Heyamola Hey
Tersane => Bakım => Konuyu başlatan: Can Deniz <Ercan H> - 09 Ocak 2017, 21:50:49
-
Efendim burada özgün, şirin tekne sobalarını inceleyereğiz.
Malum kıçımız donmaya başlayınca teknede ısınma, içimiz yanmaya başlayınca buzdolabı,
rakımıza buz gerekince derin dondurucu, bağrımız yanmaya başlayınca klima,
hatun kişileriyle seyir planlarımız depreşmeye başlayınca teknede çamaşır/bulaşık makinesi konuları gündeme gelir.
Neyse bu dersimizde yapılmışından tutun yapılabilir planlara kadar,
Reşo'dan dizele, katı yakıttan, LPG'ye kadar şirin sevimli işlevsel sobacıkları işleyeceğiz.
-
Abi,
Gercekten gerekliydi sagolasin.
-
Cengo nun açtığı konu başlığına yazdıydım daha yeni..
Neyse şanslısınız.. Otorite burada. Türk karasularında, teknesi için kendisine soba yapmış, seyir sırasında da kullanılabilen, sıkıştırılmış gazlar dışında tüm yakıtları yakabilen sobası olan tek yelkenciyim.. (vayy be.. )
İtiraf edelim Can hocam dan da az biraz yardım almıştım yaparken.. :)
(http://i.hizliresim.com/BvbJdV.jpg)
Buraya da koyayım bari bir iki resim..
-
Ersin kaptanım sana rakip var :)
https://www.youtube.com/watch?v=U_DeyphzhBs
-
Baca çıkışı? Duman.. ? Teknenin üstünü ve yelkenlerin durumuna bakmak lazım.. :)
-
Ersin kaptanım sana rakip var :)
https://www.youtube.com/watch?v=U_DeyphzhBs
Boyutları çok güzel. Baca çıkış noktası önemli. Ama asıl dert regülatörü, bakır boruları vs karmaşıklığı. Adam sobayı 4.30 dakikada anlatabildi. ;D
Tekne içinde ve işinde kullanılan her şey basitlik üzerine kurulu olmalı diye düşünürüm.
-
efendim, bugün yani hava barınakta tam da sıfır dereceyi gösterirken, Satın aldığım, yanıcı madde ile sıkıştırılmış, marketlerde satılan şömine odununu sobada denedim.. daha doğrusu bir parçasını sobada denedim. avucumun içi kadar bir parça , inanılmaz bir ısı yayarak yandı.
Dumanı sandığım kadar korkutucu olmadı. Beyaz bir duman ,uzaktan keyifli bir görüntü de verdi sanırım. Bu malzeme inanılmaz. 10-15 Tl idi sanırım, sadece 20 de biri teknnin iç sıcaklığını 20 dereceye yükseltti ki inanılmaz bir rakam.
Bu tür malzemenin yakılması , reşo dan çok daha dikkatli kullanmayı gerektiriyor. Bir kere Borular bu tür bir yakıt için çok kısa kaldı. Çıkış için kullandığım havalandırma deliği çok ısındı ki bu ahşaba zarar verebilir.
Ayrıca eğimli geçirmek zorunda kaldığım boruların bağlantından sert rüzgarda sızma oldu. BU arada bacanın her durumda rüzgar estikçe içeriden havayı emecek şekilde kanatlı bir baca sistemi halinde kullanmak şart. Sert rüzgar, geniş manika ağazına basıp, tütmeye neden olabiliyor.
Bir diğer potansiyel tütme noktası da , sobanın baca çıkışının yandan olması. Bu dumanın, kubbe şeklindeki üst kısma toplanmasına ve sızıntı yapmasına yol açıyor.
O yüzden her durumda , sobanın baca çıkışının üstten verilmesi gerekmekte. Ya d ilave bir soba ile aynı seviyede bir bölmeye ihtiyaç var.
Tüm bu detayların dışında , yanma inanılmazdı. Yaydığı ısı çok güçlü.. Üstelik bu malzeme sönmeye yakın da uzun süre sıcaklığını koruyor.
Ancak kovalı dahi olsa kül yine de tekne için ciddi problem.. Yaşasın reşo.. Çok temiz bir yakıt.
Şimdi sobanın galvanizli saçtan bir prototipini yaptıracağım. Galvanizli saç, kolaylıkla basit kaynak tuttuğundan imalatı daha kolay olacak.
Sobanın içindeki kovasının daha rahat hareket etmesi için bir miktar daha çapını arttıracağım. ayrıca, masa üstü yerine boru miktarını uzatmak ve yatay bağlantı yapmamak için direk dibine , oradan da hech kapağının kenarından dışarı vereceğim..
Üç beş yıla kalmaz , ideal sobayı icad etmiş olurum bu gidişle.. :)
-
Sana teknik destek kesildi artık. ;D
Reşo'mu yakarsın odun mu orasını bilemem.