Heyamola Hey
Havuzluk => Genel => Konuyu başlatan: Ersin Böke - 03 Şubat 2018, 19:47:45
-
Bir sürü konu yazıldı burada.. Artık yazılacak konu kalmadı diyorsunuz değil mi.. He he.. bilemediniz.. Konunun hası hiç yazılmadı bu arada..
Teknede kıyafet...
Nereden aklına geldi. ? diyeceksiniz. Biraz önce eşim internetten bir mont gösterdi.. Marka birşey.. Dedim olmaz.. su geçiriri bu.. Yelken ile uğraşınca her şey fonksiyonel olsun istiyor insan.. Bu durumda balıkçı muşambasından iyisi yok aslında..
Yelkencilere göre kıyafet satan markalar gerçekten doğru kıyafet satıyorlar mı ? Mesela Nautica.. ? Dockers? baksanız en yelkenci Mudo.. ama hiç kullanışlı değil ürünler yelkencilere göre.. evet çok şıklar .. çok ta güzeller ama yelken için uygun kıyafetler mi..
Nedir uygun kıyafet ? Yaz ve Kış farkı nedir. ? Bir de dechatlon olayı var tabii..
Geçen yıl orjinak HH mayo aldımdı 500 mil sonrasında gören vay Böke ye bak pazardan çakma HH almış derdi hr halde.. Ne renk kaldı ne şekil şemal..
Yelkenciler için doğru kıyafet nedir..? Yaz için kış için.. ? Hadi bakalım buyurun..
-
Konuyu yelkenci değil denizde uzun seyir yapanlar olarak algılamak istedim ve ona göre bir şeyler yazdım. Çünkü henüz yelkenci değilim.
En ideal olanı hiç bir şey giymeden seyir yapmak. Fakat seyir sırasında etrafta çoğunlukla tekne olduğundan pek mümkün olmuyor.
Benim gibi şişman olanlar Decathlon'un ürünlerini kullanabilirler. İçinde gayet rahat olduğim gibi iç cebine koruma kılıfıyla birlikte koyduğum cep telefonu yağmur, serpinti v.b. den etkilenmedi. Şıklık konusunda bence fiyatı gibi ortalama, durumu kurtarıyor. Kumaşı da nefes alıyor.
Balıkçı yağmurluğu benim olmayan "evden kovulmuş koca" konseptiyle son derece uyumlu. Ayrıca daha çok yardım edilmeye olanak sağlıyor gibi. Bunun dezavatajı içine giydiğim anoraktaki telefona ulaşmanın zor olması.
-
Benim deniz kıyafetim kat kattır. İçeride tişört ile başlar, sweatshirt, kazak diye gider, bir kaç tanesi üst üste giyilebilir. Gerekirse dışarı buhar geçiren, içine su girmeyen, pantalon ve ceketle sonlanır. Kışın bere de kullanırım. Ayakkabı, deri; altı beyaz kauçuktur. Beyaz da en az siyah kadar, güverteyi kirletir ama beyaz olduğu için jelkot üzerinde az görünür. Islakları giydiğim zaman laboratuvar için imal edilmiş beyaz renkli, tabanı düz kauçuk çizme giyerim. Islaklar, sadece ıslak amaçlıdır, yani içinde sıcak tutacak astar vs yoktur, yaz kış giyilebilir. Yaz aylarında şort giyerim diğer kıyafet seçimi aynıdır. Ayakkabısız teknede dolaşmam.
Deniz için mayo, gözlük, snorkel, palet vazgeçilmezdir. Bir zamanlar balıkadam elbisem de vardı. Kış ayında suya girmen diye evde bırakıp çıkmıştım. Adanın arkasında pervaneyi ağlarda kullanılan çelik halata doladım. Ocak veya Şubattı. Tekneyi ısıttım, soyundum, çıplak suya girdim, kabloyu çözdüm, tekneye çıktım. Kıyafetlerimi üst üste giyim sırasına göre istiflemiştim. En üstte havlu, altına don, tişört, svetşirt, pantalon, kazak sıralı idi. Çok fazla rahatsız olmadan bir kaç dakika sonra ısınmıştım. Artık balıkadam elbisesi kullanmıyorum, zaten suda da gerektiğinden fazla kalmıyorum.
