Heyamola Hey

Bahriye Mektebi => Elektrik => Konuyu başlatan: Öcal Turan - 15 Nisan 2017, 14:01:47

Başlık: Teknede Yıldırım Düşmesi
Gönderen: Öcal Turan - 15 Nisan 2017, 14:01:47
Can Deniz hoca dan alıntılarla işleyelim bu konuyu. 

Can hocam sana açık mektup , gel bu açtığın başlıkta konularını tamamla eğer bunlar seninse , değil eğer bizimse ; Biz istiyoruz gel ve tamamla , yarım bırakamazsın kurucusu olduğun forumumuz da konuları.  8-)

Konuya gelirsek ;
1- yıldırım yeryüzüne düşmez aksine yeryüzünden yükselir. ( yeryüzüne düşme söz konusu olsaydı pratonerler yüksek yapıların tepesinde osmanlı yataganı gibi sipsivri bir yapıda değil şemsiye gibi yapıyı tamamen örter durumda olurdu)
2-teknenizde direkten daha yüksekte değiseniz yada akımın geçtiği yoldaki bir yalıtkan hat üzerinde değiseniz sizlere önemli bir zarar vermez. (bakınız yüksek gerilim hatlarındaki kuşlar. Diregi söküp elinizde mızrak gibi taşımadığınız sürece akım teknenizde sizden daha iyi yardımcı olucak materyal bulacaktır.)
3-Elektronik aletleriniz için ne yaparsanız yapın hasar oluşmaması mümkün değildir. (belki sadece el telsizleriniz cep telefonlarınızı yada dizüstü bilgisayarlarınızı manyetik alandan etkilenmeyecek bir kutuya koyabilirsiniz ama bu kutu kesinlikle bir fırın değil manyetik alandan etkilenmeyecek sözgelimi kurşun bir kasa olabilir.)
4-birinci şıkta değindim yıldırım düşmez yükselir. (%95 oranında ) o yüzden akımın teknenizi terkedeceği en yüksek noktalara eşdeğer ıslak materyal oluşumundan kaçının. Islak yelken gibi, hele orsa seyrinde yatmış bir teknenin rüzgarla şişmiş yelkenlerin, yeryüzü düzlemini baz alırsak direkten dahada yüksek olduğu anları olabilir.
5- yelkenleri indirip motor seyrine dönmek mantıklı bir yoldur.
6- Motor seyrinde iken şarj dinamosunu sistemden ayırma sistemi kurmanız gerekir.
(sarş dinamosu kablo bağlantı jaklarını sökmek gibi- ayrıca akü bağlantılarını şalter ile değil kutup başlarını söküp kablolarını akülerden uzaklaştırarak korumak bir ölçüde mümkün olabilir.
7- yıldırım voltaj ve akım olarak ölçülmesi mümkün olmayan değerlere ulaşabilir. Bu değerleri izole edebilecek yalıtkan madde henüz bulunmadı.
8-Son olarak eğer teknenizi yapım aşamasında değiseniz mevcut siteminizi göz önünde tutarak makul çözümler bulmak olası ancak tekrar ediyorum makul çözümler sıfır riski vaad eden çözüm yok

Soru : Tekne de artıyı ve eksiyi kesen şalterler koysak yıldırım esnasında cihazlarımızı koruyabilirmiyiz. ?

Cevap : Engelleyemeyiz çünkü çift kutupluda olsa yani hem artıyı hem eksiyi kesen şalterde olsa şalter kontakları açıldığında iki kontak arası mesafe en büyük şalterlerde bile 2-3 cm i geçmez bu aralıktan milyonlarca voltluk gerilim çok rahat atlar. Tüm elektroniklerin yandığı bir vaka da Eksper in ortalama değer olarak verdiği 300.000 volt  gerilim değeri en küçük çaplı bir yıldırım geriliminin türevinin türevidir.
Bu yüzden Kabloları akü kutup başından çıkarmak ve artı ile eksi ucu birbiriyle kısa devre etmek gereklidir.
Yani kapalı bir çevrim yaratacaksınız.
Manyetik alan içinde bulunan bir bobinde gerilim  oluşur ama bu bobinin iki ucu birleşikse bu bobin tek bir iletken gibi davranacağı için üzerinde akım dolaşmayacağı için bağlı bulunduğu aletler nisbeten yüksek gerilimden korunmuş olur.
Önemli cihazlarınızı   seyir halinde iken hava bozduğunda kurşun levhalarla yapılmış bir kasa içinde korursanız (el GPS'i el telsizi, cep telefonu otopilot ana panel gibi) nisbeten korunabilirsiniz.

Yapabilecekleriniz yıldırım esnasında size makul bir koruma sağlar.

Daha önceaktardığım gibi yıldırım oluşması beklenen havada seyre çıkmamak seyirde yakalanılmışsa ve demirliysek hemen demir toplamak seyir halinde isek yelken seyrinden motor seyrine geçmek motoru çalıştırdıktan sonra akü kutup başlarını ve şarj dinamosu uçlarını ayırmak  size önemli bir koruma sağlar.
Açık denizde değilseniz Kıyıya yakın bir alandaysanız yükseltileri tekneniz direğinden yüksek olan bölgeler sizin için daha emniyetlidir. Bu durumda direk limana gideyim diyeceğinize o bölgede motor seyriyle yıldırım olayı sakinleşene kadar dolanın derim.

Ve son bir uyarı bazı balıkçılar ardından zincir salıp öyle yıldırımdan korunuyorlarmış lafı şehir efsanesidir. Sakın ola böyle birşey yapmayın teknenizi cazibe merkezi haline getirirsiniz.
Tamam deniz suyu iletkendir ama yıldırıma neden olan zıt kutup yükü toprakta oluşur yani deniz üzerinde zincir uzatarak dolanmak deniz dibinden deniz suyunun nisbeten iletkenliği yardımıyla yüzeye çıkacak akımı kendi elinizle tekneniz üzerinden taşırsınız.

Not : Bu konuda güzel bir ingilizce döküman var elimde , çeviri yaparım diyecek reis varsa göndereyim , yoksa ingilizce yayınlayayım burada ne dersiniz reisler ?

Başlık: Ynt: Teknede Yıldırım Düşmesi
Gönderen: Kemal Gündüz - 07 Eylül 2017, 15:40:46
Şimdi okuyabildim, çok değerli bilgiler Öcal Reis. Elektroniklere yapılabilecek birşey yok. Sigorta poliçesinde gol yememek gerekecek herhalde


Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Başlık: Ynt: Teknede Yıldırım Düşmesi
Gönderen: Tan Kaan Özkan - 07 Eylül 2017, 16:17:36
Bu konuyla ilgili şöyle bir yazı okumuştum.
Burada yazılanlar, hiç yoktan iyidir, en azından ve en önemlisi olan can güvenliğini sağlamada yardımcı olabilir diyebilir miyiz ?

Tekneye Yıldırım Düşerse Ne Olur ?

Metal gövdeye (omurgaya) sahip bir tekne, doğal bir "Faraday Kafesi" gibi davranıp, yıldırımları iyi bir iletken olan denize aktarabilirler. Ancak tekneler her zaman metal gövdeye sahip değildirler. Ahşap teknelerde; genel bir düşünce yıldırımın şaft sisteminden denize ulaşacağıdır. Arma üzerinden denize yönelen darbeler ahşap kısımlarda patlamalar (açılmalar) ile yanmalara ve bunun sonucunda ise teknenin batmasına sebep olacaktır.

Fiberglass teknelerde de durum farklı değildir. Korumasız bir fiberglass tekne üzerine düşen yıldırım her ne kadar şaft sisteminden denize deşarj olsa da; elektrik kabloları üzerinde ısınmalar oluşturarak fiberglass aksamın yanmasına sebep olacaktır. Yangın sonucunda zehirli kimyasallar açığa çıkarak insan sağlığını da tehlikeye atacaktır.

Yıldırımın nadiren çarmıh üzerinden aktığı görülür. Yaygın olarak motor-şaft-pervane sisteminden akar. Oysa ki bu durumda oldukça risklidir. Düşen bir yıldırımın  motor, marş (starter), dinamo ve bazı elektriksel parçalara zarar verme ihtimali  yüksektir. İşte bu yüzden teknenin yıldırımdan korunması kaçınılmaz bir gerçektir. Teknelerde yıldırımdan kaynaklanan can ve mal kaybını en aza indirmek için uygulanan tedbirler şunlardır.
 
1) Topraklama
 
2) Faraday Kafesi

Tekne Topraklaması Nasıl Yapılır ?

Deniz vasıtalarında topraklama yapılırken önce içeride yer alan cihazların topraklamasıyla başlanır. Cihazların toprak hatları tali panolardaki toprak barasına, tali panolardaki toprak baraları da ana dağıtım panosunun toprak barasına bağlanır ve buradan da teknenin su hattının altına monte edilen “bakır alaşımlı metal levha”ya bağlanır. Bu levha tuzlu suya dayanıklı yapıda olmalıdır ve kesinlikle boyanmamalıdır (Bazı tekneler tamamen metal gövdeye sahip olsalar bile, gövdeleri boyandığı için iletkenliğini kaybederler bu nedenle yıldırım düşmelerinde ciddi hasar görebilirler). Çok sık yapılan diğer topraklama türü statik elektriğe karşı yapılan topraklamadır. Bu yöntemde yakıt tankları, makine şaftları, dümen vs. aynı topraklama barasına bir iletken vasıtasıyla bağlanır.

(https://i.hizliresim.com/vJdgar.jpg) (https://hizliresim.com/vJdgar)

Soldaki şekilde topraklaması yapılmamış bir tekneye düşen yıldırım iletken olan tüm yollardan denize akacaktır. Bu durum teknede istenmeyen can ve mal kayıplarına yol açar. Ancak düzgün bir topraklama ile bu sorunun önüne geçilebilir. Sağdaki şekilde topraklaması yapılmış bir tekneye düşen yıldırım topraklama barası üzerinden denize aktarılıyor.

Teknelerde Topraklama Yapılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

- Yıldırımın favori yolu olan (alüminyum) direğin, salma ucuna kadar topraklanması gerekir. Aynı şekilde baş ve kıç ıstralya ve çarmıh tellerinin en az 16 mm² kesitli topraklama kabloları ile salma saplamalarına bağlanmalıdır.
 
- Kıç ıstralyanın anten olarak kullanıldığı teknelerde ıstralya üzerinde biri direk başına yakın olmak üzere elektrik akımına mani olacak iki izolatör vardır. Bu izolatörlerin, yıldırım neticesi oluşacak aşırı akımların geçmesine olanak tanıyan ve bu amaçla üretilmiş özel izolatörler ile değiştirilmesi gerekir.

- Teknede metal toe-railler ve bunlara bağlı baş ve kıç pulpit varsa yine topraklanmaları tavsiye edilmektedir. Motor ve tüm metal depolar (su ve yakıt) asgari 4 mm² kesitli bakır kablolarla topraklanmalıdır.
 
- Salma kasası, gövdesi gibi fiberglass olan ve metal safranın salma kasası içinde olduğu teknelerde salmanın alt ucuna veya karinanın altına en az ¼ m² yüzey alanı olan bir bakır levha monte edilmeli ve karina içinde bir araya getirilen tüm topraklama kabloları en az 25 mm² kesitli bir ana kabloyla bu levhayla bağlanmalıdır. Salma, karinaya alttan bağlanmış kurşun veya demir döküm salma ise bu tedbire gerek yoktur. Tüm kablolar salma saplamaları üzerine bağlanabilirler.


- Faraday Kafesi

Korunacak tekne; tıpkı binalarda olduğu gibi, yıldırımın düştüğü noktadan salma kasasına kadar bir iletken ağ ile sarılır. Bu şekilde teknenin (kafesin) iç kısmında kalan nesneler yıldırımdan korunmuş olurlar. Bu koruma türü topraklamaya göre daha güvenlidir.

(https://i.hizliresim.com/XE7B30.jpg) (https://hizliresim.com/XE7B30)

Üsteki şekilde faraday kafesi yapılmamış sıradan bir tekneye, alttaki şekilde ise faraday kafesi uygulanmış olan bir tekneye yıldırım düşüyor. Görüldüğü gibi kafes içerisinde kalan "Canlı ve Cansız" herşey koruma altında.


Amper elektrik alıntı
Başlık: Ynt: Teknede Yıldırım Düşmesi
Gönderen: Ersin Böke - 07 Eylül 2017, 17:12:52
Al işte.. Şimdi Tayo Mar ın direği ahşap, bi dolu çarmıh var ve bu çarmıhlar baş ıstralyadan , sakalı taşıyan paslanmaz çelik bant ile denie kadar gidiyor. Bu faraday kafesi mi değil mi.. ?
Başlık: Ynt: Teknede Yıldırım Düşmesi
Gönderen: Tan Kaan Özkan - 07 Eylül 2017, 17:22:43
Valla bana sorma.

Rahmetli elektronik mühendisi idi. Ben küçükken, yeni evimizde bir elektrik anahtarını değiştiriyordu. Üzerlerinde nereye ait olan sigortalar vardı. Ama o anahtar o sigortaya bağlı değilmiş. Bana nasıl değiştirdiğini filan anlatırken elinde ki pense metale değdi, bir gürültü ve duman çıktı. Pense'nin üzerinde 5 kuruş büyüklüğünde, 1 mm derinliğinde bir eriyik oluştu.
İşte o gün bu gündür elektrik konusunda tedbirli davranır, basit işler haricinde fazlasına burnumu sokmam  ;D
Başlık: Ynt: Teknede Yıldırım Düşmesi
Gönderen: Ersin Böke - 07 Eylül 2017, 17:36:52
 :)

Bu işle ilgili benim de bir hikayem var.

Bir çalışanımız vardı. Hem çok hızlı konuşur , hem de kekeme gibi idi sanki. Donanım işlerimizi yapardı. Tüm bu işler ile uğraşanlar gibi ilginç bir karekterdi.

Ben ne söylediğini anlamaz, ya tekrar ya da iki kez söyletir, ya da Rojda ya sorardım ne dedi diye?

