcım) paslanmazların üzerine sıçrayıp paslanmasına neden olacaktır.
-
Benim gördüğüm kadarıyla, paslanmaz materyallerin temizliği her ne şekilde olursa olsun, bu ürünlerin parlaklığını alıyor. Pas yada lekeler çıkıyor ama ürünler matlaşıyor. Yani göz alıcı parlaklığı ortadan kalkıyor. Bu işlerle uğraşan tekne komşum paslanmazın parlaklığının korunması için mutlaka polisaj yapılması gerektiğini ifade ediyor. Eğer matlaşma sizi rahatsız etmiyorsa sorun yok. Ben polisajın zor bir şey olduğunu düşünüyordum fakat iki çeşit polisaj sabunu ile matkap yada avuç içi taşlamaya takılan yine iki tip polisaj başlığıyla bu işler kolaylıkla yapılabiliyormuş onu öğrendim. Tabiki matkap yada avuç içi taşlama devir ayarlı olmalıymış.Avuç içi taşlamanın kullanımı matkaba göre bu işte daha kolay görünüyor.
-
Ahmet reis ,
Ben zamanında avuç içi taşlamaya taktığım keçe ile yapıyordum , piyasada polisaj domuz yağı adı verilen mavi bir ürün var onunla yapıyordum. Yaptıktan sonra üstübü ile siliyordum gerçekten çok güzel oluyordu. Yalnız yapımı çok zor olmamakla beraber yaparken maske ve gözlük takmakta fayda var, yüz simsiyah oluyor çünkü.
-
Vincler bu katagoriye girmiyor sanirim.. biraz tahris hissetmistim ve iyi sonuc aldim sayilir bu haftasonu.. gorseller, eski hali ve yenisi asagida
(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170606/cf099ab64d09d0352a468d79f93d9a62.jpg)(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170606/2f10e1803d4de75365bdae5b3bcfb26c.jpg)(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170606/c4c1f841276a142cc8fdbb944096ddf2.jpg)
Sent from my iPhone using Tapatalk
-
Vinçler harika olmuş, bu ürünü vardevela puntallerinde de denediniz mi?
-
Denedim denedim Ahmet kaptan.. orada da sonuc muthis..
Ama bitti bu urun, yenisini nereden bulabilirim bilmiyorum. Amazon veya ebay gonderemiyor turkiye'ye. Biraz daha arastiracagim. 5dolar fiyati
Sent from my iPhone using Tapatalk
-
Denedim denedim Ahmet kaptan.. orada da sonuc muthis..
Ama bitti bu urun, yenisini nereden bulabilirim bilmiyorum. Amazon veya ebay gonderemiyor turkiye'ye. Biraz daha arastiracagim. 5dolar fiyati
Sent from my iPhone using Tapatalk
Bir araştıralım bakalım belki buluruz bir yerlerde.Teşekkürler paylaşım için.
-
Benim de ihtiyacım var boyle biseye....
-
http://www.sanalyapimarketi.com/index.php?route=product/product&product_id=313
http://www.gozdenalbur.com/MARPOL-METAL-CILASI-200-gr,PR-4820.html
nette ararsanız epey marka var,yakınlarınızdaki hırdavatçılarda kesinlikle bulursunuz.
-
http://www.sanalyapimarketi.com/index.php?route=product/product&product_id=313
http://www.gozdenalbur.com/MARPOL-METAL-CILASI-200-gr,PR-4820.html
nette ararsanız epey marka var,yakınlarınızdaki hırdavatçılarda kesinlikle bulursunuz.
Hüseyin reisim bunu uyguladınız mı daha önce? Sonuç nasıl oldu acaba?
SM-G920F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
-
Tencere,çaydanlık parlatmıştım.
-
Tencere,çaydanlık parlatmıştım.
O zaman olur bu iş... ;D ;D ;D
-
Reisler,
Ben aşağıdaki ürünü bir kaç yıldır kullanıyorum.Bir beze sıkıyor ve krom, prinç vb metali ovuyorum.Ardından su tutarak yıkıyor ve kuruluyorum.Oldukça bereketli bir ürün, her zaman ve her yerde bulunamayacağı için teknede 1 adette yedeğini bulunduruyorum, anlayın memnuniyetimi yani.
https://www.carrefoursa.com/d/scotchgard-metal-temizleyici-250-ml
-
Bu hafta kapi menteselerine ve icerideki musluklara filan uygulayacagim bakalim su vinclerde kullandigimi.. orada da iyi sonuc alirsam, super olacak
Sent from my iPhone using Tapatalk
-
Bu arada konu başlığını bana açtıran bu güzel ilk yazının kaynağını buldum arkadaşlar.
Sahibi ,duayen denizci abilerimizden, Nejat Övütmen .
