Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Mors Alfabesi

  • *
  • İleti: 929
Mors Alfabesi
OP: 14 Nisan 2021, 14:26:32
Haftaya amatör telsizcilik sınavım var, fizik bölümü mezunlarının teknikten muaf olduğunu öğrenince biraz iddialı davranıp A/B sınıf belge için başvurdum. Hedefim A...

Tuhaf bir sistemi var Kıyı Emniyet Genel Müdürlüğü'nün, bir soru bankası yayımlamış al buradan soruyorum işte diyor. Soru bankasında 150 kadar işletme kuralları sorusu, 50-60 kadar ulusal ve uluslar arası düzenlemeler, 150 kadar da teknik soru var.

Okuduğum hemen her kaynak "bunları ezberle yeter" şeklinde bir yaklaşım içinde. Yahu adı üstünde amatör bir hobi sonuçta bu, gerçekten şöyle öğrenmek için güzel yazılmış bir şey yok mu diye sorduğunuz anda kendi araştırma beceriniz ile baş başasınız. Bölük pörçük kaynaklar var elbette orada burada. Ama bir KMT sınav hazırlığı çok daha derli toplu mesela, bir sürü kitapçık var herşeyi özetleyen vs... (Gerçi haksızlık yapmayayım tanınan yetki ile orantılı olarak çok daha geniş bu gireceğim sınavın müfredatı. Özellikle teknik kısım kelimenin tam anlamıyla ucu bucağı olmayan bir derya... Dolayısı ile tek bir kitaptan değil cilt cilt olabilecek bir kaynaktan bahsediyorum...)

Neyse efendim, işletme kuralları soruları arasında en az 2-3 tane mors alfabesi sorusu var muhakkak sorulan. Kör ezberi kendime yediremediğimden ne kadar zor olabilir ki diye öğrenmeye giriştim. Bu serüveni özetleyeyim biraz bu yazıda.

Bir kere sadece alfabeyi ezberlemek bana yeter diyorsanız 15 dakikanızı ayırmanız yeterli. Aşağıdaki videoda hafıza şampiyonu bir adam "hafıza sarayı" ismi verilen meşhur bir yöntem ile bütün alfabeyi kafanızdan nasıl inşa edebileceğinizi gösteriyor:


Videoyu atladıysanız dönüp bakmanızı tavsiye ederim, gayet keyifli: Bir uzaylı ( E T ) varmış, ismi Ian miş: ( I A N M) filan derken 30 saniye içinde alfabenin yarısını öğrenmiş oluyorsunuz zaten. 1-2 saat kafanızda evirip çevirip kalemle antreman yaparsanız da tamamı hafızada...

Bunu görünce rahatladım, oh mors soruları da cepte diye.

Ama işte...  :D

( Benim hanım sürekli eleştirir beni: "İlla b.kunu çıkaracaksın bir şeye sarınca" der, ki gayet de haklı...)

Önce bir merak sardı yahu hala kullanılıyor mu bu çağda diye. Onu araştırdım. Evet hala kullanılıyormuş, üretilen cihazların hala CW modu (mors alfabesinin gönderildiği continuous wave - sürekli dalga modülasyonu) var mesela. Frekans planlarında bant başları hala mors iletişimine ayrılmış durumda. Sinyaliniz zayıf olduğu anda başvurabileceğiniz bir yedek iletişim aracı. Ayrıca tarihi öneminden dolayı saygıyı hak ediyor amatörler arasında.

Rivayet odur ki Samuel Morse bir seyahat dolayısı ile evinden uzak bir konumda iken bir ulak vasıtası ile karısının ağır hasta olduğunu öğreniyor, eve yetişmek için acele ediyor ancak maalesef o yetişemeden karısı vefat ediyor. Bu olay onu derinden sarsıyor ve onu çağın imkanları dahilinde daha etkin bir haberleşme metodu icat etmeye sürüklüyor. Harflerin uzunluk ve kısalıkları İngilizce dilinde kullanılan harflerin kullanım sıklığı üzerine  inşa ediyor. (İngilizce'de en çok kullanılan kelime THE artikeli, hali ile Mors alfabesinde E tek nokta T de tek çizgi olarak temsil ediliyor.)

Bu işin gücü basitliğinden geliyor elbette, Allah muhafaza enkaz altındasınız, ses mes hiçbirşey gitmiyor, elinize bir demir alıp bir yere vurmak bile bir iletişim, bir de mors yollayabildiğinizi düşünün... Veya fırtınalı bir havada, EM parazitin hiçbir iletişime izin verrmediği bir ortamda ışıkla birbirine mesaj gönderebilen iki tekne, vs... Dediğim gibi gücü basitliğinden geliyor.