Bir gün bizim eleman geldi.. Konuşmaya başladı , tane tane kesiksiz konuşuyor. Resmen şok oldum. Dedim ne oldu?

Uzatmayalım, evde ampul değiştiriyormuş, karısına sakın lambanın düğmesine dokunma demiş. O da buna mı demiş ve dokunmuş. Karısı da bilgisayarcı idi.

Bizim eleman ampul gibi aydınlanmış bir anda.  :) sonrasında da düzgün konuşmaya başladığını farketmiş.

Gerçi bir iki gün sonra eski haline döndüydü.. :)
Başlık: Ynt: Teknede Yıldırım Düşmesi
Gönderen: Tan Kaan Özkan - 07 Eylül 2017, 17:40:17
 ;D ;D ;D

Karısı hafta da bir elektrik verirmiş ;D ;D ;D
Başlık: Ynt: Teknede Yıldırım Düşmesi
Gönderen: Tan Kaan Özkan - 07 Eylül 2017, 17:53:28
Al sana ahşap  ;D ;D ;D

https://www.youtube.com/watch?v=6tuNR8OJDbE
Başlık: Ynt: Teknede Yıldırım Düşmesi
Gönderen: Özgür Ökten - 07 Eylül 2017, 17:57:06
...pense metale değdi, bir gürültü ve duman çıktı. Pense'nin üzerinde 5 kuruş büyüklüğünde, 1 mm derinliğinde bir eriyik oluştu.
Hah! İşte tam bu sebepten dolayı yıldırımdan korunmak mümkün değil.

Penseyi bu hale getiren 220v ve olsa olsa 80-100A 'lik bir akım sadece.. (kabaca 20-25kW'lık bir güç)

Yıldırım denilen ise normal şartlarda yalıtkan olarak bilinen hava, tahta gibi malzemeler üzerinden bile geçebilen MİLYON volt ve geçtiği herşeyi kömüre çeviren YÜZBİN amper seviyesindedir.

(Yani TERRAWATT seviyesinde bir güç!! Algısı kolay olsun: watt, kilowatt, megawatt, gigawatt, terrawatt. Her biri öncekinin bin katı!)

İnsanoğlunun yıldırımdan tek korunma yöntemi uzak durmak. :)

Topraklama, faraday kafesi filan (evet, Tayomar'ın arması çok basit bir faraday kafesi sayılır) gerçek bir yıldırımdan değil yakınımızda çakan şimşekler ve statik elektrik yüklü bulutların, hareketli hava kütlelerinin tekne metalik aksamlarına elektrik yüklemesi ve küçük deşarjlar (elmo ateşi) için faydalıdır.

öZgür (mobil)
Başlık: Ynt: Teknede Yıldırım Düşmesi
Gönderen: Tan Kaan Özkan - 07 Eylül 2017, 18:14:56
Özgür, hazır seni yakalamışken, bir soru. Belki çok cahilcedir bilmiyorum ama merak ediyorum

Hani şu akülerden kutup başlarını sökme mevzuu vardır ya bazı durumlarda. Çeşitli ihtimaller dahilinde..
Şimdi bu kutup başlarını sökmek genelde herkesin üşendiği bir şey.
Peki çok kısa ama uygun bir kablolama ile, endüstriyel fiş-priz takımı daha ilk şaltere gelmeden konulsa, aküleri ayırmak gerektiğinde, kablolarıda birbirinden uzaklaştırmak adına, kullanılabilir bir şey midir ?

Şöyle bir şey,

(https://i.hizliresim.com/Bym4o9.jpg) (https://hizliresim.com/Bym4o9)

Başlık: Ynt: Teknede Yıldırım Düşmesi
Gönderen: Ersin Böke - 07 Eylül 2017, 18:20:09
O zaman yıldırımdan nasıl korunacağız... ? Şimdi Ahmet ten öğrendiğim bir detayı paylaşma zamanı. Aslında yağmurda yelken yapmak çok keyifli. Ama bu yıldırım işi ödümü kopartıyor benim.

Karedenizli balıkçılar  bulut içinde görünen şimşek ya da yıldırımlara çakmakçı diyorlar.

Şimdi kritik olan bu çakmakçıların görüntüsü. Efendim bunlar yatay çizgiler halinde çakıyorlarsa çok sıkıntı değil. Bulut uzakta demek. Yani dünyanın yuvarlaklığını da düşünürsek, biz bulutu yanından görüyoruz. Yok bunlar dikine ise o zaman bulut , bize yakın demek. O zaman kaç kaçabildiğince demişti Ahmet..
Başlık: Ynt: Teknede Yıldırım Düşmesi
Gönderen: Tan Kaan Özkan - 07 Eylül 2017, 18:33:10
Demek ödün kopuyor ha  ;D

Bak şimdi, Roy Sullivan adında bir adam varmış. Dünyada bilinen en çok yıldırım isabet eden insanmış. Tam yedi yıldırıma çarpılan paratoner lakablı Roy pek çok kalıcı hasar almış. İlk olarak 1942`de ayak baş parmağını kaybettikten sonra, 1970`de sol omzunu, 1972`de saçlarını, 1973`de yeniden çıkan saçlarını, 1976`da ayak bileği, 1977`de göğsü ve midesi yanmış.

Avlanmak üzere denize açılan bir balıkçı, saçlarının, bıyığının ve kollarındaki kılların dikleştiğini görünce hemen motoru çalıştırıp kıyıya yönelir. Birkaç dakika sonra gökyüzünü kara bulutlar kaplayıp gök gürlemeye başlar. O anda az önceki bulunduğu noktaya şiddetli bir yıldırım düşer. Hemen sonra saçlarının, bıyığının ve kollarındaki kılların eski haline döndüğünü görür. (Temmuz 1980, Yorkshire)

Edvin Robinson geçirdiği bir trafik kazasında işitme ve görme kabiliyetlerini kaybetmiştir. Kör ve sağır olarak yaşayan Edvin 4 Haziran 1980`de kendisine çarpan yıldırımdan sonra 20 dakika şuursuzca yerde yatmış ve kendine geldiğinde ise işitme ve görme yetilerini tekrar kazanmıştır.

(Haziran 1980, Massachusettes) Tarlasını sürmekte olan bir çiftçi, traktörüne düşen bir yıldırım neticesinde yaralanır. Hadiseyi fark edenler hemen bir ambulans çağırırlar. Hastaneye hızla yol almakta olan ambulansa bir süre sonra düşen ikici yıldırım hem ambulansın yanmasına hem de çiftçinin ölümüne sebep olur. (1979,Teksas)

Yani çokda korkulacak bir şey değil...


Tabii ki birisini kızdırdıysan o ayrı. Hani bir yere iki kere düşmez derler ya... İnanma  ;D ;D ;D

https://www.youtube.com/watch?v=us4hAQGLicg
Başlık: Ynt: Teknede Yıldırım Düşmesi
Gönderen: Mehmet Atay - 07 Eylül 2017, 19:03:09

Yıldırım sadece direk çarpınca etkilemez, yakın çevreye düşünce de yarattığı şiddetli akım sebebi ile elektrik ve elektronik cihazları bozar.

Mesela o nedenle sigorta poliçelerinde yıldırımın direk hasarında bahsedilir.

Sarıyaz da böyle bir hasara maruz kalmıştı.
Teos Marina'da bağlıyken, marina içine yıldırım düşmüş.
Ancak keşfetmek zor. Ve her ne kadar hasarı sigortadan alsam da, aylar sonra bile ortaya çıkan hasar oldu.

Hikayesi şöyle:

Kışın bir gün tekneyi kontrole diye Sığacık'a gittim. Bir gece kalıp, dönecektim.
Tekneye girdim, ana şalteri açtım, panodaki tüm ışıklar yandı. Biri hariç.
Şaşırdım, şalteri kapattım, bir daha açtım. Bu sefer tüm ışıklar söndü, o yanmayan yandı.  Bir anormallik var. Elektriği tekrar açtım, panonun  arkasına baktım bir küçük devreden hafif duman çıktığını gördüm; bir de üstüne minik bir alev çıktı. hemen üfledim söndürdüm. elektriği kestim. dedim herhalde pano arızalandı kös kös İstanbul'a geri döndüm. Bavaria'ya yeni pano ısmarladım. Bir kaç hafta sonra geldi, taktık. Bu sefer gördük ki, motorun elektroniği çalışmıyor. Uğraş, didin, kontrol filan olmadı.
Dedik, herhalde pano arızalanınca, motorun elektroniğini de bozdu.
Bir de elektronikleri kontrol edelim dedik, bazı fonksiyonlar çalışıyor, bazısı çalışmıyor. İsmini unuttum şimdi, destek aldığımız Raymarine servisi "bu anlattığınız yıldırım hasarına benziyor" dedi. Ama tekne üstünde, okuduğum, duyduğum is filan gibi hiç bir emare yok.
Marina ofis ve palamarlarla konuştuk ve öğrendik ki, benim ilk geldiğim günden 3 gün öncesinde marina içine yıldırım düşmüş.

Sonra eksper, hasar filan masrafları aldık.

Ama mesela Webasto'yu kontrol ettim, çalıştırdım, çalıştı. Ben de tamam dedim, kapattım.  Ama bir sonraki kış gerçekten kullanmak istediğimde gördük ki, Webasto'nun termostatı bozulmuş. 20 dk çalıştıktan sonra arıza durumuna geçiyor. Webasto tamirini sigortadan alamamış oldum.
Başlık: Ynt: Teknede Yıldırım Düşmesi
Gönderen: Tan Kaan Özkan - 07 Eylül 2017, 19:09:53
İşte böyle bir örnek.
Tamam direk düştüğünde şansımız yok denecek kadar az ama,
Mesela bu örnekte ki gibi tekne de faraday kafesi olsaydı, direk tekneye düşmediği için korunma ihtimali ortaya çıkıyor mu ? Bu durumda elektrikli cihazlar ve varsa içerisinde ki bir kişi korunabilir miydi ?

Eğer cevap evet ise, faraday kafesi yapmaya değer demektir.
Başlık: Ynt: Teknede Yıldırım Düşmesi
Gönderen: Özgür Ökten - 07 Eylül 2017, 19:28:36
...Şimdi bu kutup başlarını sökmek genelde herkesin üşendiği bir şey.
Peki çok kısa ama uygun bir kablolama ile, endüstriyel fiş-priz takımı daha ilk şaltere gelmeden konulsa, ...
Fiziksel bir mecburiyet yoksa çok tercih edilen bişey değil.

Aküden çıkan ana hat en yüksek akımın geçtiği en kalın kablo. Bu hat üstündeki en ufak direnç noktası (ek, şalter, sigorta, klemens, pabuç vb.) ciddi güç kaybına sebep olur, bu nedenle tercih edilmemeli.

Ayrıca arada bir aküyü gözle görmek, kutup başlarını sökmek temizlemek vb gerekir. Gerektiğinde bahanesi olması iyi olur. :)


öZgür (mobil)

Başlık: Ynt: Teknede Yıldırım Düşmesi
Gönderen: Özgür Ökten - 07 Eylül 2017, 19:43:52
Eğer cevap evet ise, faraday kafesi yapmaya değer demektir.
Evet, faraday kafesi bu tip durumlarda en iyi korumayı sağlar, ama kurması kolay/ucuz değil ve estetik/çapariz sorunları olabilir.

Tropik bölgelerde değilsem faradayla uğraşmazdım. Bizim sular için iyi bir topraklama da çoğu durum için yeterli koruyucu olacaktır.

Topraklaması olan teknelerde bir su altındaki topraklama plakasının hızlıca kekamoz olma sorunu var.

(http://www.defa.com/img/28680749aa0/Dynaplate_Guest_standard.jpg)
(https://www.marineelectronicsjournal.com/Assets/ssbgroundplate.jpg)
(http://www.boatus.com/Assets/www.boatus.com/magazines/seaworthy/2016/january/img/grounding-strips.jpg)

öZgür (mobil)

Başlık: Ynt: Teknede Yıldırım Düşmesi
Gönderen: Öcal Turan - 07 Eylül 2017, 21:33:56
En iyisi suyla teması mümkün olduğunca kesip çağırmamak bu belayı. Salmam zarf içinde olduğu için şanslıyım. Skeg ve palayı zaten epoksi boya ile boyuyorum , şaft ve pervane den bir şey olursa kısmet artık.
Böyle havalarda tepeler olan kıyıya yakın ve yelkensiz seyredip demir atacaksam da uzun bir naylon halatla zincire ek yapmayı düşünürüm. T
abiiki motoru çalıştırıp akü kutup başlarını sökmeyi ve papuçları mümkün olduğunca uzaklaştırmayı da ihmal etmem. Sonrasında oturup dua ederim.
Bu Dynaplate ler filan eğer SSB yoksa teknede gereksiz ve daha da tehlikeli bence.
Başlık: Ynt: Teknede Yıldırım Düşmesi
Gönderen: nuri_kongur - 07 Eylül 2017, 22:14:27
Öcal reis, yıldırımın suya gidiş yolunu kesmek daha tehlikeli diye biliyorum. Aman bir yanlışlık olmasın


Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Başlık: Ynt: Teknede Yıldırım Düşmesi
Gönderen: Öcal Turan - 07 Eylül 2017, 22:46:33
Öcal reis, yıldırımın suya gidiş yolunu kesmek daha tehlikeli diye biliyorum. Aman bir yanlışlık olmasın


Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Suya gidecek (ya da sudan çıkacak) yolu olmazsa teknemize de gelmez.
O yolu bulursa suyla irtibat kurup çıktığı yeri patlatabilir (mesela Dynaplate in olduğu yeri ) , o kalınlıkta bir telle teknede paratoner kuramazsını benim bildiğime göre. En iyisi onu çağırmamak hiç. :)
Özgür reis daha iyi anlatacaktır.
Başlık: Ynt: Teknede Yıldırım Düşmesi
Gönderen: Özgür Ökten - 07 Eylül 2017, 22:53:40
Teknede topraklama kullanmanın tekneyi bir paratonere çevirdiği düşüncesi pek doğru değil.