Bu yazı ilk olrak o zamanki Yelkenciler Lokali nde yayınlanmış , oradan Hakan Erim reis tarafından kopyalanarak Geko da paylaşılmış , ben de bu iki yerden birinden kopyalamışım ama sahibi Nejat Abimiz.
Kendisi istemedi adının geçmesini ,önemli olan faydalı olmak dedi sağolsun varolsun ancak burada böylece bir hakkı da teslim edelim,
Denizler de görüşmek üzere Nejat abi.
-
Arkadaşlar paslanmaz kaynağı yaptıkdan sonra,kaynak yanıklarına linkini attığım kimyasalı fırça ile sürdüğünüzde 1,2 saat bekleyip,suyla yıkadığınızda tüm kaynak yanıkları kaybolur.
http://www.arbaykimya.net/TSK100.html
-
Arkadaşlar paslanmaz kaynağı yaptıkdan sonra,kaynak yanıklarına linkini attığım kimyasalı fırça ile sürdüğünüzde 1,2 saat bekleyip,suyla yıkadığınızda tüm kaynak yanıkları kaybolur.
http://www.arbaykimya.net/TSK100.html
Ali, bu meret eski kaynak izlerinde de işe yarar mı? Geçen seneden kalan izler var pasarellada.
-
Arkadaşlar paslanmaz kaynağı yaptıkdan sonra,kaynak yanıklarına linkini attığım kimyasalı fırça ile sürdüğünüzde 1,2 saat bekleyip,suyla yıkadığınızda tüm kaynak yanıkları kaybolur.
http://www.arbaykimya.net/TSK100.html
Ali, bu meret eski kaynak izlerinde de işe yarar mı? Geçen seneden kalan izler var pasarellada.
Hemen dibinde içinde muhtelif keçeler dolu bir tekne var. :)
-
Arkadaşlar paslanmaz kaynağı yaptıkdan sonra,kaynak yanıklarına linkini attığım kimyasalı fırça ile sürdüğünüzde 1,2 saat bekleyip,suyla yıkadığınızda tüm kaynak yanıkları kaybolur.
http://www.arbaykimya.net/TSK100.html
Ali, bu meret eski kaynak izlerinde de işe yarar mı? Geçen seneden kalan izler var pasarellada.
Hemen dibinde içinde muhtelif keçeler dolu bir tekne var. :)
Yarın değerlendiririz o zaman :)
-
Arkadaşlar paslanmaz kaynağı yaptıkdan sonra,kaynak yanıklarına linkini attığım kimyasalı fırça ile sürdüğünüzde 1,2 saat bekleyip,suyla yıkadığınızda tüm kaynak yanıkları kaybolur.
http://www.arbaykimya.net/TSK100.html
Ali, bu meret eski kaynak izlerinde de işe yarar mı? Geçen seneden kalan izler var pasarellada.
Hemen dibinde içinde muhtelif keçeler dolu bir tekne var. :)
Yarın değerlendiririz o zaman :)
:)
-
Arkadaşlar paslanmaz kaynağı yaptıkdan sonra,kaynak yanıklarına linkini attığım kimyasalı fırça ile sürdüğünüzde 1,2 saat bekleyip,suyla yıkadığınızda tüm kaynak yanıkları kaybolur.
http://www.arbaykimya.net/TSK100.html
Ali, bu meret eski kaynak izlerinde de işe yarar mı? Geçen seneden kalan izler var pasarellada.
Hakan reis,İşe yarar diye düşünüyorum,ben aldım bu kimyasaldan kendi teknemde kaynak yaptığımda kullanıyorum,ben size bir kap içerisinde göndere bilirim adresiniz var bende bir deneyin..
-
Sağolasın Ali kardeşim, uğraşma hiç, alırım bir bidon. Tonla krom var zaten teknede. Motosikleti de düşünürsek boşa gitmaz :)
SM-N9000Q cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
-
Sağolasın Ali kardeşim, uğraşma hiç, alırım bir bidon. Tonla krom var zaten teknede. Motosikleti de düşünürsek boşa gitmaz :)
SM-N9000Q cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Tamamdır her zaman lazım olan bir kimyasal.AMA ERSİNE LAZIM OLMAZ TEKNESİ TAHTA CÜNKİ :) :)ERSİN BİR GÜN SANA KROM İŞLERİNİ SEVDİRCEĞİM AMA NE ZAMAN BİLMİYORUM:)
-
Sağolasın Ali kardeşim, uğraşma hiç, alırım bir bidon. Tonla krom var zaten teknede. Motosikleti de düşünürsek boşa gitmaz :)
SM-N9000Q cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Tamamdır her zaman lazım olan bir kimyasal.AMA ERSİNE LAZIM OLMAZ TEKNESİ TAHTA CÜNKİ :) :)ERSİN BİR GÜN SANA KROM İŞLERİNİ SEVDİRCEĞİM AMA NE ZAMAN BİLMİYORUM:)
Aşırı aşırı zehirli imiş. Uygulanırken maske kullanalım.
