Heyamola Hey
Bahriye Mektebi => Demirler ve Demirleme => Konuyu başlatan: ersinboke@icrs.com.tr - 25 Mayıs 2018, 10:49:43
-
Efendim malum Admiralti çapa ile ilgili yazdıklarım çok iddalı bulundu. Bu demiri elbette ilk kullanan ben değilim. ancak nasıl kullanılması gerektiğini , yaşanmışlıklardan örnek vererek yazan ender kişilerden biriyim.
Admiralti , günümüzde daha çok ülkemizde güneydeki ticari guletlerde kullanılıyor.
Bu çapanın en önemli dezavantajı , pulluk tipi çapalar gibi çekilip yuvasına oturmaması. Keza atarken de benzer sıkıntılar var. Çipo denilen ve atıldığında çapanın düzgün durmasını sağlayan çubuk , atarken ciddi çapariz veriyor.
Her şeyden önce , çapa konuşacak isek , zincirden bağımsız konuşamayız. zincir olmadan çapa hiç bir işe yaramaz.
Şimdi madem ki bu admiralti çapa videolarda anlatıldığı gibi iyi bir demir değil, koskoca guletlerin kaptanları neden hala bu çapayı kullanırlar. ?
Öncelikle demir , teknenin kaybedilme riski en yüksek olan malzemesidir. O yüzden bir çok deneyimli denizcinin teknesinde birden fazla demir olur.
Admiralti nin bir önemli dezavantajı ise pulluk tipi çapalara göre daha ağır olmasıdır. Bu dezavantaj, atarken ya da çekerken pulluk tipi çapalara göre çok daha fazla efor sarf etmenize neden olur.
Pulluk tipi çapalar, bu konforsuzluk nedeni ile daha hafif üretilirler. Burada da her zaman olduğu gibi konfor konusuna takıldık yine. Konfor demirin kolay atılıp, toplanmasımıdır, yoksa demirin iyi tutmasımıdır. ?
Pulluk tipi çapaların pahalı olmasının en önemli nedeni , çapanın düşer düşmez her durumda doğru pozisyonda olmasını sağlamak zorunluluğudur. İşin püf noktası budur. Ünlü markanın taklitleri ile en önemli farkı da budur. Pulluk tipi bir çapa alıyorsanız hafifçe ileriye doğru fırlatın. Kendi kendine doğru pozisyona gelmez ise sahtedir.
Peki bu çapalar neden galvanizden değil de paslanmazdan yapılıyor ? Çünkü bu çapanın gövdesinin içinde iki önemli nedenden dolayı kurşun var. Çapa nispeten küçük olduğundan istenen ağırlık bu kurşun sayesinde sağlanıyor.
Bu kurşun öyle bir yere yerleştiriliyor ki nasıl atılırsa atılsın ağırlık merkezi nedeni ile çapa her durumda doğu pozisyona geliyor.
Bu çapayı normal çelikten yapıp, galvaniz havuzuna attığınızda kurşun çok çabuk eriyip , bildiğiniz bomba gibi patlıyor muş. Muş yazdım çünkü bana bunları meşhur çapanın sahibi anlattı. Kendisini çok sever ve güvenirim. Kendisinin marka çapası sonrasında en saygı duyduğu çapa admiralti dir.
Çapanın kaybedilme riski yüksek olduğundan , en optimum çapa admiralti dir. Hem fiyatı uygundur hem de işe yarar.
Şimdi gelelim admiraltinin avantajlarına. Bir kere çok basit. Çapayı doğru pozisyonda tutmak için kullanılan yöntem bir basitlik abidesi. Sadece bir çubuk yüzünden bu demir nasıl atılır ise atılsın doğru pozisyona geliyor.
Tutunma yüzeyi pulluk tipi çapalara göre daha az ama uzun bir kol var. Bu uzun kol sayesinde pulluk tipi çapalara göre daha derine iniyor kumluk zeminde.
Geometrik şekli nedeni ile tararsa da eğer tekrar bir yerlere takılma şansı daha yüksek. Geometrisi büyük çünkü.
Erişte ya da daha önce yazdığım gibi sert zeminlerde ağırlığı ve uzun zincir bırakma şartı ile tutabilen tek demir bu.
Erişte de pulluk tarzı çapalar çok zorlanıyorlar malum. Bununla ilgili yine meşhur çapa markasının güzel bir videosu var. Bu tür durumlarda pulluk tipi çapaların nasıl atılması gerektiği ile ilgili.
(yok öyle armut piş ağzıma düş. koymuyorum buraya . gidin araştırın siz de biraz.Ne diyoruz, ? bilgiye ulaşmak bu kadar ucuz olmamalı )
Neyse bu yazdıklarım saçmalık zaten. Boşverin siz bunları . Koskoca firmalar aptal mı canım ? Onlar en iyisini sizin yerinize çoktan düşündüler ve araştırdılar bile.. Hem sahi biz kim oluyoruz da böyle şeyler yazıyoruz canım. ?
Amerika çoktan keşfedildi. O yüzden geçti Bor 'un pazarı sen sür eşşeği Niğde 'ye..
-
Hocam bu tırnakları açılıp kapanan yedek çapa olarak iş görecek admiraltilere ne diyorsunuz?
SM-G920F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
-
Amerika çoktan keşfedildi. O yüzden geçti Bor 'un pazarı sen sür eşşeği Niğde 'ye..
Hani ne oldu dedeye cevap vermiyeceğim kararına. ;D ;D ;D
Dedenin mazmozuna gelmeyecek balık tanımıyorum daha. ;)
Ama ben tuttuğum balığı denize iade ediyorum artık. :(
-
Admiralti'ye kim kötü dedi?
Bütün bu yazacaklarımı soru olarak kabul etmeni rica ediyorum ve lütfen dibine gerçek anlamda gereksiz "zaten şöyle böyle" gibi eklemeler yapmadan yaz ki, konuşma doğru yere gitsin. (Sokratik tartışma'da yazdıydın sen,)
Yukarıda senin de yazdığın gibi, Admiralti yapısı gereğim daha ağır bir çapa.
Şimdi sen ısrarla diyorsun ki,( ve mutlak doğru olarak kabul ediyorsun ki) kullanabileceğiniz bir teknenin boyunu çapasını tek başınıza çekip çekemeyeceğiniz belirler.
9 metre bir kayık için önerilen
Admiralti çapa ağırlığı;20 kg.
Ultra için ise bu rakam : 12 kg.
11(34-36 ayak) metre bir kayık için
Admiralti ; 25 kg,
Ultra : 16 kg
Danfort : 9 kg
Bruce : 15 kg
12 metre için
Admiralti :30
Ultra :21
Danfort :9
Bruce : 15 kg.
E 11 metrede 16 kg'yi çekerim,
Çünkü sen 9 metrede(Kabaca 28 feet) 20 kg'yi çekmek zorunda kalıyorsun.
Ben sırf demirim Admiralti olacak ve işte şu koyda da kalabileceğim diye neden teknemi küçültmek zorunda kalayım?
Çünkü %98 alanda son derece başarılı sonuç alıyorum ve senin kullandığın çapadan daha hafif bir çapa kullanıyorum.
Yani başım sıkışırsa belimi incitme ihtimalim senden düşük ve üstelik nasıl çekersem çekeyim dümdüz gelen ve yuvasına rahatça oturan bir çapam var.
Neden Admiralti tercih edeyim.
Onun pek çok üstünlüklerini bilsem de,
a)teknede çapariz vermesinden bedenine dolanmasına kadar olası olumsuzlukları ve
b) belimi incitme ihtimalini neden göze alayım.
c)Hem de illa daha küçük tekneye bineyim?
Hepsi soru.
-
Oh . Hele şükür tartışmaya yönelik teknik bir yaklaşım.
Önce Matay 'ın sorduğuna bir cevap.
Petrol platformları neden admiralti kullanmıyor o zaman ? demiş. Şu teknelerde kullanılan Bruce denilen çapa var ya. Hah . O çapa petrol platformlarından esinlenerek yapılmış. Ancak teknelerde en kötü pulluk tip çapa olarak tanımlanıyor.
Senin mantığınla düşünürsek, koca platformu tutan çapa, minnacık tekneyi tutamıyor.? nasıl oluyor ?
Yazmayacağım nasıl olduğunu işte. Kendiniz bulun eğer merak ederseniz. Gidin Nejat abiyi bulun anlatsın size.
Bir demirin iki özelliği var. birisi ağırlığı diğeri de geometrik özelliği. Tam da yazdığın nedenden ötürü yani tekne boyu büyüdükçe klasik demir mantığında ağırlık tam da senin dediğin gibi öyle artıyor ki kendi gücün ile çekmek çok zor oluyor. Zaten o yüzden adamlar 28 feet diye bir boy belirlemişler.
Şimdi gelelim senin sorularına. Bırak bir demiri , marinaya bağlansan dahi riskin %98 den yüksek olur.
Tekne büyüdüğünde admiralti tarzı ağırlık ve geometrik şekli olan çapa ağırlığı, o tekne için çok büyük sıkıntı oluyor.
O yüzden daha düşük ağırlıklı ancak geometrik yapısı daha özel çapalar yapılmış, yapılıyor. Yani kolaylık adına ağırlıktan feragat ediliyor ancak geometrik şekil ile bu telafi edilmeye çalışılıyor.
Biraz önce yazdım. Bu öyle çok ucuz olmuyor. Zaten ucuz olanı da firmalar yapmıyor. Ancak bu kadar pahalı da olsa pulluk tarzı çapalar zemine işlemedikleri durumda tutmuyor.
Sen %98 başarılı oldu isen hep kumluk ya da balçık yerlerde demir attın demektir. Morto koyu gibi üzeri 5. cm tüf olan ve alti dert bir zemin olan koylarda pulluk tipi çapalar başarısız oluyor. O yüzden adamlr koya girip demir atmıyorlar.
Keza eriştelik alanda da pulluk tipi çapa zayıf. Bu tür zeminlrde demir atarken beklemek öneriliyor. Yani demiri attın, zemine ulaştı . Hemen tornistana geçmeyeceksin. Bir miktar bekleyip , pulluk tipi çapanın ağırlığı ile eriştelerin arasından mümkün olduğunca zemine inmesini bekleyeceksin , sonra zincir salıp , tornistana geçeceksin. Doğrusu buymuş.
Başın sıkışırsa pahalı , pulluk tipi bir çapayı bırakamazsın ancak admiraltiyi bırakırsın. 4o feet üzerinde bir yelkenlinin pahalı pulluk tipi çapasının fiyatları malum.
Çekip belini incitmene de gerek yok yani. Admiralti çapa fiyat ve performans açısından değerlendirildiğinde en iyi çapadır. 5 ton tekneyi 15 kg admiralti rahat rahat tutar.
Yeterli kolomayı da bırakırsan admiralti her zeminde tutar.
Benim derdim bu işin zannedildiği kadar pahalı olmadığını anlatmak. Ama ne zaman bu yönde bir yazı yazmaya çalışsam birileri gelip demediğini bırakmıyor.
-
... Ama ne zaman bu yönde bir yazı yazmaya çalışsam birileri gelip demediğini bırakmıyor.
Admiralty şu şu şu nedenlerden dolayı avantajlıdır, dolayısı ile şu şu durumlarda tercih edilir gibi yazsan tamam.