Yıldırım havayı bile iyonize ederek iletken hale getirebilecek bir güce sahip ve kendine seçtiği yol hesaplanması mümkün olmayan milyonlarca olasılık içeriyor. Bu açıdan sizin 20m lik direğinizin topraklı olarak havaya dikilmiş olması yıldırımın sizi tercih etmesi için en büyük etken değil.

Zaten direğiniz olması (veya düz denizde bir sandal bile olmanız) size düşme olasılığını arttırıyor beraberinde bir de topraklama olması toplam olasılığı kayda değer miktarda arttırmaz.

Ama topraklama sahibi olmanız küçük deşarj ve çevrenizdeki şimşeklerden elektrikli cihazlarınızı büyük oranda koruyacaktır.

Yıldırımın çalışma mekanizmasında fiberin, ahşabın, havanın, plastiğin yalıtkanlığı diye birşey yok. Burada izolasyon diye bişey yok.

Tüm maddeler bulutlar ve yerküre arasındaki bu yüksek (milyonlarca volt) potansiyel farkı için bakır kablo kadar iletkendir.
(http://callisto.ggsrv.com/imgsrv/FastFetch/UBER1/ZI-0KJW-2011-APR00-LASON-19-1)

öZgür (mobil)
Başlık: Ynt: Teknede Yıldırım Düşmesi
Gönderen: Öcal Turan - 07 Eylül 2017, 23:10:36
Ne şeytanı gör , ne salavat getir demiş atalarımız.
 Ben kendimi mümkün olduğunca yalıtıp tedbir alayım da , düşerse böyle düşsün. :)
Finike Marina da iki sene önce karada yıldırım düştü az ötedeki tekneye. Aramızda tek tekne idi direk başında paratoneri olan ,ve yıldırım motor su emiş ağzını patlatarak toprağa atladı. İçerdeki elektrik ve elektroniğin durumunu konuşmaya gerek yok tabii.
Başlık: Ynt: Teknede Yıldırım Düşmesi
Gönderen: Özgür Ökten - 08 Eylül 2017, 00:16:18
Ben kendimi mümkün olduğunca yalıtıp tedbir alayım da , düşerse böyle düşsün. :)
Şöyle düşünün;

Yıldırım düşme ihtimali piyangodan ikramiye çıkmasından daha düşük bir ihtimal. (Ve çaresi yok.)

Statik elektrikli, bulutlu gerilimli bir havada teknenin metalik aksamlarında elektrik indüklenmesi (oluşması) veya tekneye küçük deşarjlar (mini yıldırım, elmo ateşi) olması kesin. (Az veya çok)

Bu deşarjları topraklarsanız elektronikleri büyük oranda korursunuz. Yalıtırsanız büyük ihtimalle bozulurlar.

Tercih sizin. :)

Aşağıda yalıtılmış teknelerde yıldırımın kendi keyfince tercih ettiği çıkış noktaları görülüyor;
(http://m8.i.pbase.com/g4/84/622984/2/143541418.ztWwEkCg.jpg)
(http://www.boatus.com/Assets/www.boatus.com/magazines/boatus/2017/april/img/hull-damage-from-lightning-strike.jpg)

öZgür (mobil)

Başlık: Ynt: Teknede Yıldırım Düşmesi
Gönderen: Mehmet Atay - 08 Eylül 2017, 08:02:55
Yıldırımla ilgili bir de şunu bilirim.
En yüksek nokta çeker derler ama bu yüksek noktanın oluşturduğu kubbe alan için geçerlidir.
20 m yükseklikte bir direk 25 m öteye düşecek bir yıldırımı çekmez.
Başlık: Ynt: Teknede Yıldırım Düşmesi
Gönderen: Öcal Turan - 08 Eylül 2017, 08:27:57
Tekneyi suda tamamen yalıtabilmek imkansız zaten.
En azından şaseyi aldığımız motorun şaftı suda .
Karada ise herkes yalıtım yönünden eşit zannederim.
Şunuda kesin düşünüyorum ki  yanınızda direği daha yüksek veya suya ,karaya irtibatı daha çok olan bir tekne var ise , karada ya da denizde yıldırım yine büyük olasılıkla onu tercih ediyor.


Başlık: Ynt: Teknede Yıldırım Düşmesi
Gönderen: nuri_kongur - 08 Eylül 2017, 16:45:55
Yıldırımla ilgili bir de şunu bilirim.
En yüksek nokta çeker derler ama bu yüksek noktanın oluşturduğu kubbe alan için geçerlidir.
20 m yükseklikte bir direk 25 m öteye düşecek bir yıldırımı çekmez.
O zaman paratonerin binadan yüksekliği en az bina yarıçapının biraz üstü olmalı demekki. Gerçi yelkenli teknede direk yüksekliği teknenin yarıçapını geçiyordur.



Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Başlık: Ynt: Teknede Yıldırım Düşmesi
Gönderen: Mehmet Atay - 08 Eylül 2017, 22:35:42
Valla böyle biliyorum ve diyorum ama özellikle yatay uzun fabrikalara kurulan paratonerler pek dediğimle örtüşmüyor. Onu da itiraf edeyim.
Başlık: Ynt: Teknede Yıldırım Düşmesi
Gönderen: Burak Doneray - 08 Eylül 2017, 22:54:02
Henüz teknemin yakınlarına hiç yıldırım düşmedi ama düşerse cihazların tamamı olmasada kayıplar olacaktır. Nerdenmi biliyorum Evimin yakınına düzenli olarak Şubat Mart Nisan aylarında senede 3 kez yıldırım düşer prizlerde takili butun elektronikler yanar bilgisayarlari Sarj adaptorleri koruyor adaptor degistirip kurtuluyorum Kahve makinesi buzdobi klima televizyon  modem hepsi gidiyor .Sonunda cozumu yagmurlu havalarda butun hepsini fisten cekmekte buldum . Fakat modem sorunum devam etti sonradan anladimki bu serefsiz yildirim yakin bir yere dustukten sonra iltken ne bulursa yol olarak takip ediyor telefon kablosunu da modemden ayirmak gerekiyormus .Artik hic bir sey bozulmuyor Teknemde dynaplate var teknemin fiberi hasar gormeyecek ama elektroniklerimi kaybedecegimi kesin biliyorum.
Başlık: Ynt: Teknede Yıldırım Düşmesi
Gönderen: Burak Doneray - 08 Eylül 2017, 22:59:33
Eğer cevap evet ise, faraday kafesi yapmaya değer demektir.
Evet, faraday kafesi bu tip durumlarda en iyi korumayı sağlar, ama kurması kolay/ucuz değil ve estetik/çapariz sorunları olabilir.

Tropik bölgelerde değilsem faradayla uğraşmazdım. Bizim sular için iyi bir topraklama da çoğu durum için yeterli koruyucu olacaktır.

Topraklaması olan teknelerde bir su altındaki topraklama plakasının hızlıca kekamoz olma sorunu var.

(http://www.defa.com/img/28680749aa0/Dynaplate_Guest_standard.jpg)
(https://www.marineelectronicsjournal.com/Assets/ssbgroundplate.jpg)
(http://www.boatus.com/Assets/www.boatus.com/magazines/seaworthy/2016/january/img/grounding-strips.jpg)

öZgür (mobil)



Dynaplate hic kekamoz tutmuyor yosun bile olmuyor .Rengi saridan kirli beyaza dönüyor ama rengi değiştiren kekamoz değil oksitlenme.
Başlık: Ynt: Teknede Yıldırım Düşmesi
Gönderen: Özgür Ökten - 09 Eylül 2017, 00:01:56
Dynaplate bol miktarda bakır içerdiği için kekamoz olması pek mümkün değil tabi, kolay anlaşılsın diye öyle yazdım, ama sırf oksitlenme diyemeyeceğim garip bir kaplama olduğunu gördüm eski eğitim teknemizde. Kazımasam etkinliği azalıyordu.

Ev için "surge protector" olan çoklu priz uzatmaları var, bazılarının üstünde modem-telefon koruyucusu da oluyor. Kesin çözüm.

Daha internet Türkiye'de yokken BBS işletiyordum, 4 hatlı sisteme birkaç kere oldu, ciddi modem kayıplarının yanında (o zamanlar 2400bps modem 500$ idi!) bir kere yangın çıktı, ucuz atlatmıştım! :)

öZgür (mobil)

Başlık: Ynt: Teknede Yıldırım Düşmesi
Gönderen: Burak Doneray - 09 Eylül 2017, 00:12:14
Sağol Özgür reis hep yeni birşeyler öğreniyoruz senden .
Başlık: Ynt: Teknede Yıldırım Düşmesi
Gönderen: nuri_kongur - 09 Eylül 2017, 00:16:53
Burak reis evde kaçak akım rölesi var mı?


Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Başlık: Ynt: Teknede Yıldırım Düşmesi
Gönderen: Burak Doneray - 09 Eylül 2017, 00:27:14
Var ama sigortalar kapalı bile olsa prizdeki cihazlar etkileniyor Nuri reisim herhalde 200 300 metre yakınıma düşüyor bazen elektriksel  ark görüyorum  evin içinde.
Başlık: Ynt: Teknede Yıldırım Düşmesi
Gönderen: Burak Doneray - 09 Eylül 2017, 00:39:02
Teknemdeki  220 sigortalarımda kaçak akım röleli.
Başlık: Ynt: Teknede Yıldırım Düşmesi
Gönderen: Özgür Ökten - 09 Eylül 2017, 00:43:55
Var ama sigortalar kapalı bile olsa prizdeki cihazlar etkileniyor Nuri reisim herhalde 200 300 metre yakınıma düşüyor bazen elektriksel  ark görüyorum  evin içinde.
Ev tipi hiçbir şalter, anahtar, sigorta vb yüksek gerilimi kesemez..

Kuru havada 15kV elektrik 1cm mesafeden atlar (ark yapar-havayı iletken olarak kullanır) . Nem varsa çok daha uzun mesafe gidebilir.

Bunları (evde veya teknede) mutlaka topraklamak gerekir. Yoksa zarar verir.

Sırf elektroniklerin bozulması düşünmeyin, yangın ihtimali hayli yüksek.

öZgür (mobil)

Başlık: Ynt: Teknede Yıldırım Düşmesi
Gönderen: Burak Doneray - 09 Eylül 2017, 00:54:56
Ne yapmam gerektiğini anlamadım Özgür reis Yangın tehlikesi bendemi var tek katlı bir evde oturuyorum Ormanın içinde.Yaşlı büyük ağaçlar var Yıldırım ormana düşüyor düşen ağaçlarda yanık izleri görebiliyorum .
Başlık: Teknede Yıldırım Düşmesi
Gönderen: nuri_kongur - 09 Eylül 2017, 01:25:28
Bazen bizim evin yakınlarına da yıldırım düşer, o zaman evdeki sigortalar atar bizde. Belki sizinki daha yakın düşüyordur , bizde düştüğünde top patlaması gibi gürültü çıkar. Kaçak akım rölesi anında atar.
Birde evdeki bütün hassas elektronik aygıtlar elektrik hattına doğrudan bağlı değil. Biraz pahalı olmakla birlikte, yüksek akım korumalı grup prizlere bağlı. Eski evimde yaşarken yeni aldığım lcd tv bozulduğunda cihazın servisi yüksek akıma bağlı arıza demişti. Firma çamura yatmadan garanti kapsamında tamir etti ama o zamandan beri yüksek akım korumalı priz kullanırım.
Binada topraklama da mevcut


Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Başlık: Ynt: Teknede Yıldırım Düşmesi
Gönderen: Oğuzhan Oğuz - 09 Eylül 2017, 01:27:06
Ne yapmam gerektiğini anlamadım Özgür reis Yangın tehlikesi bendemi var tek katlı bir evde oturuyorum Ormanın içinde.Yaşlı büyük ağaçlar var Yıldırım ormana düşüyor düşen ağaçlarda yanık izleri görebiliyorum .
Toprağa çakılı bakır bara var mı elektrik sistemindeki topraklamaya bağlı ?


Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Başlık: Ynt: Teknede Yıldırım Düşmesi
Gönderen: Burak Doneray - 09 Eylül 2017, 01:34:21
Hiç bir fikrim yok Oğuzhan görünürde yok
Başlık: Ynt: Teknede Yıldırım Düşmesi
Gönderen: Öcal Turan - 09 Eylül 2017, 01:40:27
Hiç bir fikrim yok Oğuzhan görünürde yok

Şebeke de yok ise topraklama , yap onu Burak.
Başlık: Ynt: Teknede Yıldırım Düşmesi
Gönderen: Burak Doneray - 09 Eylül 2017, 01:55:54
Teşekkürler baktıracağım.
Başlık: Ynt: Teknede Yıldırım Düşmesi
Gönderen: Ahmet Çelenoğlu - 09 Eylül 2017, 08:50:42
Genelde yıldırımda elektrik hasarından söz edilir, topraklama, faraday kafesi gibi koruyucu önlemler alınır. Ölçülemeyecek  kadar yüksek güç üreten yıldırımın yaratacağı manyetik alanın da ciddi boyutlara varacağı unutulmamalıdır.  Bu manyetik etki özelikle elektronik eşyalarda asıl hasar nedeni  olabiir.
Başlık: Ynt: Teknede Yıldırım Düşmesi
Gönderen: Öcal Turan - 09 Eylül 2017, 08:58:49
Genelde yıldırımda elektrik hasarından söz edilir, topraklama, faraday kafesi gibi koruyucu önlemler alınır. Ölçülemeyecek  kadar yüksek güç üreten yıldırımın yaratacağı manyetik alanın da ciddi boyutlara varacağı unutulmamalıdır.  Bu manyetik etki özelikle elektronik eşyalarda asıl hasar nedeni  olabiir.

