Heyamola Hey

Tersane => Tekne Restorasyonu => Konuyu başlatan: Mehmet Sürücü - 16 Ocak 2019, 12:16:37

Başlık: TAKAYI KORSAN GEMİSİNE ÇEVİRME
Gönderen: Mehmet Sürücü - 16 Ocak 2019, 12:16:37

TAKAYI KORSAN GEMİSİNE ÇEVİRME

Bir fotoğraf gördüm internette. Eski bir takanın kıç tarafı, ahşap malzeme kullanılarak, eski zamanların korsan gemilerine benzetilmiş. Bunu yapmalarının sebebi, sahilde bir yere çekerek, lokanta, bar türü bir işte kullanmaktır muhtemelen. Zaman, teknoloji, yeni yapım ürünleri bazı meslekleri yok etti veya önemini azalttı. Bunlardan birisi de ahşap tekne yapım işidir sanırım. Senelerin ustaları, fiber, sac teknelerin piyasayı ele geçirmesinden sonra iş yerlerini kapatıp kahvelere düştü.

Bu kaçınılmaz bir şey.

Bu fotoğrafları gördüğüm an, burada bir öykü olduğunu hissettim. Birkaç gündür kurguladığım karakterlerle bir şeyler yazdım. Bir yere geldim ki, teknik bazı ayrıntıalar bilirsem, yazdığım daha gerçekçi olacaktı. Şöyle ki;

_Bir takanın kıç tarafını bir korsan gemisine dönüştürmek için ne gibi ağaç, tahta, kereste gerekir?
_Bunun iş aşamaları nedir? Yanları delinip kalın mertekler mi dikilir? Araları 5-10’larla desteklenir, tahta çakılır. Gibi şeyler.
_Bu iş uzun sürer mi?
_Bir usta tek başına yapabilir mi?
_Kaba olarak nasıl bir teknik yapı kurulması gerektiği, bunun işlem aşamaları konusunda bana fikir verebilecek Resiler vardır sanırım?

Fotoğraf yükleyemiyorum. Becerim yok bu konuda. Ama google'de "fehmi baba teknesi" adıyla görsel arama yaparsanız, sözünü ettiğim ucubeliğe örnek resimler göreceksiniz.

Teşekkür ederim.
Başlık: Ynt: TAKAYI KORSAN GEMİSİNE ÇEVİRME
Gönderen: Cem Gür - 16 Ocak 2019, 18:03:56
Cevap aradığın sorular ve tasarladığın kurgu bize çook yol yaptırır.
Son bir saattir bu gün FD da gördüğüm ama sonra yeniden izini bulamadığım bir gönderiyi aramakla geçti. Sana resimle anlatmanın yazı ile anlatmaktan daha kolay olacağını düşündüm. Heyhat ! bulamadım gönderiyi.

"Eski korsan gemisi". Ne kadar eski? Antik çağ mı? Süfli Somalili'mi? 19.yy'lakadar kullanılan kadırga mı?

Yok "eskimiş/yıpranmış" korsan gemisi ise zaten ele geçirdiği tekneye para harcamayacak olan reis teknesini eski tutar. Neden harcasın ki.? Belki de bir sonraki baskında "devlet" teknesini batırıp kendisini de bir ağaçta sallandıracak.

Senin anlatımda kolaylığın, okuyanın da anlamakta zorluk çekmemesi için önerdiğim hikayesel teknen budur.

(https://i.hizliresim.com/oX0MYq.jpg) (https://hizliresim.com/oX0MYq)

(https://i.hizliresim.com/ADnlEQ.jpg) (https://hizliresim.com/ADnlEQ)

(https://i.hizliresim.com/DYBvEy.jpg) (https://hizliresim.com/DYBvEy)

Zaten Amerikanteknesi olan bu "pinky uskunalar"ın da böyyük böyyük anneleri 19. yyla kadar Akdeniz devletleri yanında İsveç ve Ruslar tarafından da kullanılan kadırgalar.

Hikayende eğer arzu edersen o kıç uzantının üzerine iki veya üç katlı bir yemek salonu çıkabilirisin. :)

Tadil edilen tekne de senin taka dediğin aslına bir çektirme yani bu:
(https://i.hizliresim.com/lq3gyl.jpg) (https://hizliresim.com/lq3gyl)

Açıkcası çektirmenin tadili konusunda benden çok daha fazla kafa yormuş Tiryaki sana daha çok yardımcı olabilir.

Sorularının bazılarını da cevaplayalım.
Bir takanın kıç tarafını bir korsan gemisine dönüştürmek için ne gibi ağaç, tahta, kereste gerekir?
Harcı alem, fazla masraf etmeksizin yapılacak bu tip tadilat yerli çam'dan yapılır.  Üzeri ya verniklenir ya da macun sonrası boyanır. Daha sağlam veya evladiyelik bir iş yapılacak ise kestane seçimi doğru olur.