Bir zamanlar özellikle tipide severek yelken yapardım. Kıyafet yukarıdaki gibiydi. Keyif için çıktığımda seyirde içki de içerdim. Rakıyı, mizanadan akan kar suyu ile sulandırırdım. En soğuk havada bile kat kat giyinmenin zararını görmedim. Tek sorun falza gelrse ıslakları çıkarıp altından kat atmaktır. Tekneyi yalnız başına saeyre bırakabilirseniz ne ala, yoksa açıkta, mizana açık ve kasılı diğer yelkenler inmiş tekneyi bırakacaksınız aşağı ineceksiniz ve soyunup giyineceksiniz. Tek direkli teknede ise genovayı iyice sarıp iki iskota ile iskota köşesini tam direk hizasında tutacaksınız. Ana yelken inecek, dümen boş bırakılacak, tekne başını rüzgaraltına verir, keç veya yawl kadar keyifli olmasa da tekne kıçını früzgara döner ve çok yavaş seyreder. Kamaraya inip ıslakları çıkarır, içinize ek bir şeyler giyer veya fazlalıkları çıkarırsınız.
Ben çıplak vücuduma yün veya sentetik giyemem, altta mutlaka pamuk vardır. Isınmak için hakiki yünden vazgeçmeyin, hiç bir sentetik yün gibi sıcak tutmaz.
Klasik muşamba yağmurluk uzun süreli kullanımda içinde çok ter biriktiriyor, buharı dışarı atan modern kumaşlar daha iyidir ama uzun süre sonra ksmen de sxu geçiriyorlar. Keçi kılından aba denenmedim, çobanlar her havada giyebildiklerine göre su geçirmez olmalı diye düşünüyorum.
-
Dechatlon'un kadın-erkek tulumlarını en ıslak şartlarda kullandık, ıslak bir yere uzun süre oturmuyorsan güvenilir. Oturursan popo dikişlerinden ıslatıyor.
Mont için mutlaka boğazı burna kadar kapatanlar kullanılmalı. Halen inatla nortfeys'in bi dağcı modelini kullanıyorum, aşırı yağmur+serpinti zamanlarında suratından inen, balaklavaya gelen su boğazından içeri girip göğsünü ıslatıyor insanın.
Yine aşırı ıslak ve rüzgarlı zamanlar için burnu kapatmayan yüzücü maskesi (dalış değil, yüzücü gözlüğü de değil) tavsiye ederim.
Balıkçı muşambası iyi güzel ama kolay yırtılıyor, kuru cep imkanı yok, uzun süreli kullanıma pek uygun değil bence.
öZgür (tapatalk)
-
Ben genelde yazın seyre çıkıyorum. İhtiyaçlarımı da ona göre belirliyorum.
1. kesinlikle şapka, tercihen enseyi de koruyan.
2. üste uzun kollu bir şey. bir ara coolmax özellikli bir şey almıştım bisiklet üzerinde kullanmak için. yelkende de iyi gitti. serin tutuyor. ince kumaş uzun kollu gömlek de olur.
3. Şort mayo.
4. plaj ayakkabısı, altı beyaz. Eva sabo tarzı terlikler aldım konuklar için.
5. güneş kremi.
6. yüzerken tişört, niye derseniz insanı üşütmüyor.
7. 2 mm kalınlığında dalgıç eldiveni. suda bir şey yapılması gerekirse onu bunu tutarken el çizilecek mi yarılacak mı endişesi taşımıyor insan.
8. palet, gözlük,şnorkel. Paletimi teknede kullandığım ayakkabı ile kullanabiliyorum, bu da benim için rahatlık.
-
aslında şöyle sınıflandırsak nasıl olur ?
Uygunluk.
kullanım kolaylığı
dayanıklılık
Hafiflik
Temizlenme kolaylığı
Kalite fiyat..
Ayrıca , ayakkabı, tişört, kazak, mayo , şort, polar, yelken kıyafetleri,
Yelken kıyafeti satan birçok markanın ürünleri ne yazık ki yelken yaparken hiç kullanışlı değil. Kullanışlı olanlar da gerçekten çok pahalı.. Tişörtler mesela.. Göğüs cebi ne kadar faydalı.. Bir yelken kıyafeti tasarlıyor olsam , her tarafına cep yapardım herhalde.. Bir de yakası dik duran tişört önemli..
Benim gibi keller için Colombia'nın yelkenci şapkasını tek geçiyorum. Hele benim gibi kafasını kazıyanlar için tasarlanmış sanki.. Çok hafif, hava alıyor, yıkandığında şekli şemali kaymıyor , rengi de atmıyor (hoş atamaz zaten rengi bej :) ) Ayrıca katlanıp, sırt çantasının içine rahatlıkla sığıyor. Tekne de denize düştüğünde ilk kurtarılacaklar listesinde ilk onda kendileri. Başımda unuttuğum çok oluyor..