Cihazları şimşekli havada fırına filan koyarak (o da bir kafesmiş) kurtarın diyor bazıları .
O derece yüksek  manyetik alanda faydası olurmu AÇelenoğlu reisim. ?
Başlık: Ynt: Teknede Yıldırım Düşmesi
Gönderen: Mehmet Köstekçi - 09 Eylül 2017, 08:59:21
Ne yapmam gerektiğini anlamadım Özgür reis Yangın tehlikesi bendemi var tek katlı bir evde oturuyorum Ormanın içinde.Yaşlı büyük ağaçlar var Yıldırım ormana düşüyor düşen ağaçlarda yanık izleri görebiliyorum .

Tam düşünüyordum ki belki evin yakınlarında demir ya da benzeri bir maden ocağı vardır diye anlattığın fotoğraf tam da bu fikre uyuyor. Bir araştırın derim. Kim bilir belkide kıymetli bir maden dağının üzerindedir eviniz... :)
Başlık: Ynt: Teknede Yıldırım Düşmesi
Gönderen: Ersin Böke - 09 Eylül 2017, 09:30:17
En son dalamana uçarken, 85 yaşında annesi ile syahat eden bir bayan ile tanışmıştık. Tarile geldi sanmıştım. Meğer kadın İTÜ mezıüunu maden mühendisi imiş. Bu bölgede birden fazla krom ocağını çalıştıran şirketin genel müdürü imiş.  Çıkan madenin büyüklüğünü düşünmeniz için yazayım. Ören marina eskiden bu şirketin ticari limanı imiş. Setur a satmışlar. Yani krom bol muş oralarda.. Zengin maden diyince aklıma geldi.
Başlık: Ynt: Teknede Yıldırım Düşmesi
Gönderen: Burak Doneray - 09 Eylül 2017, 09:45:19
Ne yapmam gerektiğini anlamadım Özgür reis Yangın tehlikesi bendemi var tek katlı bir evde oturuyorum Ormanın içinde.Yaşlı büyük ağaçlar var Yıldırım ormana düşüyor düşen ağaçlarda yanık izleri görebiliyorum .

Tam düşünüyordum ki belki evin yakınlarında demir ya da benzeri bir maden ocağı vardır diye anlattığın fotoğraf tam da bu fikre uyuyor. Bir araştırın derim. Kim bilir belkide kıymetli bir maden dağının üzerindedir eviniz... :)


Aynen öyle krom madeni burası Köstekçi reisim.

(https://i.hizliresim.com/mJjv7y.png) (https://hizliresim.com/mJjv7y)

Marinanın olduğu yer eski krom madeni Arkasındaki dağ tamamen krom yatağı.
Başlık: Ynt: Teknede Yıldırım Düşmesi
Gönderen: Ahmet Çelenoğlu - 09 Eylül 2017, 14:51:24
Manyetik alanı engeleyen bir çözüm maalesef yok. Olsaydı ABD ve RUSYA şimdiye kadar tek güvenilir yön gösterici olan manyetik pusulalarımızı saptırırdı.
Başlık: Ynt: Teknede Yıldırım Düşmesi
Gönderen: Özgür Ökten - 09 Eylül 2017, 19:15:10
Manyetik alan hiçbirşeye zarar vermez, sakınmanıza gerek yok, zaten dünya denilen dev mıknatısın üstünde yaşıyoruz! :D

Ama hareket eden bir manyetik alan içinde kalan iletken metaller üzerinde elektrik indüklenir (oluşur), işte bu zarar verir. (Jeneratörün çalışma prensibidir)

Bu riskin mevcut olduğu yerlerde (sık yıldırım-şimşek olan yerler, tekneler gibi) korunmak istenen cihazlar, tesisatlar topraklanmalı ve surge protector (aşırı gerilim koruyucu) donanım kullanılmalı.

Yüksek gerilim bir elektonik devre, çip vb üzerinde atlamalar yaparken kıvılcım çıkartır ve bu uygun ortam (toz, nem vb) bulduğunda yangına dönüşür.

Fırın içine konulan cihazların korunması için fırının gövdesinin topraklanmış olması gerekir.

öZgür (mobil)

Başlık: Ynt: Teknede Yıldırım Düşmesi
Gönderen: Ersin Böke - 09 Eylül 2017, 20:24:01
Ben şunu anlıyorum.. Öyle bir dumum olduğunda arkama bakmadan, yelken motor, kürek ne varsa kaçacağım.
Başlık: Ynt: Teknede Yıldırım Düşmesi
Gönderen: Enes Save - 03 Şubat 2018, 23:19:25
Hurdalıktan bir otomobil kasası satın al, bir şekilde havuzluğa monte et. Hayatın kurtuldu demektir. Ama estetik kaygılar devreye girer.
Başlık: Ynt: Teknede Yıldırım Düşmesi
Gönderen: Alper Dora - 15 Mayıs 2018, 13:39:47
Yıldırım düşmesine karşı üzerinde çalıştığımız bir ürün var şu an son denemelerini yapıyoruz. Aktif olarak telekominikasyon kullelerinde senelerdir kullanılıyor. Bu sistem paratoner ya da yakalama çubuğunun aksine sizi yukarıdaki + yüklü bulutların görmesini engelliyor. Direğin tepesine konulan bir mekanizma ile - kutuplar polarize edilip dağıtıldığı ve - kutuplar tek bir noktada toplanmadığı için + kutup gelip oraya vurmuyor. ITU de denemeleri yapılmış patentli ve %100 başarı ile çalışan bir ürün. Fiyatıda uçuk kaçık birşey olmayacak. Biz maranize edip tekne büyüklüğüne direk tipine göre projelendirip sunuyoruz.
Başlık: Ynt: Teknede Yıldırım Düşmesi
Gönderen: Bülent Büyükdağ - 15 Mayıs 2018, 13:41:15
Iyi.
Başlık: Ynt: Teknede Yıldırım Düşmesi
Gönderen: Tan Kaan Özkan - 15 Mayıs 2018, 14:52:31
Alper reis, hoş geldiniz.

Sistemin, teori ve pratiğini, teknik detayları, üniversitenin yaptığı deneme çalışmaları ile birlikte yazabilirseniz biz de bilgileniriz, mutlaka ayrıntılı soracaklarımız olacaktır.

İlk mesajınızda bu şekilde yazınca, sanki tamamen reklam hatta "satıcı" mesajı gibi oluyor.
Başlık: Ynt: Teknede Yıldırım Düşmesi
Gönderen: Serkan Güvenen - 15 Mayıs 2018, 15:03:52
Alper reis ,

Hoş geldiniz , yıldırım düşmesinden önce sizden bir kendinizi tanıtan bir yazı rica etsek .
Başlık: Ynt: Teknede Yıldırım Düşmesi
Gönderen: O.Utku Uçkan - 15 Mayıs 2018, 15:32:41
Alper reis ,

Hoş geldiniz , yıldırım düşmesinden önce sizden bir kendinizi tanıtan bir yazı rica etsek .

Alper kardeşim,

Benim gözümde yüzünü tanıyabileceğimiz yakışıklı bir fotoğrafını koyana kadar yok hükmündesin.

Buradan DT lerine de bir sorum olacak ''bu arkadaşın telefonu sizde var mı yani gerçek birisi mi?''

Adama yazı yazıyor bir şeyler söylemeye kalkyoruz.Telefonumuza ''abi sazan olma''diye mesaj geliyor.

Yoğurdu üflemekte yarar var.
Başlık: Ynt: Teknede Yıldırım Düşmesi
Gönderen: Kemal Gündüz - 15 Mayıs 2018, 15:40:54
Alper Reis bildiğim geko üyesi. Aynı zamanda akü ve solar ürünlerinde satış işinde


Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Başlık: Ynt: Teknede Yıldırım Düşmesi
Gönderen: O.Utku Uçkan - 15 Mayıs 2018, 15:56:58
Kemal biladerim,
inanın ben hatırlamıyorum.Çok zaman oldu geko ya girmiyorum ve de şurada tanıdığım kişilerin çok azı ile görüşmüşlüğüm var.
Açıklamanız için teşekkür ederim.Sizin kefaletiniz benim için yeterlidir.
Fotoğraf konusunda hala israr ediyorum ama.
Bu arada direk konuya girmesi ise reklam koktu,hoş olmadı.
Her zaman profesyonel arkadaşların burada olmasından çok memnunum.
Hatta bizler için ürettikleri ürünleri burada konu açarak tanıtmaları gerektiğini düşünüyorum.
Başlık: Ynt: Teknede Yıldırım Düşmesi
Gönderen: Kemal Gündüz - 15 Mayıs 2018, 16:14:41
Kemal biladerim,
inanın ben hatırlamıyorum.Çok zaman oldu geko ya girmiyorum ve de şurada tanıdığım kişilerin çok azı ile görüşmüşlüğüm var.
Açıklamanız için teşekkür ederim.Sizin kefaletiniz benim için yeterlidir.
Fotoğraf konusunda hala israr ediyorum ama.
Bu arada direk konuya girmesi ise reklam koktu,hoş olmadı.
Her zaman profesyonel arkadaşların burada olmasından çok memnunum.
Hatta bizler için ürettikleri ürünleri burada konu açarak tanıtmaları gerektiğini düşünüyorum.


Utku Abi
Profesyonel arkadaşların emeklerinden para kazanıyor olmaları beni hiç rahatsız etmez, bilakis birileri kazanacaksa tanıdıklarımın olmaları tercih nedenim olur. Yeterki hak ve hukuk çerçevesinde olsun. Benim için bazı paylaşımların reklama kaçmasıda çok dert değil. Aksi halde nasıl haberdar olabiliriz


Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Başlık: Ynt: Teknede Yıldırım Düşmesi
Gönderen: Alper Dora - 15 Mayıs 2018, 17:31:35
iş yoğunluğumdan dolayı maalesef profilimi tamamlayamadım kusura bakmayın. Reklam amaçlı bir yazı yazmadım. Söylemek istediğim şu okuduğum birkaç yazıda yıldırım düşmesine karşı korunamayacağı söylenmiş. Ondan dolayı bu şekilde bir yazı yazdım. Teknik içeriğini istiyorsanızda sonuna kadar cihazın teknik sınırına kadar yazabilirim ki vereceğim değerler laboratuar değerleri olur.
Başlık: Ynt: Teknede Yıldırım Düşmesi
Gönderen: Bülent Büyükdağ - 15 Mayıs 2018, 17:37:53
Yaz Alper Reis,
Ama o değerlerin didik didik edileceğini bil :) İşimiz bu, sorgulamak. Öyle yol alıyor, öğreniyoruz.
Başlık: Ynt: Teknede Yıldırım Düşmesi
Gönderen: O.Utku Uçkan - 15 Mayıs 2018, 17:51:07
Hoş geldin Alper biladerim.
Bana dede diyebilirsin öncelikle onu yazayım.
Hassasiyetimi bağışla son zamanlarda ortalık karıştı da o bakımdan şeyettim.
Hani sizin geliştirdiğiniz ''fake üye savar'' falan varsa bizim foruma öncelikle o lazım.
Ha ''gerilim düşürücü ''gibi aletler de yarayışlı olacaktır.
Başlık: Ynt: Teknede Yıldırım Düşmesi
Gönderen: Alper Dora - 15 Mayıs 2018, 18:20:30
İstediğiniz gibi didik didik edebilirsiniz. Bizimde bilmediğimiz şeyler varsa öğrenmiş oluruz.
Bu cihaz şu anda AFAD dahil bütün telekominikasyon firmalarının baz istasyon kulelerinde kullanılıyor ve daha önce 5 ya da 6 kez yıldırım düşmesi sonu hasar görmüş kulelere deneme yapıldıktan ve 2 sene geçtikten sonra telekomunikasyon firmaları alımını yapmaya başladı. Patentli ve İTÜ de laboratuarda bütün testleri yapılmış ve doğal koşullarda oluşabilecek yıldırım koşullarından %100 başarı ile geçmiş bir ürün. Teknelere belirlediğimi 2 adet ürün var. Tekne büyüklüğüne göre değişiyor. Dünya üzerinde ölçülebilmiş en yüksek yıldırım düşme voltajı 40 Milyon Volt. Bizim uyguladığımız küçük olan ürüne yıldırım düşme durumu simule edildiği zaman ölçülebilmiş yıldırım düşme olaylarındaki en alçak yükseklikteki bulutun 600 Milyon Volt yük taşıyabilme kapasitesi olması gerekiyor ki onda da cihaz yine hasar almıyor üstüne geleni iletiyor. Bu da şu demek dünyadaki o kıtada bulunan bütün yüksek + yüklü bulutların bir araya gelerek biz bu cihaza vuracağız ve bu adamları bitireceğiz arkadaş diye oraya toplanması gerek.
Teknelerdeki duruma gelince olayda şu, siz tamam teknenize paratoner ya da yakalama çubuğu koyuyorsunuz iyi güzelde birincisi ortamda su var o da olmadı tuz var ve bunlar birer iletken. Sizin paratoner ya da yakalama çubuğunuzun bağlı olduğu yerde bu unsurlar mevcutsa ki genelde buharlaşmadan dolayı mevcut ve bu Voltaj bir şekilde sizin teknenize giriyor. Faraday kafesinde de durum farklı değil. Size zarar gelmiyor ancak tekne üzerindeki ekipmanlar yandı gitti kül olduya geliyor.  Bu cihazın olayı yukarıdaki bulutun sizin teknenizi görememesini sağlamak. Şu demek değil marinada size yıldırımdan hasar gelmeyecek. Yıldırım evet size vurmayacak belki iki tekne yanınıza vuracak ve tekneler sahil elektriğine bağlı olmasa bile usturmaçalar  birbirine değiyorsa tuzdan dolayı yine etkileniyorsunuz tuzun iletkenliğinden dolayı. Sahil elektriğine bağlıysanız zaten tamamen geçmiş olsun. Dediğim gibi bu ürün 10 senedir kullanılan patentli bir ürün ve dünyada sadece Amerikada ve Türkiyede mevcut. Amerikada üreten firmadaki üründe teknelere uygulanabilecek türde bir cihaz değil şekil olarak.
Başlık: Ynt: Teknede Yıldırım Düşmesi
Gönderen: Alper Dora - 15 Mayıs 2018, 18:25:05
Hoş geldin Alper biladerim.
Bana dede diyebilirsin öncelikle onu yazayım.
Hassasiyetimi bağışla son zamanlarda ortalık karıştı da o bakımdan şeyettim.
Hani sizin geliştirdiğiniz ''fake üye savar'' falan varsa bizim foruma öncelikle o lazım.
Ha ''gerilim düşürücü ''gibi aletler de yarayışlı olacaktır.

