Heyamola Hey
Tersane => Bakım => Konuyu başlatan: Burak Doneray - 28 Şubat 2021, 02:20:33
-
Marinada denizdeki teknenize gelen usta için giriş komisyonu ücreti istenmesi artık normal karşılanmaya başladı herhaldeki Marinalar bu konuda iyice agresifleştiler. En azı 500 tl ye varan komisyonlar isteniyor DMarin Göcek marinasında.
Bu konuda benim yaptıklarım usta marinaya geldiğinde telefonla arıyorlar bende komisyon ödemeyi kabul etmediğimi söylüyorum. buna rağmen ustayı içeri alıyor sonrasındada fatura kesiyorlar bu konuyla ilgili yasal olarak yapabileceğim birşey varmı ?
DMarin marinalarından bir daha hizmet almamakta benim için bir çözüm tabiki .Başka marinalarda da bu tip isteklerle karşılaşıyormusunuz Karşılaşıyorsanız nasıl çözüyorsunuz .Geçen seneye kadar marina taşeronlarının veremediği hizmetler için gelen ustalar için bu ücret alınmıyordu tekne sahibinden şu an herkesten bu parayı istiyorlar .Yıllık sözleşmeniz olan bir marinada teknenizin en basit usta ihtiyacında bu tür bir komisyon isteği ne kadar yasal olabilir.
Bu konuda bir girişimde bulunan varmı aramızda neler yapılabilir akıl istiyorum Teşekkürler.
-
Ekteki faturanın sebebi Teknemin armasını kontrol etmek için gelen Selden yetkili servis ve sorunsuz olduğunu sigortaya ispat etmek için yaptırdığım kontroldür. Bedeli 1000 lira 2 kişi geldiği için istenen komisyon 2 kişi 500 tl .
Tüm marinaların mantığı böyle olduysa ne denebilir bilmiyorum . Umarım değildir .Nasıl olduğunu paylaşırsanız kaldığınız marinalarda çok sevinirim .Ona göre belki daha denizci dostu bir marinayı tercih edebilirim .Teknem yabancı bayraklı olduğu için marina dışında bir bağlama yasal olarak teknem için mümkün değil .
-
Günaydın,
Bu komisyon galiba marinaların bir çoğunun sözleşmelerinde var ama bazıları uygulayamıyor olabilir. Göcek gibi bağlama talebinin fazla olduğu yerlerde kolaylıkla uyguluyor olabilirler.
Kalamış’ta arkadaşlarım bildiğim kadarı ile komisyon ödemiyorlar ama herhalde marina yöneticileri ile dostlukları işe yarıyor.
Mehmet Ören ile sözleşme yaparken komisyon alıyoruz demişlerdi
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
-
Fethiye'de marinaya giriş çıkışlar biraz daha esnek, öyle tek başına giren çıkan ustaya bişey demiyorlar ama malzeme-takım-araç ile gelenlere girişte işlem yapıyorlar. Fiyatlarını bilmiyorum, Göcek'e göre daha düşük bir rakam olduğunu düşünüyorum.
Sonuçta marinalar denizci, tekneci vb. değiller, sadece tekne ile girebildiğimiz bir AVM aslında..
Kapitalizmin vahşi kuralları gereği seni elinden kaçırtmadan sömürebileceği en yüksek oranda sömürecek.
-
Göcek Marintürkte ilk bir saat için almamışlardı. Çeşmede ve Teosta da gelen usta için ücret alınıyor bildiğim kadarıyla. Uygulama bizim gibi bir ülkenin şartları için olmasa da teoride mantıklı.
-
Bu işin ilk ortaya çıkışı marinadaki taşeronları korumaktı sanırım. Ama gördüğüm tüm sözleşmelerinde var. Birde son dönemde iş güvenliği ve yeterlilik mevzuları çıktı. Malum marinada kendi işimi kendim yaptığım için bir sürü taaahhüt imzalıyoruz.
-
Marinalar bünyelerindeki kiracıları olan servisleri korumak için dışarıdan usta girişinden para istiyorlar. Ama ssk giriş belgesi gibi önemli bir belgeyi sormuyorlar.
Marinada faaliyet gösteren firmaların kalifiyeliklerini ya da iş yaparken yaptıkları işlerin kalitesini takip ediyorlar mı bilmiyorum , hiç sanmıyorum. İki günde zımpara, zehirli yapıp haydi yallah denize atan firmalar var malesef.
Bizim Tuzlada marina müşterisi teknelerin usta girişine göz yumuyorlardı. Bu sene galiba usta için ücret almaya başlamışlar. İçerde düzgün iş yapacak usta yoksa mecburen dışarıdan birisini getirip maliyetine katlanacağız. Bu maliyetin toplam harcamalarımıza oranı çok önemli. Burak Reisin yaşadığı durumdaki gibi adam başı 500 TL çok adaletsiz.
