Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Dalış eğitimine başladık bakalım, hayırlısı...

  • *
  • İleti: 929
Bundan 1,5 yıl kadar önce ikinci el uygun fiyata TUSA marka BC, regülatör, 12 lt tüp ve 7 kg kurşun takılı ağırlık kemeri bulmuştum forumlardan birinden. Fazla tereddüt etmeden almıştım illa ki ihtiyacım olacak bu deniz, tekne işine bulaştığımızdan dolayı diye düşünerek... 1,5 yıldır evin bodrumunda yatıyorlardı kuzu kuzu geçen sene bir türlü denk düşüremedik eğitim işini. Pek bir motivasyonum da yoktu açıkcası tekne ile alakalı işler haricinde bir merakım yoktu çünkü su altına dair... Bu sene de malum salgın dolayısı ile psikolojim yeni yeni kendine gelmeye başladı ama yaz da bitti yani...
 
Kurs filan çok gereksiz bir risk olarak göründü gözüme salgın dolayısı ile, bahçede kös kös otururken yahu şurada sitenin havuzu var mis gibi bu işin özel dersi, birebir eğitimi olmaz mı acaba diye bir fikir oluştu. Biraz araştırma yaptım çevreden filan, Tiryaki Reis'e sorunca sağolsun tavsiye etti Armağan Hoca'yı. Telefonla görüşmemizde ısındım, yüzyüze görüşünce zaten çok sevdim hocayı. (Çocukluğumdan beri yaşca benden büyük olgun insanlar hep cezbetmiştir beni zaten, onlarla vakit geçirmek hoşuma gitmiştir. O açıdan bu tecrübeli ve dünya tatlısı hoca çok iyi denk düştü.)
 
Geçen hafta içi başladık, evimin bahçesinde sosyal mesafeli şekilde teorik kısmı ve sınavını hallettik bir iki gün sıkı ders çalıştıktan sonra. Ukalalık bile yaptım basınç birimleri konusunda  :P

Armağan Hoca sağlık raporu ve eksik malzemelerim için tavsiyeler verdi, onları hallettim, fotoğraf, kimlik fotokopisi vs. formaliteler halloldu. Yalnız bendeki tübün üzerinde 2011 tarihi vardı, test yaptırmak gerekecekti, Kartal'daki HABAŞ 15-20 gün süre ve 250 küsür lira para isteyince kendim internetten sertifikalı başka bir yer buldum (yazının sonunda yazacağım), konuştum uygun fiyata hem testini yaptırdım hem hava bastrdım, bir iş günü içinde de verdiler.

Doğrudan denizde mi başlayalım havuzda mı dedi hoca pratik eğitimlere, sağlamcı adamım vesselam, hocam dedim önce bir "mekaniğine" alışayım güvende hissettiğim ortamda diye havuzu rica ettim. Bir yandan da hanıma soruyorum sitedekiler laf eder mi yahu diye, yönetici sen değil misin zaten dedi, ha doğru ya...  :D

Bugün hoca geldi malzemeleri ile beraber fazladan 10 litrelik tüp de getirmiş sağolsun, benim tübü kullanmadık. Zaten normalde eğitimde bütün malzemeler sağlanıyor ama ben kendiminkilere alışayım diye kendi malzemelerimi kullanmak istedim, bir tek elbisem eksikti, shorty dedikleri kısa bir dalış elbisesi getirdi hoca onu giydim. Kendisi de ben bu yaşta artık kuru elbise giyiyorum her halükarda dedi ve benim şaşkın bakışlarım altında üzerindeki günlük kıyafeti olan t-shirt ve şortun üzerine kuru elbisesini giydi. (Dalıştan sonra kupkuru olarak da çıktı elbisenin içinden hakikaten, gerçi havuz suyu denizden çok daha sıcak olduğundan biraz terledi. Bu kuru elbise güzel birşey esasında tekne batarsa filan hipotermiye karşı mutlak çözüm bir yandan... Uzun yol yelken yarışcılarında var zannedersem güvenlik ekipmanı olarak)

Neyse efendim, site sakinlerinin meraklı bakışları altında donanımı kuşanıp girdik havuza, önce yüzeydeki eğitimler derken hocanın da takdirini toplayarak su altında regülatörü bulup ağzına koyma, basınç eşitleme, maskeye su doldurup boşaltma, çıkarıp takma, sırt üstü düşersen dönme, suda askıda kalma, BC havasını ayarlama, vs. gibi bir sürü tekniği öğrenirken zamanın nasıl geçtiğini anlamadım, bitirdiğimizde 45 dakika filan kaldık suda zannediyordum, 2,5 saat geçmiş! Dalıştan yana sıkıntım olmadı da biraz güneş çarpmış vaziyette sersem gibiyim şu an.  :)

