Heyamola Hey
Havuzluk => Genel => Konuyu başlatan: Ece Astunç Karabaş - 18 Mart 2019, 13:17:52
-
Hem Atalarımızın emperyalizmin gücüne ve tüm zorluklara karşı vatan sevgisiyle ve inançla neler yapılabileceğini gösterdiği bir direniş destanı, hem de Atatürk’ün “Artık onlar bizim evlatlarımız olmuşlardır.” dediği bir insanlık dersi olan Çanakkale Zaferinin 104. Yılı kutlu olsun.
Çanakkale Geçilmez, Abide selamlanır ve kalbimizin bir parçası orada kalır. C:-)
-
Saygı ve minnetle anıyoruz.
-
Her an anmamız gereken bu destana aşağıdaki alıntı bir bilgi ile katılıyorum. Şehit olan ve cephede görev almış tüm bu insanların ruhu şad olsun. Saygılar.
TABURCU niye denir ?
İşte size ‘’taburcu’’luğun hikayesi…
Neden Türk hekimleri hastalarını iyileştirdikten sonra ‘’taburcu’’ ederler; ‘’gitsin’’, ‘’evci’’ gibi kelimeler kullanmazlar, hiç aklınıza geldi mi? Taburcu kelimesinin çok hüzünlü bir hikayesi vardır aslında.
Özellikle 1. Dünya ve Çanakkale Savaşı sırasında ülkenin tıp eğitimi veren tek kurumu Mekteb-i Tıbbiye-i Adliye-i Şahane, hocalarını, öğrencilerini cepheye yolluyor, eğitime ara vermek zorunda kalıyor, binası ise tamamen hastaneye dönüşüyordu.
Ülkede herkes askerdir, eli silah tutan tüm erkekler savaştadır. Gerçek kurumsal düzeyde tek hastane vardır, ülkenin her yanındaki cephelerde tüm hekimler subaydır, askerdir. Yaralılar iyileştirilir, komutan hastalarını, askerlerini dolaşır. Tabip subay, iyileşenleri, tekrar silah tutabilecekleri savaşa, taburuna yollar, ‘’taburcu’’ eder. Başka hiçbir milletin, ülkenin hastanesinde, hastalar iyileştiklerinde ‘’taburuna yollanmaz, taburcu’’ edilmez. Bazı değerleri, yaşamının içine böylesine sindirmiş başka bir millet yoktur.
-
Saygı ve minnetle anıyor, her seferinde gözümüz dolu olarak selamlıyoruz.
-
Gideceğimiz, göçeceğimiz son yeri savunan atalara selam olsun!
-
Saygı ve minnetle anıyoruz.
-
“HOCAM BİZİ YOK YAZMAYIN, VATAN İÇİN ÇANAKKALEYE GİDİYORUZ"
Abdurrahman Paşa Lisesi’nin öğretmenleri o gün yoklama için sınıfa girdiklerinde kara tahta ta şöyle bir yazı ile karşılaştılar; “Hocam ne olur bizi yok yazmayın; Biz Vatan için Çanakkale’ye gidiyoruz… Hakkınızı helal edin…”
Kastamonu Abdurrahmanpaşa Lisesi’nin öğrencileri 1916, 1917 yıllarında cepheye giden öğrenciler nedeniyle hiç mezun veremedi.
-
Gelibolu Savaşları sonunda kazandığımız Çanakkale Zaferimizin yıldönümü kutlu olsun. Atalarımızın ruhları şad olsun.
-
Köyümüzün eski yerleşim yeri, muharebe lojistik yolu üzerindedir. Rahmetli Ninem Dedem o zaman daha yeni ergen yaşlarda. Çamura bata çıka Katanalarla top, mühimmat sevkiyatlarını, havada çarpışan pırpır uçakların hikayelerini dinliyerek büyüdüm. Savaştan kalma 60'lık havan topu kovanı dedemin örsü idi. Dedem kışları maşunga üzerine bir tutam Tel barutlardan atar, çıkan kıvılcımlanla beni eğlendirirdi. kış günü giysi bulamayıp dişleri takırdayarak cepheye giden ihtiyat askerlerinin hikayeleri hala kulaklarımda. Allah hepsinden razı olsun, minnetle anıyorum.