Gönderen Konu: Karpuz  (Okunma sayısı 1485 defa)

Çevrimdışı Hasan Toparlak

  • *
  • İleti: 966
Karpuz
« : 08 Eylül 2018, 11:13:04 »
Karpuzu diklemesine yiyeceğimiz kadar kesip geri kalanını buzluğa dikine yerleştirmek yerden tasarruf sağladığı gibi daha uzun süre dayanım sağlıyor. Malum bu yıl karpuzlar biraz irice... 2 kişi anca 4 öğünde bitirebiliyoruz.

Servet

  • Ziyaretçi
Ynt: Karpuz
« Yanıtla #1 : 08 Eylül 2018, 11:55:39 »
Karpuzlar hep irice,2 kişilik bir aile bitiremeden tamamını,yarısı çöp oluyor..
Bu sene Migrosta mini karpuzları kesf ettim,iki kişi için ideal.
Gerçi muhtemelen genetiği ile oynanmış gibi,futbol topu büyüklüğünde,gayet nizamiler :)

Çevrimiçi Mustafa Ertör

  • *
  • İleti: 1108
Ynt: Karpuz
« Yanıtla #2 : 08 Eylül 2018, 18:34:15 »
Karpuzlar hep irice,2 kişilik bir aile bitiremeden tamamını,yarısı çöp oluyor..
Bu sene Migrosta mini karpuzları kesf ettim,iki kişi için ideal.
Gerçi muhtemelen genetiği ile oynanmış gibi,futbol topu büyüklüğünde,gayet nizamiler :)

Üstelik çekirdeksiz karpuz yapmışlar. GDO şüphesi var gerçekten.
BABA TUNCA /YEŞİLKÖY

Çevrimdışı Hasan Toparlak

  • *
  • İleti: 966
Karpuz
« Yanıtla #3 : 08 Eylül 2018, 21:08:32 »
Karpuzlar hep irice,2 kişilik bir aile bitiremeden tamamını,yarısı çöp oluyor..
Bu sene Migrosta mini karpuzları kesf ettim,iki kişi için ideal.
Gerçi muhtemelen genetiği ile oynanmış gibi,futbol topu büyüklüğünde,gayet nizamiler


Ankara’da dilimle satıyordu marketler.  Muğla Denizli yolu üzerinde bizim çocukluğumuzun karpuzları satılıyor, yemek sonrası çekirdeklerini yediğimiz.  Hatta sarı içli ama şeker gibi tatlı olanını ilk kez orda görmüştüm. 

Bizler güzel yaşadık velhasılı. 


Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

Çevrimdışı Bülent Büyükdağ

  • *
  • İleti: 3952
Ynt: Karpuz
« Yanıtla #4 : 08 Eylül 2018, 21:41:45 »
Karpuzlar hep irice,2 kişilik bir aile bitiremeden tamamını,yarısı çöp oluyor..
Bu sene Migrosta mini karpuzları kesf ettim,iki kişi için ideal.
Gerçi muhtemelen genetiği ile oynanmış gibi,futbol topu büyüklüğünde,gayet nizamiler :)

Üstelik çekirdeksiz karpuz yapmışlar. GDO şüphesi var gerçekten.

Kabaktan aşılı abi. O nedenle cekirdeksiz. Eskiden Karataş karpuzu futbol topu kadar yemyeşil olurdu. En gariban eve 3 5 tane alırdi. Karpuz zaten öyle olmasa bir koltukta iki karpuz taşınmaz lafı olmaz. Şimdi bir koltuğa bir karpuz mu sığar? Yok artık onlar.
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.

Çevrimdışı Alper Dora

  • *
  • İleti: 103
Ynt: Karpuz
« Yanıtla #5 : 31 Ekim 2018, 17:05:36 »
Ben hatırlarım çocukken halden 200 kilo karpuz alırdı bizimkiler küçük odaya koyardık. Bütün yaz yerdik hayatta da bozulmazdı. Şimdi alıyorum ellemiyeyim 3 gün sonra bozulmaya başlıyor.
IN BOOST WE TRUST

Çevrimdışı O.Utku Uçkan

  • *
  • İleti: 1215
  • Bilen bilir
Ynt: Karpuz
« Yanıtla #6 : 31 Ekim 2018, 23:16:07 »
Karpuz falan ne alaka bakayım dedim,ortalık toz duman.  ;D
Ne GDO ne aşılı fide kalmış. Çekirdeklisi çekirdeksizi bir birine girmiş bile.
Emekli olalı 15 sene olmuş yanılma payım olsun ama biraz açıklama yapayım dedim. ::)
GDO genetiği değiştirilmiş oluyor.
Özellikle mısırdan örnek vereyim.Mısır bitkisinin mısır koçan kurdu denen belalısı yüzünden bu kurdun yanına bile uğramadığı bitkiden(mısır değil) genetik materyal(dayanıklılık genleri,bakteri yolu ile) mısıra aktarılıyor ve bizim belalı oralara uğramıyor.Marketlerde gördüğümüz kurtsuz koçanlar bunlar oluyorlar.Problem bu aktarım esnasındaki uygulamaların sonuçlarından kuşku duyulması(aktarma işleminin devam edebileceği veya başka yerlere gidebileceği vs) GDO yu tu kaka yapıyor.
Ben 66 yaşında biri olarak bunları yiyorum.Ama torunlarıma asla yedirmem. Pizzanın üstündeki dane mısırları bile ayırırım.
Bu arada mısırın GDO suz olanı bence piyasada yok gibi.Yerli çeşitlerin tohumlarını elinde tutan ve eken çiftçiler hariç.Bunlar en başta pek düzgün koçana sahip değillerdir.Koçan kurdunun zararı çokça görülür vs.
Gelelim karpuza; Karpuzun da bildiğim belası toprak kökenli ve üst üste aynı tarlada dikilen karpuzlar bundan etkileniyor.Ama kabak etkilenmiyor.Öyle ise karpuz fidesini kabak anacına aşılarsak bu sorunu aşarız deyu karpuz kabak üzerine aşılanıyor.Kökler kabak gövde karpuz oluyor.Meyve de doğal olarak karpuz.Amaa zurna burada zart diyor.Anaç(kabak)kalem(aşılanan karpuz)ilişkisi denen olayın etkisi meyve de kabakımsı bir durum olarak ortaya çıkıyor.Bu aradaGDO durumu yok.Gel gelelim karpuzumuz artık hibrit yani melez bir çeşit.Orada bir genetik aktarım var ama melezleme yolu ile oluyor genellikle ya da benim zamanımda öyle idi GDO anlamında olmayabilir.
Uzun lafın kısası toruşları yani gelecekte gen aktaracak varislerimizi GDO lu üretimlerden uzak tutmakta yarar var.
Her düzgün ve güzel görünen meyve GDO lu değil.Her yamuk köy kökenli mahsulün de sağlıklı olmadığı gibi.Aşırı gübre ve zamansız ilaç uygulaması yapan üretici maalesef çok fazla.Gücümüz varsa organik sertifikası olan ürünleri kullanmakta yarar var. ;)
DeDe