Ama ya Admiralty ya ölüm tarzında yazdığında, demediğimi bırakmam.
Sen öyleysen ben böyleyim.
-
Sen böylesin diye ben " saçmalama " deniyorum ama " saygı" duyuyorum. Önem veriyorum. ;)
-
Saçmalıyorsun, saçmalama demiyorum: saçmalık diyorum.
TDK’ya göre saçmalık:
2. Yeri ve değeri olmayan söz, davranış içinde olma, abukluk, abuk sabukluk, abuk subukluk
-
Şimdi madem ki bu admiralti çapa videolarda anlatıldığı gibi iyi bir demir değil, koskoca guletlerin kaptanları neden hala bu çapayı kullanırlar. ?
- ucuz
- guletlere yakışıyor
- başka birşey bilmiyor, öğrenmeye kapalılar
Bu sektöre girdiğimde bir yıl içlerinde yaşadım. O koca guletlerin kaptanları (ciddi bir oranda diyeyim) harita okumayı, dçöt'ü, mob'u, radarı, marpol'ü ve sorumlu oldukları tonla kuralı kanunu bilmez, umursamaz. Koca guleti kullanıyor, ona teslim etmişler diye düşünme. Onları referans alma.
öZgür (tapatalk)
-
Ersin yanıtlar için teşekkür ama devam edeceğim;
Ondan önce kısa bir vurgu;
Deneyimlemediğim ama senden ondan bundan öğrendiğim kadarıyla kimi üstünlükleri olan bir çapa. Bunu kabul edip, sorgulamaya devam etmek istiyorum;
İlkin %98 başarı demedim, %98 alanda başarı dedim.
Kayada, kumda, ortalama eriştede aşırı olmayan sert zeminde;
ULTRA başarılı.
Güvenli, çaparizsiz, hafif.
Kimi diğer çapalar, kalan %2lik sahada da başarılı, çaparizsiz, hafif.
Eğer çapamın hafif olması, benim tekne boyuma doğrudan etkense, sırf bu %2lik alanda da demirde kalayım diye, neden tekne boyumu küçülteyim? Sırf demirimi gözden çıkartmak istemiyorum diye, niye 34 yerine 28 tekneye bineyim? Bir çapa, bütün bir sisteme neden bu kadar etki etsin?
Burada bir hata varmış gibi geliyor bana. Bu, bütün pozitif yanlarına karşın, mutlak bir doğru olarak kabul edilemez bir önerme sanki.
Ne dersin?
-
Hocam bu tırnakları açılıp kapanan yedek çapa olarak iş görecek admiraltilere ne diyorsunuz?
SM-G920F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Benim sorum araya gitmesin bu arada ortamı trollemiş olayım:
Aşağıdaki tip katlanan admiralti çapa kıç demiri ve yedek çapa olarak ne derece iş görür sizce?
(http://www.denizpusulasi.com/image/cache/catalog/data/Urunler/Capa/admiralti_katlanir_capa-0-8-1-450x450.jpg)
-
Ufak bir gözlemimi paylaşmak istiyorum.
Ben 6 senedir denizlerde teknelerin burunlarında, guletlerin dışında neredeyse hiç admiralty çapa görmüyorum.
Admiralty çapaları daha çok marina girişlerinde, marina ofislerinde süs olarak gördüm hep. :)
-
Benim teknemde fırtına demiri olarak tekne ile gelmesi lloyd zorunluluğu olan 50lb admiraltim teknemin dolabında kullanılmaya hazır hala var ve olacak .İskoç yapımı 30 yıllık CQR 45 lb çapamdan vazgeçmeyide düşünmüyorum .
-
Hocam bu tırnakları açılıp kapanan yedek çapa olarak iş görecek admiraltilere ne diyorsunuz?
SM-G920F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Benim sorum araya gitmesin bu arada ortamı trollemiş olayım:
Aşağıdaki tip katlanan admiralti çapa kıç demiri ve yedek çapa olarak ne derece iş görür sizce?
(http://www.denizpusulasi.com/image/cache/catalog/data/Urunler/Capa/admiralti_katlanir_capa-0-8-1-450x450.jpg)
MErem Reis verdiği bir eğitimde çok tavsiye etmişti. Özelliklerine baktığımda ikinci çapa olarak bana da çok mantıklı geliyor. Tek kusuru, aynı zamanda iyi yanı da olan ağırlığı... işin açıkçası pulluk tipi bir Çapan varsa, ikinci çapa olarak yine bir pulluk taşımak ne kadar doğru. Ama ben de en azından kıç Çapa’sı olarak ikinci el fortress bakıyorum. Onu bulursam ikinci çapa olarak böyle bir admiralty alabilirim. Botla atmak için.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
-
Hocam bu tırnakları açılıp kapanan yedek çapa olarak iş görecek admiraltilere ne diyorsunuz?
SM-G920F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Benim sorum araya gitmesin bu arada ortamı trollemiş olayım:
Aşağıdaki tip katlanan admiralti çapa kıç demiri ve yedek çapa olarak ne derece iş görür sizce?
(http://www.denizpusulasi.com/image/cache/catalog/data/Urunler/Capa/admiralti_katlanir_capa-0-8-1-450x450.jpg)
MErem Reis verdiği bir eğitimde çok tavsiye etmişti. Özelliklerine baktığımda ikinci çapa olarak bana da çok mantıklı geliyor. Tek kusuru, aynı zamanda iyi yanı da olan ağırlığı... işin açıkçası pulluk tipi bir Çapan varsa, ikinci çapa olarak yine bir pulluk taşımak ne kadar doğru. Ama ben de en azından kıç Çapa’sı olarak ikinci el fortress bakıyorum. Onu bulursam ikinci çapa olarak böyle bir admiralty alabilirim. Botla atmak için.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Melih reisim sağolun.
Teknemde kocaman demirden bir pulluk (CQR) çapa var ama kullanım ve saklamak şartları çok zor.. Bunu bir balıkçıya hediye edeceğim. Onun yerine kolay saklanır, 2. Çapa olarak güven duyacağım uygun maliyetli birşey arıyorum.. Bu katlanır admiralti hep aklımdaydı, fortress ikinci elleri dahi hayli pahalı..
SM-G920F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
-
Hocam bu tırnakları açılıp kapanan yedek çapa olarak iş görecek admiraltilere ne diyorsunuz?
SM-G920F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Benim sorum araya gitmesin bu arada ortamı trollemiş olayım:
Aşağıdaki tip katlanan admiralti çapa kıç demiri ve yedek çapa olarak ne derece iş görür sizce?
MErem Reis verdiği bir eğitimde çok tavsiye etmişti. Özelliklerine baktığımda ikinci çapa olarak bana da çok mantıklı geliyor. Tek kusuru, aynı zamanda iyi yanı da olan ağırlığı... işin açıkçası pulluk tipi bir Çapan varsa, ikinci çapa olarak yine bir pulluk taşımak ne kadar doğru. Ama ben de en azından kıç Çapa’sı olarak ikinci el fortress bakıyorum. Onu bulursam ikinci çapa olarak böyle bir admiralty alabilirim. Botla atmak için.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Neden Fortress?
Sıfır Danfort çapalar 150-200 TL civarı Tuzla da.
2 çapa arasında ne fark var Melih kaptanım
-
Hocam bu tırnakları açılıp kapanan yedek çapa olarak iş görecek admiraltilere ne diyorsunuz?
SM-G920F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Benim sorum araya gitmesin bu arada ortamı trollemiş olayım:
Aşağıdaki tip katlanan admiralti çapa kıç demiri ve yedek çapa olarak ne derece iş görür sizce?
MErem Reis verdiği bir eğitimde çok tavsiye etmişti. Özelliklerine baktığımda ikinci çapa olarak bana da çok mantıklı geliyor. Tek kusuru, aynı zamanda iyi yanı da olan ağırlığı... işin açıkçası pulluk tipi bir Çapan varsa, ikinci çapa olarak yine bir pulluk taşımak ne kadar doğru. Ama ben de en azından kıç Çapa’sı olarak ikinci el fortress bakıyorum. Onu bulursam ikinci çapa olarak böyle bir admiralty alabilirim. Botla atmak için.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Neden Fortress?
Sıfır Danfort çapalar 150-200 TL civarı Tuzla da.
2 çapa arasında ne fark var Melih kaptanım
Bildiğim kadarı ile:
1) fortress de açıyı ayarlayabiliyorsunuz ve bu yolla çakılda daha iyi tutunma sağlıyor.
2) danforth’ a göre 1-2 kg daha hafif ki kişisel nedenlerden dolayı bu benim için önemli.
Ama fiyat farkı konusunda son derece haklısınız.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
-
Benim teknemde fırtına demiri olarak tekne ile gelmesi lloyd zorunluluğu olan 50lb admiraltim teknemin dolabında kullanılmaya hazır hala var ve olacak .İskoç yapımı 30 yıllık CQR 45 lb çapamdan vazgeçmeyide düşünmüyorum .
Benim teknemde fırtına demiri olarak tekne ile gelmesi lloyd zorunluluğu olan 50lb admiraltim teknemin dolabında kullanılmaya hazır hala var
Başka sorum yok hakim bey..
-
"Fırtına demiri" demiş ama ?
-
Minimum standart olmasin?
-
Standart çapası olarak veriliyormuş 1990 larda.Irgat alırsanız CQR ve admiralti birlikte .
(https://i.hizliresim.com/RDyqk6.jpg) (https://hizliresim.com/RDyqk6)
-
Şİmdi?
-
Şimdi İngiliz yerine Alman Lloydu kullanılıyor çapayı ayrıca kendin alıyorsun.
(https://i.hizliresim.com/MDY7pk.png) (https://hizliresim.com/MDY7pk)
-
Yanı şimdi ne olacak ?
-
Alıcan artık bi admiralti..😀
-
:) :)
-
Küçükyalı barınakta aşina 2 teknesini yer olmadığı için tonozda bıraktılar.
O dönemlerde Mehmet EREM beni aradı,Tuzlaya gittiğinde hurdacılara bakarmısın ikinci el çapa lazım aşina 2 için tonoz yapacağız,hurdacılara gittim 3,4 çapa fotoğrafı gönderdim Mehmet e gönderdiğim fotoğraflardan biride Admiralti çapaydı,ama öbürlerine bakarak biraz pahalıydı,Mehmeti aradım başka olmaz mı diye,kesinlikle olmaz tonoz için Admiralti çapa en iyisi demişti,aldım 70 kğ çapayı Küçükyalıya getirdim,Mehmet bana göre bu işlerde uzman,tonoz olarak en iyisi diyorsa vardır bir bildiği,buraya üye zaten okursa en iyi cevabı verir kendisi..
-
Şöyle bir özet yapalım ;
Yatlarda halihazırda yaygın olarak pulluk tipi çapalar kullanılmakta. Bunun önemli nedenlerinden birisi nedeni çekme atma sırasında kullanımının kolay olması.
Pulluk tipi çapalar admiralti çapaya göre daha hafifler ve tutunmalarında geometrik şekilleri ön planda.
Admiralti ise hem ağırlığı ve hem geometrik şekli ile değerlendiriliyor. Bu açıdan bakıldığında da diğer pulluk tipi çapalardan daha farklı .
Admiralti çapayı atması da toplaması da pulluk tipi çapalara göre daha zor. Daha ağır bir çapa.