Bu iş uzun sürer mi?
İyi ve işi bilen bir tekne marangozu, ağaçları önceden alınmış ise ve kullanabileceği şerit testere, yatay ve kalınlık elinin altında ise, taş çatlasın tek başına 10 ila 15 günde işi teslim eder.

Kaba olarak nasıl bir teknik yapı kurulması gerektiği, bunun işlem aşamaları konusunda bana fikir verebilecek Reisler vardır sanırım?
Çektirmeler başı kıçı bir tekneler. O nedenle örnek resimlerde göreceğin gibi
- önce kıç omuzluklardan, küpeşteden uygun mesafede ve aşağıdan teknenin kıç çıkıntı boyu saptanmalı.
- Her iki omuzluktan gelen bu yanal ek duvarlar zarig bir ayna ile dış uçta birleşmeli.
- Uzatılan bölümün tabanında çektirmenin dümeni çalışacak. Dolayısıyla burası biz zemin ile kapatılamaz.
- Kıç çıkıntının (Over hang de deniyor) dümen sonrası alt bölümü kapatılabilir.
Çektirmenin orijinal "köprüsü" yok edilip yerine mutantan bir yemek salonu konulabilir. Bu salon binası ambarın da bir bölümünü içine alabilir.
Mutfak ve kilere de yer bulmak gerek

-Tabii bina en az dört sağlam dikme arasına kurulmalı.

Bu tip teknelerde yapılan tadilatda bina da konduğunda zaten yüksek bordalı tekne üzerine ek olarak gelen bina bir sakalet abidesi oluyor. Oysa binaya bir veya 3 basamak inerek içine girmek dışarıdan yüksekliği kamufle eder.

Başlık: Ynt: TAKAYI KORSAN GEMİSİNE ÇEVİRME
Gönderen: Mehmet Sürücü - 16 Ocak 2019, 18:50:35
Konu kısaca şöyle;

Takadan bozma bir balıkçı teknesi var. (Burası Ahmet Reis’ten aşırma.) Cünur Reis’in. Zamanla yaşlanıyor. Taka da zaten senelerin teknesi. Reis elden ayaktan kesilince denizi bırakmak zorunda kalıyor. Tekne çekeğe alınıyor. Tekneyi seviyor haliyle. Parçalanıp odun olmasına razı gelmiyor. Kahveden eve evden kahveye. Ve sık sık da takanın başına gidip ona halini anlatıyor.

Torunu Akın (Burası da Ahmet Reisten aşırma) balıkçı. Ama deniz eskisi gibi değil. Ekmek kazandırmıyor ufak teknelere. Arkadaşı Ersin bir gün ona bir teklifte bulunuyor. Zaten karada çürümeye terk edilen Mevcet’i tadilat yaparak bir çeşit disko-bata çevirmek. Para kazanmak.

Cünur reis razı geliyor. Başlıyorlar bunlar takayı ucube bir hale getirmeye. Reis takayı gördükçe iyice erimeye, hastalanmaya başlıyor. Tekne değiştikçe onun da hali değişiyor.

Sonra, sonrası kısmet.

Burada takanın arkasını tadilat yaparlarken bir parça teknik bilgiler verirsem arada, çok daha inandırıcı, etkileyici olacak diye düşünüyorum.

Cem Reis’in verdiği bilgiler gayet esinleyici. İşime yarayacak ayrıntılar var. Nesla ağaç cinsi kestane, dümen bölümünün yeniden dizaynı, köprünün yerine daha değişik bir salon, yanlarda terasımsı çıkıntılar gibi, yavaş yavaş bir cismin kafamda oluşmasına yardımcı oluyor.

Çok teşekkürler.

Google'de "fehmi baba teknesi" adıyla görsel arama yaparsanız bu konuya yakın bir çalışmanın rsimleri var.
Başlık: Ynt: TAKAYI KORSAN GEMİSİNE ÇEVİRME
Gönderen: Cem Gür - 16 Ocak 2019, 20:34:57
Arattım buldum. Aman Allahım görmez olaydım.