Çevrimdışı Cenk Ayvaz

  • *
  • İleti: 145
Ynt: Karpuz
« Yanıtla #7 : 31 Ekim 2018, 23:39:01 »
Organik sertifakalrininda zamaninin gecmemis olmasina dikkat edilmelidir.

Çevrimiçi Mustafa Ertör

  • *
  • İleti: 1108
Ynt: Karpuz
« Yanıtla #8 : 01 Kasım 2018, 14:09:58 »
Şimdi çekirdeksiz karpuz GDO değil mi?
Teknede kolaylık oluyor diye alıyordum.Devam edeyim mi almaya?
BABA TUNCA /YEŞİLKÖY

Çevrimdışı O.Utku Uçkan

  • *
  • İleti: 1215
  • Bilen bilir
Ynt: Karpuz
« Yanıtla #9 : 01 Kasım 2018, 15:26:44 »
Çekirdeksiz karpuz melez yani hibrit diye biliyorum.
Yani anna ve baba karpuz.Üretici firma bu iki karpuzu bir biri ile melezlediği zaman çıkan karpuz her iki ebeveyninden de üstün karekterler gösteriyor ama bu çeşitler sadece o firmanın bilgisinde.Bu çeşitler ciddi tarla denemeleri ile belirleniyor ve ticari sır olarak saklanır.Kontrollü şartlarda ekilir ve melezlenirler,elde edilen tohumlara hibrit tohum denir.Bu karpuzlarda oluşacak az sayıda tohum da ekildiğinde aynı özellikleri göstermezler.Buna açılma denir.Mısır benim doktora konum olduğu için oradan örneklersem hibrit mısırın tohumunu her sene tekrar almak zorundasınız.Koçandan elde edeceğiniz tohumları(daneleri) ektiğinizde farklı mısır bitkisi elde edersiniz.Yüksek verim,standart bitki özellikleri vs melezleme yolu ile mümkün ve bu işlemler GDO suz yıllarca yapılıyor.
Ama örneğin mısırda koçan kurduna dayanıklılık melezleme yolu başarılamadı ve gen aktarımı yolu ile yapıldı.İkisi çok farklı şeyler.
Tohumda dışa bağımlılık bu demek oluyor. :'(
Bu arada yıllar önce bir belgeselde kahvenin kafeinini çokarma prosesleri çok pahalı olduğu için,transgenik kafeinsiz kahve bitkileri ile kafeinsiz kahve üretim çalışmalarını izlemiştim.
Yıllarca tarlalarda anasını belirle,babasını belirle diye çalışacaklarına istedikleri geni aktararak neleri yapabileceklerini düşünmek bile istemiyorum. >:(
DeDe

Çevrimiçi Mustafa Ertör

  • *
  • İleti: 1108
Ynt: Karpuz
« Yanıtla #10 : 01 Kasım 2018, 16:41:36 »
 Bilgi için teşekkür ederim.Ahmet'cim karpuz aklandı. :D
BABA TUNCA /YEŞİLKÖY

Çevrimdışı Ahmet Kabaalioğlu

  • *
  • İleti: 4690
Ynt: Karpuz
« Yanıtla #11 : 01 Kasım 2018, 17:56:43 »
Bilgi için teşekkür ederim.Ahmet'cim karpuz aklandı. :D
Evet Abi , aklıma Sivri Ada çocukların eleştirisiyle yiyemediğimiz karpuz gelmişti.
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul


"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"


https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

Çevrimiçi Mustafa Ertör

  • *
  • İleti: 1108
Ynt: Karpuz
« Yanıtla #12 : 01 Kasım 2018, 18:44:39 »
Utku Reis uzmanlık alanınızdan dolayı verdiğiniz bilgiler çok değerli.Çok teşekkür ediyorum.
Müsadenizle bir sorum daha var.Mısır şurubu(glikozu)GDO mısırdan mı elde ediliyor ve ülkemizde üretimi var mı?
BABA TUNCA /YEŞİLKÖY

Çevrimdışı O.Utku Uçkan

  • *
  • İleti: 1215
  • Bilen bilir
Ynt: Karpuz
« Yanıtla #13 : 01 Kasım 2018, 20:58:49 »
Maalesef  mısır yağı vs hepsi aynı kaynaktan.
DeDe