Çapayı zincir den bağımsız düşünemeyiz. Pulluk tipi bir çapa kullanıyor olsam , zincirliğimde ne kadar zincir varsa boşaltırdım.
Pulluk tipi çapanın hafif olmasının getirdiği dezavantajı en azından zincirin ağırlığı ile kapatırdım.
Pulluk tipi çapalar, erişte ta da üstü ince kum altı sert zeminlerde işe yaramıyor. Bu durumda ağırlık ön plana çıkıyor.
Admiralti çapanın en önemli özelliği de daha ağır bir çapa olması. Alman otoritesi de pulluk tipi çapalara göre tercih edilecek ise %33 daha ağı admiralti kullanılması gerektiğini söylemiş zaten.
Pulluk tipi çapaların erişte gibi zeminlerde de kullanmak için önce demiri atmanızı ve bir miktar beklemeniz öneriliyor. Böylece demirin mümkün olduğunca kendi ağırlığı ile zemine doğru kayması mümkün. Sonrasında hafiv tornistan ile drörin zemine saplanması ve sonrasında bol miktara zincir bırakılması öneriliyor.
Ultura , Rocna gibi çapalar yeni nesil ve delta, Bruce tipi çapalara göre çok daha iyi performans veriyor.
Fiyat -performans ile beraber dikkate alındığında , Admiralti öne çıkıyor. Çünkü demir teknenin en kolay kaybedilebilecek ekipmanı. Sıkıştığında feda edilebilecek bir bedeli var.
15 Kg admiralti çapa 250 TL civarında. Hem fiyat olarak hem de sadece geometrik özellikleri ile değil, ağırlığı ile de admiralti teknelerde en azından yedek demiri olarak bulundurulması gereken bir çapa.
Özellikle katlanır admiraltilerin saklama sorunu da eskisi gibi değil. Tavsiye ederim. Admiralti çapa , pulluk tiplerine göre daha zor atılıp toplandığından çok tercih edilmiyor modern teknelerde. O yüzden öyle kolay kolay da bulunmuyor.
Yarın öbür gün , bulamaz iseniz sadece kaynak bilginiz varsa çok rahatlıkla bir admiralti çapa yapabilirsiniz.
(https://i.hizliresim.com/MDYzPQ.jpg) (https://hizliresim.com/MDYzPQ)
Admiralti çapa her teknede kullanılabilir.Sadece ahşap teknelerde kullanılır diye bir kural da yoktur.
ağırlığın da önemli olduğu zeminlerde admiraltinin üstünlüğü tartışılmaz. Bu demir ile çok daha geniş yelpazede deniz zeminlerine demir atabilirsiniz üstelik.
Ucuza temin edebilir, kaynak bilginiz varsa yukarıda verdiğim projeye göre rahatlıkla kendiniz imal ettirebilir ya da denizcilik ile hiç ilgisi olmayan bir demir doğrama atölyesinde de yaptırabilirsiniz.
Üstelik kendiniz yaptırırsanız , seyir yaptığınız ve demirlediğiniz koylara göre bu çapanın tırnak dediğimiz yüzeylerini daha geniş de yaptırabilirsiniz.
Sonuçta çapalar ikiye ayrılırlar ; admiralti ve diğerleri..
-
...Çünkü demir teknenin en kolay kaybedilebilecek ekipmanı. Sıkıştığında feda edilebilecek bir bedeli var.
Sıkıştığımızda sadece çapayı nasıl feda ediyoruz?
Hangi durumda gerekir bilmiyorum ama gerektiğinde zincire bir(kaç) usturmaça bağlanır ve hırça mapasına bağlı halata bıçak vurulup bırakılır. Sıkıntı geçtikten sonra da dönüp alınır. Niye feda edelim?
Ha kendiliğinden düşer, üzülmezsin, dalgıç aramazsın başka..
öZgür (tapatalk)
-
Bence her zemin ve hava koşullarında tutan tek bir çapa veya demir modeli yoktur. uygun şartlar gerçekleşirse her demir tarar!
Birden fazla demir bulundurmanın mantığı demiri kaybettiğimizde ne yaparızdan çok ikinci ve bazen 3 demir atmak gerektiğinde güçleri dengelemek gerekliliği.
Bu sebeple zemin şartları sebebiyle tarama oluyorsa, baş tarafta bulundurulan çapadan şekil olarak farklı bir veya birden fazla modelde demir bulundurmak daha uygun oluyor.
Misal bizim kayıkta 27 kg Ultra çapa esas demir iken, ıskartaya çıkmış 25 kg Delta'yı iskele baş makarasında hemen yanında yedekte tutuyorum. Botla atmak için ufak tefek işler için bir adet danfort (12 kg) bulunduruyorum, bu amaçla bir fortress im olsaydı çok sevinirdim. Fırtına şartları filan olduğunda da atmak için teknenin sintinesinde 35 kg katlanır kanatlı bir orjinal bir admiralti var. Bu çapayı standart uygulama itibarıyla fırtına şartları sebebiyle senede 1 veya en fazla 2 kez atıyorum. Ama attıktan sonra artık tarar mı taramaz mı gibi endişelerin kalmıyor!
Bu 35 kg meselesi önemli, bizdeki yüksek erişte tabir edilen zeminlerde diğer çapaların neredeyse tamamı tarıyor, admiraltı hariç.
Ancak 50 ve 75 kg a çıkıldığında diğer tip çapalar da, bu tip eriştelerde etkin tutunma sağlamaya başlıyor. .
Şimdi bazı düzeltmeler. Pulluk veya Deltalar orjinal üretimde galvaniz. Paslanmaz olanları taklit.
Taklit olan çapaları ben kullanmıyorum, tavsiye de etmiyorum.
Hele de sanayi de taklit bir çapa yapılmasına kesinlikle karşıyım.
Eğer usulune uygun yapılır ve test edilirse onu ayrıca değerlendirmek lazım.
Tırnağa kurşun ağırlık eklenmesi birçok çapada kullanılan bir teknik. Galvaniz havuzunda bu tiplerde sorun çıkmıyor. Sorun içi boş üretilmiş sapın sıcak havuzda genleşip patlaması. Yeni nesil çapalar bu sorunu farklı şekilde çözmüş bulunuyorlar.
Şahsi tercihim suyun içinde paslanmaz bir malzeme bulundurmamak. Bazen kendi tonoz düzeneğimizi kendimiz yapıp bir veya birkaç ay tonozda uzun süre bıraktığımız sürelerin sonunda paslanmaz elemanların, çapa da dahil farklı şekilde etkilendiğine şahit olduk. Tüm düzeneğin, yani çapa, zincir ve hatta kilit ile fırdöndünün aynı cins malzemeden
yapılmış olması esas! Farklı tip metaller tuzlu su içinde ön görülemez şekilde etkileniyorlar...
Bence bu seçimde hala en uygun malzeme daldırma galvaniz.
Admiraltinin kanatlarının katlanması önemli. Saklama kolaylığı sağlıyor.
Diğer çapaları tekne içerisinde yedeğe alındığında çok fazla yer kaplıyorlar.
Pulluk tipi çapalar daha hafif denmiş, bu kısmı anlamadım.
Genel olarak hafif olan çapa grubu çift tırnaklı tabir edilen, danfort, brittany ve FOB. Fortres i ayrı bir gruba koymak lazım çünkü aluminyum olması sebebiyle tamamen farklı bir ağırlık ve tutunma kapasitesi var.
-
Meremcim merhaba,
ben daha hafif demedim, şunu dedim;
11 metre tekne için mesela Ultra 16 kiloluk çapasını önerirken, Admiralti için bu 25 kg.
Ortaya atılan önerme şu idi; teknenizin boyunu çapasını elle çekip çekemeyeceğiniz belirler.
Ben de dedim ki, iyi de neden ben 25 kglik bir çapa kullanayım, aynı işi 16 kg bir tekne görüyorsa.
Admiral'i ana çapa olarak kullandığım sürece tekne boyu küçüldükçe küçülecek.
Yani anlayacağın benim karşı çıktığım, admiral kötü ultra iyi hikayesi değil.
El ile çekebileceğiniz çapa ile kullanacağınız tekne boyu arasındaki doğru orantı.
-
The COMPLETE ANCHORING HANDBOOK - 2008(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180526/28fd8169928df5d4a317ab87caab670c.jpg)(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180526/bdeaa3b6b88e2916f3bb1e1178325ee2.jpg)(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180526/8c7411ed72c74225b669952795eb190e.jpg)(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180526/0b7eaa9aa11a0a81904818ddb9261e30.jpg)(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180526/5da680c2f4acf6ec4cf70f200f653da6.jpg)
öZgür (tapatalk)
-
Meremcim merhaba,
ben daha hafif demedim, şunu dedim;
11 metre tekne için mesela Ultra 16 kiloluk çapasını önerirken, Admiralti için bu 25 kg.
Ortaya atılan önerme şu idi; teknenizin boyunu çapasını elle çekip çekemeyeceğiniz belirler.
Ben de dedim ki, iyi de neden ben 25 kglik bir çapa kullanayım, aynı işi 16 kg bir tekne görüyorsa.
Admiral'i ana çapa olarak kullandığım sürece tekne boyu küçüldükçe küçülecek.
Yani anlayacağın benim karşı çıktığım, admiral kötü ultra iyi hikayesi değil.
El ile çekebileceğiniz çapa ile kullanacağınız tekne boyu arasındaki doğru orantı.
Bülent , Aali kızdı ama ayrı kou başlığı açmamın nedeni bu idi. Burada sadece admiralti ile ilgili konuşuyoruz.
Senin dediğin John Vigor 'un " teknenizin boyu el ile çekebildiğiniz demirin kapasitesi kadardır " O ayrı bir konu.
adam , şu demir bu demir dememiş yani. O ayrı bir konu. : )
Özgür , bu kitabın yazarı sakın, markoni arma dışında arma kullananlar aptaldır diyen kişi olmasın:)
-
Bir diğer önemli konu ise , neredeyse bir haftada alım gücümüz %20 oranında azaldı. Amatör denizcilik ile ilgili tüm malzemeler ithal ediliyor neredeyse.
Oysa elin Amerikalı 'sı Dolar kazandığı halde ucuz çapa nasıl yaparım derdinde. Teknelerimizde kullanılan tüm malzemeler neredeyse yurt dışı yapımı. Şu katlanır kollu ucuz admiralti bile Uzak Doğudan ithal ediliyor. Bakınız proje şuydu.
(https://i.hizliresim.com/MDYzPQ.jpg) (https://hizliresim.com/MDYzPQ)
Buyrun size kampanya. Bana odun dalacağınıza gelin şu çapayı tartışalım. Fikirlerimizi ortaya koyalım. Sonrasında bu çapadan yaptıralım. Paslanmazcıların DES sanayi sitesi burnumun dibinde . Hem galvanizlisini , hem paslanmazını yaptırmak mümkün. Ali Ünalan imalat konusunda hayli deneyimli. Bu ileri yaptıracak kişileri benden daha iyi bulur hem.
Hepimizin bir yedek, katlanabilir " admiralti " demiri olsun ne dersiniz ?
-
Admiralty güzel demir ama bence de yedek demir olarak en iyisi az yer kaplaması açısından.