Neyse ki BATMIŞ!!!
Başlık: Ynt: TAKAYI KORSAN GEMİSİNE ÇEVİRME
Gönderen: Doğan Erbahar - 16 Ocak 2019, 20:50:59
Ilk üç resminizdeki tekne de çok güzelmiş Cem Reisim. Gönlüm gidiyor sanki klasik formlara doğru benim de...
Başlık: Ynt: TAKAYI KORSAN GEMİSİNE ÇEVİRME
Gönderen: Mehmet Sürücü - 16 Ocak 2019, 20:51:07
Ona benzer iki fotoğraf gördüm nette. Bir anda öykünün "treatmanı" duygu olarak oluştu. Yaşlı bir denizci ile karaya çekilmiş takayı "zontavari bir kafayla" didikleyen insanların -benim öykümde burası daha farklı, çaresizlik, umarsızlık var sebep olarak- anlatımı olacak(tı). Bir fotoğraftan çıktı her şey. Ama yoğun olarak insan ve duygu vardı benim o yumakta. Bakalım. Görürüz. Ne olacağını.

Başlık: Ynt: TAKAYI KORSAN GEMİSİNE ÇEVİRME
Gönderen: Cem Gür - 16 Ocak 2019, 21:16:25
Ilk üç resminizdeki tekne de çok güzelmiş Cem Reisim. Gönlüm gidiyor sanki klasik formlara doğru benim de...
Resmini paylaştıklarım tek kişi ve sadece bir kaç işçilik aile için büyük, mesarifi mebzul. Yani zor.
Ama adamlar geleneği hem korumak hem de yaşatıp aktarmak konusunda inatçılar.

Roger Long 27 Ayak'a uygun tasarlayıvermiş. Küçük depil hani 8.23Mt. "Eastport Pinky"

(https://i.hizliresim.com/zja9QD.jpg) (https://hizliresim.com/zja9QD)

(https://i.hizliresim.com/Wqgm42.jpg) (https://hizliresim.com/Wqgm42)

Başlık: Ynt: TAKAYI KORSAN GEMİSİNE ÇEVİRME
Gönderen: Ahmet Kabaalioğlu - 16 Ocak 2019, 21:27:38
Cem Abi zaten konuyu detaylı aktarmış sağolsun. Şimdi bu üstüne kaçak kat çıkılarak disko,bar lokanta falan yapılan teknelerin tamamı neredeyse çektirme. Ömürlerinin son zamanlarını kum gemisi olarak geçirmiş Karadeniz'e özgü, Rahmetli Sadun Boro'nun tabiriyle Türk icadı tekneler. Taka başka bir şey, yani takadan bu büyüklükte şeyler tadil edilemez. Şimdi son dönemde bu son kalan çektirmeleri, güneydeki işletmeciler alıp, daha geniş kullanım ve konaklama alanı yaratarak , gecekondu vari şeyler ekleyerek , o internette dolaşan değişik cisimlere dönüştürdüler. Bir kısmına korsan gemisi görüntüsü vermek için direkler eklediler, bunlara süs maksatlı yelkenler eklediler. Hatta geçtiğimiz yıllarda bir tanesi bu yelken görünümlü bezlerin rüzgar tutup gemiyi alabora etmesine sebeb oldu. Malum salma ve safrada olmayınca kapaklanıverdi. Sanırım ölenler de olmuştu.Bu yapılan tadilatlar gördüğüm kadarıyla geminin yüzer yapısına dokunmadan yapılan inşaat ve marangozluk işleri. Ayrıca bu ucube teknelerin bir kısmı da guletten tadil edilmiş şeyler.
Takadan bozma balıkçı kayığı tabirini nerede kullandım hatırlayamıyorum ama muhtemelen bizim kayıklardan biri için yapmışımdır bunu. Taka balıkçılıkta kullanışlı bir form değildi. Önceleri ağ baştan çekildiği ve baş üzeri kullanıldığı dönemlerde iyiydi fakat alamana ağları icat olunca teknelerin kıçı kullanılmaya başladı bu yüzden takaların hepsi karpuz kıça tadil edildi ve dümen palaları kaşığı üzerine kıç altına indirildi. Sonrasında da 80 li yılların sonuna doğru bu karpuz kıç olayı da yerini ayna kıç teknelere bıraktı. Çünkü kıç üzerleri daha genişti yer kaybı yoktu. Bir sebebi de şuydu artık heryerde liman yada barınak vardı. Kayıklar günlük çekilip yüzdürülmüyordu, bu yüzden baş kıç bir, karpuz kıç, yada taka gibi yarım ayna ama daha denizci  kayıklara ihtiyaç kalmamıştı. Bu nedenle daha yakışıklı(!) tekneler boy göstermeye başlamışlardı.
Yelkenli tekne formlarına kafa yoranlar için aynı süreç geçerli, gördüğüm kadarıyla yelkenliler de bu yüzden Böke'nin yakıştırdığı ütü tabirine uygun evrilmişler. Bu arada Böke'nin bu tabir çok tutmuş herkes artık tekneleri böyle tanımlıyor. Benim hatırladığım kadarıyla bu tabiri çok zaman önce ilk Böke kullandıydı, belki oda bir yerlerden duymuşmuştur. Ama güzel yakışmış.
Korsan gemisinden nereye geldik yahu.