Gözlük.. ? özellikle numaralı gözlük başa bela.. Kaç tane düşürdüm bilmiyorum.. en son en çok kullanışlı olan denize düşmüş farkında bile değilim.. O yüzden yüzen gözlükler çıkmış yelkenciler için. Bunların numaralı olanları da var.
Kat kat giyinme gerçekten denizde son derece doğru bir tercih.. Camadan vurmak gibi.. Sıcaklarsan çıkar gitsin.. üşürsen geri giy..
Dechatlon kurtarıcı gibi geldi yelkencilere.. Bu arada ben BMW yarışlarında dağıtılan son beyaz turuncu yağmurluktan da çok memnunum. Renk olarak denize düşüldüğüne farkedilmesi çok kolay renkler ile tasarlanmış sonuncusu.. Evelki yıl kullanılan Turkuaz renkte bu özellik yoktu.. Sanki denize düşünce bulunmasın diye seçilmiş renk :)
Bu arada kış kullanımı için FLO da satılan Kinetix outdoor ayakkabısı çok anlamlı.. Su geçirmiyor.. Üstelik 60 TL.. Ciddi hafif..
Yaz için de sezonluk kullanım için çok uygun bedelli tekne ayakkabısı olarak kullanılabilecek ayakkabılar var. Bunların fiyatları çok uygun ancak bir sezonda hayatı kayıyor teknede.. Ancak fiyat maliyet adına bakıldığında anlamlı..
Şort mayo da bence marka yerine rahatlık daha önemli.. Tuzlu su , güneş derken en kalitelisi bile renk atıyor.. Gerçi belki de Tayo MAr da böyledir.. Bimini yok..
Bir de yelken kumaşından yapılan çantalar montlar var ancak bence kullanışlı değlller. Şu Özgür'ün söylediği gözlüğü anlamadım yalnız.. Ne ola ki o..? Tayo MAr da çok gerekli olabilir. :)
-
Renk !!!
Kırmızı, Sarı ..
-
Şort mayo da bence marka yerine rahatlık daha önemli.. Tuzlu su , güneş derken en kalitelisi bile renk atıyor.. Gerçi belki de Tayo MAr da böyledir.. Bimini yok..
Şu Özgür'ün söylediği gözlüğü anlamadım yalnız.. Ne ola ki o..? Tayo MAr da çok gerekli olabilir. :)
Bence bimini olmadiğından. .. Yaz boyunca giydiğim 15 TL'lık şortuma hiç bir şey olmadı. Nedeni botun üstündeki gölgelik olsa gerek.
Bir de lens takınca sorun mu oluyor? İleride gözlük takmam gerekebilir de.
-
1, 5 litrelik pet şişenin kapağında birkaç delik açıp yeniden yerine yerleştirdim. Pet şişeyle yavaşça
duş aldım. Başımdan aşağı süzülen su, bedenimi ve şortu da temizlemiş olmalı ki şortta tuzdan dolayı gözle görülür bir yıpranma olmadı.
-
Kışın kayak pantolonu, termal çorap, termal içlik ( hepsi wedze marka. Decathlonun en uygun fiyatlı kayak ürünleri), yine decathlondan aldığım su geçirmez botlar (54 tl. Bülent reis de kullanıyor), polar bere ve boyun koruma bandı çift taraflı giyilebiliyor. İçteki rengi fosforlu sarı çok uzaktan görülebiliyor . Kayak gözlüğü sarı camlı (gece ışığı kırabilir diye) wedze. Kazak, polar ve triboard yelken montu giyiyorum . Eğer çok soğuk değilse kot pantolon üzerine su geçirmez kılıf pantolon giyiyorum. O da triboard marka ve 50 tl gibi uygun fiyatlıydı.
Triboard tulum alacağım sanırım Ersin reisin olumlu referansı üzerine
-
Kayak pantolonlarının tehlikeli olduğunu okumuştum . Sanırım Alp hoca yazmıştı..
-
Ben yaz aylarında ayağıma Crocks terlik giyiyorum. Hızlı hareket etmem gerektiğinde arkasındaki bantla ayağımdan çıkmamasını sağlıyorum. Eğimli yüzeylerde dahi kaymıyor ve iz bırakmıyor.
-
Evet Crock 's unuttuk.. Ben de kullanıyorum.. Bir de eskimiyor .. böyle sağlam şey görmedim..
