Heyamola Hey
Bahriye Mektebi => Eğitici Videolar => Konuyu başlatan: Ahmet Kabaalioğlu - 29 Ekim 2019, 12:24:27
-
Son dönemde İnternet ortamında çok fazla yanaşma ayrılma videoları paylaşılıyor, bir çoğunu seyrettik aslında. Bunların üzerine bizlerde konuşalım istedim. Çünkü facebook gibi yerlerde yapılan yorumlar kaynayıp gidiyor. Belki yorumlardan ve yapılan değerlendirmelerden faydalanacağımızı umuyorum.
Buyrun 30 üstü havada kıçtan kara olmaya çalışan bir tekne, tekne tornistanda iskeleye mi çekiyor? yoksa kendisi kıçı rüzgar üstünde tutmak için dümeni alabanda mı ediyor? Orasını anlamadım.
-
Teos marinada yaşamış her teknenin ayni şartlarda gözü kapalı tek seferde yapabileceği bir yanaşma. Ponton un mümkün mertebe dışından tornistan verilip teknenin dümen dinlemesi sağlanır. Araya sorunsuz girebilmek dümeni zamanında kırmanıza bağlıdır. Onun için tek bir şansınız vardır.
-
Rezillik yahu. O havada o daracık yere giremeyeceksen zorlamayacaksın. Salmayı sancağındaki teknenin tonozuna ya da zincirine her neyse takmaya ramak kalmıştı.
Yelkenli teknelerde salma ve dümen palası yana kayışta bir direnç gösterir. Ama burun serbesttir. O bakımdan teknenin burnu rüzgâr altına kaçıyor. Kaptan bunu anlasa rüzgâr üstünden aşağıya sürüklenirken tekneyi sokardı. Yan rüzgârda baş hep az rüzgâr üstü kalmalı
-
Birde bu abiler var;
-
Bavaria, Bavaria olalı böyle zulüm görmemiştir ;D.
-
Birde bu abiler var;
Baştankara mı yapamıyor o?
Limana kadar nasıl ulaşmış acaba?
-
İlk açılanlar benim yaş gurubum.
-
Bavaria, Bavaria olalı böyle zulüm görmemiştir ;D.
Belki yola girmiyordur. Yani ne diyelim, ben bile bu kadarını yapmıyorum?
-
Burada da alternatifler var,
-
Bu havada yardım almadan ayrılmak mümkünmüdür?
-
Bu gibi durumlarda veya aborda olunan yerde önümüzde veya arkamızda başka tekneler varsa ve manevra alanı çok sıkışıksa açmaz halatlarımızdan faydalanarak avara olmak mümkün olabilmekte..
Bu gibi durumlarda derken videodaki sorun yaşayan tekne kaptanına haksızlık etmek istemem, sanırım o da benzer manevraları biliyormuştur ama tekneyi rıhtıma yaslayan rüzgarın ve dalgaların şiddeti, tekneyi avara edebilecek motor kuvvetinin üstünde olsa gerek..
Eğer bu örnekte teknenin pruvasından vasat hizasında kıyıdaki koç boynuzuna veya babaya doğru gergin bir açmaz bağlarsak, teknenin pruvasını (sancak baş omuzluk) usturmaça ile destekleyip, motora ileri yol verip, rıhtıma doğru sancak alabanda şeklinde yapacağımız manevra sonucunda teknenin kıçının rıhtımdan açıldığını görebilir ve uygun bir açıklıkta tornistanla rahatça çıkabiliriz.
Veya tam tersi, vasattaki koç boynuzundan teknenin sancak kıç omuzluğundaki koç boynuzuna bağlayacağımız bir açmaz ve teknenin sancak kıç omuzluğuna yapacağımız usturmaça takviyesi sonrası sancak alabanda tornistan yaptığımızda teknenin başının rıhtımdan ayrıldığını gözlemleriz..
(umarım anlatabilmişimdir)
-
Selamlar,
Kim bilir bizim videolarımız çekse birileri ne malzeme çıkardı... )))
Şaka şaka!
Sedat Ağabey'e katılıyorum, Ege'de birazcık dolaşmış herkes benzer şeyleri ya kendi yaşamıştır ya da yan teknesi yaşarken görmüştür.
Nitekim olayların tamamı bizim buralarda geçiyor. )))
Bizim burada yaptığımız birazcık Muppet Show'da balkondan bakan yaşlı adamlara benziyor. Ekran başında kıs kıs gülmek kolay.
İlk video ile ilgili durum şu, teknenin kıçını girmek istediği yere ayarlayamıyor, ileri verince de aralık az olduğu için dümen dinleyecek kadar bir mesafe kazanamıyor. Liman dışına çıksa, tornistan yapsa yollu olarak hiç gaz kesmeden aralığa girse gayet kolay olur. Hiç beceremiyorsa baştan da yanaşılabilir...
İkinci videodan ben hiç bişey anlamadım )))
3 video süper seçmeler ama son sahne yanaşma değilde yükleme fail compilation a aday!
Eyüp Ağabey'in tespitine katılıyorum. Standart baş pürmeçe manevrası ile çıkılır, Hatta baştan demir atılmış. Bu şekilde 90 derece açıyla demir atıldığında zincir aş makaradan geçmiyor, o yüzden boşunu almak çok zor.
Ama Ahmet'in çok iyi bildiği rüzgaraltı denilen veya baltik tipi demirleme olarak geçen yöntemle teknenin hem başını hem kıçını cenova vinciyle dışarı almak mümkün olabilir. Teknenin başı için ayrıca karşı kaldırımdan da sahildeki kişilere atılan halat ile açmak mümkün olabilir.
Eyüp Ağabey'in yazısına istinaden açmaz, çapraz, pürmeçe, koltuk ve palamar tabirlerini de biraz konuşsak mı? Ne dersiniz?
[eklenti yönetici tarafından silindi]
-
Merem Reisim, ek resim boyut olarak çok büyük ya da bir başka nedenden konunun kitlenmesine neden oluyor. Bu nedenle eki sildim, konu açılır hale geldi. Boyutunu küçültüp tekrar yükleyebilir misin.
-
Eyüp Ağabey'in yazısına istinaden açmaz, çapraz, pürmeçe, koltuk ve palamar tabirlerini de biraz konuşsak mı? Ne dersiniz?
Kesinlikle konuşmalıyız, bunlar hep karışıyor ve bunlar için özel başlık açayım hemen, sizler içini doldurursunuz.
Buyrunuz;
http://heyamolahey.com/?topic=2312.0
-
Bunların hepsi charter tekneleri mi?
-
Seyrederken içim daraldı, charterci demeyelim de acemi diyelim diyeceğim ama belki bizim başımıza da gelebilir diye dikkatli konuşayım diyorum.
Yanaşma sırasında başa gelen sorunların çoğu, öncesinden düzgün hazırlık yapılmadığında ve görevler açık ve anlaşılır bir şekilde izah edilmediğinden oluşuyor.
Bir kere olumsuzluk olmaya görülsün, kaptanın da ezberi bozulup, yanlış eylemi defalarca tekrar ediyor olması ayrıca tahlil etmek gerekiyor sanırım.
Video da ki yanaşılan neredeyse 2 tekne genişliğindeki yeri görünce, bunlar hakikaten çok acemiymiş dedim.. :)
-
şiddetli rüzgarda kiçtan yanaşiyorsa tornistani ağırdan almaması lazim , bunlar bir iki denemede demorolize olduktan sonra cesaretleri de gittiğinden iyce batıyorlar
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi