Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: ÖNEMLİ!! Mazot Tanklarımız ve Seyirlerimiz Öncesinde Önemli Uyarı

  • *
  • İleti: 592
*ÖNEMLİ*:
*Kaptanlarımızın Dikkatine..!!!*

Petrol sektöründen biri olarak, son zamanlarda mazot sıkıntısı yaşayan teknelerin sayıca çok olmasından dolayı uyarma ihtiyacı duydum.

Özellikle uzun seyir yapacak kaptanlarımızın dikkatine;

-birkaç yıldır Türkiye’de kullanılan dizel ürününe, tarımsal ürünlerden elde edilen Bio-diesel eklenmektedir.

-eklenen biyodizel özellikle bekleyen mazot tanklarında alg, mantar ve buna benzer mikro-organizmaların oluşmasını yüksek hızda arttırmaktadır.

-Avrupa rafinerilerinde ve terminallerinde bekleyen mazot tanklarına özel üretilen koruyucu katkı eklenir, henüz ülkemizde eklenmemektedir.

-dolayısıyla kışın bir sezon bekleyen mazot tanklarımızda bize sıkıntı yaratacak  mantar ve alg oluşumu kuvvetle muhtemeldir.

-kışın deponuzda veya bidonunuzda bekleyen mazotunuzu filtreden geçirmeden yola çıkmanız risklidir. Mutlaka yapmanızı tavsiye ederim.

- özellikle tankınız sonuna kadar dolu olarak beklemediyse mutlaka filtre işlemi uygulayın.

-yanınıza yedek filtrelerinizden edinin, nasıl değiştiğini öğrenin ve yapabiliyorsanız pratiğini yapın. Motorun hava alma prosedürünü öğrenin.

-mutlaka temiz bir bidonda yedek mazotunuzu ve yedek mazot hortumu ve kelepçeleri edinin. By-pass ederek kullanma yöntemini öğrenin.

-iyi marka bio-acid ürünlerini mutlaka kullanın. (Grotamar Üretimi yasaklandı, Schülke firması bu ürün gamının haklarını başka firmaya sattı; bu firma yeni formül üzerinde izin almaya çalışıyor)

-istasyon tanklarının gömülü olmadığı yerlerden yakıt almamaya özen gösterin, gerekirse araçların yakıt aldığı istasyonlardan bidon ile taşıyın.

**bu sene ben tekneme ayrı bir transfer pompası ile filtre hattı yapıyorum. Ekipmanları satın aldım, kurulumunu videoya çekip Sailing Mi Nina kanalında ayrıca paylaşacağım.

Herkese selametler dilerim.

Murat Ayduk
  • IP logged

B

Burak Doneray

''Avrupa rafinerilerinde ve terminallerinde bekleyen mazot tanklarına özel üretilen koruyucu katkı eklenir, henüz ülkemizde eklenmemektedir.".

👏👏👏 Ne güzel süper haber.Kendi rakısını yapan bir millet mazotunuda yapar artık.
  • IP logged
« Son Düzenleme: 18 Haziran 2020, 23:17:53 Gönderen: Burak Doneray »

  • *
  • İleti: 592
Sanırım eksik yazmışım orada, yanlış anlaşılmaya sebebiyet vermiş.
Ülkemizde rafinerilerde, dolum terminallerinde ve istasyonlarda sirkülasyon hızlı olduğundan pek gerek kalmıyor.
Ama Avrupa’da özellikle ARA bölgesinde(Amsterdam , Rotterdam Ve Antwerp) bu ürünler uzun süreler bekleyebilir( petrol borsalarının da etkisi var). Bu yüzden o katkıları orada koyuyorlar.
Ama bizdeki sirkülasyondan dolayı şimdiye kadar pek ihtiyaç duyulmadı. Biyodizel ile birlikte ihtiyaç doğmasını bekliyoruz. Ama hepsi maliyet işte.
  • IP logged

B

Burak Doneray

Ben yazdığınız yazıdan seneye ciddi sorunlar çıkacağını öngörüyorum .Bir şey değişmediyse uyarıyada gerek yok ama kullandıklarını söylediğiniz  Bitkisel bio dizel  ciddi sorunlara gebe . 60 litre tankımız yokki filtreden geçirip depoya tekrar aktaralım 240 lt  bende var nereye aktaracağım ben grotamar kullanıyorum. Benim motor eski traktör yakıtı seviyor bu katkılılar bio mio acayip duman yapıyor.
  • IP logged
« Son Düzenleme: 19 Haziran 2020, 00:47:00 Gönderen: Burak Doneray »

B

Burak Doneray

Sektörden olduğunuz için yazınızı ciddiye alıyorum Bidonlardaki mazot uyarınız deponun dolu tutulmasının bile işe yaramayacağını bana söylüyor yanlışmı anlıyorum sizi . Artık dizel de benzin gibi özelliğini kaybeden yıllanmayan bir yakıtamı dönüştü. Benim çalıştığım şirket biyo dizelden yıllar önce vazgeçti (standart tutturamamak ana neden) artık sadece Ethanol ,Hydrojen Syngas üretiyoruz. Bu karıştırılan bio dizelden bu nedende çok şüpheliyim.
  • IP logged
« Son Düzenleme: 19 Haziran 2020, 00:59:13 Gönderen: Burak Doneray »

  • *
  • İleti: 592
Burak kaptanım, dediğiniz doğru artık mazotta da eski normali özleyeceğiz.
Bio-acid kullanılması artık şart oldu bile.
Bu sene gruplardan takip ediyorum, son bir kaç gün içinde bile üç tekne sadece mazot problemi yaşadı. Ben de artarak devam edeceğini düşünüyorum açıkçası...

Ben bu tıkanma işini 2016’da ve 2018’de yaşadım. Ne zaman Ki Gratomar ile tanışana kadar...

Tekrarın korkusundan gratomar eksik etmiyorum, sisteme yakıt dinlenme tankı ekledik Selahattin Usta ile, şimdi de ayrı bir filtre hattı kuruyorum... Gratomarın yeni partileri gelene kadar alttaki ürünü kullanmayı planlıyorum:
https://www.denizdukkani.com/yachticon-diesel-antifouling-500ml
  • IP logged

B

Burak Doneray

Can Hoca 8 sene önce böyle bir çözüm yazmış. Faydalı olacağı kesin.

http://drokya.blogspot.com/2012/06/denizci-dostlarmn-lodos-frtnasnda-uc.html
  • IP logged

 
Yukarı git