-
yelken yaparken kaymayan ve sıcak tutan çok hesaplı çizme. kışın barınakta yosunlardan kayıp düşünce böyle bir arayışa girmiştim.
https://nurikongur.wordpress.com/2015/01/10/guverte-veya-yelken-cizmesi/
şuan metroda çok ucuza satılıyor. 30-40 lira gibi bir şey.
-
Bahsettiğim aşağıdaki benzeri "yüzücü maskesi" :
(http://www.maviden.com/dosyalar/urun/14062011161451.jpg)
Dalış maskesi gibi burnu kapatmıyor, yüzücü gözlüğü gibi göz çukurlarına baskı yapmıyor.
Bunun yerine geniş iş gözlüğü de olabilir ama bu sert şartlar için daha kullanışlı.
Sert rüzgar ile yağmur/serpinti bir araya gelince gözleri korumak gerekiyor. Özellikle uzun süre tuzlu su gözleri fena yakıyor.
öZgür (tapatalk)
-
Bende neredeyse her mevsim azda olsa çokta olsa denize çıkıyorum. Soğuğu hiç sevmediğim için iyi giyinirim. Çok uzun süre motora bindim o zamanlarda çok büyük paralar verip aldığım kıyafet ve içlikler vardı. Haliçte balık tutarken onları giyer üzerine balıkçı muşambası çeker otururdum. Fakat balıkçı muşambası hareket ederseniz aşırı terletiyor, buda sıkıntılı bir durum. Hala her köşede bir takım balıkçı muşambam var, arabada ,teknede, işyerinde evde, orada burada. Kısa süreli seyirler için hemen mevcut kıyafetlerin üstüne çekip ıslanmadan ve üşümeden kullanabiliyorsunuz.
Fakat şimdilerde Oğuzhan'ın dediği gibi decathlon var. Normal yelken kıyafetlerinin muadilleri, fiyat performans oranına bakarsak hatta daha iyileri, decathlonda 1/7 fiyatına neredeyse. Bir mont yada tulum fiyatına 6-7 tane alınabiliyor. Markalı ürünlerde Dingy fiyatına montları, salopetleri görünce moralim bozuluyordu.
Ayaklarıma mutlaka çizme giyerim, yazında terlik. Yazları şile bezinden yapılma Eminönü'nden aldığım uzun kollu sufi gömleği giyerim. En azından kolları korumuş oluyorum. Kafa çıplak olunca, Ersin Abi gibi enseyide kapatan siperli bir şapka takarım, kışın ise mutlaka polar bere.
Bence en önemlisi bir kaç takım eşya bulunmalı ve ıslandıkça, terledikçe değişilmelidir.Ayrıca ayaklarımada çizme içine dalgıç patiği giyiyordum fakat onlar koku yapıyordu. Şimdilerde hacı malzemeleri satan bir yerden çorapmesh buldum.Acayip memnunum.
-
Yukarıdakilere ek olarak yelken montunun bilek kısmında çift gerdirme olanı daha iyi oluyor.
Yağmur veya dalgada kollar güverteye paralel bir şeylerle uğraşırken bilekten sızan su tatsız...
Bir de yelken pantalonunun tulum biçiminde olanı hayat kurtarıyor. Kışın otopilotu olmayan bir teknede, iki kaptan-dört gün transfer sonrası 1.5 ay belimdeki kasların tutulması geçmedi. Dönünce ilk işim tulum şeklinde yelken pantolonu almak oldu.
-
Kışın üşümek istemiyorsanız kalın giyinmek yerine, ince bir kaç kat giyinmek daha sağlıklıdır. Ben snowboard yaparken atlet üstüne termal içlik üzerine nefes alan termal kumaş tshirt giyiyorum. Yoğun hareket halinde ister istemez terliyorsunuz bu terin soğumaması yani giydiğiniz kıyafetin bunu dışarı atması ve dışarıdanda soğuk almaması gerekiyor. Üşürseniz belki hasta olabilirsiniz ama terleyip üşürseniz kesin hasta olursunuz.
-
Shimano Evair Shoes ayakkabıda crocks sevenlere şiddetle tavsiye ederim. 3 yıldır eskitemedim (yaz-kış giyiyorum)
-
yelken yaparken kaymayan ve sıcak tutan çok hesaplı çizme. kışın barınakta yosunlardan kayıp düşünce böyle bir arayışa girmiştim.
https://nurikongur.wordpress.com/2015/01/10/guverte-veya-yelken-cizmesi/
şuan metroda çok ucuza satılıyor. 30-40 lira gibi bir şey.
Hangi Metro'da acaba?