-
Bülent ağabey ben senin tespitine yorum yapmadım. Yapsaydım elle çekilecek kadar ağır veya hafif olacak gibi bir yorum yapmazdım. Bizim kullanımımızda böyle bir genelleme yapılamaz. Tüm demirleri hepimiz ırgat ile alıyoruz... Onu gecelim.
Söylemeye çalıştığım. Pulluk, delta veya benzeri tek tırnaklı capalar hafif değildir. Hafif olanlar çift tırnaklı capalardir. Onu kastettiniz
-
Özgür , bu kitabın yazarı sakın, markoni arma dışında arma kullananlar aptaldır diyen kişi olmasın:)
Yok, bu admiraltyi (ki fisherman diyorlar) ana demiri olarak kullananlara "ahh o romantikler!" diyor sadece! :D
Ha, bi de "Spade" çapasını icat etmiş abi..
öZgür (tapatalk)
-
Özgür , bu kitabın yazarı sakın, markoni arma dışında arma kullananlar aptaldır diyen kişi olmasın:)
Yok, bu admiraltyi (ki fisherman diyorlar) ana demiri olarak kullananlara "ahh o romantikler!" diyor sadece! :D
Ha, bi de "Spade" çapasını icat etmiş abi..
öZgür (tapatalk)
Valla benim anladığım ingilizce ile Kum ve çamur zeminde tutunma gücü çok yüksek olmasada bozuk zeminlerde kayalık ve eriştelik zeminlerde diğer çapalar tararken Admiralti tutunur diye yazmış. Büyük teknelerde görülmesede hala küçük teknelerde kullanılmaktadır Müzelerde ve denizcilerin kalbinde büyük yeri vardır diye yazmış .Romantik olanlar dövmesini yaptıranlar bence 🙂
Spade bu arada harika bir çapadır ağır çapa istemeyenler için aluminyum modelleri vardır.Fiyatları tabi inanılmaz .
-
e şimdi ben bir Pu ha ha yazmayayım mı ?
Kum ve balçık şeklinde olan zeminler de de şöyle bir gözlemim var. Doğruluğundan çok emin değilim ancak paylaşayım.
Şimdi denizin altındaki kum zemin derinleştikçe sertleşiyor. Uzun kolu ile admiralti bu sıkı kum seviyesine kadar ulaşıyor. Pulluk tipi çapalara göre daha derine giriyor. Tırnaklarının yüzey alanı küçük dahi olsa önemli bir tutunma sağlıyor. Böyle durumlarda eğer admiralti kullanılıyor ise demiri mümkün olduğunca salmak önemli fayda sağlıyor.
-
Neye gülüyon ki,geldiğin yerde paso kum ve balçık. Çapani değiş sen.
-
Her bi koyda attım o çapayı ben, Mıh gibi duruyor. Keza Çardak koyunda da .. Altı komple balçık. Bırak tutmayı , geri alamdım demiri. Bu sene bulacağım demirimi ama. Marmara da bırakmam demirimi.
Bu arada bu admiralti yapma işine kimse sıcak bakmamış anlaşılan. Şimdi ben bunu bir yaptırayım da . Sonra bende isterim diyene git sen başka demir al diyicem. :)
-
Herkes teknesine yakışanı kullansın.
Düşünsene TayoMar'ın başında pırıl pırıl parlayan bir ultra? Yakışmaz..
Boşverin zemini filan.
Zincirin ucuna taş bile bağlasanız bol kalomayla durursunuz.
Sert hava beklediğim birkaç gece derinliğe göre olması gerekenden çok çok daha fazla kaloma (5m derinliğe 70m gibi) verip ertesi gün çapayı kontrol ettiğinde zemine düştüğü gibi yattığını gördüm, uzun zincir müthiş bir sürtünme sağlamış, çapayı gömememişim bile.
Bu modern teknik çapalar alargacılar için önemli, rüzgar yön değiştirince yeniden tutunma olayı kritik.
öZgür (tapatalk)
-
Bu modern teknik çapalar alargacılar için önemli, rüzgar yön değiştirince yeniden tutunma olayı kritik.
Bir yerlerde okumuştum ama hatırlayamadım şimdi, teknelerin kıçtan kara olma sebeblerinden birinin, Admiralti demirin, modern çapalar gibi hareket etmediği ve alarga'da kalındığında boşta kalan kola, zincir dolanarak, yerinden oynattığı ve tutunmaya engel olduğu gibi bir şeylerdi.
-
Bu arada ufak ekleme;
Hiçbir gulet kaptanı derinlik/kaloma hesabı yapmaz, her zaman zincirin tamamını serer.
öZgür (tapatalk)
-
Her bi koyda attım o çapayı ben, Mıh gibi duruyor. Keza Çardak koyunda da .. Altı komple balçık. Bırak tutmayı , geri alamdım demiri. Bu sene bulacağım demirimi ama. Marmara da bırakmam demirimi.
Bu arada bu admiralti yapma işine kimse sıcak bakmamış anlaşılan. Şimdi ben bunu bir yaptırayım da . Sonra bende isterim diyene git sen başka demir al diyicem. :)
Ben varım.. katlanır yapılacaksa..
SM-G920F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
-
projesine göre yapıcaz işte..
-
Hayde, ben de varım ! 8)
-
Sen önce ırgatı bir çalıştır da, sonra yedeğini düşün.
-
Irgat çalışıyo zaten. uzaktan kumanda bağlayacağım ben ona.
Evet .. Kimler istiyor?
1 Ersin Böke
2 Erman Yerman
3 Aali San
4..
Paslanmaz mı yaptiralım galvanizli mi ?
projebin üzerinde çalışıp tartışsamıydık biraz. ?
-
Perşembe pazarında 3 kuruşa satılan şeyi niye yaptırıyorsunuz ki?
-
Irgat çalışıyo zaten. uzaktan kumanda bağlayacağım ben ona.
Evet .. Kimler istiyor?
1 Ersin Böke
2 Erman Yerman
3 Aali San
4..
Paslanmaz mı yaptiralım galvanizli mi ?
projebin üzerinde çalışıp tartışsamıydık biraz. ?
Galvanizliyi tercih ederim..
SM-G920F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
-
Perşembe pazarında 3 kuruşa satılan şeyi niye yaptırıyorsunuz ki?
Ben de diyecektim ama sayıya bağlı olarak daha uyguna ve daha iyi yaptırabiliriz..
SM-G920F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
-
Perşembe pazarında 3 kuruşa satılan şeyi niye yaptırıyorsunuz ki?
Ama bu signe olacak...
Fisherman by Böke !
-
Sen önce ırgatı bir çalıştır da, sonra yedeğini düşün.
Ersin,
şair burada bana laf sokuyor. Sana değil...
-
Okumayanlar, gözünden kaçıranlar için bir önceki admiralti tartışmamızı da şuraya koyayım:
http://heyamolahey.com/demirler-ve-demirleme/bir-admiralti-caoa-hikayesi/ (http://heyamolahey.com/demirler-ve-demirleme/bir-admiralti-caoa-hikayesi/)
-
Bir diğer önemli konu ise , neredeyse bir haftada alım gücümüz %20 oranında azaldı. Amatör denizcilik ile ilgili tüm malzemeler ithal ediliyor neredeyse.
Oysa elin Amerikalı 'sı Dolar kazandığı halde ucuz çapa nasıl yaparım derdinde. Teknelerimizde kullanılan tüm malzemeler neredeyse yurt dışı yapımı. Şu katlanır kollu ucuz admiralti bile Uzak Doğudan ithal ediliyor. Bakınız proje şuydu.
(https://i.hizliresim.com/MDYzPQ.jpg) (https://hizliresim.com/MDYzPQ)
Buyrun size kampanya. Bana odun dalacağınıza gelin şu çapayı tartışalım. Fikirlerimizi ortaya koyalım. Sonrasında bu çapadan yaptıralım. Paslanmazcıların DES sanayi sitesi burnumun dibinde . Hem galvanizlisini , hem paslanmazını yaptırmak mümkün. Ali Ünalan imalat konusunda hayli deneyimli. Bu ileri yaptıracak kişileri benden daha iyi bulur hem.
Hepimizin bir yedek, katlanabilir " admiralti " demiri olsun ne dersiniz ?
Ersin kendi adıma ben bu Admiralti çapaları sevmiyorum benimki Psikolojik sanırım ):
Hedefim 16 kg ikinci el kelepir ultra sıkı takipteyim bir gün bir yerde denk gelecek o ultra :)
Seninde dediğin gibi bu işin kaynağı DES sanayi,inceledim projeyi yapılabilecek bir şey,imalatı konusunda elimden gelen bir yardım var ise seve seve yardımcı olabilirim,ama kendime yaptırmam sevmiyorum çünki :)
-
Buncağızlara birer gomalak el cilalı ahşap muhafaza kutusu da yaptırmalı Ersin.
Ben de projenin orasını üstlenebilirim... :)
-
Alıcım kelepir Ultra için bi yüzyıl zamana ihtiyacın var.
-
Alıcım kelepir Ultra için bi yüzyıl zamana ihtiyacın var.
Sahibinden com da kıl payı bir tane 16 kg kaçırdım 1200 tl di ,Kaçan balık büyük olur gibi değil :) sıkı markajdayım ümidimi kaybetmedim :)
-
Alıcım kelepir Ultra için bi yüzyıl zamana ihtiyacın var.
Sahibinden com da kıl payı bir tane 16 kg kaçırdım 1200 tl di ,Kaçan balık büyük olur gibi değil :) sıkı markajdayım ümidimi kaybetmedim :)
2000 liraya var sanırım...
SM-G920F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
-
Ultura değildir o zaman : )
Ali , DES te bidiğin kim var. ? Bu arada Oğuzhan'dan rica etsek de metrik hale getirse şu projeyi
-
Ultura değildir o zaman : )
Ali , DES te bidiğin kim var. ? Bu arada Oğuzhan'dan rica etsek de metrik hale getirse şu projeyi
Bir çok yer var yer sorun değil,önemli olan bana göre orjinal Admiralti ölcülerinde projesini çizmek,çizim bittikten sonra lazerde kestirmek hiç sorun değil,kaynak polisaj da sorun değil,malzeme zaten sorun değil Deste.
Kesin ultraydı kaporoyu aldım dedi satıcı,sattığı fiyatın 100,150 tl üstü teklif ettim ikna edemedim :)
-
Alıcım kelepir Ultra için bi yüzyıl zamana ihtiyacın var.
Sahibinden com da kıl payı bir tane 16 kg kaçırdım 1200 tl di ,Kaçan balık büyük olur gibi değil :) sıkı markajdayım ümidimi kaybetmedim :)
2000 liraya var sanırım...
SM-G920F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Fırdöndüsü ile beraberse hemen alırım,mümkünse özelden nerede olduğu konusunda bilgi alabilirmiyim.
-
Alıcım kelepir Ultra için bi yüzyıl zamana ihtiyacın var.
Sahibinden com da kıl payı bir tane 16 kg kaçırdım 1200 tl di ,Kaçan balık büyük olur gibi değil :) sıkı markajdayım ümidimi kaybetmedim :)
2000 liraya var sanırım...
SM-G920F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Fırdöndüsü ile beraberse hemen alırım,mümkünse özelden nerede olduğu konusunda bilgi alabilirmiyim.
Fırdöndüsü ayrı demiş ama pazarlığa tâbi olabilir. Gönderiyorum..