Dolayısıyla şimdiye kadar hiç ilgimi çekmemiş bu mevzuya heves ettim ve öğrenmeye başladım. "Öğrenme" derken kulağı eğitme meselesi beni en zorlayan şey. Şu anda bu mesajı mors ile yaz deseniz, dakikada 5-10 kelime civarı bir hızda vurarak veya ışıkla yollayabilirim. Ama esas zorluk yollanılanı okumak bende.

(2 sene kadar önce Rennes'e gittim bir konferans için, restoranda Fransızca sipariş verdiğimi duyan tatlı bir garson başladı konuşmaya...  :D Dedim ki madmazel özür dilerim, benim tuhaf bir problemim var, nedir efendim buyrun dedi, benim konuştuğuma bakmayın esas zorluğum sizin konuştuğunuzu kolay anlayamamam. Kız şuh bir kahkaha attı, "C'est vraiment bizzare!" dedi, gerçekten tuhafmış...  :) )

Mors hikayem de buna benziyor, yollayabilirim ama okuyamıyorum, sentez hızlı bende ama çözme yavaş...  ;D
Belli bir hızda kulağı eğitmek ile alakalı. Örüntüleri beyne yerleştirmek, içsel hale getirmek, bilmediğimiz iş değil mekanizması ama zaman gerekiyor...

Neyse öyle sardık işte. Denizcilikte elbette yeri olan birşey o yüzden paylaşmak istedim.

İlgisini çeken olursa güzel bir uygulama buldum Android için çok faydalı oldu:
Morse Mania
https://play.google.com/store/apps/details?id=net.countrymania.morse&hl=tr&gl=US

Telefon elinizde iken boş kaldığınızda bir oyun gibi oynayabiliyorsunuz. O kadar etkin ki hiç acımadım, paralı versiyonunu da aldım, 20 lira gibi birşeydi galiba... Öğrendikce insanda gelişen tatmin duygusu güzel birşey...

Bir de ciddi eğilmek isteyen olursa http://lcwo.net/ (Learn CW online) diye bir site var. Ücretsiz üye olup Koch metodu ile 40 dersi tamamlayabiliyorsunuz. Dünya kadar alıştırma vs...

--.../...--
(73 - mors dilinde selamlar...)
  • IP logged
"...parce que je suis heureux en mer et peut-être pour sauver mon ame..." - Bernard Moitessier

B

Burak Doneray

Ynt: Mors Alfabesi
#1: 15 Nisan 2021, 00:17:47
 -.-. --- -.- / - . ... . -.- -.- ..- .-. .-.. . .-. / --. ..- --.. . .-.. / -.- --- -. ..-
  • IP logged
« Son Düzenleme: 15 Nisan 2021, 00:30:30 Gönderen: Burak Doneray »

  • *
  • İleti: 1457
    • AÇIK DENİZ AKADEMİ
Ynt: Mors Alfabesi
#2: 15 Nisan 2021, 10:28:11
Ouu hocam siz mors'a da merak saldıysanız sizin amatörlük işi tamamına erme yolunda emin adımlarla ilerliyor demektir!

Ben gençlik yıllarımdan beri telsiz ve elektronik işleri ile alakalıyım, denizci de oldum ama hiç morsu öğreneyim, uzaklarla bip bip haberleşeyim hissiyatına gir(e)medim..
Ancak sizin şimdi gireceğiniz sınavı geçecek kadar öğrendim (aslında sadece sesli harfleri öğrendim, sınav için yetti), sonra kullanmadığım için unuttum bile..

Video harika, teşekkürler.. :)
  • IP logged
><(((º>

  • *
  • İleti: 331
  • YAZDIKLARIMA O KADAR ÖNEM VERMEYİN.İHTİYAR İŞTE !!
Ynt: Mors Alfabesi
#3: 08 Mayıs 2021, 10:04:41
Degil mors alfabesi  günlük hayatta kullandığımız banka kartımın şifresin bile uzun süre aklımda tutamıyorum. Kimlik numaramı ezberden söylemem ise bana işkence gibi geliyor. Durumum kısaca böyle olduğu için İmtihanda sadece B  ile yetindim ve bana yetiyor.
  • IP logged

  • *
  • İleti: 1457
    • AÇIK DENİZ AKADEMİ
Ynt: Mors Alfabesi
#4: 08 Mayıs 2021, 10:44:26
Degil mors alfabesi  günlük hayatta kullandığımız banka kartımın şifresin bile uzun süre aklımda tutamıyorum. Kimlik numaramı ezberden söylemem ise bana işkence gibi geliyor. Durumum kısaca böyle olduğu için İmtihanda sadece B  ile yetindim ve bana yetiyor.
Zaten ustalar ezber ile mümkün olmadığını söylüyorlar.
Mors'u ses gibi, nota gibi beyne yerleştirmek gerekiyormuş, o sesi duyduğunda gözünüzde harf canlanacak..
Aynı bir kokuyu burnunuza geldiğinde ilgili çiçeği, yemeği hatırlamak gibi.. Unutulmaz..
ama bunun için de uzun yıllar pratik gerekiyor tabi..
  • IP logged
><(((º>