Hiç problem değil Dedem. Trol olayları maalesef herkesin problemi. Bu yüzden bizde muzdarip oluyoruz. Bilgimiz ukelalıktan hallicedir ama işimizi danışmanlık şeklinde ilerletiyoruz. Genelde zihni sinir projeler çıkarmaya çalışıyoruz ve denemeden projelendirmeden ticari hale sokmuyoruz.
Başlık: Ynt: Teknede Yıldırım Düşmesi
Gönderen: Alper Dora - 15 Mayıs 2018, 22:09:55
https://www.youtube.com/watch?v=TkvR-HecSFg&t=2s

Ürüne ait videoda burada
Başlık: Ynt: Teknede Yıldırım Düşmesi
Gönderen: O.Utku Uçkan - 15 Mayıs 2018, 22:27:31
https://www.youtube.com/watch?v=TkvR-HecSFg&t=2s

Ürüne ait videoda burada

Alper biladerim filmi izledim olaya yaklaşım çok güzel,fikir ise süper. :)xx :)xx :)xx

Benim Far Out'un direk tepesi aynen görseldeki gibi.

Sadece telsiz anteni sap gibi arşı alaya karşı.

Sizin cihazı takalım ve Manal körfezinde,Mordoğan yeni limanda deneyelim.

Gerekli backround var diye düşünüyorum.Zirai mekanizasyon üzerine olsa da ph.D sahibiyim.

Gerekli ölçüm aletler ile donatırsak elektrikli bir havada teknede gözlem ve ölçüm yapabilecek

kapasitede ve (özel hayat sigortası yaparsanız)  cesarette olduğumu düşünüyorum.

Ben bu konuda hevesliyim.

Engin denizlerde dolanmaya cesaret edemesek de alargaya çıkmamız bari bir işe yarasın. :)

2003 den beri araştırmadan uzak kaldık. 8-)
Başlık: Ynt: Teknede Yıldırım Düşmesi
Gönderen: Hasan Toparlak - 15 Mayıs 2018, 23:15:27
İTÜ candır.  Ultra Çapa gibi bir marka çıkar umarım. Ancak sanırım daha konu geliştirilme aşamasında.  Kısaca göz gezdirdim, sistemin enerji ihtiyacı ve teknelerimizin bunu karşılama kapasitesi sanki sorunmuş gibi. ?

https://www.researchgate.net/profile/Aydogan_Ozdemir/publication/294888341_Protection_Performance_of_Lightning_Protection_Systems_Under_Switching_Surge_Voltages/links/56c5aa0e08aeeeffa9e7e23d/Protection-Performance-of-Lightning-Protection-Systems-Under-Switching-Surge-Voltages.pdf?origin=publication_detail


Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
Başlık: Ynt: Teknede Yıldırım Düşmesi
Gönderen: Alper Dora - 15 Mayıs 2018, 23:16:18
Dedem cihazın gerekli denemeleri yapıldı zaten daha önce 2 kez yıldırımdan hasar görmüş 55ft bir tekne üzerinde büyük modelin denemesini yaptık bütün sonbahar kış ve ilkbaharı geçirdi. O nedenle zaten ticari olarak ürün piyasaya hazır diyoruz.  Ama teklifin için yinede teşekkür ederim.
Başlık: Ynt: Teknede Yıldırım Düşmesi
Gönderen: Tan Kaan Özkan - 15 Mayıs 2018, 23:19:45
"Denemesini yaptık" derken ?

Nasıl, anlamadım.
Başlık: Ynt: Teknede Yıldırım Düşmesi
Gönderen: Alper Dora - 15 Mayıs 2018, 23:31:06
İTÜ candır.  Ultra Çapa gibi bir marka çıkar umarım. Ancak sanırım daha konu geliştirilme aşamasında.  Kısaca göz gezdirdim, sistemin enerji ihtiyacı ve teknelerimizin bunu karşılama kapasitesi sanki sorunmuş gibi. ?

https://www.researchgate.net/profile/Aydogan_Ozdemir/publication/294888341_Protection_Performance_of_Lightning_Protection_Systems_Under_Switching_Surge_Voltages/links/56c5aa0e08aeeeffa9e7e23d/Protection-Performance-of-Lightning-Protection-Systems-Under-Switching-Surge-Voltages.pdf?origin=publication_detail


Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
Hasan Reisim ürünün patenti alındı bütün denemeleri geçti senelerdir de kullanılıyor. Sizin testine ulaştığınız aynı firmanın farklı bir ürünü. testten bildiğimde cihaz üzerine yıldırım çarptırılması için yük veriliyor ki yukarıdan bir ark elde edilsin. Normalde ne tekne direğine ne de şimdiye kadar uygulanan kulelerde cihaz üzerine kablo vs çekilmiyor. Cihaz direk olarak kablosuz monte ediliyor. Testlerde cihaz üzerine yıldırım çekebilmek için cihaza kablo çekilip akım veriliyor. Olay bu. Testte toplam discharges 0 olarak görünüyor zaten. Testteki CTS1 kodlu ürün bu firmanın. CTS2 Amerikada kullanılan bir ürün.
Başlık: Ynt: Teknede Yıldırım Düşmesi
Gönderen: Alper Dora - 15 Mayıs 2018, 23:34:51
"Denemesini yaptık" derken ?

Nasıl, anlamadım.

Yukarıda belirttiğim gibi daha önce 2 kez yıldırım hasarı almış bir tekne üzerinde yağışlı sezonları geçti. Bundan öncede zaten telekominikasyon sektöründe ve inşaat kulelerinde yıllardır %100 başarı ile çalışan bir ürün. Firma ile ortak çalışarak marinize ettik sadece.
Başlık: Ynt: Teknede Yıldırım Düşmesi
Gönderen: Hasan Toparlak - 15 Mayıs 2018, 23:41:04
İTÜ candır.  Ultra Çapa gibi bir marka çıkar umarım. Ancak sanırım daha konu geliştirilme aşamasında.  Kısaca göz gezdirdim, sistemin enerji ihtiyacı ve teknelerimizin bunu karşılama kapasitesi sanki sorunmuş gibi. ?

https://www.researchgate.net/profile/Aydogan_Ozdemir/publication/294888341_Protection_Performance_of_Lightning_Protection_Systems_Under_Switching_Surge_Voltages/links/56c5aa0e08aeeeffa9e7e23d/Protection-Performance-of-Lightning-Protection-Systems-Under-Switching-Surge-Voltages.pdf?origin=publication_detail


Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
Hasan Reisim ürünün patenti alındı bütün denemeleri geçti senelerdir de kullanılıyor. Sizin testine ulaştığınız aynı firmanın farklı bir ürünü. testten bildiğimde cihaz üzerine yıldırım çarptırılması için yük veriliyor ki yukarıdan bir ark elde edilsin. Normalde ne tekne direğine ne de şimdiye kadar uygulanan kulelerde cihaz üzerine kablo vs çekilmiyor. Cihaz direk olarak kablosuz monte ediliyor. Testlerde cihaz üzerine yıldırım çekebilmek için cihaza kablo çekilip akım veriliyor. Olay bu. Testte toplam discharges 0 olarak görünüyor zaten. Testteki CTS1 kodlu ürün bu firmanın. CTS2 Amerikada kullanılan bir ürün.

Yani diyorsunuz ki, sizin bahsettiğiniz aletin polarizasyon için herhangi bir enerji gereksinimi yok.  Mıknatıs gibi manyetizmadan yararlanılıyor. 

Doğru mu anlamışım ?


Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
Başlık: Ynt: Teknede Yıldırım Düşmesi
Gönderen: Alper Dora - 15 Mayıs 2018, 23:50:50
İTÜ candır.  Ultra Çapa gibi bir marka çıkar umarım. Ancak sanırım daha konu geliştirilme aşamasında.  Kısaca göz gezdirdim, sistemin enerji ihtiyacı ve teknelerimizin bunu karşılama kapasitesi sanki sorunmuş gibi. ?

https://www.researchgate.net/profile/Aydogan_Ozdemir/publication/294888341_Protection_Performance_of_Lightning_Protection_Systems_Under_Switching_Surge_Voltages/links/56c5aa0e08aeeeffa9e7e23d/Protection-Performance-of-Lightning-Protection-Systems-Under-Switching-Surge-Voltages.pdf?origin=publication_detail


Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
Hasan Reisim ürünün patenti alındı bütün denemeleri geçti senelerdir de kullanılıyor. Sizin testine ulaştığınız aynı firmanın farklı bir ürünü. testten bildiğimde cihaz üzerine yıldırım çarptırılması için yük veriliyor ki yukarıdan bir ark elde edilsin. Normalde ne tekne direğine ne de şimdiye kadar uygulanan kulelerde cihaz üzerine kablo vs çekilmiyor. Cihaz direk olarak kablosuz monte ediliyor. Testlerde cihaz üzerine yıldırım çekebilmek için cihaza kablo çekilip akım veriliyor. Olay bu. Testte toplam discharges 0 olarak görünüyor zaten. Testteki CTS1 kodlu ürün bu firmanın. CTS2 Amerikada kullanılan bir ürün.

Yani diyorsunuz ki, sizin bahsettiğiniz aletin polarizasyon için herhangi bir enerji gereksinimi yok.  Mıknatıs gibi manyetizmadan yararlanılıyor. 

Doğru mu anlamışım ?


Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
Aynen onu söylüyorum. - kutuplar zaten otomatik olarak en yüksek ve sivri noktaya toplanıyor ve oradan + kutuba doğru yükseliyor. Siz o noktaya bu cihazı yani direğin tepesine bu cihazı koyduğunuz zaman otomatik olarak - kutuplar polarize oluyor. Test ortamında cihazların üzerine akım verilmesinin nedenide ters kutup çekiminin test alanı dışındaki yerlerden gelmesini engellemek. Daha önce de belirttiğim gibi cihazın sınırını ölçmek için de test yapıldı ve 3mt den yapılan testte elde edilen sonuca göre yukarıdaki bulutla aşağısı arasında 600Milyon Voltluk bir yük olması gerekiyor ki cihaz üzerine yıldırım düşebilsin.
Başlık: Ynt: Teknede Yıldırım Düşmesi
Gönderen: Burak Doneray - 16 Mayıs 2018, 00:21:59
Alper reis Hoşgeldiniz bir sorum olacak ürün teknemize yıldırım düşmesini engelliyor tamam fakat koruma alanı nedir ? Örnek 50 metre yanımıza düştü elektronikler gene gider .Bu ürün sadece tekneye düşmesini engelliyorsa yıldırımın tekneye düşmesi milli piyango gibi bir şey zaten asıl sorun çok yakına düşen yıldırımlardan etkilenen elektronikler,Motor beyni vb değilmidir. Cevabınız için teşekkür ederim.
Başlık: Ynt: Teknede Yıldırım Düşmesi
Gönderen: O.Utku Uçkan - 16 Mayıs 2018, 09:16:04
Alper biladerim,

Teklifimi yaparken bayağı bir düşünmüşüm ve belki de tırsmışım ki bilinç altı alarm çanları çalmış.

Sabaha kadar rüyamda teknenin direğinin tepesinde boyun yastığı gibi görünen aletin kapakları açık olarak içindeki dikdörtgen mıknatısların tekne için açı ayarlarını yaptım.

Aletin içinin görüntüsü yok ama ben kafamda olayı çözmüşüm ve ince ayar çekiyordum.

Rahmetli pederin bir lafı vardı bu durumlarda çok kullanırız.

Kıçımız açılmış uyurken.  ;)
Başlık: Ynt: Teknede Yıldırım Düşmesi
Gönderen: Alper Dora - 16 Mayıs 2018, 09:35:39
Burak bey sorunuzun cevabı maalesef yok. Yıldırımdan size düşmesinden korunuyorsunuz fakat o anda yıldırımın sizden başka nereye düşeceğini bilebilmenize imkan yok. Bunu garanti edebilen kimsede olamaz. Ufak olan cihazın alanı her yöne 9mt büyük olanıda 16m. Yani bu alan içerisinden toplanan bütün - kutupları polarize edebiliyor. Ama dediğim gibi yıldırımın sizin dışınızda nereye düşeceğini bilemezsiniz.
Başlık: Ynt: Teknede Yıldırım Düşmesi
Gönderen: Alper Dora - 16 Mayıs 2018, 09:38:13
Alper biladerim,

Teklifimi yaparken bayağı bir düşünmüşüm ve belki de tırsmışım ki bilinç altı alarm çanları çalmış.

Sabaha kadar rüyamda teknenin direğinin tepesinde boyun yastığı gibi görünen aletin kapakları açık olarak içindeki dikdörtgen mıknatısların tekne için açı ayarlarını yaptım.

Aletin içinin görüntüsü yok ama ben kafamda olayı çözmüşüm ve ince ayar çekiyordum.

Rahmetli pederin bir lafı vardı bu durumlarda çok kullanırız.

