Heyamola Hey
Havuzluk => Genel => Konuyu başlatan: Enes Save - 30 Temmuz 2019, 14:54:13
-
Uzun sayılabilecek bir süredir videodaki "Yole Ronde" adındaki tekneleri izliyor, inceliyorum.
Gözüme çarpan ayırdedici özellikler arasında seyir sırasında tekne dengesinin sağlanması için balast olarak kullanılan mürettebatın bunun için uzun sırıkların üstünde durmaları, tek yelkeni olan teknenin biri diğerini destekleyen iki direğinin olması, dümen olarak kullanılan dev küreklerin yarış sırasında değişik tasarımlı bir diğeriyle değiştirilmesi, rüzgar yokluğunda ileri tahrik için tayfanın kase kullanması sayılabilir.
Dün Facebook'ta 5 saatten uzun süren yarışmanın ikinci etabını canlı izledim. Bugün yarışın üçüncü etabı TSİ 17.00'de başlayacak. Yaklaşık 13 deniz mili olan bu etabın da canlı yayınlanmasını umuyorum.
3. Etabın ayrıntıları : https://federationyolesrondes.com/etape-3-saint-pierre-fort-de-france
Canlı yayını izlemek için bağlantı adresi :
https://www.facebook.com/pg/federationyolesrondes/videos/?ref=page_internal
-
Bildiğim anlamda salması olmayan bu tekne orsa seyri yapabiliyor. Sanırım bunda dümen olarak kullanılan dev küreğin ve omurganın etkisi var.
-
Canlı yayına geçildi.
https://www.facebook.com/federationyolesrondes/videos/342824423308161/
-
Canlı yayına geçildi.
https://www.facebook.com/federationyolesrondes/videos/342824423308161/
Etabın ikinci saati bitti. Modern olmayan teknelerle yapılmakta olan bu yarışın ayrı bir lezzeti var kanımca.
-
https://www.facebook.com/federationyolesrondes/videos/342824423308161/
Etabın üçüncü saati doldu. Neredeyse tamamı orsa seyriyle geçildi.
-
Bitti.
4'üncü etap yarın TSİ 17.00'de başlayacak.
-
Hadi sırıklar neyse de "kase" detayını bir yelken yarışında ilk defa gördüm! :D
-
Tekne , yelken konusunda neyin ne için olduğunu görmek için orta okul 2-3 fen derslerinde gösterilen “basit makinaları” anlayıp tatbikini iyi öğrenmek lazım. Küreklere ağırlık yapan tayfalar kaldıraç görevini gören kürek saplarında kuvvet görevini yapıyorlar.
Aşağıdaki çizimle tasavvur edersek
(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190731/eaf3c43cd14ddfd9a9995fb415287134.jpg)
P3=salma / rüzgarın uyguladığı kuvvet
P2= elinde taslar olan tayfaların ağırlık kuvveti
P1= kürek saplarına asılan adamların ağırlık kuvveti
AC hattı tayfaların yelken direğine asıldığı mesafe
CB hattı tasla suyu atan tayfanın bulunduğu mesafe
-
Bu haliyle müthiş kuvvet isteyen bir spora dönmüş , kolay değil o sırıklara asılıp durmak. Keşke bizde de olsa böyle yarışlar.
-
Canlı yayına geçildi. 4. etap birazdan başlayacak.
https://www.facebook.com/federationyolesrondes/videos/349929355929945/
-
Etabın birinci saatini geçtiğimiz şu zamanlarda ekipler pupa seyrindeler. Bir kaç dakika önce genel klasman lideri UFR Chanflor alabora oldu. Bu durum kayıkların dengelerinin ne kadar kararsız olduğunu göstermesi açısından önemli.
-
Hadi sırıklar neyse de "kase" detayını bir yelken yarışında ilk defa gördüm! :D
Eğer sürücüsünün becerisi yüksek değilse, dengede kalmak için bisiklet sürekli hareket halinde olmalıdır. Yole ronde tekne bu bakımdan bisiklete benzer. Kaselerin kullanılma amaçlarından birinin rüzgar yokken teknenin hareket halinde olmasını temin ederek dengeyi sağlamak olduğunu düşünüyorum.
-
5'inci etap başladı başlayacak.