Bir sonraki eğitimi benim teknede planladık, Bayramoğlu'nda bir yerlere demirleyip, biraz "amaca yönelik" yapacağız sonraki çalışmaları, çapaya dalma ve müdahale, tekne altına müdahale, kekamoz temizleme teknikleri, benim talebim bu yönde oldu. Her birinin kendine özgü kolay teknikleri varmış onları öğrenme yönünde devam edeceğiz bakalım. Hayatıma giren bu yeni yeti konusundaki tecrübelerimi paylaşmak için açtım bu başlığı.

Biraz da maliyetler, hizmet aldığım kurumlar hakkında bilgi vereyim:

BC, regülatör, tüp ve ağırlık kemeri - dediğim gibi bunları 1,5 sene önce ikinci el aldım 2000 TL'ye. Esas pahalı kalemler bunlar olduğu için şanslı sayılırım. TUSA da iyi bir markaymış, alırken araştırmıştım zaten.

Maske, şnorkel, bot, palet - sıfır olarak 950 TL'ye mal oldu. Kadıköy evlendirme dairesi karşısında Octopus Dalış Market diğer dalış malzemeleri satan yerlere nispetle uygun fiyatlı bir yer tavsiye ederim. https://www.octopusdalismarket.com/

Henüz dalış elbisesi almadım bir tek o eksik, fiyatı da 1000 TL civarı imiş Octopus'da, bütçeyi toparlayayım tamamlayacağım.

Dalış sağlık raporu - 450 TL, Kadıköy Fenerbahçe'de Sante Tıp Merkezine gittim. Öyle uyduruk iş yapmıyorlar kesinlikle, bu fiyata dahil olan hizmetler kan sayımı, idrar testi, akciğer röntgeni, sinüs röntgeni, genel cerrahi mütehassısı muayenesi ve KBB muayenesi, her birisi de detaylı baktı yani uzmanların. KBB uzmanı burnumda (Karadenizli köklerimden olsa gerek) deviyasyon var dedi. Bizim coğrafyada yaygın olan birşey zaten, nispeten zorlanabilirsin eşitlerken basıncı dedi doktor, kendisi de dalgıçmış 20 küsür yıldır. Ee nereye dalışa gidiyorsunuz bakalım deyince, bir yere değil yahu teknenin altına deyince şaşırdı...  ;D C:-) Kurumu tavsiye ederim - http://www.sante.com.tr/

Tüp testi ve hava dolumunu Kurtarır Denizcilik isimli bir yere yaptırdım. Test 50 TL, dolum 50 TL, ikisine 80 TL versen olur dedi bir de. Benim görebildiğim tek sıkıntı yeri biraz sapa, Tuzla organize sanayi'ye doğru gitmek gerekiyor. http://www.kurtarirmarine.com/

Bir yıldız dalış eğitiminin ise zaten heryerde standart bir ücreti var 1500 TL kadar.

Şimdilik bu kadar, haftaya vakit uydurup denize çıkabilirsek yine yazacağım bakalım...
  • IP logged
"...parce que je suis heureux en mer et peut-être pour sauver mon ame..." - Bernard Moitessier

  • *
  • İleti: 1457
    • AÇIK DENİZ AKADEMİ
Harika haberler hocam, umarım su altındaki zamanlarınız keyifli zevkli geçer..

Acaba Armağan hoca tek başına dalış ile ilgili neler dedi?
Malum, scuba (aletli dalış) tek başına yapılmayan bir etkinlik, mutlaka yanında bir "buddy" (arkadaş, yaren) olmalı, belirli bir üst seviye dalıcı ile birlikte dalış planlanmalı vb kuralları (yoksa kural değil gelenek midir?) var.

Tekne altı için demiyorum ama genel olarak tek başına dalış konusunda Tiryaki ve Armağan hocanın fikirlerini duymak isterdim.