  • *
  • İleti: 929
Ynt: Mors Alfabesi
#5: 08 Mayıs 2021, 11:53:01
Ne kadar üzerine düştüğünüze bağlı esasında, harfte akıcı hale gelmenin bir adım ötesi de grupları ve kelimeleri tanımak doğrudan. O yüzden çağrı işaretleri en zoru. Hem harf hem rakam var ve tamamıyla rastgele gruplar. Çağrı işaretini tekrar etmek mors geleneğinden geliyor o yüzden muhtemelen. Geçen 20 mete bandını dinliyordum. temas kurmak isteyen hırvatistandan bir amatör telsizcinin sinyali:
CQ CQ CQ DE 9A2AJ 9A2AJ 9A2AJ

Abi yıldırım gibi çektiği için önce kaydedip yarı hızda oynatarak çözdüm... :-D
(CQ bütün istasyonlara temas kurmak amacı ile çağrı, sesimi duyan var mı bir anlamda, DE burası demek, sondaki grup ise çağrı işareti, baş tarafından ülkesini anlayabiliyorsunuz, 9A Hırvatistan... bunu QRZ.com a yazınca resmi filan da çıktı, istasyonunun başında yıllarını vermiş tecrübeli bir abi...)

Bir de beynin bir işleme hızı var, harfler arası verilen boşluklar uzun tutulabiliyor mesela öğrenirken. Atıyorum harf hızı dakikada 20 kelime (20 wpm) ama harfler arası boşluklar 10 wpm gibi. Sonra harf arası boşluklar da hızlandırılıyor.

Özgür kaptan daha iyi bilir ona sorayım o yüzden, görsel morsda ışıkla yollarken ortalama hız 5 wpm gibi okudum, teyit edebilir misiniz bu bilgiyi?
  • IP logged
"...parce que je suis heureux en mer et peut-être pour sauver mon ame..." - Bernard Moitessier

  • *
  • İleti: 331
  • YAZDIKLARIMA O KADAR ÖNEM VERMEYİN.İHTİYAR İŞTE !!
Ynt: Mors Alfabesi
#6: 08 Mayıs 2021, 16:25:41
Ben genç iken yaklaşık 50sene kadar evvel İzmir Kemer ve Şirinyer tren istasyonlarında hareket memurunun yeri yolcuların her yerini görebileceği kapısı penceresi açık bir bir oda idi. Oda da telgraf aleti her an tıkır tıkır  ses çıkartarak çalışır incecik kâğıt şerit üstünede mors alfabesi olarak yazardı. Hareket memurları yazılı şerite bakmadan sadece dinleyerek hangi trenin ne kadar rötar yapacağı gibi bilgileri anında tercüme etmiş olurlardı. Aynı şekilde  elinin  üç parmakları arasına kıstırdıkları manipleyide  sanki su akarcasına bir hız ile tıklatırlar bende hayranlıkla seyrederdim
  • IP logged

  • *
  • İleti: 1457
    • AÇIK DENİZ AKADEMİ
Ynt: Mors Alfabesi
#7: 08 Mayıs 2021, 19:46:19
Özgür kaptan daha iyi bilir ona sorayım o yüzden, görsel morsda ışıkla yollarken ortalama hız 5 wpm gibi okudum, teyit edebilir misiniz bu bilgiyi?
En ufak bir fikrim yok! :D

(GÜNCELLEME: öğrendim, en az 5wpm diyor;
...
Mors kodlarını ışıldak ile kodlarken ışıldağımızın maniple(açma/kapama) düğmesini tıpkı bir telgraf maniplesi olarak kullanmamız gerekir. Kodlamayı yaparken

- En az 5 wpm (dakikada 25 harf) hızında mesaj yazılabilmelidir.
- Çizgi ve nokta imlerini kodlarken nokta için 1 kısa(1 birim zaman), çizgi için 1 uzun(3 birim zaman) olacak şekilde maniple yapılmalıdır.

Işıldakla kodlama iki tipte yapılabilir.
- Az ışık ve çok ışık sistemine göre kodlama,
- Kısa ışık ve uzun ışık sistemine göre kodlama

Az ışık ve çok ışık sisteminde
- Az ışık: Nokta ifadesinin karşılığıdır.
- Çok Işık: Çizgi ya da hat ifadesinin karşılığıdır

Kaynak: http://www.megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Mors%20Kodlu%20Haberle%C5%9Fme.pdf )
  • IP logged
« Son Düzenleme: 08 Mayıs 2021, 19:57:54 Gönderen: Özgür Ökten »
><(((º>

 
Yukarı git