SM-G920F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
-
Alıcım kelepir Ultra için bi yüzyıl zamana ihtiyacın var.
Sahibinden com da kıl payı bir tane 16 kg kaçırdım 1200 tl di ,Kaçan balık büyük olur gibi değil :) sıkı markajdayım ümidimi kaybetmedim :)
2000 liraya var sanırım...
SM-G920F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Fırdöndüsü ile beraberse hemen alırım,mümkünse özelden nerede olduğu konusunda bilgi alabilirmiyim.
Fırdöndüsü ayrı demiş ama pazarlığa tâbi olabilir. Gönderiyorum..
SM-G920F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
O çapayı biliyorum 12 kg ,ben 16 kğ arıyorum.
-
Alıcım kelepir Ultra için bi yüzyıl zamana ihtiyacın var.
Sahibinden com da kıl payı bir tane 16 kg kaçırdım 1200 tl di ,Kaçan balık büyük olur gibi değil :) sıkı markajdayım ümidimi kaybetmedim :)
2000 liraya var sanırım...
SM-G920F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Fırdöndüsü ile beraberse hemen alırım,mümkünse özelden nerede olduğu konusunda bilgi alabilirmiyim.
Fırdöndüsü ayrı demiş ama pazarlığa tâbi olabilir. Gönderiyorum..
SM-G920F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
O çapayı biliyorum 12 kg ,ben 16 kğ arıyorum.
Evet ilana dönünce ben de farkettim.. :/
SM-G920F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
-
Ultura değildir o zaman : )
Ali , DES te bidiğin kim var. ? Bu arada Oğuzhan'dan rica etsek de metrik hale getirse şu projeyi
İnç olarak verilen değerleri 25.4 e bölmek yeterli :D
-
Irgat çalışıyo zaten. uzaktan kumanda bağlayacağım ben ona.
Evet .. Kimler istiyor?
1 Ersin Böke
2 Erman Yerman
3 Aali San
4..
Paslanmaz mı yaptiralım galvanizli mi ?
projebin üzerinde çalışıp tartışsamıydık biraz. ?
"köstekçi" ağırlığında olacaksa beni de yaz.
-
Irgat çalışıyo zaten. uzaktan kumanda bağlayacağım ben ona.
Evet .. Kimler istiyor?
1 Ersin Böke
2 Erman Yerman
3 Aali San
4..
Paslanmaz mı yaptiralım galvanizli mi ?
projebin üzerinde çalışıp tartışsamıydık biraz. ?
Vitrine koymayacaksak galvaniz tabiatıyla
-
Galvaniz , ben de alabilirim.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
-
Ultura değildir o zaman : )
Ali , DES te bidiğin kim var. ? Bu arada Oğuzhan'dan rica etsek de metrik hale getirse şu projeyi
İnç olarak verilen değerleri 25.4 e bölmek yeterli :D
Tikleri de sikayı sıkıyosun üstüne yapıştırıyosun. O kadar yani :D
Liste son durum,
1 Ersin Böke
2 Aali San
3 Erman Yerman
4 Mehmet Köstekçi
5.Nuri Kongur
6 ...
-
Tembellik ettim, yerime biri bakarsa kaç kilo kurtarır Yengeç'i, bütçesi ne olur... bende gireyim danaya:)
SM-N9000Q cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
-
BEN DE TALİBİM. DAHA ÖNCE DE İNTERNETTEN BAKIP BAKIP GERİ ATMIŞ OLDUĞUM BİR KONU BU ADMİRALTİ YEDEK ÇAPA KONUSU.
SADECE BENİM TEKNEME KAÇ KG LAZIM BİLEMİYORUM. 25 KG LARA ÇIKMAK İSTEMİYORUM. 12 M ETRE BOYUNDA 8.300 KG AĞIRLIĞINDA TEKNEM..
20 KG YETMEZ Mİ?
-
Bu modern teknik çapalar alargacılar için önemli, rüzgar yön değiştirince yeniden tutunma olayı kritik.
Bir yerlerde okumuştum ama hatırlayamadım şimdi, teknelerin kıçtan kara olma sebeblerinden birinin, Admiralti demirin, modern çapalar gibi hareket etmediği ve alarga'da kalındığında boşta kalan kola, zincir dolanarak, yerinden oynattığı ve tutunmaya engel olduğu gibi bir şeylerdi.
Tekne rüzgar yükünden kurtulup , çapanın üzerinde dönünce ve tekrar aksi istikametten yük altına girince , zincirin kaloması gömülü olmayan tırnağa dolanıyor ve çapayı söküp takla attırıyor. Pulluk tipi çapalar ise yüke göre yön değiştiriyor.
-
Benide 15 kg. bir admiralti için listeye ekleyebilirsiniz.
-
BEN DE TALİBİM. DAHA ÖNCE DE İNTERNETTEN BAKIP BAKIP GERİ ATMIŞ OLDUĞUM BİR KONU BU ADMİRALTİ YEDEK ÇAPA KONUSU.
SADECE BENİM TEKNEME KAÇ KG LAZIM BİLEMİYORUM. 25 KG LARA ÇIKMAK İSTEMİYORUM. 12 M ETRE BOYUNDA 8.300 KG AĞIRLIĞINDA TEKNEM..
20 KG YETMEZ Mİ?
Abi imece de çok güzel bir tablo var.
-
BEN DE TALİBİM. DAHA ÖNCE DE İNTERNETTEN BAKIP BAKIP GERİ ATMIŞ OLDUĞUM BİR KONU BU ADMİRALTİ YEDEK ÇAPA KONUSU.
SADECE BENİM TEKNEME KAÇ KG LAZIM BİLEMİYORUM. 25 KG LARA ÇIKMAK İSTEMİYORUM. 12 M ETRE BOYUNDA 8.300 KG AĞIRLIĞINDA TEKNEM..
20 KG YETMEZ Mİ?
Abi imece de çok güzel bir tablo var
Aziz bey ;
Alman Lloyd'unun listesine göre bakınca 2. demir olarak 20 kg Admiralti sizin teknenize uygun görünüyor.
-
Ersin bir uyarıda bulunmak istiyorum kendimce ,listeleri topluyorsun bu işten karda gözetmiyorsun bununda farkındayım.
Ancak imalatı konusunda zorlanırsın bende söylemesi,nedenlerini yazayım tek tip olsa sorun değil bir proje üzerinde yoğunlaşılır çizilir yapılır ,listeye baktığımda tekne boyuna göre çapa ağırlıkları değişiyor buda gayet normal,gelen listedeki reislerin teknelerine göre herbirine ayrı ağırlıkta çizimler yapman lazım,buna zamanın varmı ? her bir çapaya göre montaj esnasında parçaların birbirine karışmaması lazım,galvaniz aşamasında parçaların delik kısımlarında deliklerde galvaniz çapağı kalacağı için ölçüden çıkmalar meydana gelecektir,benden söylemesi,bu işler için birilerinin koşturması takip etmesi lazım bu koşturmaya zamanın var mı ? listeler yapılır ortaya ürün çıkmaz sonra mahcup olabilirsin reislere,benim sana yardımım sadece malzeme,lazer,galvaniz nerede yaptırılır fikrinden ileri geçmez,koşturma,takip işlerine le uğraşmaya zamanım yok,ben uyarılarımı yapayım da tercih senin tabi..
-
Valla haklısın Ali,
Bu işler sıkıntılı. En iyisi ben kendime bir tane yapayım. Zaten bunu yaparken bir sezon yazı çıkar. Sonra beğenene gerekli bilgileri veririz yaptırır.
-
Valla haklısın Ali,
Bu işler sıkıntılı. En iyisi ben kendime bir tane yapayım. Zaten bunu yaparken bir sezon yazı çıkar. Sonra beğenene gerekli bilgileri veririz yaptırır.
Şevkini heyacanını kırmak istemem,keşke sihirli bir değnek olsa şıp diye oluverse.
madem kendine yapacaksın senin yapacağın çapa tek tip olacağı için 1,2,3,4 yaptırırsan bişiy fark etmez,ha bir olmuş ha beş olmuş çok sorun değil,elindeki projeye göre sorun yaşamazsın diye düşünüyorum.
Değişik boylara değişik ağırlıklara girdiğinde iş farklı boyuta giriyor,zaman,arge,koşturmaca,vs vs uzar gider zamanın varsa o başka..
-
Valla haklısın Ali,
Bu işler sıkıntılı. En iyisi ben kendime bir tane yapayım. Zaten bunu yaparken bir sezon yazı çıkar. Sonra beğenene gerekli bilgileri veririz yaptırır.
Zaten ucuz/ekonomik diye pazarladığın bir malın daha ucuzunun peşine niye düşersin ki...
Alıver bir tane
-
Bülent Ağabey'in bahsettiği tablo Earl Hinz'in klasik eseri "complete book of anchoring and mooring" den alıntıdır. Yalnız burada bir düzeltme gerekmekte. Eğer tekneye esas çapa olarak almak istenilen ağırlıklara göre hazırlanmış bir tablodur bu...
Eğer fırtına çapası olarak kullanmak isteniyorsa buradaki değerden bir boy büyük çapa seçilmesi genel uygulamadır.
Ancak admiralti örneğinde ikinci çapanın kurulup bota yüklenip atılması gerçekten uğraş verici bir olay olduğu için genelde aynı kilodan devam ediliyor.
-
Merem,
Şükür henüz ihtiyaç duymadım ama bana sanki iki çapayı çapraz atmak yerine, tandem bağlayıp atmak daha doğruymuş gibi geliyor.
Hatta abartıp, elimdeki tüm çapaları (mevcut Ultra + teknenin orijinali CQR ve emantte olan Fortress) tandem dizmek bile aklımdan geçiyor.
Nedeni de serme ve toplama kolaylığı... Her bir çapa ucunda 2 metre zincir ve kilit ile elde hazırsa, 5 dakika bile sürmez atmak.
Yorumun ne olur?
-
Valla haklısın Ali,
Bu işler sıkıntılı. En iyisi ben kendime bir tane yapayım. Zaten bunu yaparken bir sezon yazı çıkar. Sonra beğenene gerekli bilgileri veririz yaptırır.
İyide senin bir admiraltiye daha niye ihtiyacın var ki?
-
Âli bey ve Bülent bey cevaplarınıza teşekkür ederim. Tahminimi doğruladınız.
M. Atay bey le aynı şekilde düşünüyorum. Tandem daha kolay. Sert havada bir de botla boğuşmak cazip gelmiyor bana da.
-
Valla haklısın Ali,
Bu işler sıkıntılı. En iyisi ben kendime bir tane yapayım. Zaten bunu yaparken bir sezon yazı çıkar. Sonra beğenene gerekli bilgileri veririz yaptırır.
Olmadı ama,
Sayfalarca yazı yaz,milleti gaz'a getir, sonra bir tane kendime yapayım!
Sekter Ersin Böke derler söyliyeyim :)..
Tam 10-15 kg arası yapılırsa 'danaya' bende gireyim diyordun,proce yattı :).
Filizbite efenim,filizbite :).
-
Merem,
Şükür henüz ihtiyaç duymadım ama bana sanki iki çapayı çapraz atmak yerine, tandem bağlayıp atmak daha doğruymuş gibi geliyor.
