Burada 200 millik bir rota hakkında genel bilgiler vardır. Yazı aynı zamanda
www.gezginkorsanwiki.org sitesinde de paylaşılmıştır.
Gelidonya Burnu-Anamur Arası;
Antalya Körfezi geçişi kıyı seyrine alışık denizciler için farklı tecrübeler sunar. Antalya Körfezini burundan buruna geçilmesi halinde yaklaşık 3000 metre derinliklerle karşılaşmak mümkündür. Gelidonya Burnu'nu geçtikten 5-6 mil sonra kara bağlantısı tamamen kopar. Yaklaşık 80 mil boyunca herhangi bir kara parçası görülmez. Rüzgar yaz aylarında ekseri lodos yönünden gelir. Dalga boyu yüksek olsa da genellikle kırılan dalgalarla karşılaşılmaz.
Dalga mesafeleri uzun olduğundan rahatsız etmez. Ege ve Doğu Akdeniz'de 15-20 bahri milde dalgaların yarattığı rahatsızlık burada hissedilmez. Ancak yüksek havalarda dalga boyları korkutacak kadar yükselir.
Hava yaz aylarında çok sıcaktır. Sabah saatlerinde rüzgarı bulmak talih işidir. Genellikle öğleden sonra, 13 sularında rüzgar çıkar, geceye kadar devam eder.
Afrika kıyısından kopan dalga ve rüzgar, herhangi bir engele çarpmaksızın bu sulara gelir.
Mayıs ve Eylül-Ekim ayları kararlı rüzgarları nedeniyle bu geçişi zevkli kılar. Ekim sonuna doğru nadiren kuzeyli havalar kaçak yapar.
Batı-Doğu arasında seyrü sefer yapan yelkenciler genellikle; Kekova-Ceneviz Lİmanı- Alanya- Bozyazı rotasını takip ederek bu günlük seyirlerle geçişi tamamlarlar.
Günlük Seyirler ;
Kekova- Ceneviz Limanı için 40 mil,
Ceneviz Limanı -Alanya marina için ; 71 mil, (Bu geçişte telefon bağlantısı 6 saat kadar kopar)
Alanya Marina-Bozyazı için : 69 mildir.
Ceneviz Limanında ikmal olanağı yoktur. Öte yandan ikmal gereksinimi olmayanlar henüz açılmamış olan Gazipaşa limanını da tercih edebilirler.
En uzun ve etkileyici geçiş, doğrudan karşı kıyıya, 120 millik Gelidonya burnu-Anamur Burnu geçişidir. Gemi trafiği pek azdır. Ceneviz limanı-Alanya geçişindeki hava koşullarının benzerleri burada da vardır. Tüm gün devam eden ıssızlık ayrı bir keyif verir. Telefon bağlantısı 12 saat kadar kopar.
2) Anamur Burnu-Mersin Limanı ArasıAntalya Körfezinin batı ucunda bulunan Gelidonya Burnunu geçtikten 103 bahri mil sonra 36 derece 55 Dakika 80saniye N 32 Derece 32 dakika 08 saniye E noktasına denk Sündürme Burnu bordalanır. Sündürme burnu bordalandığında karşınızda duran en uçtaki burun Anamur Burnudur. İşte batı-doğu doğrultusundaki en sıkıntılı bölgeye geldiniz.Bir tarafınız Türkiye diğer tarafınız Kıbrıs. Buradan Mersin Körfezine kadar olan bölgedeki genel seyrü sefer şartları şu şekilde özetlenebilir.
Batı Akdeniz'e benzemez. Hava iyi kollanmalıdır. Zira sığınacak yerlerin sayısı çok azdır. Navionics gibi haritalarda demirlemeye uygun denilen yerler genellikle güvensizdir. Genel sığınma yerleri, Bozyazı Limanı, Doğu esmediği zamanlarda Kızıl Liman, Aydıncık Limanı, Tisan, Boğsak Koyu, Taşucu limanı, Kumkuyu Marina, ODTÜ barınağı, Erdemli Balıkçı Limanı ve Mersin Marina ve Mersin Liman'dır. Yol üzerinde Ovacık liman olarak gösterilse de Nükleer Santral inşaatı nedeniyle limana girilememektedir. Dip bilgisi yoktur ve çok gürültülüdür. Bu muazzam koy ve alanlar ne yazık ki, Nükleer Santral sahası içinde kalmaktadır.
Görüldüğü üzere 100 millik yolda ancak her 20 milde bir sığınma yeri vardır.
Bu bölgede yaz aylarında hakim rüzgarlar, sabahları poyraz, öğleden sonra lodostur.
Batı yönünden Anamur Burnuna doğru gelirken, coğrafi şekiller iyi takip edilmelidir. Dağların yüksekliği nedeniyle sabah rüzgarı karadan bir mil açıkta bulunur.
Sabah saat 9'dan itibaren rüzgar kalır. Daha saat 14'e kadar rüzgar çıkmaz. Yaz ayları için çok sıcaktır. Kıyıya yakın motor seyri yapılacaksa, topuklar az olsa da, dikkat edilmelidir.
Öğleden sonra çıkan rüzgarlar dalga kaldırır. Bunun nedeni özellikle taşucu'na yaklaştıkça artan ters akıntıdır. Kimi zaman 1,5 bahri mili bulan bu akıntı rüzgarın da ters olması nedeniyle, sık aralıklı, düzensiz, 0,5- 2 metre arasında dalga yapar.
Taşucu'na yaklaşırken oynak kum bankınaçok dikkat edilmelidir. İnceburun(36,11,59N-33,55,19E) Güney şamadırasına muhakkak uyulmalıdır.
Taşucu geçildikten sonra Göksu deltası bordalanır. Burada hava danaz yapar. Rüzgar sertler.
Açıktan yapılan seyirlerde Kıbrıs çevirmesine girilir. Rüzgar karışır. Rüzgarlı havalarda deniz rüzgardan bağımsız akıntının da etkisiyle karışık dalga yapar.
Göksu deltası geçildikten sonra yol üzerinde Kumkuyu'ya kadar fener yoktur. Kumbankları çoğu kere görünmez. Gündüz gözcüde olmak lazım gelir. Gece ise kıyıya yakın seyirden özellikle kaçınmak gerekir.
Bu bölge, Batı Akdeniz'e benzemez. Karadan 1 mil açıkta bile suyun derinliğinin 6-7 metreye düştüğü alanlar vardır.
Göksu deltası-Mersin arasında açıkta, küçük amatör balıkçı tekneleri ve yüzen insanlar görülür. Amatör tekneler gece ışıksız da olabilir.
Çok nadiren, Anamur-Taşucu arasında Karayel-Yıldız'den hava kaçak yapar. Bu durumda yapılması gereken en doğru şey mümkün olduğunca açığa çıkmaktır. Zira karaya yaklaştıkça dağlardan cıvarna yıldırım gibi düşer.
Bağlanma yerleri Ceneviz Limanı-Sazak Koyu
Alanya Marina
Alanya Liman
Gazipaşa Yat Limanı(ikmal yok-hizmete kapalı tesis
Bozyazı Limanı
Aydıncık Balıkçı Barınağı
Taşucu Liman
Kumkuyu Marina
ODTÜ barınak
Erdemli Balıkçı Barınağı
Mersin Marina
Mersin Liman
GÜVENLİ KOYLAR
Ceneviz Limanı
Sazak Koyu
Adrasan
Kızıl Liman
Tisan
Boğsak
Kızlar Hamamı
Narlıkuyu