Başlık: Ynt: TAKAYI KORSAN GEMİSİNE ÇEVİRME
Gönderen: Ahmet Kabaalioğlu - 16 Ocak 2019, 21:28:36
Cem Abi bu iki paylaşımda çok hızlı şeylere benziyor, nasıl bir yelken alanı öyle.
Başlık: Ynt: TAKAYI KORSAN GEMİSİNE ÇEVİRME
Gönderen: Servet - 16 Ocak 2019, 21:31:58
Kdz.Eregli limanında 9 metre filikadan birileri yaparken görmüştüm,bitmiş halinide gördüm fena degildi..
Ama fotograflamak aklıma gelmedi,yada her zamanki tembelliğim tuttu..
Kapalı filikaydı-üst tarafı kesip attılar,küpeştelerin etrafını boydan-boya kutu profil dönüp,üstünü k.plak,kereste ile oluşturdular.
hatta kısaca sohbette ettim,limanda turistik gezi için yaptıklarını söylediler..
Kdz.Eregliden birileri varsa,fotograflayıp koyabilir,barınagın prof balıkçılara ayrılan kısmında baglı duruyordu..ilginçtir filikayı sinoptan aldıklarını söylemişlerdi.
Başlık: Ynt: TAKAYI KORSAN GEMİSİNE ÇEVİRME
Gönderen: Cem Gür - 16 Ocak 2019, 21:47:41
Özellikle Eastport Pinky" nin su altı kesimine dikkat çekerim.  Neredeyse genel hacmin 2/3'ü.
O kadar yelkeni taşır.

Büyük Pinki uskunalar bu örnekten de de fazla yelken taşıyorlar. Ki paylaştığım "Ardelle" en küçüklerinden biri. Diğerlerine göre bordası yüksek arması "basık".

Belki de bütün dünyada kadırgaların geleneğini sürdüren tek model bu pinky uskunalar. Hem de Amerika'da ....

Mesela bu tekne Akdeniz Pinque'i  Ağır kabotaj teknesi. Akdeniz'de olduğu kadar Atlantikte de yük çekiyor.

(https://i.hizliresim.com/jgXmbr.gif) (https://hizliresim.com/jgXmbr)

Resim Nvistory'den alınmıştır.
Başlık: Ynt: TAKAYI KORSAN GEMİSİNE ÇEVİRME
Gönderen: Hakan Tiryaki - 16 Ocak 2019, 21:51:16
Mehmet reisim, gerçekliği önemsiyorsanız, denizci gözüyle tutarlı bir öykü hedefliyorsanız tekne seçimi doğru olmaz. Balıkçılık değil de yük için cefa çekmiş bir çektirme daha doğru bir seçim olur derim. Balıkçılıkta kullanılan kayıklar genelde daha küçük ya da büyükse de düşlediğiniz forma son derece uzak olacaktır. Alamatradan çıkmaz ama çektirmeden aradığınız öykü çıkar. Ne yazık ki bayağı bir çektirme son günlerinde bu zulmü yaşadı.

Burada, Göcek'te tam da aradığınız gibi bir örnek var. Fotoğrafını da bulup paylaşacağım Göcek'e dönünce. Tırhandil-çektirme arası, bahtsız bir kayık. Öyküye cuk oturur sanırım.

Taka bambaşka bir kayık. Üzerine kitap yazılır belki ama korsan teknesi çıkmaz ondan :) Sürmene takasını görünce içim gider. Karadeniz'de ne kadar kaldı bilmiyorum ama Göcek'te bir tane var. Her görüşte içim burkuluyor.

Buldum bir fotoğrafını:(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190116/c88ce6c0cdc9671f977a8956270e63b9.jpg)
Başlık: Ynt: TAKAYI KORSAN GEMİSİNE ÇEVİRME
Gönderen: Mehmet Sürücü - 16 Ocak 2019, 22:05:10
"Balıkçılık değil de yük için cefa çekmiş bir çektirme daha doğru bir seçim olur derim." Hakan Reisim, olay kurgusu ve kişiler üzerinden öyküyü oluşturduğum için "taka" seçimini yaptım. Önem verdiğim teknik ayrıntılar aslında öykünün gerçekliğini sıradan okurlar için sağlayacağını düşündüğüm şeyler. Diğer yandan teknenin bu işe uygun olmamasını dramatik bir unsur ve abartılı olarak kullanabilme olasılığı nedeniyle seçtim.