öZgür (mobil)

  • IP logged
><(((º>

  • *
  • İleti: 929
En "hassas" konuya değinmişsiniz.  :)
Kural belli dediginiz gibi, güvenlik standardı yüksek bir disiplin, düşünsenize sürekli yanınızda fazladan bir hortum ve regülatörle geziyorsunuz, eşine yardım edebilme prosedürü öğretiliyor standart olarak. Dolayısı ile eğitmenlerin bu konuda aksi yönde bir uygulamayı "teşvik edebilecek" görünümde birşey söyleyebileceklerini zannetmiyorum.

Ama öte yandan pervanemize birşey dolandığında ve "profesyonel" dalgıç yardımı aldığımızda yapılan uygulama da belli. Tek dalabilmek çok özel bir sertifikasyon gerektiriyor da şimdiye kadar hizmet aldığım kişilerin hiçbirinde olduğunu zannetmiyorum bunun. Sormadım da açıkçası, sormak da mantıksız geldi. Böyle durumlarda illa harfiyen kurallara uygun iş yapmak için nefesini tutarak dalmak lazım o da herkesin (en azından benim) yapabileceğim birşey değil.

Benim açımdan olayın başka bir boyutu, denizin dibi görünmediği zamanlarda veya teknenin altına girmeye çalıştığım zamanlarda "psikolojik" olarak zorlanmam. Biraz da bunu kırıp alışmak için girdim böyle bir yola. Belki eğitimi bitirince basit işler için tübe dahi gerek kalmadan işimi görebileceğim.
  • IP logged
"...parce que je suis heureux en mer et peut-être pour sauver mon ame..." - Bernard Moitessier

  • *
  • İleti: 2291
  • Hayat suda başladı...
    • Denizci Kahvesi
Harika haberler hocam, umarım su altındaki zamanlarınız keyifli zevkli geçer..

Acaba Armağan hoca tek başına dalış ile ilgili neler dedi?
Malum, scuba (aletli dalış) tek başına yapılmayan bir etkinlik, mutlaka yanında bir "buddy" (arkadaş, yaren) olmalı, belirli bir üst seviye dalıcı ile birlikte dalış planlanmalı vb kuralları (yoksa kural değil gelenek midir?) var.

Tekne altı için demiyorum ama genel olarak tek başına dalış konusunda Tiryaki ve Armağan hocanın fikirlerini duymak isterdim.

öZgür (mobil)

Özgürcüm, bunun üzerine çok da konuşulacak bir şey yok aslında, yasak. Realiteye gelirsek, gerekli durumlarda dalmıyor muyuz, ben düz adamım, eğip-bükmem, tabi ki dalıyoruz. Tekne altı temizlerken, acil müdahale edilmesi gerekli halat sarması vb durumlarda tabi ki tek başına dalıyoruz. Ama şöyle bir sallanayım aşağılara da keyif yapayım diye, hayır. Ancak gerçekten gerekli olduğu zaman.

Bu arada, her fırsatta altını çizdiğim bir konuyu bir kez daha hatırlatayım burada. Ne Doğan hocanın alacağı sertifika, ne de Armağan hocanın eğitmen sertifikası dolanan halata, takılan çapaya ya da tekne altı temizliğine hukuki temel oluşturmaz. Bizim sertifikalarımız tamamen rekreasyonel amaçlı dalışlar içindir. Her türlü sualtı ameliyesi endüstriyel dalgıçların iş ve yetkinlik sahasıdır. Dolayısıyla herhangi bir sualtı ameliyesi ile iştigal ederken olabilecek bir dalış kazasında kazazede "sertifikalı/yetkin" olarak kabul edilemez. Aldığı sertifika ve eğitimin içeriği suyun altında rekreasyonel yani hobi/eğlence/keyif amaçlı dalış için gerekli altyapı ve donanımı sağlar.
  • IP logged
"Clouds and winds and oceans I choose my fate to be...  Whom the sea has taken Never shall be free."

  • *
  • İleti: 1034
Bu yasaklar eminim, yaşanan acı tecrübelerden ortaya çıkmıştır.
Ancak gerçekte Doğan Hoca’nın hedeflediği maks 2-3 metre ve 20 dk gibi tüplü dalışta, gözardı edilen ciddi bir risk var mıdır? Yoksa bu tek başına dalış riski/yasağı daha derinler ve uzun süreler için midir?