Kıçımız açılmış uyurken.  ;)

Dedem bu alet üzerinde mıknatis vs yok. Kendi üzerine kutup çekerse o zaman yıldırımda buna düşer zaten. Kendi manyetik alan oluşturan bir ürün vs değil bu.
Başlık: Ynt: Teknede Yıldırım Düşmesi
Gönderen: O.Utku Uçkan - 16 Mayıs 2018, 09:40:07
Benim kisi sadece rüya  ;)

Kendimi tutamadım, yazayım dedim ;D
Başlık: Ynt: Teknede Yıldırım Düşmesi
Gönderen: Alper Dora - 16 Mayıs 2018, 10:06:48
Havalar ısındı ondan oluyor Dedem.
Başlık: Ynt: Teknede Yıldırım Düşmesi
Gönderen: Özgür Ökten - 16 Mayıs 2018, 11:11:21
tüm siteyi inceledim, tüm videoları izledim, fotolara baktım, bana mantıklı geldi, tebrik ederim.

sadece acaba tekne gibi deniz ortasında tek başına sudan yüksekte duran bir hedefin sadece direk tepesini korumak yeterli olur mu?
direk tepesindeki polarizasyonu dağıtınca acaba gurcata uçları, çarmık telleri gibi yerler yeni hedef olur mu? emin olamadım.

sitedeki resimlerden tam göremedim, acaba gsm kulelerinde (veya kule vinçlerde) en tepe, uç vb. dışında gövdede de bazı noktalara koruyucu takılıyor mu? yoksa sadece en tepedeki uçları korumak tüm gövdeyi korumuş oluyor mu?
Başlık: Ynt: Teknede Yıldırım Düşmesi
Gönderen: Alper Dora - 16 Mayıs 2018, 11:35:30
tüm siteyi inceledim, tüm videoları izledim, fotolara baktım, bana mantıklı geldi, tebrik ederim.

sadece acaba tekne gibi deniz ortasında tek başına sudan yüksekte duran bir hedefin sadece direk tepesini korumak yeterli olur mu?
direk tepesindeki polarizasyonu dağıtınca acaba gurcata uçları, çarmık telleri gibi yerler yeni hedef olur mu? emin olamadım.

sitedeki resimlerden tam göremedim, acaba gsm kulelerinde (veya kule vinçlerde) en tepe, uç vb. dışında gövdede de bazı noktalara koruyucu takılıyor mu? yoksa sadece en tepedeki uçları korumak tüm gövdeyi korumuş oluyor mu?

Kulelerde eğer alan çok geniş ise ve yük çok yüksek ise kenarlara ek olarak teknelere kullandığımızın yarısı boyutunda ufak cihazlar ekleniyor. Kule vinçlerde de aynı şekilde belli aralıklarla bu ufak cihazlardan yerleştiriliyor. Ama bu yapılarda tepe nokta ile konulan yerler arasında yükseklik farkları yelkenlilere göre çok az. - kutup sürekli olarak en yüksek ve en sivri noktaya gitmeye çalıştığı için ve ortamda tuz olduğu için sürekli olarak teknenin direğinin tepesine vuruyor.  Bu cihazda kendi üzerine toplanan yükleri polarize ediyor. + ise +, - ise -. Tekneler üzerindeki + dan - ye transferi zaten yok. O bahsettiğim gibi vadi içerisine toplanan bulutun daha yüksekteki noktaya vurmasından kaynaklanıyor ve yıkımı çok çok daha yüksek oluyor.
Başlık: Ynt: Teknede Yıldırım Düşmesi
Gönderen: Alper Dora - 16 Mayıs 2018, 15:34:00
İTÜ candır.  Ultra Çapa gibi bir marka çıkar umarım. Ancak sanırım daha konu geliştirilme aşamasında.  Kısaca göz gezdirdim, sistemin enerji ihtiyacı ve teknelerimizin bunu karşılama kapasitesi sanki sorunmuş gibi. ?

https://www.researchgate.net/profile/Aydogan_Ozdemir/publication/294888341_Protection_Performance_of_Lightning_Protection_Systems_Under_Switching_Surge_Voltages/links/56c5aa0e08aeeeffa9e7e23d/Protection-Performance-of-Lightning-Protection-Systems-Under-Switching-Surge-Voltages.pdf?origin=publication_detail


Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
Bu işin mucidi farklı bir kişiyken yasalar gereği bu projede cihaz hakkında hiçbir bilgisi olmadan danışman olup para kazanan insanın olayı kendisinin publicationı gibi sunması ayrı bir olay bu arada. Bu proje için İTÜ ye testler için ödenen para 2008 yılında 40bin lira+KDV.
Başlık: Ynt: Teknede Yıldırım Düşmesi
Gönderen: Alper Dora - 31 Mayıs 2018, 13:06:32
Ürünü ticarileştirdik ve bir fiyat belirledik. İlgilenenlere duyurulur.
Başlık: Ynt: Teknede Yıldırım Düşmesi
Gönderen: O.Utku Uçkan - 31 Mayıs 2018, 13:10:11
Ürünü ticarileştirdik ve bir fiyat belirledik. İlgilenenlere duyurulur.

Alper biladerim,

İlgi fiyat ne ise ona bağlıdır.

Maserati ile ilgilenmem mesela.

Bir de tekne fiyatı 100 000 diyorum tık yok.

Sen dersen ki 100 tl ilgim artar ama 10 000 dersen batsın bu dünya derim. ;D
Başlık: Ynt: Teknede Yıldırım Düşmesi
Gönderen: Tan Kaan Özkan - 31 Mayıs 2018, 13:36:56
Ürünü ticarileştirdik ve bir fiyat belirledik. İlgilenenlere duyurulur.

Hayırlı olsun.
Ürünün piyasa adı nedir ?
Link verebilirsiniz bence
Başlık: Ynt: Teknede Yıldırım Düşmesi
Gönderen: Alper Dora - 31 Mayıs 2018, 14:53:49
http://www.marinfirsat.com/evodis-60-20m-kucuk-tekneler-icin-yildirim-engelleyici-urun15345.html

buradan bakabilirsiniz.
Başlık: Ynt: Teknede Yıldırım Düşmesi
Gönderen: Kemal Gündüz - 31 Mayıs 2018, 16:18:47
Yaşanabilecek en basit elektronik cihaz kayıpları dikkate alındığında, fiyatı oldukça makul görülüyor


Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Başlık: Ynt: Teknede Yıldırım Düşmesi
Gönderen: Mehmet Atay - 10 Ocak 2021, 21:29:20
Bugün Facebook'ta konusu geçince, Özgür'ün de yönlendirmesi ile bu konuyu tekrar canlandırmak istedim.

Yıllar önce yıldırım hasarı yemiş birisi olarak ve daha çok yeni "sıfır" Bavaria 50'si'ni aşağıya indirirken yıldırım sebebi ile jeneratörden, motora, elektroniklerden, klimaya kadar bir çok aksamı hasarlanmış ve binlerce euro hasar ile karşılaşmış, bir sezon teknesini kullanamamış arkadaşımın yaşadıkları sebebi ile Evodis, tekneye ilave etmeyi ciddi düşündüğüm bir cihaz.

3 sorum olacak:
1. yaklaşık 4.5 -5 kg bir ağırlık direğin en ucunda, stabiliteyi nasıl etkiler?
2. Direğin tepesindeki telsiz anteni, bu cihazın monte edildiği noktanın altında mı olmalı? (sanki cevap evet olacak)
3. Direk tepesindeki telsiz anteninin performansına bir etkisi var mı?

Sevgiler, peşin teşekkürler.
Başlık: Ynt: Teknede Yıldırım Düşmesi
Gönderen: Özgür Ökten - 11 Ocak 2021, 00:03:31
Anten konusuna ben cevap vereyim;

Her çeşit telsiz anteni teorik olarak çalıştığı frekansın 1/4 dalga boyu (deniz vhf için 46cm ediyor) içinde herhangi bir metal, iletken istemez. Pratikte ise ne kadar uzak o kadar iyidir.

Evodis'in en tepede olma durumunu firmaya sormslı, ama mantıken en tepede olmalı gibi.

Dolayısı ile evodisi direk şapkasına monte edip ve anten daha aşağıda olsun dersen anteni direkten 50cm uzakta tutacak bir kol gerekir ki biraz garip olur sanki.

Firmanın tekne uygulamalarına bakmalı.


öZgür (mobil)

Başlık: Ynt: Teknede Yıldırım Düşmesi
Gönderen: Özgür Ökten - 11 Ocak 2021, 00:08:44
Baktım bunu buldum ;
(https://static.wixstatic.com/media/5c263c_94e4cc5083614d10a9ca777b2f60c10d~mv2.jpg/v1/fill/w_276,h_150,al_c,q_80,usm_0.66_1.00_0.01/5c263c_94e4cc5083614d10a9ca777b2f60c10d~mv2.webp)

Anten tam ortadan çıkmış.
Telsiz için çok iyi değil gibi geldi bana.

Bir de bunu buldum ;
(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20210110/9736a9839d94b909bec543748781148d.jpg)
Başlık: Ynt: Teknede Yıldırım Düşmesi
Gönderen: Mehmet Atay - 11 Ocak 2021, 11:08:58
Firmayı aradım bugün.

Özetle bizi ilgilendiren şu bilgileri aldım.

> Motoryat ya da 25 mt üstü direği olan tekneler için standart ürün kullanılamıyor, projelendirilmesi lazım.
> Evodis'in içinden, yanından vs max 1 metreye kadar anten vb yüksekliği olabilir.
> Bugüne kadar, Türkiye'de ve dışarıda 3000'den fazla uygulama yapılmış ve isabet eden yıldırım sayısı "0"

Bence bu cihaz takılı teknelerin poliçelerinde en az %10-15 indirim yapılmalı; çünkü bildiğim her yıl ciddi bir yıldırım hasarı ödüyor sigorta şirketleri.
Başlık: Ynt: Teknede Yıldırım Düşmesi
Gönderen: Ahmet Kabaalioğlu - 11 Ocak 2021, 11:25:50
Bence bu cihaz takılı teknelerin poliçelerinde en az %10-15 indirim yapılmalı; çünkü bildiğim her yıl ciddi bir yıldırım hasarı ödüyor sigorta şirketleri.

Kesinlikle bu tarz tedbir alan tekne sahiplerine ciddi indirimler yapılmalı.
Benim elimde de yıldırım hasarları hakkında epeyce bir istatistik oluşmaya başladı. Biraz daha örnek sayısı artınca bunu  bir tablo haline dönüştüreceğim. Bölge, mevsim bazlı bir halde. Belki tekne markaları ve tipleri de buna ilave edilebilir.
Başlık: Ynt: Teknede Yıldırım Düşmesi
Gönderen: Kemal Gündüz - 11 Ocak 2021, 19:17:29
Forespar markasının Lightning Dissipator adlı ürünü fiyat açısından çok cazip. Maltese Falcon gibi ikinci elde 70 milyon € değer biçilen bir teknede kullanılmasıda ayrı bir konu. Benim bir arkadaşım bir önceki teknesinde kullandı.
Antenden yüksekte monte edilmesi gerekiyor. Özgür hocam daha iyi bilir, fiber benzeri malzemeden mamul kısa telsiz antenleri ile uygun olurmu


Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Başlık: Ynt: Teknede Yıldırım Düşmesi
Gönderen: Ersin Böke - 11 Ocak 2021, 22:47:15
Özellikle roma gemilerinin kamara üzerindeki kiremitin yıldırımı engellemek için kullanıldığı vurgulanıyor..İlginç  bir bilgi.
Başlık: Ynt: Teknede Yıldırım Düşmesi
Gönderen: Özgür Ökten - 12 Ocak 2021, 00:27:29
Özellikle roma gemilerinin kamara üzerindeki kiremitin yıldırımı engellemek için kullanıldığı vurgulanıyor..İlginç  bir bilgi.
Engellemek için olduğunu sanmam ama delmesin, veya yangın çıkartmasın gibi korunmaya yönelik şeyler olsa gerek..

Antenden yüksekte monte edilmesi gerekiyor. Özgür hocam daha iyi bilir, fiber benzeri malzemeden mamul kısa telsiz antenleri ile uygun olurmu
Anten yakın çevresindeki tüm iletken metaller ile etkileşime girer, mutlaka etkilenir.
Fiber diye görülen antenin de içinde bakır, pirinç veya çelik metal aksam var zaten. İletken olmadan anten olmaz.

Etkilenme oranı ve performans durumu için ezbere bişey söylemek çok anlamsız olur.
Anten tasarımları oldukça karmaşık ve zor süreçlerdir, özel yazılımlar, ölçümler ve analizler ile ancak tespit edilir.

benim ezbere fikrim; olumsuz etkileneceği yönündedir.

(https://i.pinimg.com/originals/6a/7e/96/6a7e968e736c33a79336263def43f30c.jpg)




> Evodis'in içinden, yanından vs max 1 metreye kadar anten vb yüksekliği olabilir.
Ee bu güzelmiş. Anten tam ortadan bir ek parça ile yükseltilip monte edilirse etki sıfırlanır sanırım.
Başlık: Ynt: Teknede Yıldırım Düşmesi
Gönderen: Serkan Güvenen - 12 Ocak 2021, 09:03:33
Bugün Facebook'ta konusu geçince, Özgür'ün de yönlendirmesi ile bu konuyu tekrar canlandırmak istedim.

Yıllar önce yıldırım hasarı yemiş birisi olarak ve daha çok yeni "sıfır" Bavaria 50'si'ni aşağıya indirirken yıldırım sebebi ile jeneratörden, motora, elektroniklerden, klimaya kadar bir çok aksamı hasarlanmış ve binlerce euro hasar ile karşılaşmış, bir sezon teknesini kullanamamış arkadaşımın yaşadıkları sebebi ile Evodis, tekneye ilave etmeyi ciddi düşündüğüm bir cihaz.

3 sorum olacak:
1. yaklaşık 4.5 -5 kg bir ağırlık direğin en ucunda, stabiliteyi nasıl etkiler?
2. Direğin tepesindeki telsiz anteni, bu cihazın monte edildiği noktanın altında mı olmalı? (sanki cevap evet olacak)
3. Direk tepesindeki telsiz anteninin performansına bir etkisi var mı?

Sevgiler, peşin teşekkürler.

Mehmet reis merhaba ,

Böyle bir sistemin kurmanın ortalama maliyeti ne kadar ? , bende yaptırmayı düşünüyorum açıkçası
Başlık: Ynt: Teknede Yıldırım Düşmesi
Gönderen: Mehmet Atay - 12 Ocak 2021, 09:09:05
Günaydın.