Doğru dürüst olmayacak zaten yapılan işi. Eğreti ve kötü olacak.

Kurgu ve kişiler -yaşlı reis, torunu, tekne ustası, torunu üzerine yapıldı- değiştiği an -taşıma guleti veya takası seçersem-, benim yaşlı kaptanı tümden değiştirmem gerekecek. Bu da öyküyü başka yanlara götürecektir.

Bu durumu anlatabilmem biraz güç sanırım.

Ama her şey bir yana, bu tekne değiştirme konusunu ciddi olarak düşüneceğimden emin olabilirsiniz.

Çok teşekkürler bunca öneri ve yardımlar için.
Başlık: Ynt: TAKAYI KORSAN GEMİSİNE ÇEVİRME
Gönderen: Hakan Tiryaki - 16 Ocak 2019, 22:07:20
Anlıyorum. Tutarlı da yaklaşımınız. Yine de Ahmet'in hatıratındaki teknelerin 9 metre civarında olduğunu hatırlıyorum diyor merakla öykünüzü bekliyorum. :)

SM-N9000Q cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Başlık: Ynt: TAKAYI KORSAN GEMİSİNE ÇEVİRME
Gönderen: Ahmet Kabaalioğlu - 16 Ocak 2019, 22:38:23
Anlıyorum. Tutarlı da yaklaşımınız. Yine de Ahmet'in hatıratındaki teknelerin 9 metre civarında olduğunu hatırlıyorum diyor merakla öykünüzü bekliyorum. :)

SM-N9000Q cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Evet evet bizimkiler de ağırlıklı büyüklük 9 metre civarı. Sırası gelmişken, Cem Abi bir sizden bir talebim olacak, başka başlıkta da olursa da sevinirim. Hazırda bir şeyler varsa , rus uskunaları hakkında biraz bilgi paylaşabilirmisiniz?
Başlık: Ynt: TAKAYI KORSAN GEMİSİNE ÇEVİRME
Gönderen: Cem Gür - 16 Ocak 2019, 22:50:57
Cem Abi bir sizden bir talebim olacak, başka başlıkta da olursa da sevinirim. Hazırda bir şeyler varsa , rus uskunaları hakkında biraz bilgi paylaşabilirmisiniz?

Ahmet, hiç karşıma gelmedi özellikle de Rus uskunaları.
Benim Blogda Yeni Topraklara giden balıkçı uskulanaları hatta yelken manevraları konusunda bir başlık var da Rus Uskunaları yok.

Bunların bir özelliği mi var?

Başlık: Ynt: TAKAYI KORSAN GEMİSİNE ÇEVİRME
Gönderen: Ahmet Kabaalioğlu - 16 Ocak 2019, 23:03:08
Cem Abi bir sizden bir talebim olacak, başka başlıkta da olursa da sevinirim. Hazırda bir şeyler varsa , rus uskunaları hakkında biraz bilgi paylaşabilirmisiniz?

Ahmet, hiç karşıma gelmedi özellikle de Rus uskunaları.
Benim Blogda Yeni Topraklara giden balıkçı uskulanaları hatta yelken manevraları konusunda bir başlık var da Rus Uskunaları yok.

Bunların bir özelliği mi var?



Abi bende detay bilmiyorum, dedemlerin bir Rus uskunası varmış, anlatıldığına göre Karadeniz'in en hızlı kayığıymış, elde ediliş öyküsü bambaşka. Fakat büyük bir şey değilmiş ilk paylaştığın resimde ki tekneyi görünce aklıma geldi sorayım istedim. Sadece iki direkli olduğunu, uskuna arma olduğunu ve ayna kıç olmadığını biliyorum. Birde 16-17 metre civarı boyu olduğunu tahmin ediyoruz, bir bilgide 21 metre olduğu yönünde. Ama ağırlıklı bilgi 16 metrelerde.
Başlık: Ynt: TAKAYI KORSAN GEMİSİNE ÇEVİRME
Gönderen: Cem Gür - 17 Ocak 2019, 10:55:08
Dubakali neler bulabileceğiz...
Başlık: Ynt: TAKAYI KORSAN GEMİSİNE ÇEVİRME
Gönderen: Mehmet Sürücü - 17 Ocak 2019, 13:58:07
BU aşağıdaki yazdıklarım bir tadilat kurgusu;

İŞLEMLER
Konu üzerinde düşünmeye devam ediyorum.
Kayalarda bir çekekte olan takayı tadil etmek için marangozhanenin önüne götüremem. Büyük bir taşıyıcıya yüklesem bile kasabanın dar yollarından geçmesi sorun olur.