Hatta abartıp, elimdeki tüm çapaları (mevcut Ultra + teknenin orijinali CQR ve emantte olan Fortress) tandem dizmek bile aklımdan geçiyor.
Nedeni de serme ve toplama kolaylığı... Her bir çapa ucunda 2 metre zincir ve kilit ile elde hazırsa, 5 dakika bile sürmez atmak.
Yorumun ne olur?
Tanem atılması e toplanması daha kolay ancak her şartta ve her model çapada işe yaramaz. Örneğin ultra tandem atılması için bir bağlantı noktası inşaa etmemiş. Böyle bir nokta rocnada var. Keza delta veya Bruce üzerindeki delikler kesinlikle tandem bağlantı noktası olarak kullanılmamalı.
Tandem daha çok zeminin bozuk olduğu mesela knidos gibi yerlerde çok avantajlı. Ancak acı ile atılacak fırtına çapası daha çok gezinmeye engellediği için taramaya engel oluyor. Birbirlerinden farklı teknikler, farklı kullanım alanları var...
-
Demek Knidos eriştelik . Geçen sene rotamda değildi. Bu sene mutlaka gidecektim zaten. Eh rahat rahat demirlerim artık.
-
Ersin abi,
Şu admiralti konusunda bir ön ayak olsan, piyasadakilere, perşembe pazarındakilere bir baksan incelesen. İyi yapılmışını bulsan. Sonuçta en az 6-7 tane farklı ebatlarda alacağız. Buna göre pazarlık yapsan olmaz mı?
SM-G920F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
-
Bir bilen bize bu demir atma tekniklerini (tandem, açılı vb) anlatabilir mi acaba? Galiba bu demir markasından daha önemli...
-
Knidos tam olarak eriştelik değil. Gevrek yapıda kum daha çok. Çok demirleyen ve uzun zincir döşeyen tekneler sebebiyle gevrek yapıda olduğunu düşündüm hep... Ama ispatlanmış bilimsel bir açıklama yok. Yüksek eriştelik için tandem daha iyidir diyemeyeceğim, eğer orjinal demir tutmadıysa bu tip zeminlerde tandem işe yarayabilir...
Yüksek eriştelerde demirin ağırlığı daha önemli belirleyici.
Tüm çapa tipleri içinde eriştelikte en yüksek performans admiraltide, eğer sorulmak istenen soru buysa....
Tandem ve iğer demirleme tekniklerini şu linkte biraz anlatmıştık
https://www.wikiderya.org/wiki/demirleme-ba%C4%9Flanma-ve-yana%C5%9Fmalar
-
Ağabey sensin hem.
-
Ağabey sensin hem.
Türkçeyi hep söylendiği/okunduğu gibi yazmak istemişimdir.. Gerçi "abi" de hiç hoş değil..
Ğ harfini de sevmem, onun yerine uzun sesli harf daha iyi olmaz mıydı?
SM-G920F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
-
ben tam da öyle yapıyorum. Nokta yok, virgül yok, kesme işareti yok, Büyük harf yok, bir sürü kelime hatası var.
İyi yine okuyor millet.
-
ADMİRALTY :
Admiralty, benim de yedek demirim. Yoksa asıl demirim mi desem. Ben baştankaracıyım. Alargada iken elbette baş demirimi kullanıyorum. Ama Limanlarda baştankara bağlanma hem kolaylık, hem de kamara ve havuzlukta yaşam için çok önemli bir mahremiyet sağlıyor.
20 kiloluk katlanır Admiraly’yi ben sezon başında açar, kıçta ya merdivenin üzerine bağlar ya da paserella piminin yuvası üzerine taktığım bir kilite monte ederim. Demirin üzerinde 5 metre 8’lik zincir, devamında da 18’lik ele kolay gelen, 50 mt.lik bir halat bulunur. Atma ve çekme her ne kadar kola kuvvet gerektiriyorsa da, şimdilik üstensinden gelebiliyorum çok şükür.
Ana demirim CQR. Orijinal midir bilmem; ama üzerinde kabartma marka işaretleri mevcut. Tuttu mu iyi tuttuğunu biliyorum; ama tutturmak için de epey gayret sarfetmek gerektiriyor. Sivri’de,CQR’ı üç dört defa deneyip; tutmayınca, baştankaraya dönüp Admiralty’mi atmışlığım vardır.
Geçen yıllarda Babakale’de yine baştankara bağlı iken yanıma yabancı bir tekne yanaştı; o da baştankara bağlandı. Bir baktım ki adam teknesinin kıçına paslanmaz sacdan bir zincir havuzu monte etmiş; üzerine de bir ırgat bağlamış. Kıçtan, ırgatla demir atma çekme çözümünü bulmuş kendince. Fotoğraf çekmediğime yanıyorum. Şimdi Özgür Reis çıkar, bunun fotoğraflarını bulup, buluşturur, paylaşır…
Benim uydurma Admiralty kıç bağlama örnek resimlerim de aşağıda.
-
(https://www.mansonanchors.com/files/1315_20160321224220-1458553340_postcard.jpg)
Benim ana demirim Manson Supreme. Pek yaygın değil sanırım. Roll barı, güçlendirilmiş "gaga" ve en önemlisi üzerindeki uzun yarık ayırdedici özellikleri. Kum zeminde kullanılacaksa zinciri normal deliğe bağlarken, kayalık zeminde zinciri uzun yarığa bağlıyorsunuz. Sıkışma anında ters yönden çekmek gerektiğinde fırdöndü yarık boyunca başa kayarak çapayı tersten çekmenizi sağlıyor. İyi düşünülmüş bir detay. Henüz gerekmedi, umarım gerekmez de :)
Eriştelik durumu bu sene Selimiye'de başıma geldi. Saatler boyu sımsıkı tutan çapa bir baktım üzerinde fazla yük yokken zemini bıraktı. Erişteleri kökleriyle birlikte almış gelmiş. Admiralti de olsa eriştelik yerlerde tuttuğuna en başta emin olduğum demire uzun süreli güvenim yok. İşkillilikle alakalı.
-
(https://www.mansonanchors.com/files/1315_20160321224220-1458553340_postcard.jpg)
Benim ana demirim Manson Supreme. Pek yaygın değil sanırım. Roll barı, güçlendirilmiş "gaga" ve en önemlisi üzerindeki uzun yarık ayırdedici özellikleri. Kum zeminde kullanılacaksa zinciri normal deliğe bağlarken, kayalık zeminde zinciri uzun yarığa bağlıyorsunuz. Sıkışma anında ters yönden çekmek gerektiğinde fırdöndü yarık boyunca başa kayarak çapayı tersten çekmenizi sağlıyor. İyi düşünülmüş bir detay. Henüz gerekmedi, umarım gerekmez de :)
Eriştelik durumu bu sene Selimiye'de başıma geldi. Saatler boyu sımsıkı tutan çapa bir baktım üzerinde fazla yük yokken zemini bıraktı. Erişteleri kökleriyle birlikte almış gelmiş. Admiralti de olsa eriştelik yerlerde tuttuğuna en başta emin olduğum demire uzun süreli güvenim yok. İşkillilikle alakalı.
Rocna’nında böyle bir modeli var fisherman diye satılıyor sayenizde ne işe yaradığını öğrendim supermiş Teşekkürler.
-
çok akıllıca ve basit.. süpermiş.
Şu bile bu konu başlığının önemini anlatmaya yeter.
-
İsviçre'li bilim adamları yapmış, kendilerine müteşekkiriz, ama bana biraz riskli geldi. Diyelim hava çok hafif ve tekne geziniyor, demirin ters yönüne geçti, bu arada hava demirin saplandığı durumun aksi yönünde yükselmeye başladı. Fırdöndü böylece geriye kayıp demirin ters yönde çekilmesine ve dolayısıyla taramaya sebep olur gibi geliyor. Her zaman olmasa bile bir kere olur dert olur. Bence en iyisi demir kurtarma halkası ya da şamandıra.
-
Bu arada krom çapa kullanıcılarına mutlaka krom zincir kullanmalarını hatırlatmak isterim.
Tek tük görüyorum, güneş gibi parlayan Ultra'ların arkasında kapkara kalmış galvaniz zincir! :)
Estetik dışında ciddi bir korozyon ihtimali var. Olur mu demeyin benim başıma geldi!
Fırdöndü sonrası ilk bakla içten erimiş gitmiş. Mecburen 10 mil mesafeden dalgıç aldık geri gelip 40m'den ultrayı çıkarttık!
(Yok, 40m'ye demir atmamıştım, rüzgar nedeniyle demir suyun içindeyken ileri geri manevra yaparken düşmüş.)
Temsili resim;
(https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQC5r5ha7wI6Hpstam6EUmenzpD7neRaH751L_eePNAG-PCiqAs)
öZgür (tapatalk)
-
İsviçre'li bilim adamları yapmış, kendilerine müteşekkiriz, ama bana biraz riskli geldi. Diyelim hava çok hafif ve tekne geziniyor, demirin ters yönüne geçti, bu arada hava demirin saplandığı durumun aksi yönünde yükselmeye başladı. Fırdöndü böylece geriye kayıp demirin ters yönde çekilmesine ve dolayısıyla taramaya sebep olur gibi geliyor. Her zaman olmasa bile bir kere olur dert olur. Bence en iyisi demir kurtarma halkası ya da şamandıra.
Taşlık bir zeminde, 180 derece yön değiştirip, zinciri gerip çapayı tersten çekecek kadar bir hava varsa, zaten hiçbir çapa dipte kalmaya devam etmez.
-
İsviçre'li bilim adamları yapmış, kendilerine müteşekkiriz, ama bana biraz riskli geldi. Diyelim hava çok hafif ve tekne geziniyor, demirin ters yönüne geçti, bu arada hava demirin saplandığı durumun aksi yönünde yükselmeye başladı. Fırdöndü böylece geriye kayıp demirin ters yönde çekilmesine ve dolayısıyla taramaya sebep olur gibi geliyor. Her zaman olmasa bile bir kere olur dert olur. Bence en iyisi demir kurtarma halkası ya da şamandıra.
Erdal hocam, İlk demir atma deneyimlerimde suya dalıp, gözlükle çapanın ve demirin tekne yön değiştirdikçe nasıl hareket ettiğini uzun uzun izlemişliğim vardır. BU çapada hiç öyle bir sorun olmaz bence. Nedeni basit. Tekne her durumda zincir üzerinde bir grilim uyguluyor. Tekne dönse de bu gerilim düşmüyor. dolayısı ile her durumda zincir asla öne kaymaz. Öne kayma durumu demir alırkan zincir üzerindeki gerilim düştüğünde mümkün olur ancak. Ya da benim yaşadığım gibi bir deprem olur da zincir boşalırsa.
-
Ersin ve Çetin hocalarım, sizlerin deneyimlerine güveniyorum. Biriniz bu çapayı kullanıyor, biriniz ise deneyimlemiş. Benim böyle bir çapam olmadı, dolayısıyla deneyimim yok. Ancak çok hafif havada teknenin 360' gezine bildiğine ve hava yükselince demirin tabana saplanmasının tam tersi yönde teknenin demirine yüklendiğine çok şahit oldum. Bu sırada zincirin gelişi güzel spagetti gibi deniz tabanına kıvrım kıvrım serildiğini de gördüm. Böyle bir zincirin hava yükselince demiri ne yönde ve nasıl çekeceğini öngörmek biraz zor olur. Her zaman olmaya bilir ama hele bir de Murphy oralarda dolaşıyorsa :), bir kez olur sevimsiz sonuçları olabilir. Takılmış çapayı kurtarmak için zinciri toplar ve demirin üstüne yürürseniz, yani apiko konumuna gelirseniz bu sistem çalışmaz. Kurtarmak için ters yöne geçmeniz ve kalomalı bir şekilde çekmeniz gerekmiyor mu? Aynı işi deniz ve hava kendisi yapamaz mı? .Geri kalan özelliklerine diyecek bir şeyim yok ancak ben böyle bir çapaya güvenmezdim.