Trendmarin.com satıyor gözüküyor ve 1200 USD civarı bir fiyat koymuş.
Ama belki firmadan direk alınabilir. Google'layınca Bursa'daki imalatçı firma çıkıyor.
Bir kaç kişi bir araya gelirsek, indirimli de almak mümkün olabilir belki.

Forespar'a da baktım. Forespar garanti vermem diyor, Evodis veririm diyor (aslında verdiği garanti paramızı iade etmek)
Fakat şu fark çok net:  Forespar çok hafif ve az telli zayıf bir malzeme. Evodis 4.5 kg ağırlığında ve bayağı hacimli.
Başlık: Ynt: Teknede Yıldırım Düşmesi
Gönderen: Burak Doneray - 12 Ocak 2021, 10:41:03
Direğin tepesine 4,5,5 kilo bir ağırlık koymak Teknenin AVS degerlerini sandığınızdan çok olumsuz etkileyecektir. Sarma bir anayelken birde radar varsa  bunlarda olumsuz etkiler . Teknenin doğrulma momenti 120 derece ise 100 derece değerlerine düşecektir yaklaşık olarak . Kısaca bizim denizlerimizde bir şey olmaz desenizde ben tavsiye etmem aşağıdaki şekil size bir fikir verebilir neyle oynadığınız konusunda .

(https://i.hizliresim.com/qjd5b4.jpg) (https://hizliresim.com/qjd5b4)
Başlık: Ynt: Teknede Yıldırım Düşmesi
Gönderen: Burak Doneray - 12 Ocak 2021, 10:50:19
Size Sarma anayelkenin ağırlığının AVS değerlerine etkisini gösteren bir grafik üstüne birde 5  kiloluk bir ağırlık eklerseniz en tepeye durum dramatik olur.

(https://i.hizliresim.com/GItAnK.gif) (https://hizliresim.com/GItAnK)

AVS ile ilgili daha çok şey öğrenmek isterseniz aşağıdaki site gayet iyi.

https://www.udkik.dk/no/encyclavs.jsp
Başlık: Ynt: Teknede Yıldırım Düşmesi
Gönderen: Mehmet Atay - 12 Ocak 2021, 11:40:58
Burak bu bilgi için teşekkür ederim.
Benim de merak ettiğim ve o yüzden foruma sorduğum sorulardan biriydi bu.
Değerlendirmek için önemli bir parametre.
Başlık: Ynt: Teknede Yıldırım Düşmesi
Gönderen: Burak Doneray - 12 Ocak 2021, 12:25:32
Matay kesin bilgi için mutlaka teknenin tasarımcısına sorulmalı ben onay vereceklerini sanmıyorum ama tekne büyüdükçe belki 5 kilo önem arzetmeyebilir fakat radarlarda 6 kilogram ağırlığında neden en tepeye konmadıkları mümkün olduğu kadar aşağıya konumlandırıldıkları zaten cevabı veriyor..Sevgiler.
Başlık: Ynt: Teknede Yıldırım Düşmesi
Gönderen: Özgür Ökten - 12 Ocak 2021, 20:16:19
... fakat radarlarda 6 kilogram ağırlığında neden en tepeye konmadıkları mümkün olduğu kadar aşağıya konumlandırıldıkları zaten cevabı veriyor..Sevgiler.
Radar'ın en tepeye konmama ana sebebi stabilite değil çalışma prensibi.

Sürekli yalpa ve denize paralel olmayan düzlemde çalışmak verimlerini düşürüyor, gereksiz eko yaratıyor vb.
Deniz seviyesi de hem menzili düşürüyor hem de yine dalga ve çevre tekneler nedeni ile kör noktalar ve gereksiz ekolar yaratıyor.
O yüzden ideal yükseklik 1. gurcata civarlarında oluyor yelkenliler için.

Direğe monte edilen her ağırlığın kuvvetkolu arttıkça stabiliteyi olumsuz etkileyeceği aşikar, ama ne kadar etkileyeceğini bir fizikçi çıksa da hesaplasa keşke! ;)



öZgür (mobil)

Başlık: Ynt: Teknede Yıldırım Düşmesi
Gönderen: Mehmet Atay - 12 Ocak 2021, 21:37:02
Sordum Bavaria'ya; bakalım cevap gelecek mi? Gelirse de ne cevap gelecek?
Başlık: Ynt: Teknede Yıldırım Düşmesi
Gönderen: Doğan Erbahar - 13 Ocak 2021, 13:46:20
Size Sarma anayelkenin ağırlığının AVS değerlerine etkisini gösteren bir grafik üstüne birde 5  kiloluk bir ağırlık eklerseniz en tepeye durum dramatik olur.

(https://i.hizliresim.com/GItAnK.gif) (https://hizliresim.com/GItAnK)

AVS ile ilgili daha çok şey öğrenmek isterseniz aşağıdaki site gayet iyi.

https://www.udkik.dk/no/encyclavs.jsp

Bu AVS mevzusu ilginçmiş. Elbette bu teorik hesaplarda teknenin mükemmel bir rijit cisim olduğu varsayılıyordur. Devrilmede en büyük risk teknenin içindeki cisimlerin, özellikle de sintinedeki suyun vs tekne yattığı zaman yatan tarafa doğru kayması. O zaman ağırlık merkezi de kaydığından doğrulma momenti zayıflar ve işler çok daha kötü olur, ve o teorik limltlerin çok daha altında devrilme gerçekleşebilir. Seyirden önce teknenin içindekilerin sabitlenmesi güvenlik kadar bu mevzu için de önemli...
Başlık: Ynt: Teknede Yıldırım Düşmesi
Gönderen: Burak Doneray - 24 Ocak 2021, 17:38:16
Matay Bavariadan bir cevap geldimi ?

Amerika Sahil güvenlik radarı en tepeye koymuş bu teknede farketmiyor herhalde .

(https://i.hizliresim.com/zbZ6mk.jpg) (https://hizliresim.com/zbZ6mk)
Başlık: Ynt: Teknede Yıldırım Düşmesi
Gönderen: Mehmet Atay - 24 Ocak 2021, 20:06:45
Bavaria’da sessizlik hakim
Başlık: Ynt: Teknede Yıldırım Düşmesi
Gönderen: Özgür Ökten - 24 Ocak 2021, 21:56:57
Amerika Sahil güvenlik radarı en tepeye koymuş bu teknede farketmiyor herhalde .
Sahil güvenlik menzili zoraki uzatmak için bunu yapmış, muhtemelen radarın başında tek işi bu olan, en küçük ekoyu bile ayırt edebilen uzman birkaç personel de görevlidir. Kaldı ki bu radarın yakın mesafedeki hedefleri de görmesi mümkün olmaz. Muhtemelen daha aşağıda da ayrı bir(kaç) radarı daha vardır. Hassas amaçlarla kullanıldığı için kendi armasındaki metal aksamlardan etkilenmemek de amaçlanmış olabilir.

Yani bu arama kurtarma amaçlı ekstrem bir uygulama.
"Normal tekneler" için doğru ve verimli bir uygulama değil.
Başlık: Ynt: Teknede Yıldırım Düşmesi
Gönderen: Burak Doneray - 24 Ocak 2021, 22:20:03
Amerika Sahil güvenlik radarı en tepeye koymuş bu teknede farketmiyor herhalde .
Sahil güvenlik menzili zoraki uzatmak için bunu yapmış, muhtemelen radarın başında tek işi bu olan, en küçük ekoyu bile ayırt edebilen uzman birkaç personel de görevlidir. Kaldı ki bu radarın yakın mesafedeki hedefleri de görmesi mümkün olmaz. Muhtemelen daha aşağıda da ayrı bir(kaç) radarı daha vardır. Hassas amaçlarla kullanıldığı için kendi armasındaki metal aksamlardan etkilenmemek de amaçlanmış olabilir.

Yani bu arama kurtarma amaçlı ekstrem bir uygulama.
"Normal tekneler" için doğru ve verimli bir uygulama değil.

Özgür senin verdiğin bilgi doğru bu tip bir gemide sanırım yatma minimumda olduğu için orda konumlandırmış olabilirler. Birde gemi radarı zaten daha farklı olduğu kesin gezi teknelerindekilerden.

Neydi verdiğin bilgi

... fakat radarlarda 6 kilogram ağırlığında neden en tepeye konmadıkları mümkün olduğu kadar aşağıya konumlandırıldıkları zaten cevabı veriyor..Sevgiler.
Radar'ın en tepeye konmama ana sebebi stabilite değil çalışma prensibi.

Sürekli yalpa ve denize paralel olmayan düzlemde çalışmak verimlerini düşürüyor, gereksiz eko yaratıyor vb.
Deniz seviyesi de hem menzili düşürüyor hem de yine dalga ve çevre tekneler nedeni ile kör noktalar ve gereksiz ekolar yaratıyor.
O yüzden ideal yükseklik 1. gurcata civarlarında oluyor yelkenliler için.

Direğe monte edilen her ağırlığın kuvvetkolu arttıkça stabiliteyi olumsuz etkileyeceği aşikar, ama ne kadar etkileyeceğini bir fizikçi çıksa da hesaplasa keşke! ;)



öZgür (mobil)


Başlık: Ynt: Teknede Yıldırım Düşmesi
Gönderen: Özgür Ökten - 24 Ocak 2021, 22:37:03
...Birde gemi radarı zaten daha farklı olduğu kesin gezi teknelerindekilerden.
Tüm sivil gemilerde kullanılan S-band (3GHz) ve X-band (9Ghz) adı verilen iki radar çeşidi var.

S bandı genelde okyanus seyri yapan büyük gemiler kullanıyor, daha uzun menzili var, ama kendisi de kocaman.
Hava durumu (yağmur bulutlarının takibi) amaçlı da S band radar teknolojisi kullanılıyor.
X band ise tüm gemilerin standart kullandığı.

Askeriyenin mutlaka farklı amaçlı farklı frekans bandlarında çalışan özel radarları vardır, ama "denizcilik" amaçlı yine bu ikisini kullanıyorlar.
Başlık: Ynt: Teknede Yıldırım Düşmesi
Gönderen: Burak Doneray - 24 Ocak 2021, 22:43:43
Yıldırım düşme riskini sıfırladığını iddia eden bir ürünün garantisi tekneye yıldırım düştüğünde tüm masrafınızı ödeme garantisi olmalı öyle olsa bile sigorta yaptırmaktan farkı yok benim için .Kasa her zaman kazanır pazarlama stratejisi Oysa bu garanti bile yok üründe paranızı iade ediyorlar sadece diye biliyorum. Topraklama yoksa Yıldırım’ı hiç bir şey engelleyemez telekominikasyon kulelerinde uygulamalarında topraklama zaten var
Denizde böyle bir ürün işe yarıyor demek bence zor.
Size iş modeli tükenmez kalem icat etttim 2000 dolar yıldırım düşmesini engelliyor düşerse paranız iade hadi bonus 2 katı iade .
Başlık: Ynt: Teknede Yıldırım Düşmesi
Gönderen: Burak Doneray - 24 Ocak 2021, 22:56:30
...Birde gemi radarı zaten daha farklı olduğu kesin gezi teknelerindekilerden.
Tüm sivil gemilerde kullanılan S-band (3GHz) ve X-band (9Ghz) adı verilen iki radar çeşidi var.

S bandı genelde okyanus seyri yapan büyük gemiler kullanıyor, daha uzun menzili var, ama kendisi de kocaman.
Hava durumu (yağmur bulutlarının takibi) amaçlı da S band radar teknolojisi kullanılıyor.
X band ise tüm gemilerin standart kullandığı.

Askeriyenin mutlaka farklı amaçlı farklı frekans bandlarında çalışan özel radarları vardır, ama "denizcilik" amaçlı yine bu ikisini kullanıyorlar.

Yanlışmı takmışlar diyorsun Özgür .Sana inanırım .
Başlık: Ynt: Teknede Yıldırım Düşmesi
Gönderen: Özgür Ökten - 24 Ocak 2021, 23:00:45
Öyle kestirip atma, teorisi gayet mantıklı.
Lab testleri güven verici.
Sahada da pek çok referansı var artık.
Bir olumsuzluk olsa duyardık.

topraklama (veya paratoner diyelim) yıldırıma çare değil. sadece kontrolsüz büyük hasar vermesini engellemek amaçlı. hasarı yönlendiriyor, lokalize ediyorsun.
Yıldırıma'a karşı yapılabilen en iyi ve garantili çözüm faraday kafesidir, ama teknede uygulaması kolay değil.

Elektrik meslek hayatımda yıldırım olmasa da birkaç yüksek gerilim hasarı gördüm, öyle mantıkla anlaşılabilecek, planla çözülebilecek bir güç değil.

Bu arada denizde sanki topraklama iyi olmaz gibi düşünülüyor (algılanıyor belki) ama deniz suyu gayet iyi bir iletken.
Topraklama işi için topraktan farkı yok.

ve son olarak, ne denizde ne karada, size yıldırım isabet etmemesi hasar almamanız anlamına gelmiyor.
yakın çevrenizde çakan şimşekler nedeni ile metal aksam, kablo ve cihazlarda oluşan (endüklenen) yüksek gerilim her çeşit hasara sebep olabilir.

geçen yıl gök gümbürtülü bir havada bisikletle yağmura yakalanmamak için sahilde hızlı hızlı giderken çok yakınımda bir şimşek çaktı, aynı anda bisikletin gövdesinden baş parmağıma bir yüksek gerilim sparkı atladı, çarpıldım!
bisiklet gövdesinde oluşan elektrik beni çarptı. teknede bu yüksek gerilim elektronik aletleri bozuyor, bobinli cihazları (marş motoru vb.) yakıyor.
çok kaçarı yok.

bu açıdan teknedeki bir paratonerden geçen bir elektrik belki teknenizin olmadık bir yerinden delinip batmasını veya yangın çıkmasını engeller (belki) ama elektronik aletlerinizin bozulmasına engel olamayabilir..
Başlık: Ynt: Teknede Yıldırım Düşmesi
Gönderen: Özgür Ökten - 24 Ocak 2021, 23:02:08
Yanlışmı takmışlar diyorsun Özgür .Sana inanırım .
hayır, bu askeri arama kurtarma gemisi olduğu için farklı bir amaçları vardır ve yüksekte olmasından kaynaklı olumsuzlukları giderecek uzman personeli var, bize örnek değiller diyorum.
Başlık: Ynt: Teknede Yıldırım Düşmesi
Gönderen: Burak Doneray - 24 Ocak 2021, 23:05:35
Kestirip atma teorisi değil ürüne güveniyorsan testlerinde tamsa yıldırım düşmesi halinde versin güzel bir tazminat alalım.Bir tekneye yıldırım düşme riski nedir istatistiklere ve satış adedine göre tazminat belirlenebilir güncellenebilir.O zaman ürününe güveniyor derim.Riski satın alıyoruz normali bu.