-
Bir arkadaşım Milta marinanın talep ettiği ciddi komisyonlar nedeniyle uzun sürebilecek tamirat işlerini alargada yaptırmıştı
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
-
12 senedir aynı marinadayım hiç bir zaman ödemedim bu komisyonları bana kesilen bu faturayıda ödemeyeceğim .İtirazda bulundum marinaya ve kabul etmediğimi söyledim .
Bana göre haksızlık denizdeki tekneye gelen yetkili servis için tekne sahibinden komisyon istenmesi. Taşeronlarını korumaları çekek alanında anlaşılabilir bir konu Yapılan iş sağlık açısından tehlikeli belli bir standartı korumak için olabilir Ben çekek alanına boya bakım için dışarıdan usta hiç çağırmadım bu nedenle çekek içinde hiç komisyon ödemedim.
Yetkili servis girişleri için marinanın komisyon istemesi haraç kesmektir bana göre .
Bu konuda itiraz ediyormusunuz yoksa kabulleniyormusunuz merak ettiğim bu ödüyormusunuz bu komisyonları ?
-
Bu konuda itiraz ediyormusunuz yoksa kabulleniyormusunuz merak ettiğim bu ödüyormusunuz bu komisyonları ?
Marina da kalıyor olsaydım itiraz ederdim ve böyle bir komisyon vermemenin yolunu arardım.
-
Yetkili servis girişleri için marinanın komisyon istemesi haraç kesmektir bana göre .
Bu kesinlikle bir haraç.
Marina içinde her hizmeti veren yetkili servis var mı ki?
Olmayan bir hizmeti oradaki firmalardan aldırmaya zorlamak iyi niyetli birşey değil.
-
Kemer marinada promar teknik servisi otopilot montajı yaptı.Önce para alırız dediler sonra servis hizmeti marinanın veremeyeceği hizmet deyip almadılar.Senden de almamaları gerekir.Hizmeti verecek taşeronu yok marina içinde.
-
Verilmeyen bir hizmet için ücret talep etmek, hakim durumu kötüye kullanmaktır.
Bu noktadan hareketle, ileride tekne sahibi dışında tekneye gelen her misafirden de 5 euro alırım demelerinin önünde bir engel var mı?
===0===
https://www.rekabet.gov.tr/tr/Sayfa/Rekabet-savunuculugu/rekabet-hukuku/rekabet-hukukunun-esaslari/hakim-durumun-kotuye-kullanilmasi
Hakim Durumun Kötüye Kullanılması
4054 sayılı Kanun’un 6. maddesi bir veya birden fazla teşebbüsün mal veya hizmet piyasasındaki hâkim durumunu kötüye kullanmasını yasaklamaktadır. Bu düzenleme ile bulunduğu piyasada rakipleri ve müşterilerinden bağımsız hareket ederek fiyat, arz, üretim ve dağıtım miktarı gibi ekonomik parametreleri belirleme gücünü haiz bir veya birden fazla teşebbüsün sahip oldukları bu gücü rekabeti sınırlamak amacıyla, dolayısıyla hakkaniyetli rekabete aykırı olarak kullanması yasaklanmakta, böylelikle piyasalarda rekabetçi olmayan uygulamalarla oluşacak bir tekelleşmenin önüne geçilmeye çalışılmaktadır.
4054 sayılı Kanun’un 6. maddesinin lafzından da anlaşıldığı üzere, Kanun hâkim durumda bulunmayı veya hâkim duruma geçmeyi değil, bu durumun rekabeti sınırlamak amacıyla kötüye kullanılmasını yasaklamaktadır. Bu çerçevede maddenin uygulanması bakımından hâkim durumun belirlenmesi büyük önem taşımaktadır. Hâkim durumun tespitinde, pazar payı, pazara giriş engelleri, dikey bütünlük, ürünün ikame edilebilirliği, ürünün niteliği gibi unsurlar dikkate alınmakta, incelemede teşebbüsün (veya birden fazla teşebbüsün), 4054 sayılı Kanun’da hâkim durum için öngörülen, rakiplerinden ve müşterilerinden önemli ölçüde bağımsız hareket edip edemediği değerlendirilmektedir.
4054 sayılı Kanun’un 6. maddesinde kötüye kullanma hallerine ilişkin bazı örneklere yer verilmiştir. Bu çerçevede maddede kötüye kullanma hali olarak, rakip teşebbüslerin faaliyetlerinin zorlaştırılmasına ve pazara yeni girmek isteyen teşebbüslerin engellenmesine, eşit durumdaki alıcılara farklı koşullar uygulanmasına, bir mal ile birlikte başka bir malın da alımının şart koşulmasına yer verilmiştir. Ancak, kötüye kullanma hallerinin maddede yer verilen örneklerle sınırlı olmadığı belirtilmelidir. Örneğin aşırı yüksek satış fiyatı uygulanması da hakim durumun kötüye kullanılması hali olarak kabul edilebilmektedir.