-
bu linki bir daha verelim önce. Çok iyi yazılmış.
https://www.wikiderya.org/wiki/demirleme-ba%C4%9Flanma-ve-yana%C5%9Fmalar
Bir ekleme doğru yazmadıysam düzeltelim . Kilitleri de spinlock denilen kilidin çözülmesini önleyen kimyasaldan bahsetmeli. Çözmek isterseniz ısıtarak çözüyorsunuz. Bilenler daha fazla bilgi verir.
en önemli bilgilerden biri ise iskandil. Malum Tayo Mar da buz dolabı olmadığı ve ben kullandıkça olmayacağı gibi derinlik ölçer de yok. Ne var. ? İskandil. !
BU sakladığım ve yazmak istediğim ayrı bir konu başlığı idi. Ayrıca yazılmalı. Ancak bu linkte iskandilin çok önemli bir faydası daha yazılmış ki ne yalan söyleyeyim okuyunca bozuldum biraz. :) Ben yazacaktım onu.
Konu başlığı da " bendeki derinlik göstergesi zeminin ne olduğunu da söylüyor , Sizdeki ? " gibi bir şey olacaktı.
Önce " ne gerek var derinlik göstergesine gibi bir muhabbet ile başlanacak, milletin bir sinirleri hoplatılacak , sonra iskandil in mutlaka teknede olması gerektiği üzerine devam edilecek, Basit bir iskandil renkli boncuklar ile nasıl yapılıyor o anlatılacaktı.
Renkli boncukları ben her bir metrede ilk metrede kırmızı , ikinci metrede sarı ve üçüncü metreden sonra yeşil olarak işaretledim. Küçük kızım bile kullansın ne anlama geldiğini çözsün diye.
Merem 'in anlatmadığı bir faydasını da ben yazayım. Çok güzel bir çocuk oyuncağı. renkli boncuklar ile birlikte teknenin dört bir yanına dolaşıp derinlik ölçmek ya da bunu suya atmak, siz balık tutarken tutturan küçük çocuğunuza oltaymış gibi işlevleri de var. :)
-
Hulisi reis, admiralty 'e ne güzel bir yer bulmuşsunuz . Çok da şık duruyor. Paylaşım için teşekkürler. Bir çoklarımız için örnek teşkil edecek sanırım.
ŞŞt.. Bülent. senin gibi güvenlik çılgını da almalı bir admiralti. :)
-
bu linki bir daha verelim önce. Çok iyi yazılmış.
https://www.wikiderya.org/wiki/demirleme-ba%C4%9Flanma-ve-yana%C5%9Fmalar
Bir ekleme doğru yazmadıysam düzeltelim . Kilitleri de spinlock denilen kilidin çözülmesini önleyen kimyasaldan bahsetmeli. Çözmek isterseniz ısıtarak çözüyorsunuz. Bilenler daha fazla bilgi verir.
en önemli bilgilerden biri ise iskandil. Malum Tayo Mar da buz dolabı olmadığı ve ben kullandıkça olmayacağı gibi derinlik ölçer de yok. Ne var. ? İskandil. !
BU sakladığım ve yazmak istediğim ayrı bir konu başlığı idi. Ayrıca yazılmalı. Ancak bu linkte iskandilin çok önemli bir faydası daha yazılmış ki ne yalan söyleyeyim okuyunca bozuldum biraz. :) Ben yazacaktım onu.
Konu başlığı da " bendeki derinlik göstergesi zeminin ne olduğunu da söylüyor , Sizdeki ? " gibi bir şey olacaktı.
Önce " ne gerek var derinlik göstergesine gibi bir muhabbet ile başlanacak, milletin bir sinirleri hoplatılacak , sonra iskandil in mutlaka teknede olması gerektiği üzerine devam edilecek, Basit bir iskandil renkli boncuklar ile nasıl yapılıyor o anlatılacaktı.
Renkli boncukları ben her bir metrede ilk metrede kırmızı , ikinci metrede sarı ve üçüncü metreden sonra yeşil olarak işaretledim. Küçük kızım bile kullansın ne anlama geldiğini çözsün diye.
Merem 'in anlatmadığı bir faydasını da ben yazayım. Çok güzel bir çocuk oyuncağı. renkli boncuklar ile birlikte teknenin dört bir yanına dolaşıp derinlik ölçmek ya da bunu suya atmak, siz balık tutarken tutturan küçük çocuğunuza oltaymış gibi işlevleri de var. :)
İskandil kullanmaya bayılırım.. küçük kayığımda yıllarca derinlik ve zemin etüdünü
hep misina ucuna bağladığım ağır bir kurşunla yapardım. İskandilim zemine dokunduğu anda dibi anlar avlanma yerimi ona göre belirlerdim.misinayı da bir elimin ucundan diğer kolumun omuz başına getirerek ölçüm yapardım. Şimdilerde balık bulucu var. Onu grafikten okumak da ayrı bir sanat hatta ortalama bir balık bulucuda veriyi okumak bence iskandilden daha zor. İskandilde tüm duyularınız parmakların ucunda...
SM-G920F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
-
Bu iskandil kullanımı benim tekelimde olan bir bilgi değil.
Yüzyıllardır insanlar kullanıyor.
Tabi o zaman başka yöntem olmadığı için kullanmışlar ancak biz kendi uygulamamızda, özellikle de dibi rahat göremediğimiz bulanık sularda dümen palasını çarpmamak için yaygınlaştırdığımız bir yötemdi.
Maalesef benim kayıkta dümen palası en kıça yakın ve yine maalesef 2,20 boyunda!!
Dolayısıyla direğin önündeki müşirden suyun derinliğini gösteren veriler defalarca dümen palasına zarar verdiği için elimizin altında böyle bir "old school" aparat bulundurmaya başladık.
Sanırım sırf bu eski usul olması sebebiyle siz de beğenmiş, bahsetmeyi düşünmüş ama geride kaldığınızı söylemişsiniz...
Bilgi paylaşımında geride kalmak veya öne geçmek bence yoktur, olmamalıdır.
Her kim ki bir bilgi paylaşır, bir diğeri ondan yararlanır forum amacı hasıl olmuştur...
-
Bu admiralti illa iki kollu mu olmak zorunda? 4 kollu olsa ne olur?
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
-
İyi olmaz, çipo yönüne gelen kollar çapanın tam gömülmesini engeller. Ancak çiposuz dört kollu çapalar var. Biz eskiden bunların inşaat demirinden kaynatılmışını kullanırdık. Daha doğrusu kendimiz yapardık. Kalın demirden olanını kum ve mil zeminlerde kullanırdık. Takılma ihtimali olan kayalık zeminlerde ise ince demirden kolları olanı kullanırdık. Takılma durumunda motoru çalıştırıp yol verdiğimizde ya da elle kuvvet uyguladığımızda çapanın takılan kolu doğrulup gelirdi.
-
Erdal reis , bende ondan bahsediyorum. Yani tek bir ana gövde ve dört kol ve uçlarda tırnak. Herkesin yapabileceği basitlikte. Benim tekneyi aldığımda üzerinde kromdan yapılma 8 kollu bir demir vardı. Adam kendisi yapmış. Ben hiç öylesini görmediğim için yadırgamıştım. Ama çok hafif ve attımmı tutan bir çapaydı. Sonra onu denize düşürdüm. Danfort çapa aldım. Sonra onu da düşürdüm fortres aldım. Çakma idi ve hiç memnun kalmadım. Şimdi gene danfort aldım. Ama heybeli adada demir atarken bir türlü çapa zemine tutunmadı. Çam koyu bilenler bilir kıyıya yakın erişteliktir. İlk çapam olsa tutmama gibi bir derdim olmazdı diyorum.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
-
İyi olmaz, çipo yönüne gelen kollar çapanın tam gömülmesini engeller. Ancak çiposuz dört kollu çapalar var. Biz eskiden bunların inşaat demirinden kaynatılmışını kullanırdık. Daha doğrusu kendimiz yapardık. Kalın demirden olanını kum ve mil zeminlerde kullanırdık. Takılma ihtimali olan kayalık zeminlerde ise ince demirden kolları olanı kullanırdık. Takılma durumunda motoru çalıştırıp yol verdiğimizde ya da elle kuvvet uyguladığımızda çapanın takılan kolu doğrulup gelirdi.
Bizim oralarda hala aynı, en pratik uygulamadır, demiri bırakma korkusu yok, zincir yok direkt halatla .
-
İyi olmaz, çipo yönüne gelen kollar çapanın tam gömülmesini engeller. Ancak çiposuz dört kollu çapalar var. Biz eskiden bunların inşaat demirinden kaynatılmışını kullanırdık. Daha doğrusu kendimiz yapardık. Kalın demirden olanını kum ve mil zeminlerde kullanırdık. Takılma ihtimali olan kayalık zeminlerde ise ince demirden kolları olanı kullanırdık. Takılma durumunda motoru çalıştırıp yol verdiğimizde ya da elle kuvvet uyguladığımızda çapanın takılan kolu doğrulup gelirdi.
Bizim oralarda hala aynı, en pratik uygulamadır, demiri bırakma korkusu yok, zincir yok direkt halatla .
Yıllarca inşaat demirinden galvanizli olanına hepsini kullandım. Sanırım 3-4 tane de deniz dibinde kayalıklarda bırakmışlığım vardır. En son bir tanesini Mersin limanı girişinde dalgakıran taşlarına taktığımda gece vakti gözümü kapayıp 4 metre dalarak kurtarmaya çalışmıştım ama öyle bir sıkışmış ki namussuz, çıkarmak mümkün olmamıştı. Mecbur ipi kesip dönmüştüm.
Bizim buralarda da 7-8 metre balıkçı kayıklarında dahi başka bir çapa kullanılmaz. Ekseri inşaat demiri veya kalın demir kullanırlar.
Şu an şemsiye çapamın bir tanesi hala kıç çapası olarak portuçta durur.
Tablolarda hep küçük tekneler için öneriliyor..
SM-G920F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
-
İyi olmaz, çipo yönüne gelen kollar çapanın tam gömülmesini engeller. Ancak çiposuz dört kollu çapalar var. Biz eskiden bunların inşaat demirinden kaynatılmışını kullanırdık. Daha doğrusu kendimiz yapardık. Kalın demirden olanını kum ve mil zeminlerde kullanırdık. Takılma ihtimali olan kayalık zeminlerde ise ince demirden kolları olanı kullanırdık. Takılma durumunda motoru çalıştırıp yol verdiğimizde ya da elle kuvvet uyguladığımızda çapanın takılan kolu doğrulup gelirdi.
Bizim oralarda hala aynı, en pratik uygulamadır, demiri bırakma korkusu yok, zincir yok direkt halatla .