Esasen, ben yaş ve kondüsyondakiler için sorun dalınan derinlikten çok nefes tutamama, o nedenle de nefes desteği alma.
  • IP logged
SARIYAZ  Turgut / Marmaris

  • *
  • İleti: 929
Mehmet Reisim, basit bir senaryo: 2 metre derinlikte derin bir nefes çektiniz regülatörden, sonra bir şekilde regülatör düştü ağzınızdan, nasıl olsa yüzey şurası hemen diye nefesinizi tutarak (vermeyi unutarak) yüzeye çıkarsanız akciğerlerin genleşmesi dolayısıyla ciddi hasarlar olabiliyormuş. O yüzden nefes tutmama alışkanlığı önemli diyorlar mesela.

Fizyoloji videosu izliyorum deli gibi birkaç gündür  :)
Biraz da kimya bilgilerimi tazeledim, kısmi basıncın gazların sıvılardaki çözünürlüğüne etkisi vs. Hoca suyun altına kafanı soktuğun andan itibaren kısmen azot narkozu altındasındır dedi. (Dalıştan sonraki relax mod biraz da kafanın böyle güzel olmasından galiba  :D ) Uzun lafın kısası teknenin altına tek dalacaksam teknede birisinin kabarcıkları kollayıp uyanık olmasını isterim açıkçası her halükarda.
  • IP logged
"...parce que je suis heureux en mer et peut-être pour sauver mon ame..." - Bernard Moitessier

  • *
  • İleti: 1234
  • Selamlar
Çok önemli bir konu bence. Bir şekilde teknenin altına dalmayı öğrenmek lazım. Ama bu basınç işleri hep çok ciddi ve sıkıntılı. Kolay gelsin Doğan Hocam


Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
  • IP logged

  • *
  • İleti: 1234
  • Selamlar
Son cnr fuarında yüzen akülü bir şamandıra üzerinde kompresör ve dalış kiti satılıyordu. Galiba farklı bir teknik. Bu konuda yorum yapabilme imkanı varmıdır?


Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
  • IP logged

  • *
  • İleti: 1457
    • AÇIK DENİZ AKADEMİ
Haa şimdi hatırladım, tabi ki su altında iş yapana DALGIÇ (kaptan gibi bir meslek adı olarak), keyif için dalana DALICI deniyor.. (ADB ve Yat Kaptanı gibi)

Tiryaki kuralı ve realiteyi çok net açıklamış, teşekkür.

Peki, Cavidan'la ikimiz de padi aow belgeliyiz, birlikte gittiğimiz koylarda kefimize dalabiliyor muyduk? Yoksa birimizin daha üst belgeye mi ihtiyacı vardı?
 
(bunu biraz okuyup öğrenebilirdim elbet ama madem konusu açıldı, buradan sorayım uzmanı cevap versin, burada kayıtlı kalsın istedim..)



öZgür (mobil)

  • IP logged
><(((º>

  • *
  • İleti: 929
Haa şimdi hatırladım, tabi ki su altında iş yapana DALGIÇ (kaptan gibi bir meslek adı olarak), keyif için dalana DALICI deniyor.. (ADB ve Yat Kaptanı gibi)

Tiryaki kuralı ve realiteyi çok net açıklamış, teşekkür.

Peki, Cavidan'la ikimiz de padi aow belgeliyiz, birlikte gittiğimiz koylarda kefimize dalabiliyor muyduk? Yoksa birimizin daha üst belgeye mi ihtiyacı vardı?
 
(bunu biraz okuyup öğrenebilirdim elbet ama madem konusu açıldı, buradan sorayım uzmanı cevap versin, burada kayıtlı kalsın istedim..)



öZgür (mobil)

AOW'nın yıldız karşılığı ne bilmiyorum ama Iki kişinin toplamda 4 yıldızı olması lazım galiba, 3+1 veya 2+2 gibi.
  • IP logged
"...parce que je suis heureux en mer et peut-être pour sauver mon ame..." - Bernard Moitessier

  • *
  • İleti: 101
PADI Advanced Open Water ( AOW ) eşdeğer sertifikalı bir dalış eşiyle dalar, 30 metreden aşağıya inmemek kaydıyla..
Aynı şekilde PADI Open Water bile eşdeğer sertifikalı biriyle dalabilir, 18 metreyi geçmemek kaydıyla..
Çok zaman oldu ama uygulama böyleydi diye hatırlıyorum, hala da PADI'de değişmemiştir diye düşünüyorum..
  • IP logged

  • *
  • İleti: 5
Selamlar Doğan Hocam,
Umarım keyifli zamanlarınız olur. Tecrübeniz arttıkça vaz geçilmez bir faaliyet olacağına eminim. Dalışla ilgili çok hayati 2 cümle var hep aklımda tutarım:

