Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Bakır veya pirinç malzemeleri kalay kaplamak

  • *
  • İleti: 181
Bakır veya pirinç malzemeleri kalay kaplamak
OP: 02 Mayıs 2018, 10:09:35
Hava, nem ve su ile temas eden metal yüzeylerin oksitlenmesi kaçınılmaz bir kimyasal olaydır. Bunun sonucu; kimi malzemelerde paslanma, kimilerinde matlaşma, kimi elektirik iletiminde kullanılan kablolarda ve bağlantı noktalarında iletim bozukluğu hatta kimi metallerde daha kırılgan bir yapının oluşması olarak karşımıza çıkar.

Bundan korunmanın başlıca yolu malzemenin yapısına ya da kullanım amacına uygun kaplanmasıdır. Bu oksitlenme problemi ortam nedeniyle teknelerde kullanılan cihazlar için daha bir önem taşımaktadır. Bildiğiniz gibi elektirik malzemelerin içinden geçerek değil yüzeyinden yol alır.

Geçen bir arkadaşın teknesinin elektirik tesisatında kullanacağı barayı kalay kaplatmasında yaşadığı güçlüğü duyunca dün yolumun üstünde karşılaştığım kalaycı dükkanına daldım ve öğrendiğim kalay kaplamanın püf noktalarını burada paylaşayım dedim. Bakarsınız günün birinde lazım olur...

Bakır veya pirinç malzemeleri kalay kaplamak için adımlar:

1. Yağ v.b. kirler için tuz ruhu ile yüzey temizliği yapılır.
2. Pürmüz ya da herhangi bir ocak ile kaplanacak bakır ısıtılır. Yanlış hatırlamıyorsam kalayın ergime noktası 200-250 derece civarındaydı.
3. Toz nişadır serpilerek ısısı kontrol edilir. (Nişadır yüzeyde buharlaşırken bakır yüzeyde kırmızıdan sarımtırak kahverengi arası bir renk değişimi oluşturuyor.)
4. Yüzeye kalay sürülerek kalayın yüzeyde erimesi sağlanır.
5. Kalay pamuk ya da pamuklu bir bezle yüzeye iyice sıvanır.
6. Deliğinden asılarak kendi haline soğumaya bırakılır.
  • IP logged
« Son Düzenleme: 02 Mayıs 2018, 10:16:11 Gönderen: Hasan Toparlak »
Köstekçi ---bu son fasıldır ey ömrüm, artık denizde geç---

Çok pratik ve yararlı bir olay teşekkür ederiz. Ben de aynı neden ve kullanım için alternatif bir yöntem sunayım. Kutup başları dahil elektrik sisteminde kullandığınız yada kullanılacak tüm pabuçları bir eloksalcıya götürün,kimyasal olarak gümüş kaplıyorlar. Çok uzun ömürlü ve asla korozyona uğramıyor. Sanıldığı gibi pahalı bir yöntem de değil üstelik.
  • IP logged

 
Yukarı git