Yıllarca inşaat demirinden galvanizli olanına hepsini kullandım. Sanırım 3-4 tane de deniz dibinde kayalıklarda bırakmışlığım vardır. En son bir tanesini Mersin limanı girişinde dalgakıran taşlarına taktığımda gece vakti gözümü kapayıp 4 metre dalarak kurtarmaya çalışmıştım ama öyle bir sıkışmış ki namussuz, çıkarmak mümkün olmamıştı. Mecbur ipi kesip dönmüştüm.
Bizim buralarda da 7-8 metre balıkçı kayıklarında dahi başka bir çapa kullanılmaz. Ekseri inşaat demiri veya kalın demir kullanırlar.
Şu an şemsiye çapamın bir tanesi hala kıç çapası olarak portuçta durur.
Tablolarda hep küçük tekneler için öneriliyor..
SM-G920F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
4 kollu admiralti çapaya yapılan itirazla dipte tutmaz çerçevesinde değil sanırım. Ersin'in iddiası vardı admiralti çapalar modern tasarımlı teknelerde ırgat ile çekip yuvaya yerleşmediği için gözden düştü demişti. Bir de herkes yapabilir bu sebeple ticari değeri yok üreticiler için. İddia Ersin'e ait diye hatırlıyorum yanlışsam düzeltsin .
-
Her şey gibi çapalar da zaman içinde değişip gelişecektir. Ersin hocamın söyledikleri tek neden olmasa bile doğrudur, ancak bahse konu ettiği dört kollu değil bildiğimiz iki kollu Admiralti çapadır. Zaten dört kollu Admiralti çapa yok, o sizin, "olmaz mı acaba?", diye sorduğunuz bir şeydi galiba :).
-
. Zaten dört kollu Admiralti çapa yok, o sizin, "olmaz mı acaba?", diye sorduğunuz bir şeydi galiba :).
4 kollu çapa var Erdal reisim. Yani kullanımda var, ama adı demekki admiralti değil o halde. Baktım şemsiye demirmiş adı. 2 kollu olunca admiralti 4 kollu olunca şemsiye diyorlar demekki. benim hatam adlar için biraz araştırmalıydım.
https://www.wikiderya.org/wiki/%C3%A7apa-tipleri
-
Dört kollu admiralti çapa var.
Katlanması saklama kolaylığı sağlıyor.
Kare demeir ana beden olarak kullanılıyor ikili tırnaklardan biri hareketli.
Katlamak istendiğinde ikili tırnaklardan üstte olan yukarı çekilerek kare demirin yuvarlak demire döndüğü noktada
döndürülüp katlanıyor.
Katlama tamamen bir katlama değil dört tırnaklı yapıdan iki tane iki tırnaklı yapıya dönüşüm.
Üstelik dört kollu olunca çiposuna gerek kalmıyor.
(http://www.denizpusulasi.com/image/cache/catalog/data/Urunler/Capa/doner_capa_galvanizli-0-8-1-450x450.jpg)
-
Dört kollu admiralti çapa var.
Katlanması saklama kolaylığı sağlıyor.
Kare demeir ana beden olarak kullanılıyor ikili tırnaklardan biri hareketli.
Katlamak istendiğinde ikili tırnaklardan üstte olan yukarı çekilerek kare demirin yuvarlak demire döndüğü noktada
döndürülüp katlanıyor.
Katlama tamamen bir katlama değil dört tırnaklı yapıdan iki tane iki tırnaklı yapıya dönüşüm.
Üstelik dört kollu olunca çiposuna gerek kalmıyor.
(http://www.denizpusulasi.com/image/cache/catalog/data/Urunler/Capa/doner_capa_galvanizli-0-8-1-450x450.jpg)
Teşekkürler Can reis.
-
15 kg a kadar yapılıyor kg fiyatı 15 lira gibi.
Döner çapa diye aratırsanız çıkıyor.
http://www.denizpusulasi.com/tekne-ve-yat-malzemeleri/capa/doner-capa-galvanizli-3-15kg-arasi
Burada kg fiyatı 17 lira
https://www.deniztoptan.com/p-11960-DONER-CAPA-GALVANIZLI-KG-$.html
Burada kg fiyatı 22 lira
http://www.tekneyatshop.com/doner-capa-galvanizli-ozel-imalat-5-15-kg-arasi-urun-kodu-16903
-
Can hocam, affınıza sığınarak, verdiğiniz linklerdeki çapaların hepsi döner çapa diye geçiyor ve dört kollu. Admiralti çapa iki kollu ve çipolu olur diye bildiğimi sanıyordum. Forumda yanlış bilgi vermek istemem. Bizi bu konuda net bilgilendirebilirseniz sevinirim.
-
Erdal bey aşağıda kalınlaştırdığım ifadeden anlaşılacağı gibi dört kollu olunca çipoya gerek kalmıyor.
Ha derseniz ki bu gerçek Admiraltimidir,
Değildir belki ama admiraltinin ağırlığı nedeniyle sağladığı avantajları, dört kollunun da sağlayacağı ortada.
Admiraltide çipo ne işe yarıyor?
Çapanın yatay sürüklenmesini önleyerek mutlak bir tırnağının zemine tutunmasını sağlıyor.
Bu dört kolluda çapa da nasıl atarsanız atın, mutlaka iki tırnağıyla zemine tutunuyor.
Bir arkadaşımın teknesinde vardı bir çok kez değişik yerlerde ( Sığacığın tertemiz koylarında ) denemiştik.
Üstelik en az iki tırnağı zemine girdiği için ( tutunma yüzeyi arttığı için )
kum zeminde admiraltinin dezavantajını yok ediyordu.
Dört kollu admiralti çapa var.
Katlanması saklama kolaylığı sağlıyor.
Kare demeir ana beden olarak kullanılıyor ikili tırnaklardan biri hareketli.
Katlamak istendiğinde ikili tırnaklardan üstte olan yukarı çekilerek kare demirin yuvarlak demire döndüğü noktada
döndürülüp katlanıyor.
Katlama tamamen bir katlama değil dört tırnaklı yapıdan iki tane iki tırnaklı yapıya dönüşüm.
Üstelik dört kollu olunca çiposuna gerek kalmıyor.
(http://www.denizpusulasi.com/image/cache/catalog/data/Urunler/Capa/doner_capa_galvanizli-0-8-1-450x450.jpg)
-
Teşekkür ederim Can hocam. Şimdi netleşti. Benim de anlamak istediğim isimle ilgiliydi. Dört kollu çapa çeşitli şekillerde ve isimlerde eskiden beri var. Benim teknenin üstünde gelen yedek çapa da dört kollu "şemsiye çapa" diye tabir edilen, dört kolu da şemsiye gibi katlanabilen bir çapaydı. İki kollu ve çipolu olunca ise Admiralti diye adlandırılıyor. Bundan sonra yanlış isimlendirmemem açısından öğrenmem iyi oldu.
-
Bu demiri küçük kayık için satın alırken Yunan demiri diye vermişlerdi.Adalarda çok kullanılırmış.
-
resim yükleme deneme
-
Dört kollu olanlar bence Admiralti değil. Admiraltide çipo dediğiniz yani denge demiri, takla atmayı engelliyor. Dört kolluda iki tırnak tutunur gibi görünsede takla atabiliyor. Ben yeni bir tane dört kollu aldım 10 kiloluk. Kıç demiri yaptım. Çok ta başarılı değil. Güzel tarafı yer kaplamıyor. Ana demiri atmaya kıyamadığım yerlerde atmak için 6 metrede zincir ekleyip donattım.
-
Dört kollu olanlar bence Admiralti değil. Admiraltide çipo dediğiniz yani denge demiri, takla atmayı engelliyor. Dört kolluda iki tırnak tutunur gibi görünsede takla atabiliyor. Ben yeni bir tane dört kollu aldım 10 kiloluk. Kıç demiri yaptım. Çok ta başarılı değil. Güzel tarafı yer kaplamıyor. Ana demiri atmaya kıyamadığım yerlerde atmak için 6 metrede zincir ekleyip donattım.
Ahmet reis, başarılı olmamasını biraz açar mısınız? Mesela zemini mi iyi tutmuyor? Tutmadığı zemin özelliği ne?
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
-
Dört kollu olanlar bence Admiralti değil. Admiraltide çipo dediğiniz yani denge demiri, takla atmayı engelliyor. Dört kolluda iki tırnak tutunur gibi görünsede takla atabiliyor. Ben yeni bir tane dört kollu aldım 10 kiloluk. Kıç demiri yaptım. Çok ta başarılı değil. Güzel tarafı yer kaplamıyor. Ana demiri atmaya kıyamadığım yerlerde atmak için 6 metrede zincir ekleyip donattım.
Ahmet reis, başarılı olmamasını biraz açar mısınız? Mesela zemini mi iyi tutmuyor? Tutmadığı zemin özelliği ne?
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Eriştelikte tutmuyor, çünkü hep iki kolu zemine saplanmak istiyor, fakat iki tırnağın arasındaki 90 derecelik açıklığa doluşan su altı bitkileri, tırnakları zemnine ulaştırmıyor. Yüzey geniş bu yüzden zemine yatamıyor. İşte pulluklarda bu yüzey genişliği yüzünden zemine eriştelerin arasında giremiyor. İşte admiralti tam burada golü atıyor. sürüklenirken tek tırnak eriştelerin arasına giriyor ve denge demiri de yatay durduğu için otları eziyor. Birde bu admiralti görünümlü dört kollu kayalık yerde de sıkıntılı sıkışırsa alma şansı yok, kollar kalın olduğu için açılma şansıda yok. Bu yüzden halatla kullanılıp kesip bırakmak lazım.
-
Dört kollu olanlar bence Admiralti değil. Admiraltide çipo dediğiniz yani denge demiri, takla atmayı engelliyor. Dört kolluda iki tırnak tutunur gibi görünsede takla atabiliyor. Ben yeni bir tane dört kollu aldım 10 kiloluk. Kıç demiri yaptım. Çok ta başarılı değil. Güzel tarafı yer kaplamıyor. Ana demiri atmaya kıyamadığım yerlerde atmak için 6 metrede zincir ekleyip donattım.
Ahmet reis, başarılı olmamasını biraz açar mısınız? Mesela zemini mi iyi tutmuyor? Tutmadığı zemin özelliği ne?
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Eriştelikte tutmuyor, çünkü hep iki kolu zemine saplanmak istiyor, fakat iki tırnağın arasındaki 90 derecelik açıklığa doluşan su altı bitkileri, tırnakları zemnine ulaştırmıyor. Yüzey geniş bu yüzden zemine yatamıyor. İşte pulluklarda bu yüzey genişliği yüzünden zemine eriştelerin arasında giremiyor. İşte admiralti tam burada golü atıyor. sürüklenirken tek tırnak eriştelerin arasına giriyor ve denge demiri de yatay durduğu için otları eziyor. Birde bu admiralti görünümlü dört kollu kayalık yerde de sıkıntılı sıkışırsa alma şansı yok, kollar kalın olduğu için açılma şansıda yok. Bu yüzden halatla kullanılıp kesip bırakmak lazım.
?0-? ?0-? değerlendirme için çok sağol. bu değerlendirmenin senden gelmesi önemli.
-
Ben yazmadan Ahmet daha güzel yazmış. Bunu da wikiderya ya koymalı .