" Yalnız dalma, nefes tutma"
" En tehlikeli an zafer anıdır"

Ben de aslında çok uzun zamandır dalış yapmıyorum. Sertifikanızı aldıktan sonra Değirmendere/ KOCAELİ tarafında dalış yapmak isterseniz, beraber organize edebiliriz. Tanışmaya ve sohbet etmeye de vesile olur.
  • IP logged

  • *
  • İleti: 929
Selamlar Doğan Hocam,
Umarım keyifli zamanlarınız olur. Tecrübeniz arttıkça vaz geçilmez bir faaliyet olacağına eminim. Dalışla ilgili çok hayati 2 cümle var hep aklımda tutarım:

" Yalnız dalma, nefes tutma"
" En tehlikeli an zafer anıdır"

Ben de aslında çok uzun zamandır dalış yapmıyorum. Sertifikanızı aldıktan sonra Değirmendere/ KOCAELİ tarafında dalış yapmak isterseniz, beraber organize edebiliriz. Tanışmaya ve sohbet etmeye de vesile olur.

Çok teşekkürler Alaattin Reisim, çok sevinirim valla. Malum çocukların okul meseleleri biraz karışık şu an Eylül sonu gibi bir düzene girerse tamamlamak istiyorum inşallah çabucak. Organize oluruz bir şekilde. Selamlar
  • IP logged
« Son Düzenleme: 24 Ağustos 2020, 12:07:16 Gönderen: Doğan Erbahar »
"...parce que je suis heureux en mer et peut-être pour sauver mon ame..." - Bernard Moitessier

  • *
  • İleti: 1631
Doğan reisim. Ben de sizin gibi hevesle başlamış 1 yıldız olmuş ve hevesimin devamında 6 ayda 3 yıldız olmuştum. Tatile gittiğimiz yerlerde yerel yemekleri tatmamıza benzer şekilde ben her gittiğim tatil yöresinde bir dalış okulu veya kulübü ile dalış yapmaya çalıştım.

Ayrıca zıpkınla serbest dalış da yaptığım için size naçizane açık hücre elbiselere de bakmanızı öneririm. Üstelik hipotermiye karşı kuru elbise kadar mukavim olmasa da içine çok az su alarak çok uzun süre dalış yapmanızı sağlar. Aletli dalışta (scuba) dalış süreniz tüp hacminizle orantılı ve limitli olduğundan aletli dalışa daha uygundur. Ancak açık hücre elbise ile ben hem serbest dalış (4-5 saat) hem de aletli dalış yapabiliyorum . Tek derdi içine giymeden önce şampuanlı su dökmek.


Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
  • IP logged

  • *
  • İleti: 2291
  • Hayat suda başladı...
    • Denizci Kahvesi
Haa şimdi hatırladım, tabi ki su altında iş yapana DALGIÇ (kaptan gibi bir meslek adı olarak), keyif için dalana DALICI deniyor.. (ADB ve Yat Kaptanı gibi)

Tiryaki kuralı ve realiteyi çok net açıklamış, teşekkür.

Peki, Cavidan'la ikimiz de padi aow belgeliyiz, birlikte gittiğimiz koylarda kefimize dalabiliyor muyduk? Yoksa birimizin daha üst belgeye mi ihtiyacı vardı?
 
(bunu biraz okuyup öğrenebilirdim elbet ama madem konusu açıldı, buradan sorayım uzmanı cevap versin, burada kayıtlı kalsın istedim..)

öZgür (mobil)

Özgürcüm, iki OWD kendi dalışlarını planlar ve gerçekleştirir. CMAS 1* dalıcılar sadece asgari CMAS 3* dalış lideri nezaretinde dalabilirler. PADI sisteminde istisna Scuba Diver sertifikası. Scuba Diver sertifikası sahibi dalıcılar maksimum 12 metreye kadar ve bir dalış lideri nezaretinde dalabilirler.

Aradaki fark eğitim içeriğinden kaynaklanıyor. PADI OWD eğitiminde dalıcıya başta kontrollü acil yükselme olmak üzere temel acil durum yönetim teknikleri de aktarılıyor ve dalış planlamasına hatırı sayılır bir önem veriliyor.
  • IP logged
"Clouds and winds and oceans I choose my fate to be...  Whom the sea has taken Never shall be free."

 
Yukarı git