Benim Göcekteki eve senede 3 kere yıldırım düşüyor Tazminat olursa alıp takarım görürüz ozaman işe yarıyormu yaramıyormu.
Başlık: Ynt: Teknede Yıldırım Düşmesi
Gönderen: Burak Doneray - 24 Ocak 2021, 23:37:25
Bu garantiyi veremezler nedeni ise yıldırım illa gelip senin üzerine düşmüyor 100 metre yanına düşüyor telefon hattından modemin elektrik hattından elektroniklerin yanıyor. Teknede bunu nasıl koruyacaksın 10 metre yanına düştüğü an  elektroniklerini yine kaybedersin gelip illaki üstüne düşmesi gerekmiyor sana zarar vermesi için .Diğer ihtimal çölde kutup ayısı ihtimali kadar zaten .
Başlık: Ynt: Teknede Yıldırım Düşmesi
Gönderen: Burak Doneray - 24 Ocak 2021, 23:44:37
Mill piyango modelini öneriyorum bu girişime sizede düşebilir gibi düşünülürse yıldırım mutlu bile edebilir.
Başlık: Ynt: Teknede Yıldırım Düşmesi
Gönderen: Özgür Ökten - 25 Ocak 2021, 18:59:05
İki olay var, ayırmak gerek;
1) teknene yıldırım düşmesi ve teknenin delinip, yangın çıkıp vb. batması.
2) tekneye veya yakınına yıldırım düşmesi/şimşek çakması sonucu elektroniklerinin bozulması.

Bu alet 1 noludan koruyor seni. İsabet almamanı sağlıyor. Batmıyorsun, yangın çıkmıyor.
İkinciden korunma yöntemi yok zaten. (faraday kafesi çözümleri dışında)

Senin söylediğin garanti mantığı ile Ultra'nın demir tarama hasarlarına garanti vermesi, Pirelli'nin fren tutmama hasarlarını karşılaması, Nuh Çimento'nun deprem hasarlarını üstlenmesi filan gerekir.. Böyle bişey yok! :)

Daha insanoğlunun hiç kontrol edemediği bir doğa olayına karşı garanti verme imkanı olmaz.
Sana bir ürün sunuyor, testlerini ve referanslarını gösteriyor. Güven veriyorsa alıyorsun. Bu.
Başlık: Ynt: Teknede Yıldırım Düşmesi
Gönderen: Burak Doneray - 25 Ocak 2021, 19:27:30
http://
İki olay var, ayırmak gerek;
1) teknene yıldırım düşmesi ve teknenin delinip, yangın çıkıp vb. batması.
2) tekneye veya yakınına yıldırım düşmesi/şimşek çakması sonucu elektroniklerinin bozulması.

Bu alet 1 noludan koruyor seni. İsabet almamanı sağlıyor. Batmıyorsun, yangın çıkmıyor.
İkinciden korunma yöntemi yok zaten. (faraday kafesi çözümleri dışında)

Senin söylediğin garanti mantığı ile Ultra'nın demir tarama hasarlarına garanti vermesi, Pirelli'nin fren tutmama hasarlarını karşılaması, Nuh Çimento'nun deprem hasarlarını üstlenmesi filan gerekir.. Böyle bişey yok! :)

Daha insanoğlunun hiç kontrol edemediği bir doğa olayına karşı garanti verme imkanı olmaz.
Sana bir ürün sunuyor, testlerini ve referanslarını gösteriyor. Güven veriyorsa alıyorsun. Bu.

Aksini söylemedim zaten aynı şeyi söylüyoruz .Kaç tekne yıldırımdan batmış  Türkiye’de  yada yanmış patlamış . Binde kaç onbirde kaç. Benim tükenmez kalemim işe yarıyor 25 yıldır yelkenlim var çocukluktan bu yana teknem var işe yaradı düşmedi yıldırım dersem yalan söylemiş olmuyorum.

Bu benim düşüncem düşüncemi yazıyorum .Sen inanıyorsan al dene .Not ( Kalemi son 200 TL ye bırakırım sana elektronikler garanti dışı ama )
Başlık: Ynt: Teknede Yıldırım Düşmesi
Gönderen: Burak Doneray - 25 Ocak 2021, 19:49:33
Ultra Demir taramaz diye bir iddiayla ortaya çıksın garanti vermesin teknem tarasın hasar görsün ona neler yazarım sen düşün. Verdiğin örnek doğru değil anlayacağın.
Başlık: Ynt: Teknede Yıldırım Düşmesi
Gönderen: Mehmet Atay - 25 Ocak 2021, 19:52:38
Benim montaj kararım kesin değil ama yüksek ihtimal. İki sebebi var:

1. Yıllar önce Teos Marina'da yıldırım yemişti benim tekne, anlaması aylar sürdü. Ana pano bozuldu sandım ilk başta. Ismarladık, yenisi geldi bu sefer motorun elektroniği çalışmadı. "Vay, onu da bozmuş dedik" o da değişti.  Sonra seyir elektroniğinin bir çalışıyor, öbürü çalışmıyor. Tabii bu aşaamaya gelmek aylar sürdü. Sürekli parça bekliyoruz ve tamir bittikten sonra seyre çıkınca yeni şeyleri keşfediyoruz. Sonrasında aradan yaz geçti, kış geldi meğer Webasto termostatı da gitmiş. Çünkü denedik çalıştı, biz de kapattık. Termostatın devreye girmesini beklemedik. Tüm bunların tespiti, ustası, montajı sigorta ödedikten sonra keşfedileni filan bayağı uğraştırdı. Geçen yaz başında da bir arkadaşımın sıfır teknesine güneye indirirken yıldırım düştü. Tüm tamirat 8 ay sürdü ve 55bin avro tuttu.

2. Hisarönü Körfezi bol yıldırım alan bir coğrafya. Geçen yaz Selimiye'de Aurora iskelesinde bir tekneye düştü.

Adamların da verileri kuvvetli. Dolayısı ile bir güvensizlik oluşmadı bende.

Başlık: Ynt: Teknede Yıldırım Düşmesi
Gönderen: Burak Doneray - 25 Ocak 2021, 20:02:01
 Hayırlı olsun Matay .Ben yazacağımı yazdım gerisi sizi ilgilendirir benim gönlüm rahat uyardım.
Başlık: Ynt: Teknede Yıldırım Düşmesi
Gönderen: Özgür Ökten - 25 Ocak 2021, 20:57:50
Senin kalemin çalışma prensibini bilimsel olarak açıklar ve bir yüksek gerilim laboratuarında testlerini yaparsan benden temiz 500tl çalışır. :D

1999'a kadar Avrupanın 2. büyük yüksek gerilim yer altı kablo üreticisinin bilgi işleminde çalışıyordum, her ay kontrol-bakım için Bozüyük'deki fabrikaya giderdim. O dönem için Türkiye'de benzeri dahi olmayan, 100kV'luk dünya standartlarında bir yüksek gerilim test laboratuvarı vardı. Birkaç kere testlere denk geldim. Ortalama bir yıldırımın 1/10 voltajında ve 1/1000 güçteki o yapay yıldırımlar bile öyle korkutucuydu ki.

öZgür (mobil)

Başlık: Ynt: Teknede Yıldırım Düşmesi
Gönderen: Burak Doneray - 25 Ocak 2021, 21:28:17
2 yıl garantisi var ürünün tekrar okudum paranızı iade ediyorlar yıldırım düşerse montaj hatanız yoksa tabiki topraklama istediklerine eminim elektronikler için Dynaplate de ekleyin maliyetlere yoksa . Fiyatını bilmiyorum montajının nasıl yapılacağı net değil satın aldıktan sonra görüyorsunuz herhalde .Süper ürün güle güle kullanın .Yıldırım düştüğünde utanmayın yazın ama.Beraber gülelim.


Denizde böyle bir ürün kullanan teknenin yakınındaki teknelere eğer çalışma mantığı doğruysa ciddi risk oluşturacağını diğer teknelere yıldırım düşme riskini arttıracağını  düşünüyorum. 

Çocukken Heman seyrederdik gölgelerin gücü adına gibi ürün maşallah.
Başlık: Ynt: Teknede Yıldırım Düşmesi
Gönderen: Özgür Ökten - 25 Ocak 2021, 22:00:09
Hayır, o tekneye düşmemesi yakındaki başka bir tekneye düşme ihtimalini arttırmıyor. Sadece ihtimaller listesinden takıldığı tekneyi çıkartıyor.

Neden buna takıldın ve böylesine alaycı ve olumsuz konuşuyorsun anlamadım doğrusu.

Teknik bir alete böyle duygusal (veriye dayanmayan) tepki vermeni çok doğru bulmuyorum.

Ha elinde veri vardır, bak taktılar düştü dersin veya bu referansı ile görüştüm çok mutsuz dersin, test yaptıkları lab üçkağıtçı bak dava açılmış zamanında dersin, ne bileyim araştırdım böyle iyonizasyon tekniği yok, bu sistem çalışmaz dersin, şirketi tanıyorum güvenilmez dersin filan, anlarım.

Ama çok havada bu söylediklerin. Anlayamıyorum.


öZgür (mobil)

Başlık: Ynt: Teknede Yıldırım Düşmesi
Gönderen: Burak Doneray - 25 Ocak 2021, 22:25:41
Hayır, o tekneye düşmemesi yakındaki başka bir tekneye düşme ihtimalini arttırmıyor.



öZgür (mobil)



Arttırmıyor demen absürt olmuş. Çalışma prensibi doğruysa yıldırım yok oluyor herhalde sana göre.

Firmaya sorun stabiliteye etkisini düşünmüşlermi ve çekincelerimi cevaplar tatmin ederse alın ne diyeyim.
Başlık: Ynt: Teknede Yıldırım Düşmesi
Gönderen: Özgür Ökten - 25 Ocak 2021, 23:32:52
Arttırmıyor demen absürt olmuş. Çalışma prensibi doğruysa yıldırım yok oluyor herhalde sana göre.
Ben demiyorum, firma şöyle demiş;

"... yıldırımı başka yere doğru yönlendiriyor mu?
Hayır. ... sadece yıldırımın koruduğu noktaya düşmesine engel olur. Bu durumda yıldırım civardaki bir başka kuleye isabet ediyorsa, koruma altına alınan kule orada hiç olmasaydı da yıldırım zaten diğer kuleye düşecekti. ... koruduğu yapıyı sadece yıldırıma karşı hedef olmaktan çıkarır, yani bir nevi "görünmez" kılar ancak yıldırımı herhangi bir şekilde başka bir hedefe doğru saptırması ya da hedef göstererek yönlendirmesi mümkün değildir."

Burak, sen bu cihazın çalışma prensibini okuyup anladın mı gerçekten?
Söyledikleri prensibinin (İyonize yük dağılımı) doğru olmadığına dair bilgilerini de paylaşırsan sevinirim.

Eğer web sitesinden yeterli bilgi alıp iyi bir değerlendirme yapamadığını düşünüyorsan şu dökümana bakabilirsin, referansları, deney raporları filan var, komple ingilize bir döküman;
http://www.pentauno.com/wp-content/uploads/EVODIS_CATALOGUE.pdf

ayrıca bu sistem ile ilgili yapılmış deney sonuçlarını da şuraya ekliyorum, bunları da değerlendirip fikrini söylersen sevinirim;
(https://i.ibb.co/PY9tK9L/evodis.png)
(sanırım bu 2008'de yapılan deneyde kullanılan Evodis-10 isimli ürün firmanın "Forespar Lightning Dissipator" 'den "esinlenerek" yaptığı ilk ürün olsa gerek.. sonra daha çok iğneli olarak geliştirmişler..)
Başlık: Ynt: Teknede Yıldırım Düşmesi
Gönderen: Burak Doneray - 26 Ocak 2021, 01:20:49
Dostum sevgili arkadaşım Özgür  kulelerdeki paratoneri kaldır sadece bu cihazın koruduğunu söyleyebiliyorlarmı sence .Ben bu cihazın çalışma koruma ihtimalini yok görüyorum denizde teknede inanmıyorum test şartlarının doğa şartlarını karşılamadığını görüyorum istatistikle %100 korur diyebilen bir firmanın garanti ve tazminat ödemeyi göze alması gerektiğini söylüyorum .

Tekrar söylüyorum dalga geçmiyorum tekneye düşecek batıracak delik açacak Yıldırım’ı engeller demek yüzbinlerde bir ihtimale karşı oynanan bir kumardan farksız bu aletin işe yaradığını söylemek tekrar ediyorum denizde teknede koruyamaz.

Ben almam bu kadar uzatmaya gerek yok diğer türlü itibarsızlaştırmaya girer beklentilerim çekincelerim bunlar başka bir şey yazmıyorum .Benim işim Plasma teknolojisi ile gazlaştırma . Yaptığımız işin özünde atmosfere girerken uzay araçlarının yanıp yanmayacağını test etmek üzere  NASA için üretilmiş bir teknolojimiz var. Biraz ne gerçek ne değil bir fikrim var.

Ne olur uzatmayalım pişman oldum yazdığıma .
Başlık: Ynt: Teknede Yıldırım Düşmesi
Gönderen: Özgür Ökten - 26 Ocak 2021, 11:01:50
Peki.

öZgür (mobil)