Hakim Durumdaki Teşebbüslerin Dışlayıcı Kötüye Kullanma Niteliğindeki Davranışların Değerlendirilmesine İlişkin Kılavuz aşağıda yer almaktadır.
Hakim Durumdaki Teşebbüslerin Dışlayıcı Kötüye Kullanma Niteliğindeki Davranışlarının Değerlendirilmesine İlişkin Kılavuz - Kabul Tarihi: 29.01.2014 Karar Sayısı: 14-05/97-RM (1)
-
Bugün kesilen faturanın iptal bilgisini aldım .Altta ekledim.
Katkı veren akıl veren herkese teşekkürler.
-
Hakkını arama kararlığı sonuç vermiş, tebrikler.. :)
-
Tebrikler Burak,
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
-
22 şubatta pendik marinadan gelen yazı
Değerli Misafirlerimiz ve Paydaşlarımız,
Marinamız deniz sahasında hizmet alan teknelerin bakım-onarım ve temizlik işlemleri ile ilgili olarak;
marina yönetiminin yazılı izni olmadıkça dışarıdan hiçbir yüklenicinin (MARİNADA BULUNAN KİRACILARIMIZ DIŞINDA) herhangi bir tekne üzerinde ve/veya içinde, ücreti karşılığı ya da ücretsiz iş yapması, marina güvenliği ve İSG tedbirleri açısından uygun değildir. Yükleniciler, marina işletmesine; muhtemel zararlara karşı geçerli sigorta poliçelerini ve diğer ilgili evrak ve bilgilerini ibraz etmek zorundadır. Ponton girişleri ile ilgili tekne başı temizlik/bakım-onarım ücreti 150,00 TL’dir. Marina yönetimi tarafından tespit edilen izinsiz yüklenici çalışmalarının ücreti tekne sahibine yansıtılacaktır.
Marinamız deniz sahası çalışmalarının daha titiz, kurallara uygun ve güvenli bir şekilde ilerlemesi için aldığımız bu tedbir konusunda hassasiyetinizi rica eder, bilginize sunarız.
MarinTurk Marina Yönetimi
-
Zafer abi 150 liraya daha titiz kurallara uygun ve güvenliymiş demişler. Cidden bu harac işini bitirmek lazım kimse ödemezse vazgeçmek zorunda kalırlar böyle mesnetsiz bir talepten. Marinaya girecek kişinin sigortasını kalifiye olup olmadığını marina sorgulamalı uygun olan girer uygun olmayan giremez bu kadar üstüne para istemek nedir.
Marinaların kiracıları taşeronlarda illa kalifiye değiller istisnalar hariç çoğunluk direğe çıkmaya 100 euro isteyen adamlar Marinanın kiracısı diye hizmetinden memnun kalmadığınız şirketi niye tekneye sokalım.Onların fiyatlarını ve müşteri memnuniyetinide kontrol etsinler bizim için daha güvenli olur.
-
Marintürk Göcekte komisyonu firmalardan kesiyor firmada bize yansıtıyor. Kart bastırmışlar firmanın kartından girişte otomatik kesiyorlar . Büyük konuşmayı sevmem ama Marintürk marinalarına teknemle girmemeyi tercih ediyorum .Haraç alan marinaya girmem hizmet almam çoğunluk böyle davranırsa sanırım bu sorun otomatikman çözülür.
Baya tatsız bir konu bu çok sevdiğiniz bir yerden sadece prensip gereği ayrılmak zorunda kalabiliyor insan çoğu kişi keyfimiz tadımız kaçmasın diye ödeyip kalmayı seçiyor Marinalarda bunu çok güzel kullanıyor.
Marinada ponton komşularınızla örgütleşin derim ben yoksa siz ayrılırsınız arakanızdan kimse gelmez .Her konuda böyle bu her koyun kendi bacağından asılır sözünü söyleyen neyin kafasındaymış acaba.
-
22 şubatta pendik marinadan gelen yazı
Ponton girişleri ile ilgili tekne başı temizlik/bakım-onarım ücreti 150,00 TL’dir. Marina yönetimi tarafından tespit edilen izinsiz yüklenici çalışmalarının ücreti tekne sahibine yansıtılacaktır.
MarinTurk Marina Yönetimi
Tekneye dışarıdan gelen ustalar için mi bu ücret isteniyor? Her girişte ?