Heyamola Hey
Tersane => Bakım => Konuyu başlatan: Mehmet Atay - 08 Haziran 2018, 14:22:01
-
Bir video izlerken gördüm. Tik havuzluk masasını verniklemişler. Görüntüsü haliyle çok güzeldi.
Verniklendiğinde her daim parlak ve temiz duracak.
Peki öngöremediğim olumsuzluklar ne olabilir?
-
Mehmet reisim ,
Bence kişisel zevk vernik ve parlaklık hani derler ya tik ağacına vernik yapılmaz diye ben kesinlikle katılmıyorum. Olumsuzluk olarak derseniz zaman içinde verniğim pul pul olması ve zımpara isteyip tekrar vernik atılması olabilir . Gomalakta olabilir diyip kenara çekiliyorum :)
-
Tik gibi bir agaca ağır haksızlık. Onun dışında bir handikabı yok. Proses aynı. Tepki aynı. Ama tik diğer ağaçlar kadar göze hoş gelen bir dokuya sahip değil. Dolayısıyla bana göre pek bir espirisi yok vernik atmanın. Motoryatçı uygulaması daha çok.
SM-N9000Q cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
-
Ben Çağla'nın içini de masif tik yapmıştım.Tike özel güneşte renk değişikliği sorununu aşmak ve hafif darbelerden doğacak zedelenme ve izleri önlemek amacıyla da tiklere 3 kat dolgu-zımpara yapıp(yağlı bir ağaç olan tikin son katı kusmaması için) ipek mat son kat atmıştım.6 yıldır en ufak bir problem yaşamadım.Amaçladığım gibi renk değişimi olmadı ve pullanma olmadı,masifler hasarlanmadı.Tabi bu teknenin içinde dışarda olsa ne olurdu bilemiyorum.Ancak şöyle bir egsersiz yapabiliriz;marinada sabit kaldığı yerde lumbozlardan sürekli güneş alan aynı yerlerde de sorunyok,yazın kullanım süresince dışarısı ile içerisinin çok farkı yok.Sorun olacak olsa bu kadar zamanda çıkardı diye düşünüyorum.
(https://i.hizliresim.com/LDpYVG.jpg)
-
İpek vernik fena uygulama olmuyor. Nispeten göze hoş geliyor. Benim eleştirim özellikle motoryatçıların güzelim tik üzerine 10 hatta 20 kat vernik atıp, parlaklık adına ahşabı kaybetmelerine.
SM-N9000Q cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
-
Yok ben de eleştiri olarak almadım zaten. :).'Dışarıda nasıl olur' a fikir jimnastiği yaptım kendimce. Örneğin giriş kapısının dış yüzeyini olduğu gibi bırakmıştım,içe bakan kısmına yukarıda belirttiğim işlemi yapmıştım.Zaman zaman ben de merak ediyorum kapının dışını da içi gibi yapsam ne olurdu acaba diye.Dışarıdaki bir ağaca hangisi olursa olsun vernik atmak bana yanlış geliyor. Ağacı vernik atmadan da korumanın birçok yolu var,dışarıda solarsa da solsun.Parlak parlak verniği sevmiyorum ayrıca her bakımda yarattığı iş yükü de cabası.
-
Ben tiki beyazlamış seviyorum.
O nedenle de evde hanımla kapışıp duruyoruz.
İki arkadaşımız var, ellerinde tik yağı sürekli silip duruyorlar.
Ben de sizler gibi aslanlar gibi direniyorum.
Ancak yemek masası üzerinde çok şey dökülüyor: şarap, icetea, salata yağı, reçel vb. Dolayısı ile masayı temiz tutmak için sürekli örtü seriliyor. Bu durumda da ahşabın güzelliğinden oluyorum.
Dediğim gibi videoda pırıl pırıl masayı görünce iyi fikirmiş gibi geldi. Vernikli yüzeye ne dökülürse dökülsün, siler geçersin.
Biraz daha fikirleri bekleyeceğim ve araştıracağım.
Katkılarınız için teşekkürler.
Armut piş, ağzıma düş gibi olacak ama eğer uygulamaya karar verirsem, nasıl yapacağımı ve nelere dikkat edeceğimi de ayrıntılı yazar mısınız?
-
Atilla Bey
Ben tekneninizin yapım aşamalarını elimden geldiğince takip etmiştim, ama bu kadar mükemmel bir iş çıkardığınızı görememişim.
Hallberg Rassy sahibi bay Magnus Rassy görürse fena bozulacak
Tekrar tebrik ediyorum
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
-
Mehmet reisim masayı arap sabunu ile silin,çok gecikmezseniz tertemiz oluyor. Çok kirlenirse de arada 180-200 kumla zımparalayın ne olur senede 3mikron incelir ;D
-
Havuzluktaki ahşap masa için biz kanatları da dahil ölçüsüne göre kestirdiğimiz şeffaf plastik kulanıyoruz. Pazarda metre ile satılıyor. Şeffaf olduğu için yemek yerken de ahşap görülüyor, birşey dökülürse ahşaba geçmiyor. Kazara ahşaba dökülen yağ vs için de zetasprey isimli ürünü öneririm. Ağır lekelerde bile birkaç defa uygulayınca iz kalmıyor. Koçtaş vs heryerde var (ahşap için olanı almalı, çünk kumaş vs içinde var)
-
Kumas icin olani evde cok kullanislidir. Ustune yag dokulmus olan bolgeye uyguladiktan sonra bir sure bekleyip bir firca ile temizlediginizde yag lekesi kalmayacaktir. Ayni sekilde gomlek yakalarindaki kirleride cikarmakta basarili bir urundur.
-
Havuzluk masası da dahil her sabah tuzlu suyu tiklere bocalıyorum, osmos etkisi ile (ya da her ne ise) şarap, çay, yağ dahil tüm lekeler yok oluyor bir süre sonra.
Fırça, zımpara ya da basınçlı su da kullanmıyorum.
Tikler (masa dahil) 15 yıllık ve henüz herhangi bir sakatlık yok. Sadece ortam tuzluluğu bedenlerimiz dahil biraz yüksek oluyor sezonda.
-
Dostlar,
Eşime verniklimasa resmini gösterdim.
Tiryaki’nin tepkisini verdi.
“Olmaz bu. Ne bu böyle motoryat masası gibi” dedi.
Konu kapandı yani.
Yorumlarınız, yönlendirmeleriniz için teşekkür ederim.
-
He he :)
Dostlar,
Eşime verniklimasa resmini gösterdim.
Tiryaki’nin tepkisini verdi.
“Olmaz bu. Ne bu böyle motoryat masası gibi” dedi.
Konu kapandı yani.
Yorumlarınız, yönlendirmeleriniz için teşekkür ederim.
SM-N9000Q cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
-
Biz havuzluktaki iroko masayı tik yağı ile renklendiriyoruz. Pasarellayı da. Vernikli gibi renkli ama vernikten daha dayanıklı ve pullanma olmuyor. zımpara yapma gereği duymadan sadece keçe ile silip tekrar yağ sürüyoruz. Çok kolay ve hoş oluyor.