O halde
_Ya durduğu yerde, çekekte
_Ya da kıyıya, kumsala çekip yanına bir derme çatma baraka yapıp çalışılacak.
_Denizin içlerine doğru geniş bir duba da yapabilirim. Bunun, üzeri kaplandıkça denize indirilmesi güçleşecek takayı daha kolay tadil etme imkanı verebilir.

OLDUĞU YERDE
_İlk önce eski kamarasını sökmem gerekecek.
_Bu sökülen boşluklar 3-4 cm’lik kestane ile kaplanacak.
_Yan taraflara, (su basmanı gibi, temelin sağlamlığı için) tomruklardan kalın putreller, uzun, kalın vidalarla sabitlenecek.
_Bu putrellerin üzerine, daha önce planı çizilip kalın merteklerden biçtirilen dikmeler ve yanlamalar çakılarak iskelet oluşturulacak.
_Bu iskelete göre tahtalar marangozhanede kesilecek.
Peyederpey -parça parça- monte edilecek.
Başlık: Ynt: TAKAYI KORSAN GEMİSİNE ÇEVİRME
Gönderen: Cem Gür - 17 Ocak 2019, 16:01:57
Tümüyle bir kurgudan bahsediyoruz.

O cesamette bir "yarı leşin" yerinden oynatılıp kıyıya / kumsala çekilmesi de bir başka bela. Konunun bütünlüğü içinde, çektirmeyi yerinden kaldırıp bir low bed taşıyıcıya yükleyip TIR çekicisi ile istenen yere götürmek kurgunun ruhuna ters düşer.
En doğru karar bulunduğu çekekte işlemlerin yapılması.

Eski kamara sökülüp de kalan boşluklar ....
Her teknenin güverte ve her türlü üst yapısına temel teşkil edecek tam ve yarım kemereler var.
Yeniden inşa edilecek binanın bastığı alanda bu kemerelerin eskiyenleri ya tamir olacak ya da binaya uygun olarak belki yarım kemere haline getirilecek belki tam kemere olacaklar.

Eski kamaranın sökülmesi sonrası ve devam eden "taban" işleminde kullanılacak kestane kerestesi en az 5 en çok 10 santim eninde 3-3,5 santim kalınlığında olmalıdır.

"Su basmanı"  tam tabiri ile "mezerna kasnağını" sadece uzun vidalar ile yerine bağlamak yetmez. Kullanılacak vida tam olarak "faytoncu vidası ve/ya kamyon kasa vidası"dır  Bunların üst başı mercimek kafa  bedenleri düz tij  alt uçlarına diş açılmıştır. Karşılıkları somundur. Bu binada kullanılması gereken faytoncu vidası 12mm çaplı ve en az 15-20 santim boyunda olmalıdır. (Kemere kalınlığı + mezerna kasnağı kalınlığı) Bana göre mezerna yüksekliği sonradan üzerine monte edilecek dikmeler de göz önünde tutularak asgari 10 cm olmalı.

Eğer kurgumuzda ortaya yaşlıca eski bir tekne ustası çıkacak ise o zaman bu bahse konu mezerna alt tarafdaki kemerelere ve mezerna kasnağına açılacak yuvalara  kavela çakarak yapabilir. Tabi sızdırmazlıktan vaz geçmeyerek. 
Bu alt yapıya sızdırmazlık eklenmesi gerekiyor. Bu da piyasada satılan SİKA nın uygun ürünü olacaktır.

Dikmeler ve yan kayıtlar mezerna duvarı iç yüzüne yine uygun boy ve çapta faytoncu vidası ve Sika ile monte edilmelidir.

Bina duvar kaplamaları çamdan 5 santim eninde 2 santim kalınlığında en az 2 metre boyunda kaplama ağacından olmalıdır. Kapı, pencere kasaları tümüyle kestane olmalıdır.

E oturduğumuz yerden sadece barnaklarımızla yapıverdik "lokantayı" bea.

Başlık: Ynt: TAKAYI KORSAN GEMİSİNE ÇEVİRME
Gönderen: Mehmet Sürücü - 17 Ocak 2019, 16:54:38
Aynen de öyle Cem Reis. Sözcüklerle -lafla peynir gemisi değil- taka tabii ki de yapılıyor. Bu yarım kemere, mezerna kasnağı, faytoncu vidası, mercimek kafa  bedenleri, kavela çakmak sözcükleri burada benim çalışmanın definesinin göz kamaştırıcı parçalarından - sözcüklerinden- birkaçı. Ben bunlara hiçbir şekilde ulaşamazdım. İşte bu yüzden bu işlem -danışma- sanırım bir ada gösterip, defineleri buraya bırakın, ben alırım, eyleminin dolaşığı.

Olmaz mı öyle usta. Alttaki paragraf da onun betimlemesi;

"Ahşap tekne yapmanın piri Necip. Her sabah, kim bilir kaç tekneyi onardığı, kaç balıkçıya sıfırdan kayık, sandal yaptığı barakasını tavaf etmeden kahveye gelmiyor. İşi olduğundan değil. Eski alışkanlık onunkisi. Sebebini sorduydum birkaç defa. Yarım ağızla, takım taklavatı temizlediğini, önceki günden birikmiş tozları sildiğini, söylediydi. İnce adamdır Necip Efendi. Hassastır, duyguludur. Sever işini. Severdi daha doğrusu. Ağacın, ahşabın, tahtanın dilini bilir, içinin hasasiyetini katardı sanatına. Onun yaptığı tekne, bin tekne arasında, hızlandıkça şahlanan at gibi yükselen baştan, suyu yarışından, kıçtan serdiği suyu saç örgüsü zarafetinde burup atışından bellidir. Senelerce ter döktüğü, emek verdiği, ekmeğini yediği yer kıymetli onun için. Ayrı bir sadakatle, sevgiyle bağlıdır rendesine, keserine, törpüsüne. Maneviyatı için bir şeyler buluyor ki gitmeden edemiyor her sabah. Belki bir iskarpileye dokununca eski zamanlara gidiyordur bir anlığına. Belki bir çam tahtası alıyordur bazen. Uzun uzun, gözleri yaşarana kadar kokluyordur. Dalıyordur tahtanın incecik, damarlı kabartılarına, çizgilerine. Bir testere alıyordur farkında olmadan. Askerden yenilerde gelen torununa tahta kayık yapmaya koyuluyordur."

Bu yapılan şey, bütünün içerisinde belki bir paragrafta birkaç cümle olacak ama öyle tukacak bu işin tadı, diye düşünüyorum.

Oyuna katıldığın için çok teşekkürler.

Başlık: Ynt: TAKAYI KORSAN GEMİSİNE ÇEVİRME
Gönderen: Cem Gür - 17 Ocak 2019, 17:34:18
 ;)    :)xx
Başlık: Ynt: TAKAYI KORSAN GEMİSİNE ÇEVİRME
Gönderen: Bülent Büyükdağ - 17 Ocak 2019, 19:17:34
'sıfırdan"  sözcüğü olmamış.  :)
Başlık: Ynt: TAKAYI KORSAN GEMİSİNE ÇEVİRME
Gönderen: Mehmet Sürücü - 17 Ocak 2019, 19:27:20
Çok edebi bir dikkat Bülent reis. "kaç balıkçıya sıfırdan kayık" vurgusunda gerçekten "sıfırdan" sözcüğü eğreti, uygunsuz. Bu tür yersiz kelime kullanımlarını daha sonra -her ne kadar şu haliyle bir taslak olsa da- düzeltmek için defalarca okunuyor. Fazlalıklar çıkarılıyor, cümleler, paragraflar değişiyor.

Çok teşekkürler yardımınız için.
Başlık: Ynt: TAKAYI KORSAN GEMİSİNE ÇEVİRME
Gönderen: Ahmet Kabaalioğlu - 17 Ocak 2019, 21:47:44
Aynen de öyle Cem Reis. Sözcüklerle -lafla peynir gemisi değil- taka tabii ki de yapılıyor. Bu yarım kemere, mezerna kasnağı, faytoncu vidası, mercimek kafa  bedenleri, kavela çakmak sözcükleri burada benim çalışmanın definesinin göz kamaştırıcı parçalarından - sözcüklerinden- birkaçı. Ben bunlara hiçbir şekilde ulaşamazdım. İşte bu yüzden bu işlem -danışma- sanırım bir ada gösterip, defineleri buraya bırakın, ben alırım, eyleminin dolaşığı.

Olmaz mı öyle usta. Alttaki paragraf da onun betimlemesi;

"Ahşap tekne yapmanın piri Necip. Her sabah, kim bilir kaç tekneyi onardığı, kaç balıkçıya sıfırdan kayık, sandal yaptığı barakasını tavaf etmeden kahveye gelmiyor. İşi olduğundan değil. Eski alışkanlık onunkisi. Sebebini sorduydum birkaç defa. Yarım ağızla, takım taklavatı temizlediğini, önceki günden birikmiş tozları sildiğini, söylediydi. İnce adamdır Necip Efendi. Hassastır, duyguludur. Sever işini. Severdi daha doğrusu. Ağacın, ahşabın, tahtanın dilini bilir, içinin hasasiyetini katardı sanatına. Onun yaptığı tekne, bin tekne arasında, hızlandıkça şahlanan at gibi yükselen baştan, suyu yarışından, kıçtan serdiği suyu saç örgüsü zarafetinde burup atışından bellidir. Senelerce ter döktüğü, emek verdiği, ekmeğini yediği yer kıymetli onun için. Ayrı bir sadakatle, sevgiyle bağlıdır rendesine, keserine, törpüsüne. Maneviyatı için bir şeyler buluyor ki gitmeden edemiyor her sabah. Belki bir iskarpileye dokununca eski zamanlara gidiyordur bir anlığına. Belki bir çam tahtası alıyordur bazen. Uzun uzun, gözleri yaşarana kadar kokluyordur. Dalıyordur tahtanın incecik, damarlı kabartılarına, çizgilerine. Bir testere alıyordur farkında olmadan. Askerden yenilerde gelen torununa tahta kayık yapmaya koyuluyordur."

Bu yapılan şey, bütünün içerisinde belki bir paragrafta birkaç cümle olacak ama öyle tukacak bu işin tadı, diye düşünüyorum.

Oyuna katıldığın için çok teşekkürler.

 :)xx :)xx :)xx
Başlık: Ynt: TAKAYI KORSAN GEMİSİNE ÇEVİRME
Gönderen: Mehmet Sürücü - 18 Ocak 2019, 13:57:57
Konu üzerine kurgularım sürüyor.

Aşağıdaki sayfalarda bu konudaki notlar var.

(https://i.hizliresim.com/Rr0QV1.jpg) (https://hizliresim.com/Rr0QV1)

(https://i.hizliresim.com/pb0Eo0.jpg) (https://hizliresim.com/pb0Eo0)

(Sonunda resim eklemeyi çözebildim. Cem Ağbi'ye çok teşekkür ederim)
Başlık: Ynt: TAKAYI KORSAN GEMİSİNE ÇEVİRME
Gönderen: Cem Gür - 18 Ocak 2019, 14:19:19
Bu arada TAKA'yı da pas geçmeyelim.

(https://i.hizliresim.com/9aQGd8.jpg) (https://hizliresim.com/9aQGd8)

(https://i.hizliresim.com/y6EV3N.jpg) (https://hizliresim.com/y6EV3N)

(https://i.hizliresim.com/8aM8dW.jpg) (https://hizliresim.com/8aM8dW)

Trabzon Limanı 1957
(https://i.hizliresim.com/26rj9d.jpg) (https://hizliresim.com/26rj9d)

Resimler Model teknikleri sayfasından alınmıştır
Başlık: Ynt: TAKAYI KORSAN GEMİSİNE ÇEVİRME
Gönderen: Bülent Büyükdağ - 19 Ocak 2019, 12:59:29
İlk fotoğrafa bayıldım. Kemere hattından başa doğru 3. adam. Şahane yahu.
Başlık: Ynt: TAKAYI KORSAN GEMİSİNE ÇEVİRME
Gönderen: Mustafa Ertör - 12 Mart 2019, 12:46:32
Mehmet Sürücü reisimizin yaratıcı bir sessizlik içinde olduğunu düşünüyorum.Yazılarını özledim.
Başlık: Ynt: TAKAYI KORSAN GEMİSİNE ÇEVİRME
Gönderen: Mehmet Sürücü - 12 Mart 2019, 16:28:48
Mustafa Ağbi;
Birkaç defa köye gittim. Zeytinlere gübre koyduk, kirazlar budanıyor bir yandan, dağ bayır gezdim biraz. Çat kapı bile değil, bahar gelmiş resmen dağa tepeye. Çok Teşekkür ederim yüreklendirici mesajınız için.
Selam ederim.
Başlık: Ynt: TAKAYI KORSAN GEMİSİNE ÇEVİRME
Gönderen: Mustafa Ertör - 12 Mart 2019, 17:49:07
Yazın  Kapıdağ'ı ziyaret edeeceğiz teknelerimizle.Bize katılıp rehberimiz olursanız seviniriz.
Başlık: Ynt: TAKAYI KORSAN GEMİSİNE ÇEVİRME
Gönderen: Mehmet Sürücü - 12 Mart 2019, 18:33:26
Bundan gurur duyarım.
Mücahit'le konuştuk bir parça. Zaman planlaması yapılınca haberleşeceğiz. Yormayacak şekilde bir yürüyüş ve başka şeyler düşünüyorum. Mesela öğlen yemeğinde leziz bir kurufasulye, gibi. Bakalım, kısmet. Her şey bir yana, sizlerle tanışmayı da bekliyorum sabırsızlıkla. Aslında kitap imza günü için İstanbul'a gelme planı oldu, ama bir nedenle vaz geçildi. Bu sebeple onu da yapabiliriz.
Güzel bir etkinlik olacağını umuyorum.