Benim bildiğim ve sizlerden pek az kişinin bildiği yerleri yazmaya devam ediyorum;
Adana-Karataş Balıkçı Barınağı;
Karataş 10.000 civarında nüfuslu bir tarım ve balıkçı kasabasıdır. Tarihi çok eskilere dayanır. Eski adları Magarsus Karakkilise' dir.
Yeryüzünün en tembel kasabalarından biridir. Küfretmek, kavga etmek,içki içmek, eğlenmek ve balığı güzel yapmak dışında esaslı bir meziyetleri yoktur.
40 kilometre uzaklıktaki Adana'ya ulaşım çok kolaydır.
Kasabada bütün ihtiyaçlar rahatlıkla giderilebilir. Tamiratlar yaptırılabilir.
Çok lezzetli balık yapan restoranları vardır. Benim tercihim olan Yazlıque ve Mavi Kum balıkçı aileler tarafından işletilen son derece güzel ve leziz restoranlardır.
Yazlıque Restoran tüm balıklarını ocak(şömine) üzerinde yapar. (Necip Bulut,Kamil Kurdoğlu Reisler test etmiş ve hayli yüksek puan vermişlikleri vardır)
Mavi Kum, üç kuşaktır ailecek hem lokanta işletir hem balıkçılık yapar.
Rüzgar yaz ayları öğleden sonra çıkan sert lodos'tur. Gece yarısına kadar durmaksızın devam eder.
Kıyıya yakın seyirler hem topuklar açısından hem de bu suların çok sığ olması nedeniyle tehlikelidir. Etrafında sığınabilecek veya demirde selametle kalınacak koy yoktur.
Batı-Doğu yönünde yaklaşma ;
DİKKAT ; NAVIONİCS HARİTASINDA GÖSTERİLEN KAYALIK ÜZERİNDEKİ FENER YANLIŞ YERDE KONUMLANDIRILMIŞTIR. FENER DAHA DOĞUDAKİ ADACIK ÜZERİNDEDİR.
Batı- Doğu yönünde yaklaşırken; 36.32,43 N ve 35,20,40 E (FL 10S 20M9) Karataş Burnu feneri bordalandıktan sonra kıyıya kesinlikle yarım milden daha fazla yaklaşmamak gerekir. Doğu Akdeniz'de olduğunuzu, Seyhan ve Ceyhan ırmaklarının burayı beslediğini o nedenle denizin kimi zaman karadan 1 mil açıkta bile 5 metre derinlikte olduğunu unutmayın.
Bu yönde yaklaşırken barınak iskelenizde kalır. Barınağın fenerini gördüğünüz sırada karşınızda bir adacık göreceksiniz. Kendinizi rahata bırakıp bu ada ile mendirek arasındaki yoldan kesinlikle geçmeyin. Çok ama çok dar bir kanal vardır ve yerini iyi bilmek lazım gelir. Mendireğe yakın da geçmeyi denemeyin. Bunun yerine adacığı iskelenizde bırakacak şekilde yolunuza devam edin. İkinci bir adacık göreceksiniz. Üstünde kırmızı çakar bulunur. Bu adacığı sürekli 50 metre iskelenizde bırakıp barınağa dönün. Şimdi çakar ve adacık iskelenizde, pruvanız da barınak girişinde. Barınak girişindeki fenerleri tam ortalayacak şekilde yolunuza devam edin. İskele veya Sancağa çok kaçmayın.
Barınak içinde balıkçılar yardımcı olacaktır.
DİKKAT: Karataş'ta kedi bulunmaz. Zira Liman içindeki cardın denilen fareler bunların yaşamasına izin vermez. Buna göre önleminizi alın.
Doğu Batı Yönünden Yaklaşma.
İlk görülen çakarı iskelenizde bıraktıktan sonra barınak fenerlerini ortalayın.
Bu bölgede en tehlikeli rüzgarlar Amanos dağlarını aşıp gelen İskenderun körfezini Karataş burnuna kadar vuran ve vurdumu da sahiden deviren Doğulu Yarıkkaya rüzgarıdır. Denizde olunmaz.
Bir de buranın elektroniğe dönmeden önce tepe üzerine kurulu eski tip bir feneri vardı.
Rüzgar saçı başı dağıtırken, sahilden denize doğru parmak parmak uzanan üzeri şahane yeşile kaplanmış kayalıklarda deniz kırılır, Doğu'nun nemi ile yoğunlaşmış gökyüzünde güneş kızıla boyanarak denize batar, kayanın yeşili, denizin mavisi bu kızılla hercümerç olur, denize dimdik inen tepe, güneşle hemhal olur, renkler böylece nümayiş kopartırken, ben de şarabı içer, sevgiliyi özlerdim.
Selametle.
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.