-
Krom u sevmediğimi kim söyledi..? Önemli olan her şeyi yerli yerinde kullanmak.. ;)
-
Krom u sevmediğimi kim söyledi..? Önemli olan her şeyi yerli yerinde kullanmak.. ;)
Tayomarda hiç krom görmedim :)
-
Arkadaşlar paslanmaz kaynağı yaptıkdan sonra,kaynak yanıklarına linkini attığım kimyasalı fırça ile sürdüğünüzde 1,2 saat bekleyip,suyla yıkadığınızda tüm kaynak yanıkları kaybolur.
http://www.arbaykimya.net/TSK100.html
Bir iki saat bekleyip yıkarsanız çok geç olabilir. 3-5 dakika beklemek yeterli, Kesinlikle çok zehirli, asla solumayın ve cildinize değdirmeyin. Kromun parlaklığını aldıığınıda belirteyim.
-
Reisler,
Ben aşağıdaki ürünü bir kaç yıldır kullanıyorum.Bir beze sıkıyor ve krom, prinç vb metali ovuyorum.Ardından su tutarak yıkıyor ve kuruluyorum.Oldukça bereketli bir ürün, her zaman ve her yerde bulunamayacağı için teknede 1 adette yedeğini bulunduruyorum, anlayın memnuniyetimi yani.
https://www.carrefoursa.com/d/scotchgard-metal-temizleyici-250-ml
Kaan Abi link ürünü artık göstermiyor? tam adı yada markası varmıdır? paylaşabilirseniz sevinirim. Benimde kromları parlatmam gerekiyor şu sıralar.
-
Şuraya bak Ahmet,
https://urun.n11.com/yuzey-temizleyiciler/3m-scotchgard-metal-temizleyici-250-ml-P219865545
-
Burada 12,45 lira mesela
iki site arasında felaket fark var.
https://www.marul.com/tr/urun/scotchgard-metal-temizleyici-250-ml/yildiz-hipermarketleri/76/4782/istanbul/kartal
-
Reisler,
Ben aşağıdaki ürünü bir kaç yıldır kullanıyorum.Bir beze sıkıyor ve krom, prinç vb metali ovuyorum.Ardından su tutarak yıkıyor ve kuruluyorum.Oldukça bereketli bir ürün, her zaman ve her yerde bulunamayacağı için teknede 1 adette yedeğini bulunduruyorum, anlayın memnuniyetimi yani.
https://www.carrefoursa.com/d/scotchgard-metal-temizleyici-250-ml
Kaan Abi link ürünü artık göstermiyor? tam adı yada markası varmıdır? paylaşabilirseniz sevinirim. Benimde kromları parlatmam gerekiyor şu sıralar.
Ahmet reisim ,
http://www.kalemarine.com/Parlatici-Dort-Yildiz-Cila-Mavi-Cila,PR-151.html Ben bu ürünü
kullanıyordum , uygulaması biraz meşakkatli . Uygulama bittikten sonra kromlar çok keyifli oluyor yalnız.
http://www.kalemarine.com/PFN07-Denspro-SSpassivate-Gel-Paslanmaz-Kaynak-Temizleme-Jeli-Pickling-Paste-2-kg,PR-201.html
Ayrıca krom kaynak izlerini silmek içinde söyle bir ürün kullandım yalnız muhakkak eldiven ve maske şart .
Umarım reklam olmamıştır.
-
Ahmet reisim
ben mesajı okuyana kadar Can reis yetişmiş bile.Bir de İduna nın bir ürünü var.Birazdan çarşıya iner fotoğraflıyıp fiyatını öğrenirim.
-
Teşekkürler , iyi oldu bu ürünler.
-
Teşekkürler , iyi oldu bu ürünler.
Sanayide kaynak malzemesi satan yerlerde var, krom kaynak temizleyici diye. Bi yavru ağzı rengi olan var bir de yanlış hatırlamıyorsam yeşil. Yeşili tavsiye ederim. Bir fırça yardımı ile kromların üzerine sürülüyor ve 5 dakika sonra suyla durulanıyor. Ne ovma ne bişey. Gözlük eldiven ve uzun kollu bir şey giymek iyi olur. Yeşili tavsiye etmem şundan: yavru ağzı olanlar iyi durulanmayan durumda sararma yapıyor. Yeşilde buna karşı önlem almışlar. Zehir konusunda elbette önlem almalı, ama cahiliye dönemimde gözlük kullanmadan sürmeye kalktım gözüme sıçradı. Asit diye bir panikleyip koşarak gidip gözümü bol suyla yıkadım. Allaha şükür bi şey olmadı. Ama öyle kuvvetli bir asit değil. Yani cos yakmıyor hemen.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi